Dodaj do ulubionych

Helicobacter pylori

15.04.07, 21:09
Wyszedł mi wynik H-Pylori z krwi prawie 4 razy jak norma 57 (norma do 15).Lekarz nie chce aplikowac terapi antybiotykowej bo uważa ją za niepotrzebną. To jak to wyleczyć i czy trzeba to leczyć w ogóle.
Obserwuj wątek
    • cn_tower Re: Helicobacter pylori 16.04.07, 11:20
      bakterie tę leczy sie 3 lekami wspólnie (oczywiście na receptę), bakteria ta
      występuje u bardzo dużej liczby ludzi nie powodując objawów, natomiast może
      wywoływać stany chorobowe śluzówki żołądka, wrzody żołądka lub dwunastnicy, moim
      zdaniem masz prawo domagać się przepisania leków
    • dz1dka Re: Helicobacter pylori 19.04.07, 18:12
      nie stresuj sie ja mam 120 ale zasięgnęłam opinii kilku lekarzy - badanie typu
      IgE jest nie do końca mirodajne, najlepsza gastroskopia. Jakieś objawy - bo ja
      po wizycie u dermatologa
    • franc_tireur Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 08:04
      Same dodatnie wyniki testów serologicznych na H. pylori w żadnym razie nie są
      wskazaniem do rozpoczynania leczenia.
      • leoncjo1 Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 11:00
        Za późno. Od dwóch dni lecę z 7-dniową kuracją : klacid,duomox 1000,controloc i
        coś na osłonę. A swoją drogą dlaczego kilkakrotnie przewyższająca wartość HP
        nie jest wskazaniem do leczenia.
        Gastroskopi nie miałem lecz dolegliwości typu mdłości, bóle brzucha, wzdęcia,
        odbijania itp. były codzienne lub b.częste
        • katarzyna11 Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 13:08
          Moja lekarka uważa, że jeżeli wynik na obecność tej bakterii jest ponad normę
          to trzeba leczyć. W końcu ktoś te normy po coś ustalił. A zwłaszcza, jeżeli są
          dodatkowe "atrakcje" o których piszesz. 6 tygodni po zakończeniu leczenia
          wskazane by było zrobić gastroskopię, bo czasami standardowy zestaw
          antybiotyków niestety okazuje się nieskuteczny.
        • franc_tireur Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 18:09
          Wcześniej nie pisałeś o dolegliwościach dyspeptycznych, tylko o samych wynikach
          testów. Dolegliwości dyspeptyczne w połączeniu z dodatnim wynikiem jak
          najbardziej stanowią wskazanie do leczenia. Eradykacja przy bezobjawowym
          zakażeniu raczej nie jest wskazana - chociaż można ją rozważyć. A to dlatego, że
          nie każde zakażenie równa się chorobie, nawet w przypadku patogenów
          chorobotwórczych - nie jesteśmy jałowi i wcale nie byłoby dobrze, gdybyśmy byli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka