blizniaczka1
28.05.12, 15:57
Witam,
Proszę o podpowiedź, co z tym zrobić.
Córka, 2,5 roku, czasem dość długo przetrzymuje mocz, np. 6h. Zdarzyło się też ostatnio sporadycznie, że po nocy nie chciała zaraz siusiać.
Nie sika już do pieluchy.
CZasem zdarzają się zaczerwienione wargi sromowe, raz świąd.
Raz lub dwa razy na przestrzeni kilka miesięcy dość intensywnie pachnący mocz po nocy (jednorazowo). Ostatnio akurat dzień po szczepieniu, więc nie wiem, czy to reakcja na szczepionkę czy coś się zadziało.
Temperatury brak (poza ewentualnymi infekcjami, ale nie chorowała często).
Teraz dość często długo trzymała mocz - albo nie chciała siusiu, albo np. na wyjeździe, nie było gdzie i jak zrobić, a w pieluszko-majtki nie chciała.
Generalnie w ub. tyg. zrobiłam kontrolnie badanie moczu i oto wyniki:
barwa żółta
przejrzystość niezupełna
ciężar wł. 1,020
glukoza, aceton, białko - brak
urobilinogen 0,2
nablonki - poj. płaskie
leukocyty 21-24
erytrocyty 4-5 św. i wył.
wałeczki -
ph 7,5
bakterie - pojedyncze
śluz - nieliczne pasma
i teraz pytanie - leukocyty przekroczone, więc lekarz stwierdził bezapelacyjne zapalenie układu moczowego, zapisał Bactrim i kazał powtórzyć badanie, a jeśli coś dalej wyjdzie nie tak, to diagnostyka pod kątem ZUM (posiew, usg, morfologia, skierowanie do poradni nefr.)
Natomiast czy taki wynik może świadczyć o infekcji gdo u dziecka? Albo inaczej mówiąc, czy te leukocyty jednoznacznie świadczą o ZUM czy na dwoje babka wróżyła, bo córka miała katar (nie mogłam rozsądzić, czy to na tle alergicznym czy jednak złapała coś od syna, ale raczej to drugie, bo oboje kaszleli, troszkę mieli kataru i mnie też coś w nosie łaskotał na przestrzeni tygodnia, a że nie objawiało się ostrzej, to nic nie podawałam).
Zapomniałam generalnie spytać lekarza, choć za bardzo możliwości manewrów nie mam - za parę dni wyjeżdżamy na wakacje na 2 tyg. więc pewnie i tak dam Bactrim ,żeby mieć pewność, że nic gorszego się nie da rady rozwinąć. A z dwojga złego, to pewnie lepszy Bactrim niż antybiotyk bez posiewu w ciemno?