rabitt23 17.09.07, 17:44 Prosze o małą pomoc poniewaz kompletnie nie znam się na tych wartościach ani w internecie podobnego nie widze... to badanie robiłem pierwszy raz...i mam TSH 0.928 mlU/L prosze o powazne odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:18 To jest wynik w normie, a czemu robiłes badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
rabitt23 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:33 jeanne72 napisała: > To jest wynik w normie, a czemu robiłes badanie? Badanie robiłem ponieważ mam małe problemy z sercem ogólnym osłabieniem organizmu i nerwowością... a lekarz nadal nie wie co mi jest....A powiedz mi czemu wszedzie sa troszke inne oznaczenia?? A mianowicie chodzi mi np o to...mlU/L bo widziałem tez rózne inne...Nakartce mam napisane ze norma to 0,4-4,2 ale skoro mam o.928 tysięczne...to nie zamało?? bo ja się już gubie... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:44 Skoro masz normę: 0,4 do 4,2, to jak najbardziej 0,9 mieści sie w normie. To już chyba podstawy matematyki... Skoro źle sie czujesz, to moze potrzebne będą dokladniejsze badania. Odpowiedz Link Zgłoś
rabitt23 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:48 jeanne72 napisała: > Skoro masz normę: 0,4 do 4,2, to jak najbardziej 0,9 mieści sie w normie. To ju > ż > chyba podstawy matematyki... > Skoro źle sie czujesz, to moze potrzebne będą dokladniejsze badania. Mam ogólnie tez nadciśnienie i problemy z sercem....a mój lekarz nie chce mi dac skierowania do szpitala na szczegółowe badania bo nie ma podstaw żeby mnie tam kierować...nie rozumiem...Moja mama jest cięzko chora na serce...i babcia tez yła...a ja nigdy nie miałem robionego np holtera... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:55 Chyba najlepiej będzie przejść się do kardiologa prywatnie. A nawet jesli ktoś Ci powie, ze ten wynik tsh może być nieprawidłowy ( choć jest w normie), to nie "zafiksuj" się na tarczycy, tylko szukaj przyczyn u kardiologa. Na tarczycę za wiele rzeczy się obecnie "zwala", gdy nie chce sie pomyślec nad diagnozą. Odpowiedz Link Zgłoś
rabitt23 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 18:58 jeanne72 napisała: > Chyba najlepiej będzie przejść się do kardiologa prywatnie. > A nawet jesli ktoś Ci powie, ze ten wynik tsh może być nieprawidłowy ( choć jes > t > w normie), to nie "zafiksuj" się na tarczycy, tylko szukaj przyczyn u > kardiologa. Na tarczycę za wiele rzeczy się obecnie "zwala", gdy nie chce sie > pomyślec nad diagnozą. Dobra dzięki...zobaczymy...mam nadzieje że jakoś sobie dam radę....bo ostatni nie jest zaciekawie...badania krwi są dobre...ogólne...oprócz cholesterolu...mam 241...Ale to nie może być przyczyna mojego zmeczenia kołatania serca... bólami głowy itd... Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 19:03 A jak się odżywiasz, ile masz wagi i wzrostu? A może trzeba pomyśleć o rodzinnych skłonnościach do hipercholesterolemii? Odpowiedz Link Zgłoś
rabitt23 Re: Badanie TSH....????!!!! 17.09.07, 19:12 jeanne72 napisała: > A jak się odżywiasz, ile masz wagi i wzrostu? A może trzeba pomyśleć o > rodzinnych skłonnościach do hipercholesterolemii? Prubuje się zdrowo odrzywiac...nie jem za dużo tłuszczu...jem sporo warzyw owoców...Pije zieloną herbate...i jeżdże sporo na rowerze.. waże 92kg mam 180 wzrostu...a co to wogóle jest?? mój tata...nigdy nie miał wysokiego cholesterolu tylko troszkę dziadek...jezeli o to chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
elly2 Re: Badanie TSH....????!!!! 18.09.07, 13:03 A robiłeś FT4? jeśli tak to podaj, jeśli nie to zrób. Przy nadczynności mogą być takie objawy. Tsh może być w normie , choć tu widać że zbliża się do dolnej granicy a poziom tyroksyny ( FT4) może być za duży. Najlepiej zinterpretuje wynik dobry endokrynolog , oczywiście musisz mu zrelacjonować swoje objawy. Nie żałuj pieniędzy i idź prywatnie do niego aby tą sprawę rzetelnie wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś