madziulec
10.01.11, 00:04
Od mniej więcej 6 lat jestesmy tu z Wami i poczatkowo myślałam, że największym naszym problemem będzie refluks i nawracające zakażenia układu moczowego.
Teraz chciałabym wrócic do tego czasu, gdy z tymi problemami umiałam sobie poradzic, gdy na to wszystko były leki, gdy był lekarz, który potrafił mi pomóc.
Niecały rok temu u mojego Miśka jak już wiekszość z Was wie, u Miśka zdiagnozowano Zespół Aspergera. Gdyby ktoś z Was poznał Misia, pomyślałby, że to normalny, wesoły chłopiec, no może tylko nieco bardziej przemądrzały i poruszający dziwne tematy. misiek interesuje się biologią, chemią, fizyką. Wie, gdzie zyje i jak się nazywa największy na świecie zuk, wie co to jest tlenek siarki, zna sporo symboli chemicznych i wie co to jest rozszczepiacz cząstek i zderzacz hadronów. Od Mikołaja dostał mikroskop, by poznawac budowę komórki, bo nie wystarczą mu wiadomości, że w komórce można znależć ścianę komórkową, jądro, jąderko, wodniczki tętniące oraz mikro i makronukleus.
Te wszystkie wiadomości mieszczą się w głowie niespełna 7-latka. I ten sam niespełna 7-latek nie umie mieć przyjaciół, ma problemy z rysowaniem (jest na poziomie mniej więcej3-latka, właśnie zaczął rysować głowonogi), stresuja go wszelkie nieznane sytuacje, a na zmienę planu dnia potrafi reagować 4-godzinną histerią.
Napewno problem Miśka, jego dysfunkcja nie jest widoczna tak jak porażenie mózgowe, czy zespół downa, czy też brak rączek lub nóżek u innych dzieci. Jego problem jest w nim, w jego głowie i nie pozwala mu normalnie zyć, funkcjonowac w społeczeństwie.
Dlatego rok temu postanowiłam załozyć subkonto w fundacji i zbierać pieniądze na jego usprawnienie i spowodowanie, by dorosły Misiek nie różnił sie niczym, by mógł prowadzic normalne życie. Jest to bardzo prawdopodobne i mozliwe. Bowiem Zespół Aspergera to nie choroba, wymaga jednak nauczenia go wielu rzeczy, które dla nas, normalnych ludzi, są oczywiste. Takich jak rozumienia powiedzonek, prowadzenia rozmowy itp.
Do tego ważne jest, by Misiek miał inne terapie, takie jak integracja sensoryczna (jest nadwrażliwy dotykowo i słuchowo) oraz terapia wzroku (u ortooptyka).
Jeśli możesz nam pomóc - będziemy oboje z Misiem bardzo wdzięczni.
Tu znajdziesz link jak pomóc Miśkowi.