Dodaj do ulubionych

dziwne sprawa z soczewkami Air Optix...

02.11.06, 19:48
Witam,

Jestem uzytkownikiem soczewek od ponad 6-ciu lat. Do tej pory nosilem trzy
miesieczne B&L. Ale jakis tydzien temu za namowa okulisty zakupilem Air Optix
- znacznie wieksza przepuszczalnosc tlenu i nowoczesniejsze, lepsze dla oka.
Ale niestety te wlasciwosci w moim przypadku jakos sie nie sprawdzaja...
Znacznie gorzej mi sie nosi te soczewki, odczuwam ich obecnosc w oku, mam
slabsza ostrosc (duza roznica!!!) i jakos glowa mnie czesto boli od momentu
przejscia na te soczewki.
Czy ktos sie spotkal z podobna sytuacja? Czmu tak sie moze dziac? Czy moje
oczy musza sie przyzwyczaic do nowych soczewek? Do nowego materialu?
Czy tylko ja tak mam, ze slabiej widze w tych soczewkach?
Bede wdzieczny za wszelkie opinie i pomoc, bo nie wiem co dalej robic, czy
testowac te soczewki dalej czy wrocic do starych, a moze jakies inne sprobowac?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ibelin26 Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 02.11.06, 21:05
      Miałam podobnie z soczewkami Johnsona. Ni z tego ni z owego oko zaczynało mnie
      piec tak jakby coś mi wpadło do oka. Zaczęłam nosić Focusy - niby "gorsze" bo
      twardsze i mniej uwodnione ale dla mnie były super. Teraz noszę trzymiesieczne
      B&L. Mysle, że tolerancja na soczewki to sprawa indywidualna, ale skoro masz
      takie objawy jak bóle głowy i gorszą ostrość widzenia to może porozmawiaj z
      okulistą (może innym niż ten który polecił ci Optixy), bo wygląda to tak jakbyś
      miała soczewki o nieodpowiedniej mocy. Skoro ci Optixy nie odpowiadają to wróć
      do starych.
      • ppalka23 Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 02.11.06, 22:33
        Ale moc tych Optix-ow jest taka sama jak B&L.
        A poza tym ja raczej musze zmienic soczewki, gdyz przy tamtych trzy miesiecznych
        wrastaly mi naczynka...
        No coz, jutro ide do okulisty, zobacze co powie.

Pozdrawiam
        • la_veuve_noire Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 02.11.06, 22:41
          ja z trzymiesięcznych B&L przechodziłam na miesięczne Soflens 66, też B&L. było
          OK, na pewno nie gorzej, więc może tę opcję wypróbuj.
          • iwona402 Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 03.11.06, 00:20
            Również zaobserwowałam gorszą ostrośc obrazu w soczewkach OPTIX 0,25 lub 0,5 D
            różnicy, poprzednio używałam soczewki FOCUS DAILES i BIOXY, komfort noszenia
            jest trochę lepszy w przypadku OPTIX-ów.
            • ppalka23 Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 03.11.06, 09:30
              No to fajnie, ze nie tylko ja w nich gorzej widze ;)
              Dzisiaj ide do okulisty, wiec zobacze co powie, najwyzej wyprobuje jakies inne
              soczewki. A te softlensy maja dobra przepuszczalnosc tlenu?
              • mamryja Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 03.11.06, 18:58
                Też bolały mnie oczy w Optixach. Moim zdaniem były po prostu na mnie za małe,
                mimo tego że okulista twierdził że to jeden rozmiar dla wszystkich.
                • ppalka23 Re: dziwne sprawa z soczewkami Air Optix... 04.11.06, 09:32
                  a ja bylem wczoraj u okulisty, obejrzal jak leza soczewki i wszystko bylo ok.
                  Wiec pozostaje jeszcze sprawa niewyraznego widzenia...
                  • kjkk Ja także.... 07.11.06, 09:55
                    uzywałam wcześniej B&L miesięcznych zdaje sie tych soft lens 66 i w gruncie
                    rzeczy bylam zadowolona [nosze soczewki od prawie 13 lat, najpierw ciby,
                    pozniej inne, najgorzej wspominam johnsony, brrr] ale podczas wizyty u okulisty
                    polecono mi nowa technologie czyli wprawdzie nie AIR OPTIX ale OPTIX O2 - nie
                    wiemm dokładnie czym sie roznia... - i powiem szczerze, ze tez mam wrazenie, ze
                    widze mniej wyraznie, ze czesto mi sie cos "zamgli".. Nosze je juz długo,
                    myslalam o zmianie na air optix, ale skoro historia jest podobna... :(
                    • gaggi Re: Ja także.... 07.11.06, 11:08
                      W moich o2optix tez widze mniej wyraznie! I szczypia mnie oczy po pau godzinach
                      noszenia, podczas gdy trzymiesieczne bausche moglam nosic niemal cala dobe:)
                      Juz chcialam zwalic to na nowy plyn, bo tez zmienilam, ale widze, ze to z tymi
                      soczewkami cos jest nie tak...
                      • kjkk Dlatego też.... 07.11.06, 11:42
                        uroiłam sobie, że może air optix sa ulepszona wersją optixów o2 - wygląda na
                        to, że niekoniecznie :(
                        W styczniu konczy mi sie "zapas" optixow i nie wiem, czy i na co zmieniac...
                        • mamryja Re: Dlatego też.... 07.11.06, 18:17
                          zapomniałam doadać ze tez nie widzialam wyraznie w air optixach!
                        • ppalka23 Re: Dlatego też.... 08.11.06, 20:17
                          Ja już się orientowałem w tej kwestii i Air Optix od O2 Optix różnią się jedynie
                          nazwą. Wprowadzoną nową nazwę Air aby podkreślić dużą przepuszczalność tlenu
                          przez te soczewki, a de facto to te same soczewki...
                          Ja też się zastanawiam jakie teraz wybrać soczewki, w weekend pewnie wybiorę się
                          na wizytę i może uda się coś dobrać lepszego...
                          Póki co zastanawiam się nad Acuvue Advance.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka