28.05.12, 15:57
Witam,
Proszę o podpowiedź, co z tym zrobić.
Córka, 2,5 roku, czasem dość długo przetrzymuje mocz, np. 6h. Zdarzyło się też ostatnio sporadycznie, że po nocy nie chciała zaraz siusiać.
Nie sika już do pieluchy.
CZasem zdarzają się zaczerwienione wargi sromowe, raz świąd.
Raz lub dwa razy na przestrzeni kilka miesięcy dość intensywnie pachnący mocz po nocy (jednorazowo). Ostatnio akurat dzień po szczepieniu, więc nie wiem, czy to reakcja na szczepionkę czy coś się zadziało.
Temperatury brak (poza ewentualnymi infekcjami, ale nie chorowała często).
Teraz dość często długo trzymała mocz - albo nie chciała siusiu, albo np. na wyjeździe, nie było gdzie i jak zrobić, a w pieluszko-majtki nie chciała.
Generalnie w ub. tyg. zrobiłam kontrolnie badanie moczu i oto wyniki:
barwa żółta
przejrzystość niezupełna
ciężar wł. 1,020
glukoza, aceton, białko - brak
urobilinogen 0,2
nablonki - poj. płaskie
leukocyty 21-24
erytrocyty 4-5 św. i wył.
wałeczki -
ph 7,5
bakterie - pojedyncze
śluz - nieliczne pasma

i teraz pytanie - leukocyty przekroczone, więc lekarz stwierdził bezapelacyjne zapalenie układu moczowego, zapisał Bactrim i kazał powtórzyć badanie, a jeśli coś dalej wyjdzie nie tak, to diagnostyka pod kątem ZUM (posiew, usg, morfologia, skierowanie do poradni nefr.)
Natomiast czy taki wynik może świadczyć o infekcji gdo u dziecka? Albo inaczej mówiąc, czy te leukocyty jednoznacznie świadczą o ZUM czy na dwoje babka wróżyła, bo córka miała katar (nie mogłam rozsądzić, czy to na tle alergicznym czy jednak złapała coś od syna, ale raczej to drugie, bo oboje kaszleli, troszkę mieli kataru i mnie też coś w nosie łaskotał na przestrzeni tygodnia, a że nie objawiało się ostrzej, to nic nie podawałam).
Zapomniałam generalnie spytać lekarza, choć za bardzo możliwości manewrów nie mam - za parę dni wyjeżdżamy na wakacje na 2 tyg. więc pewnie i tak dam Bactrim ,żeby mieć pewność, że nic gorszego się nie da rady rozwinąć. A z dwojga złego, to pewnie lepszy Bactrim niż antybiotyk bez posiewu w ciemno?
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: leukocyty 29.05.12, 10:30
      Wg mnie bactrim w ogóle niepotrzebny. Leukocytów sporo ale zwróć uwagę, że bakterie pojedyncze. Nie sądzę by był to ZUM, może jakaś infekcja wywołana zbyt dlugim przetrzymywaniem moczu w pęcherzu. Bardziej zwróciłabym uwagę na ciężar właściwy 1020-dolna granica normy czyli można sądzić, że jest słabo zagęszczony (a nie powinien, nerki powinny go zagęscić) i strasznie zasadowe ph-powinno ono wynosić najlepiej 5,5-6. Ph 7,5 sprzyja wszelkim infekcjom (środowisko kwasowe czyli 5,5 zabija bakterie) ale tez może sprzyjać tworzeniu kamieni nerkowych.
      Moim zdaniem w pierwszej kolejnośc powinnaś dziecko zapisać do urologa żeby zbadał pracę i czynność pęcherza -jego wielkość, jaka objętość moczu się mieści, jak pracują zwieracze i wypieracze, kiedy córka czuje parcie na mocz itp.
      Przez czas wyjazdu dbaj by mała dużo piła-zwłaszcza że jest ciepło. Jeśli masz możliwośc zrób sobie taki dzienniczek mikcji-bardzo sie on przyda lekarzowi w diagnozie. Zrób tabelkę i wpisuj datę, godzinę i ilość wysiusianego moczu (łap do kubeczka do badania moczu) i zapisuj ile ml wysiusiała. To może być trochę klopotliwe-ale jest bardzo ważne bo na przestrzeni jakiegoś czasu pozwala na zauwaznienie pewnych (nie)prawidłowości
      Powinnaś też zakwasić mocz- w pierwszej kolejności podawaj małej sporo wit c- może takiej rozpuszczalnej , do picia ? Potem warzywa, owoce które mają jej sporo. Teraz jest sezon więc nie powinno być problemu, dodawaj do obiadu sporo natki pietruszki, ogórki kiszone, kapustę kiszoną.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka