Dodaj do ulubionych

Maclaren XLR wart swojej ceny?

02.02.10, 21:26
mam juz metlik w głowie, napierw myslałam o pegperego P3, Si a teraz
juz Maclaren, chodzi mi najbardziej o wąski wózek i wygodny dla
dziecka, waga tak sie nie liczy bo mamy wozkownie, ale wazne by
oparcie sie rozkładało i wozek byl odpowiedni tez na zime. najtanszy
maclaren znalazłam w sklepach netowych w DE- okolo 350 euro. prosze
doradzcie czy warto!!! czy dziecko bedzie w nim jezdzilo do konca?
teraz ma 9 mcy...
Obserwuj wątek
    • sadzik81 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 02.02.10, 21:34
      Maclaren jak najbardziej starczy do konca,ma swietny spiworek zimowy.A przeciez
      350 to wcale nie jest najtaniej,to juz wolalabym kupic w polsce i w razie czego
      nie miec problemow.A nie masz moze znajomych w uk?ktorzy mogliby Ci przywiezc
      ten wozek,tutaj najtaniej widzialam xlr z 2009 za 200 funtow,okolo 900zl.A nawet
      ja kiedys trafilam taka okazj i kupilam xlr z 2009 na ebay.uk za 140funtow,okolo
      650zl ,nie jestem pewna po ile funt teraz stoi,gosciu mial do sprzedania 10
      sztuk,rozeszly sie w pol godziny.
      • jacaroline24 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 02.02.10, 22:02
        hej - na mam niby rodzine w uk ale boje sie ze wrazie gwarancji
        bedzie problem- ale w przypadku maclarena chyba nie grozi, co? ;)
        jak sadzicie czy jest to wozek wygodny dla dziecka, na codzienne
        spacery?
      • ivaz Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 02.02.10, 22:15
        ja mam maclarena xlr, i raczej na śnieg to on nie bardzo się nadaje,
        ja bałabym się zostać tylko z tym wózkiem na zimę. A jeżeli chodzi o
        sam wóżek uważam ze jest bardzo wygodny,zarówno dla wożonego jak i
        wożącego, moja 11-sto miesięczna córeczka, ma w nim mnóstwo miejsca,
        może się swobodnie wyspać. Wózek bardzo dobrze się prowadzi,
        swietnie podbija, jest zwrotny, dosyć lekki, ma olbrzymia budę,
        niektórzy uważają, że ma za wysoko rączki, ale to kwestia
        przyzwyczajenie.
        Ktoś tu ostatnio wklejał gdzie mozna kupic ten wózek za 1250zł,
        poszukaj na forum
        • jacaroline24 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 02.02.10, 22:39
          dziekuje bardzo :) no na wielkie sniegi to pewnie sie nie nada, mam
          tez jedo fyna z pompowanymi kolami ale to jest kolumbryna.
        • rosally81 LINK 03.02.10, 23:47
          również jestem zainteresowana maclarenem xlr, aktualnie szukam najtańszej
          oferty, czy możecie zalinkować gdzie można dostać ten wózek w dobrej cenie?
          (mogą być sklepy zagraniczne)
    • zabka11 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 09:18
      Tyle, że Maclaren w porównaniu do Pp3 a zwłaszcza do Si to tez
      kolumbryna. Mam nadzieję, że widziałaś go na żywo. Po złożeniu jest
      duży i długi, masz Fyna, może coś drobniejszego?
      Tak tylko piszę, bo jednak to sporo kasy, warto być pewnym.
      To super wózek, ale nie jest mały i rączki ma faktycznie wysoko.
      Oczywiście to zależy co kto lubi, ale dla mnie np. przy 164 cm
      wzrostu były za wysoko.
      Pozdrawiam
      • pstrabiedronka Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 09:49

kolubryna, dziewczyny, KOLUBRYNA bez M w środku :)

faktycznie - XLR to naprawde baardzo duży wózek, równiez po
        złożeniu. Mniejszy od Fyna, ale jednak - duzy i ciężki.
        Jak juz chcesz zmieniac FYNa na coś lżejszego to albo Techno XT albo
        może faktycznei Pliko? Będzie trochę zgrabniejsze po złożeniu.

Jak juz koniecznei chcesz XLR to przymież do bagaznika bo do wielu
        się nei mieści na długość.
        • zabka11 Re: kolubryna, kolubryna, kolubryna.....;) 03.02.10, 10:43
          ...napisze ze sto razy, jak za czasów szkolnych w zeszycie, za karę:)
        • jacaroline24 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 12:29
          dzieki :-) kolubryna! faktycznie :)
          • jacaroline24 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 12:33
            hmm, nie mogę znaleźć szerokości tego Maclarena, ktoś wie? Fyn ma 65
            cm - zalezy mi na wózku tak do 55 cm... co do auta, to mamy duze
            kombi wiec chyba sie zmiesci... ale czy np MaCLAREN xt BEDZIE TEZ
            WYGODNY DLA DZIECKA? chodzi mi o to by był zwrotny i wąski, by moc
            podczas spaceru robic zakupy bo z fynem to porazka wchodzic do
            sklepów. a co do ogladania, FAKTYCZNIE - musze go zobaczyc na zywo,
            tylko gdzie we Wrocławiu mogę?
            • jacaroline24 Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 12:37
              no znalazłam, podobno 49 cm szerokości ma Maclaren XRL po
              rozłożeniu... a ja tez mam 164 wzrostu... kurcze myslicie ze beda
              te raczki dla mnie za wysoko??? zaraz zmierzę jak jest w bartatinie
              i fynie...
              • pstrabiedronka Re: Maclaren XLR wart swojej ceny? 03.02.10, 12:49

XT jest jakies 3 do 5 cm węższy. Jest też wygodny dla dziecka choco
                czywiście węższy.

co do rączek - to kwestia przyzwyczajenia, prawdopodbnie jak
                przymierzysz pierwszy raz to będa za wysoko, po kilku spacerach
                powinnaś się rpzyzwyczaić. Bo on mimo ze ma tak wysoko rączki to
                jedzie "sam" nie wkładasz siły w pchanie ani w skręcanie. Także to
                tylko kwestia przyzwyczajenia że masz ręce ustawione pod kątem :)
                • zabka11 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 13:57
                  Są w Askocie na Braniborskiej, tym nowo otwartym, to wyboru do
                  koloru.

www.askot.pl/
                  Pozdrawiam
                  • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 14:50
                    a czy moze ktos wie co nowego w kolekcji maclarena 2010 chodzi glownie o xlr
                    • jacaroline24 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 21:34
                      ostatnio widzialam nowe cechy na stronie maclarena, chyba 2 nowe
                      kolory, raczki pokryte gładszym tworzywem ;D i cos jeszcze,
                      www.maclarenbaby.com/europe/content/view/162/88889516/lang,en/
                      ale to chyba update do 2009 bo sa stare kolory...
                      • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 21:55
                        juz znalazlam, nowosc 2010 cieply spiwor w komplecie, a przy okazji trafilam na
                        taki model jeszcze takiego nie widzialam
                        www.happybaby.pl/?p=productsMore&iProduct=527&sName=Maclaren-Baby-Starck-Buggy
                        • pstrabiedronka Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 22:01
                          izzyy6 napisała:

> juz znalazlam, nowosc 2010 cieply spiwor w komplecie, a przy okazji trafilam na
                          > taki model jeszcze takiego nie widzialam
                          > www.happybaby.pl/?p=productsMore&iProduct=527&sName=Maclaren-Baby-Starck-Buggy

:) jest juz od ładnych paru lat - ze trzy lata to na pewno jest w ich ofercie.
                          Maclaren ma kilka wersji bajerowych :)
                          A Techno XT ze skórzaną tapicerką, pozłacaną rama i złotym logo widziałaś? był -
                          kiedyś ktoś linka podawał - jakieś 4 tys. PLN kosztował :)))))
                          ktoś to musi kupowac skoro produkują :)
                          • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 22:08
                            a tak tego widzialam :0D
                            • jacaroline24 Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 22:41
                              raczki sa za wysoko :( w moim dotychczasowym wozku mam raczke na
                              wysokosci maks 95 cm, czy da sie do tego przyzwyczaic, bo chyba
                              ciezko jest podbijac dla osoby ktora ma 164 cm wzrostu ... a juz sie
                              prawie zakochalam w tym wozku,...
                              • pstrabiedronka Re: Maclaren -Wrocław 03.02.10, 22:44

Maclaren i ciężkie podbiojanie to pojęcia wykluczające się :)
                                One się "same" podbijają, o to sie nie martw.

mam tyle samo wzrostu co Ty, mam co prawda XT a nie XLR czyli troszeńkę niżej
                                rączki ale czasem jeżdżę moim z rączki na maksa wysuniętymi (mąż tak ustawia) i
                                nawet czasem tego nie zauważam. A wtedy one są na takiej wysokości jak w XLR.
                              • kpg81 Re: Maclaren -Wrocław 04.02.10, 00:25
                                Mam xlr i 161 wzrostu jak dla mnie super się go prowadzi.
                                • jacaroline24 Re: Maclaren -Wrocław 04.02.10, 11:10
                                  dzieki za wszystkie porady, lece do askotu zobaczyć go na żywca :)
                                  pozdrawiam serdecznie
                                  • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 06.02.10, 12:38
                                    wlasnie odebralam swojego maclarena kolor brazowo rozowy jest sliczny choc balam
                                    sie jak bedzie sie prezentowal na zywo bo to zupelnie inaczej niz na zdjeciach
                                    martwilo mnie tez ze bedzie za wysoki do moich 168 cm ale jest super gdybym byla
                                    nizsza tez zle by nie bylo, naprawde ladnie wykonany wozeczek, palak dokupilam w
                                    sklepie od razu uniwersalny ,na razie wydanej kasy nie zaluje, a tak z
                                    ciekawosci jak to jest ze kupilam wozek niby 2009 rocznik ma oparcie regulowane
                                    jedna reka tak jak to bylo napisane ze nowosc taka rocznika 2009 a na karcie
                                    gwarancyjnej jest data produkcji 2008
                                    • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 06.02.10, 20:07
                                      ah i jeszcze jedno pytanie, czy mi sie wydaje czy ten maclaren ma jakies takie
                                      niskie oparcie mam wrazenie ze jak mala bedzie troche starsza(teraz ma prawie 8
                                      m-cy) glowa jej bedzie poza oparcie wystawala a ona lubi sobie spac na dworzu i
                                      mysle ze jej tak zostanie jeszcze na dlugo tak przynajmniej bylo z moja starszą
                                      • jacaroline24 Re: Maclaren -Wrocław 07.02.10, 15:09
                                        no, widzialam na zywo ten okaz. troche sie zawiodłam- myslalam ze
                                        jest mniejszy, ale wykonanie super, faktycznie. w askocie pan
                                        powiedzial ze z czystym sumieniem tylko ten wozek poleca, zaden
                                        inny. raczki dla mnie za wysoko, troche sie boje o podbijanie ale
                                        wiadomo, nie jechalam z dzieckiem wiec pewnie bedzie inaczej ze
                                        szkrabem... za to moj Maz sie zakochal w nim od razu... codo oparcia-
                                        tez mi sie wydaje niskie... no trudno, dzis widzialam tez buggstera
                                        na zywo. jak to 3 kolowiec ale... masakra jest to ze od tyly
                                        widzialam jak sie dosłownie rozjezdzaly tylne koła, dodatkowo z tylu
                                        jest bardzo szeroki :( i pod ciezarem dziecka sie do srodka "łamał"
                                        wiec dla nas odpada...
                                        • izzyy6 Re: Maclaren -Wrocław 07.02.10, 16:39
                                          no ja wlasnie go wybralam ze wzgledu na to ze jest taki szeroki i wogole
                                          specjalnie malutkiej spacerowki nie szukalam oparcie mogloby byc wyzsze
                                          zwlaszcza ze tyle jeszcze do budy miejsca ale dzis sadzalam mala do parasolki z
                                          troszke wyzszym oparciem i znowu az takiej roznicy nie bylo ja tez sie
                                          zakochalam w tym wozku i stwierdzilam ze predzej sobie kupie wyzsze buty niz z
                                          niego zrezygnuje na szczescie nie bedzie to potrzebne choc gdy pierwszy raz sie
                                          do niego przymnierzylam wydal mi sie wysoki ale przy nastepnych jest super jest
                                          wyzszy ale to nie przeszkadza w niczym no i dzieciak ma szeroko i wygodnie
                                          ogolnie stwierdzilam ze nawet i moj tylek sie miesci a do anoreksji mi daleko ;0)
                                        • cherrie Re: Maclaren -Wrocław 07.02.10, 16:51
                                          a ja zdecydowanie wole model xt! Dla mnie xlr jest po prostu za duzy. Warto przejsc sie do sklepu, gdzie sa oba modele i porownac. Szczegolnie jesliktos ma juz jeden duzy wozek.

mam zamiar kupic xt, a do niego dodatkowy materacyk.Mam tylko jeden problem, mianowicie najnowsza wersja 2009-2010, ta ulepszona zdecydowanie bardziej mi sie podoba, ale okrutny jest brak okienka w budce. Jest co prawda okienko z tylu budki, ale do niczego.
                                          Wozek chcialam jako drugi i wakacyjny dla 3-4 miesiecznego dziecka, dlatego "podglad" jest wazny.

Jak myslicie kupic starsza wersje z okienkiem czy nowsza bez?
                                          • pstrabiedronka Re: Maclaren -Wrocław 07.02.10, 17:44

ja tez wole XT - taki zreszta mam.
                                            Może jesli ktos szuka wózka jedynego to XLR jest ok, ale jesli ma sie jeden duży
                                            a ten ma byc bardziej dodatkowy, na ciepłe dni, na wakcje czy na zakupy to moim
                                            zdnaiem XLR stanowczo za duży, a XT - rewelacyjny.
                                        • zabka11 Re: Co do Buggstera 07.02.10, 19:59
                                          To chyba musiał być jakis masakrycznie rozjechany wózek. Mam
                                          Buggstera i żadne koła sie nie rozjeżdżaja, tylko one takie są,
                                          popatrz tu:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1800318,5,8,33276,Peg-Perego-SiBuggster-SL,Peg-Perego-SiBuggster-SL.html

Absolutnie to w niczym nie przeszkadza, a pod ciężarem dziecka koła
                                          idealnie dotykają powierzchni. Buggster jest szerszy niż inne
                                          spacerówki, ale dla mnie to jest jedna z ogromnych zalet, bo 2,5
                                          latek w śpiworze i kombinezonie ma w nim full miejsca:). M.in
                                          dlatego go wybrałam.
                                          Pozdrawiam i dołączam się do stwierdzenia, że warto by było,gdybyś
                                          jeszcze zobaczyła model xt.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2073416,5,4,41129,Spiwor-Magdy-w-Buggster-SL.html
                                          • izzyy6 Re: Co do Buggstera 07.02.10, 20:11
                                            no szeroki jest i to mi sie wlasnie podoba a w nim wysokosc oparcia jaka jest
                                            • jacaroline24 Re: Co do Buggstera 08.02.10, 11:22
                                              dzieki, tyle, ze na zywo buggster miał te koła zupełnie do środka a
                                              na Twoim zdjeciu sa one lekko na zewnątrz, wygladało tak jakby pod
                                              ciezarem dziecka sie uginał, moze faktycznie jest ok, ale ja
                                              chciałam wąski wózek, bo sie czesto nie mieszcze w drzwiach sklepow
                                              osiedlowych... a co do xt to chyba bym musiała dokupic materacyk. I
                                              co jeszcze ma xrl a xt nie ma?? a okienko... no fajnie miec okienko
                                              a w nowych xt chyba nie ma z tego co piszecie. pozdrawiam
                                              serdecznie :)
                                              • izzyy6 Re: Co do Buggstera 08.02.10, 11:47
                                                materacyk okrycie na nozki no i to okienko dla mnie raczej niezbedne a xt nie
                                                ma, widzialam w sklepie xt fakt jest węższy troche i nizszy ale nie az tak duzo,
                                                brak okienka mi osobiscie przeszkadzal
                                                www.90n.pl/sklep/product/p/149/maclaren,techno,xlr.html tu na dole masz
                                                roznice miedzy jednym a drugim
                                              • cherrie Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 11:52
                                                no wlasnie... czy ktos uzytkuje juz ten nowy model xt- bez okienka?
                                                jak to sie sprawdza w praktyce? Chcialam juz kupic ten wozek, ale caly
                                                czas sie zastanawiam przez ten brak okienka!
                                                • pstrabiedronka Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 12:07

...hmy... używam XT juz przy drugiej córce i to używam go duzo i
                                                  nigdy nie obserwowałam dziecka przez okienko...

mam model z okienkiem bo z 2007 roku ale nigdy poprzez nie nie
                                                  patrzyłam na dziecko.
                                                  Także dla mnei w praktyce to okienko jest totalnie niepotrzebne.
                                                  • izzyy6 Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 12:30
                                                    a powiedz jak jest z tym oparciem xt chyba ma taka sama wysokosc jak xlr nie
                                                    jest jakies za niskie przy wiekszym dziecku, caly czas mam wrazenie ze jest to
                                                    oparcie wyjatkowo krotkie ale moze to tylko takie moje wrazenie
                                                  • pstrabiedronka Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 13:04

dzieci w drugim roku zycia juz tak nei rosną szybko...
                                                    wożę czasem moja ponad trzyletnią córkę, nosi ubranka na 116 cm.
                                                    Oczywiście że głowa jej wysatje ale jest jej wygodnie.

zaraz wkleje Ci zdjęcie jak miała dwa lata
                                                  • pstrabiedronka Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 13:13

tutaj starsza jak miała 9 miesięcy, trochę się skuliła:
                                                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1670336,2,12,Tereska--9-miesiecy.html

tutaj jak ma dwa lata - nigdy jej nie mierzę i nie wiem ile miała
                                                    ale zawsze przwyższa duuużo rówieśników:
                                                    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1477333,2,26,Moja-dwuletnia-duza--ponad-90-cm-corka.html

tu młodsza córa - ma na zdjęciu tez 9 miesięcy
                                                    picasaweb.google.com/JRJankowscy/JeleniaGora2009#5364635151943974642

moim zdaniem to standardowa parasolka, jesli chodzi o wysokośc
                                                    oparcia to nigdy nie miałam mysli ze jest za krótkie. Siedzącemu
                                                    starszemu dziecku może i wysatje pół główki, ale nie dotyka do
                                                    budki. Śpiące tak się układa że najwyżej buty mu wystając poza
                                                    siedzsiko.
                                                  • izzyy6 Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 13:32
                                                    dzieki , jest ok, mam nawet taki sam spiworek widze ze tez swietnie pasuje :0)
                                                  • pstrabiedronka Re: Co do mac'a xt 08.02.10, 13:41
                                                    izzyy6 napisała:

> dzieki , jest ok, mam nawet taki sam spiworek widze ze tez
                                                    swietnie pasuje :0)

:) jeśli ma 110 cm o jest troszkę przydługawy
                                                    dla mniejszego dziecka wysatrczy z odpiętym dołem, potem ja tez
                                                    uśywałam tak jak na zdjeciu - dół odpięty a nogi w butach wystają.
                                                  • sylwek_81 Re: Co do mac'a xt 09.02.10, 01:12
                                                    Izzyy6 ja tez mam wrażenie że krótkie to oparcie i że starsze dziecko nie pośpi
                                                    wygodnie i martwię się że nasz xlr nie posłuży długo bo Mała należy do wysokich
                                                    dzieci.I dokładnie tak samo jak ty myślałam sobie:"Dlaczego nie zrobili 10cm
                                                    dłuższego oparcia skoro tyle jeszcze miejsca do budki?"Miejmy nadzieję ze będzie
                                                    dobrze:)A tak w ogóle to czytałam ze jesteś zadowolona jednak z wózia i że
                                                    wygodnie się prowadzi-rączka nie za wysoko. No to fajnie:))Ja już nie mogę
                                                    doczekać się przetestowania na spacerze-z racji warunków na razie odpada.Ale
                                                    jeździmy już spacerówką Fyna-za nami kilka spacerków.Niestety przez ten śliski
                                                    materiał Mała zsuwa się w kombinezonie.A na plus-to wygląda całkiem zgrabnie i
                                                    buda super osłania dziecko-da się naciągnąć prawie do pałąka w pozycji
                                                    siedzącej, a w leżącej jest troszkę dalej jak w gondoli.Moja może i by też
                                                    jeszcze chciała jeździć jeszcze w gondoli, ale spacerówka lżejsza, a znoszę i
                                                    wnoszę ją na 3 piętro.
                                                  • izzyy6 Re: Co do mac'a xt 09.02.10, 09:59
                                                    zadowolona jestem pewnie, na razie jezdzimy po chacie,szkoda ze te oparcie nie
                                                    jest wyzsze przy takim duzym wozku mogloby byc no ale coz zrobic, obserwowalam
                                                    zdjecia mojej starszej corki kiedy byla w tym wieku w wozku tego typu wyglada na
                                                    to ze oparcie bylo na takiej samej wysokosci a pamietam ze dlugo jezdzilismy w
                                                    tym wozku i byla duzo starsza i tez sobie spala wiec moze przesadzamy, a nie
                                                    orientujesz sie jak jest w innych wozkach tego typu z tym oparciem w innych
                                                    maclarenach, wiem ze w inglesinie jest 50 cm czyli 5 wiecej
                                                  • pstrabiedronka Re: Co do mac'a xt 10.02.10, 08:34

przesadzacie :)

nie wiem jak w Inglesinie Trip, ale był taki wózek Inglesina
                                                    Espresso - wszędzie były opisy że ma 52 cm oparcie. Chciałam go
                                                    kupic od babki na allegro i poprosiłam żeby zmierzyła - oparcie w
                                                    rzeczywistości miało 45 lub 43 cm...

Moja starsza córk ajest i była bardzo wysoka, nie pamiętam ile kiedy
                                                    miała ale zawsze przywyższała wzrostem rówiesników. Teraz jest
                                                    najwyższa w grupie przedszkolnej. I nigdy nie narzekałam na zbyt
                                                    krtkie oparcie w XT. W XLR jest jeszcze lepiej bo wózek sszerszy
                                                    więc dziecko ma więcej miejsca żeby np. nogi podwinąc czy coś.
                                                    Przeciez nikt nie śpi wyciągnięty na wznak - ludzie się najczęściej
                                                    trochę "zwijają" do snu.
                                                  • izzyy6 Re: Co do mac'a xt 10.02.10, 08:58
                                                    a pewnie ze i przesadzamy, ja tam ogolnie zawsze przesadzam ;0PP ( a tak na
                                                    marginesie Sylwek_81 ja tez mieszkam na 3 pietrze, taka kolejna rzecz wspolna ;0)
                                                  • sylwek_81 Re: Co do mac'a xt 10.02.10, 22:54
                                                    Oooo no proszę-rzeczywiście kolejna wspólna rzecz:) Pstrabiedronka nas troszkę
                                                    uspokaja-dobrze zresztą,ale i tak wszystko wyjdzie w praniu.Izzyy6 ty też
                                                    dźwigasz Fyna na 3 piętro? pozdrawiam was:)
                                                  • izzyy6 Re: Co do mac'a xt 11.02.10, 09:35
                                                    nie, na szczescie dwa lata temu sasiadowi urodzily sie blizniaki i tez z tego
                                                    powodu utworzyl z nieuzywanego miejsca kolo schodow wozkarnie, wiec teraz jast
                                                    jak znalazl , a po tym jak powstala wozkarnia rok po roku w klatce zaczely
                                                    rodzic sie dzieci ;0)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka