Dodaj do ulubionych

jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy

11.11.06, 11:50
ponieważ bardzo żle sie czuję (kilka objawów) lekarz zlecił mi zrobienie tsh , które wyszło 2,5 ale wiem ze nie jest to wystarczajace badanie by stwierdzic ze tarczyca funkcjnyje prawidłowo, wiem ze jest jakies ft4 i jeszcze cos doradzcie jakie badanie zrobić wiem ze są on pąłatne i dlatego nie moge zrobić sobie wszystskich a podjerzewm sie o niedoczynność tarczycy
pozdro
Obserwuj wątek
    • blon.dynka Re: jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy 11.11.06, 13:20
      Możesz sobie zrobić odpłatnie ft3 i ft4, ale samo TSH + badanie pacjenta i
      rozmowa z nim wystarczą żeby ocenić funkcję tarczycy. Porozmawiaj z
      endokrynologiem. Dlaczego nie wierzysz lekarzowi?
      • katrina19 Re: jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy 11.11.06, 14:53
        ja miewam od jakiegos czasu puls przekraczajacy 90,podejrzewano tarczyce ale
        moj wynik TSH =1,600 utwierdzil w przekonaniu lekarza ze na pewno to nie
        tarczyca,w przyszlym tygodniu ide do szpitala zeby w koncu ktos mi pomogł i
        uspokoil serducho,ktore wali jak oszalałe,lekarz nie wie co mi jest a ja drążę
        sama i szukam
        • zajacowna Re: jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy 11.11.06, 15:11
          witam

masz tsh 2,5. To znaczy ze coś sie dzieje z tarczyca. U zdrowego człeka powinno
          być max 2. BADANIE TSH NIE JEST WYSTARCZAJACE DO DIAGNOSTYKI TARCZYCY!!! na
          podstawie tylko samego tsh lecza lekarze STAREJ GENERACJI!

Aby zrobic diagnostyke w kierunku tarczycy powinnas zrobic ft3 i ft4 USG
          tarczycy oraz przeciwciala a tpo i tg.

Na usg może Ci dać skierowanie internista.Za pozostałe sama będziesz musiała
          zapłacić.

Jeślis chcesz znalezc dobrego lekarza, to zajżyj na forum hashimoto i forum
          chorby tarczycy... tam ludzie polecaja lekarzy . Jest sporo lekarzy co nie maja
          zielonego pojecia o leczeniu... oczywiscie o endokrynologoach mowie.

Pozdrawiam Ewa
          • dr-divlo Re: jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy 13.11.06, 23:29
            BADANIE TSH NIE JEST WYSTARCZAJACE DO DIAGNOSTYKI TARCZYCY!!! na
            > podstawie tylko samego tsh lecza lekarze STAREJ GENERACJI!

Nawet nie starej generacji, to po prostu czysta ekonomia. Najpierw robi się TSH,
            jak są nieprawidłowości to fT4. Nie jest to oczywiście dobrze, ale wiadomo jak
            to jest z finansami w słuzbie zdrowia- jak chcesz mieć pełen panel badań musić
            zaplacić z własnej kieszeni,
          • lumja Re: jakie badania oprócz tsh dot. tarczycy 16.11.06, 12:44
            właśnie odebrałam wyniki badań i w normach jest, ze TSH moze byc pomiedzy 0,38-
            4,31, ja mam 3,455 wiec sie w podanych normach mieszczę a ty mówisz,ze nie?
            dodam, ze FT4 mam 1,06 (norma 0,82-1,63) a FT3 - 3,05 (norma 2,0-4,0)
            mam sie martwic czy wszystko ok??
            • zajacowna do lumja 16.11.06, 13:16
              Nie nie jest wszystko ok.
              Powinnas zrobic przeciwciala tpo i atg oraz usg tarczycy.
              Tsh masz za wysokie.
              Powinno być max 2.
              Powinnas zrobic wymienione wyzej przezemnie badania i isc do lekarza
              • lumja Re: do lumja 16.11.06, 13:31
                dzięki zajacowna za odpowiedź, do lekarza się przejdę w takim bądź razie.
                Ciekawe co mi powie i co pokażą dalsze badania, bo objawów ani nadczynności ani
                niedoczynności nie mam żadnych.
                • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 13:43
                  jesli moge Ci odpowiedziec swoja historie... to mi przytakim tsh lekarz
                  internista powiedzial , ze jestem zdrowa jak rybka.... i nie ma sie co czepiac
                  takeigo tsh....
                  Zrobilam usg i przeciwciala + to podwyzszone tsh i wyszlo hashimoto..
                  Oczywoscie ze ty nie musisz miec odrazu hashimoto, ale w tym momencie masz juz
                  podwyzszone tsh i subkliniczna niedoczynnosc tarczycy. Powinnas być juz na
                  tyroksynie.
                  • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 13:45
                    jeszcze cos...
                    przeczytalam w Twoim posieci z bakretiami wmoczu ze chcesz starac sie o dziecko.
                    Wiesz, lepiej to na powaznie zajmij sie tarczyca. Z takim tsh , nie powinnas
                    sie narazie starac. Powinnas miec tsh ok 1 aby zaczac starania.
                    Niestety to tez mowie z doswiadczenia.

Nie chce Cie straszyc... poprostu nie chce abys zbagatelizowala tarczyce
                    • lumja Re: do lumja 16.11.06, 13:48
                      ja juz sie kiedys leczyłam na tarczycę, ale nie mialam ani nadczynności ani
                      niedoczynności tylko guzki - bralam jod i eutyroks 9chyba tak sie to nazywalo)
                      i po roku wszystko przeszło, mozliwe, że znowu wrociło, bo lekarka wtedy
                      powiedziala, że może tak być, że co jakis czas te guzki beda sie pojawiac, że
                      to akurat taki typ tarczycy.
                      • lumja Re: do lumja 16.11.06, 13:50
                        bardzo Ci dziekuje za wszystkie informacje i porady.
                        A powiedz mi jeszcze, tez żadnych objawow typowych nie mialas? Bo ja waga cały
                        czas w normie, miesiaczki jak w zegarku, zadnych potow, zmeczeń itp., szyja tez
                        nie pogrubiona.
                      • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 13:52
                        to faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajna lekarka:(

Jejki ile na tym swiecie jest lekarzy debili to poprostu strach.

Jesli kiedys mialas problemyz tarczyca , to co nagle ona odzdrowiala?

Smieszne....

Jak bralas euthyrox to nadal powinnas go brac...

zrob koniecznie nowe usg i przeciwciala tpo i atg.

• zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 13:56
                          wiesz objawy to indywidulana sprawa. ludzie maja rozne i w roznym nasileniu,
                          ale napewno pewne zeczy mozna ujednolicic.

Ja przy takim tsh jak ty juz slanialam sie: bylam ospala, maialam
                          zatwardzenia, wlosy wypadaly, .....

nie sugeruj sie innymi.... kazdy ma inny organizm...

np z reguly ludzie zle reaguja na zmieny gawet tyroksyny... a ja moge z nia na
                          dzien zmienic dawke i nic mi nie jest.

wejdz na forum hashimoto.. zoabcz sobie liste lekarzy endokrynologow , ktorych
                          ludzie polecaja... moze cos wybierzez z Twojego miasta?

skad jestes?
                        • lumja Re: do lumja 16.11.06, 13:58
                          to najlepszy specjalista w regionie,
                          a problemy zniknęły bo usg już guzków nie wykazało i wyniki wszystkie były w
                          normie
                          • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 14:00
                            najlepszy specjalista w regionie? Nie obraz sie ... ale chyba jednak nie....

Rozmowalam ostatnio z dziewczyna , ktora leczyla sie w LODZI U PROFSORA
                            ENDOKRYNOLOGII, ORDYNATORA ODDZIALU i gosc ja tak leczyl , ze za to
                            leczenie ona powinna go podac do sadu.
                            • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 14:03
                              i jeszcze jedne argument ze to nie najlepszy specjalista: dlaczego teraz masz
                              tsh 3,4 i jestes bez euthyrexu? Co robil przez ten czas gdy jestes bez lekow
                              ten swietny specjalsta? gdze kontrole badan co 3 miesiace?

Stwierdzenie" takie urok tarczycy, bo sa guzki" jest smiechem.

Pozatym guzki tarczyca moze miec, wazne jest jakie to sa guzki, zimne czy
                              cieple. Robil Ci ktos kiedys biopsje?
                              • lumja Re: do lumja 16.11.06, 14:08
                                nie obrażam się:) to o tym specjaliście to obiegowa opinia
                                biopsji nie miałam robionej, guzki to ona mi tlumaczyła ale nie pamietam teraz
                                czy mam te zimne czy ciepłe. Jak skonczyłam sie leczyc to kazala robic kontrole
                                ale wiesz jak jest - olalam to bo skoro jestem zdrowa to po co. Juz sie
                                umowilam na wizyte na 6 grudnia
                                • zajacowna Re: do lumja 16.11.06, 14:11
                                  tylko zrob jeszcze przed wizyta badania....

odezwij sie jeszcze,,,, co powiedzial lekarz na wizycie.... bede ciekawa...

pozdrawiam Ewa
                                  • lumja Re: do lumja 16.11.06, 14:48
                                    ok, odezwe sie, jeszcze raz dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka