leoncjo1 15.04.07, 21:09 Wyszedł mi wynik H-Pylori z krwi prawie 4 razy jak norma 57 (norma do 15).Lekarz nie chce aplikowac terapi antybiotykowej bo uważa ją za niepotrzebną. To jak to wyleczyć i czy trzeba to leczyć w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cn_tower Re: Helicobacter pylori 16.04.07, 11:20 bakterie tę leczy sie 3 lekami wspólnie (oczywiście na receptę), bakteria ta występuje u bardzo dużej liczby ludzi nie powodując objawów, natomiast może wywoływać stany chorobowe śluzówki żołądka, wrzody żołądka lub dwunastnicy, moim zdaniem masz prawo domagać się przepisania leków Odpowiedz Link Zgłoś
dz1dka Re: Helicobacter pylori 19.04.07, 18:12 nie stresuj sie ja mam 120 ale zasięgnęłam opinii kilku lekarzy - badanie typu IgE jest nie do końca mirodajne, najlepsza gastroskopia. Jakieś objawy - bo ja po wizycie u dermatologa Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 08:04 Same dodatnie wyniki testów serologicznych na H. pylori w żadnym razie nie są wskazaniem do rozpoczynania leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
leoncjo1 Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 11:00 Za późno. Od dwóch dni lecę z 7-dniową kuracją : klacid,duomox 1000,controloc i coś na osłonę. A swoją drogą dlaczego kilkakrotnie przewyższająca wartość HP nie jest wskazaniem do leczenia. Gastroskopi nie miałem lecz dolegliwości typu mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, odbijania itp. były codzienne lub b.częste Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna11 Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 13:08 Moja lekarka uważa, że jeżeli wynik na obecność tej bakterii jest ponad normę to trzeba leczyć. W końcu ktoś te normy po coś ustalił. A zwłaszcza, jeżeli są dodatkowe "atrakcje" o których piszesz. 6 tygodni po zakończeniu leczenia wskazane by było zrobić gastroskopię, bo czasami standardowy zestaw antybiotyków niestety okazuje się nieskuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Helicobacter pylori 20.04.07, 18:09 Wcześniej nie pisałeś o dolegliwościach dyspeptycznych, tylko o samych wynikach testów. Dolegliwości dyspeptyczne w połączeniu z dodatnim wynikiem jak najbardziej stanowią wskazanie do leczenia. Eradykacja przy bezobjawowym zakażeniu raczej nie jest wskazana - chociaż można ją rozważyć. A to dlatego, że nie każde zakażenie równa się chorobie, nawet w przypadku patogenów chorobotwórczych - nie jesteśmy jałowi i wcale nie byłoby dobrze, gdybyśmy byli. Odpowiedz Link Zgłoś