Dodaj do ulubionych

co do wózka?

24.02.11, 13:37
Witam wszystkie doświadczone mamy!
Moje pytanie może trochę głupie, ale mamą będę 1 raz i nurtuje mnie takie pytanie - co wkładacie do gondoli zanim położycie w niej maluszki? na pewno zimą śpiworek i problem z głowy, ale ja mam termin na połowę kwietnia, póżniej będzie wiosna i lato i mam mętlik w głowie!!! nie chcę żadnych kompletów pościeli a poza tym wszyscy lekarze i gazety mówią że do pół roku w wózku i łóżeczku bez poduszeczek. Czy na materacyk w gondoli dajecie jakiś kocyk i na niego dopiero dziecko?? Proszę napiszcie jak to Wy stosujecie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy:))
Obserwuj wątek
    • agnes_nyc Re: co do wózka? 24.02.11, 13:45
      rafka - moje gratulacje pamietam Cie :)

ja urodzilam w lipcu i wkladalam tylko pieluszke flanelowa na materac wozka i bylo ok
    • posh_emka Re: co do wózka? 24.02.11, 14:04
      Ja miałam takie przykrycie dla dziecka bawełny kolorowej- użyłam go jako "prześcieradła" w gondoli. Kocyk latem pod dzieckiem to chyba nie najlepszy pomysł- będzie grzał.Co do poduszki- możesz jak najbardziej dziecku podłożyć pod główkę bardzo płaską poduszeczkę- taką dla niemowląt- w gondoli zwłaszcza to raczej miękko nie jest. Dzieciom od niczego innego się główki odkształcają-robią płaskie- jak od leżenia na płasko na twardej powierzchni.
      Z tym nieużywaniem poduszek to bardziej chodzi o to,że dziecku buzia mogłaby się zapaść w poduszkę i maluch nie umiejąc podnosić główki mógłby się poddusić. W gondoli jak dziecko leży na pleckach i masz je na oku od poduszki nic mu nie będzie.
    • mamaly Re: co do wózka? 24.02.11, 14:33
      W bardzo ciepłe dni dla noworodka stosowałam pieluchę flanelową, w chłodniejsze dni, kocyk. Dla niemowlaka 3-6 m-cy chyba bym nie stosowała nic w upał (pewna nie jestem, bo obie moje córki późno letnie)- materacyki na ogół są wykończone bawełną (ja takie miałam).
      Poduszek nie stosuje się, nawet płaskich, co sugeruje posh-emka. Ja podkładałam pieluchę flanelową , ale nie po to, żeby głowa nie była płaska :D, ale na wypadek ulewania. Jak mi dziecko ulało to wymieniałam pieluchę na czystą (zawsze miałam zapas) i dziecko nie musiało na mokrym leżeć.

A.
      • afroddytta Re: co do wózka? 24.02.11, 15:05
        Mój synek z 1 września i kładłam go na pieluszce tetrowej, flanelowej, potem kocyk, rożek. Teraz czekam na czerwcowego malucha, więc całe lato przed nami. Na pewno nie będę używać żadnej pościeli do wózka (tym bardziej z poduszką), raczej pielucha tetrowa lub prześcieradełko bawełniane pod spód (aby się nie pocił) i przykryć też tetrą jak będzie ciepło lub kocykiem czy flanelką jak chłodniej ( ja zawsze niezależnie czy jest nawet bardzo ciepło przykrywam dziecko jak śpi, np. rozłożoną pieluszką, sami przecież nawet w największy upał śpimy przeważnie cienko przykryci).
        • agnes_nyc Re: co do wózka? 24.02.11, 15:35
          poduszki nie stosowalam przy takim maluchu

przykrywac tez nie przykrywalam a nawet w upal nie zakladalam skarpetek i czapki bo dziecko sie darlo z czapa na glowie mialam budke i slonce nie swiecilo a wozilam sie w lato w NYC wiec upal niesamowity byl

tez mi ulewala wiec pieluszke tetrowa badz flanelke dodatkowo kladlam pod glowke :)
          • rafka37 Re: co do wózka? 24.02.11, 16:12
            Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi - będę robić tak jak Wy:))
            agnes-nyc - za gratulacje może na razie nie będę dziękować dopóki nie zobaczę całej i zdrowej córeczki /po tym co przeszłam jestem bardziej ostrożniejsza/:))Pozdrawiam
            • agnes_nyc Re: co do wózka? 24.02.11, 16:54
              nie dziekuj nie dziekuj

ja zycze ci z calego serca powodzenia i trzymam kciuki

przeslij zdjecie dzieciaczka jak juz sie pojawi na swiecie np w wozeczku

wyslalam na priv
        • krapheika Re: co do wózka? 26.02.11, 19:31
          Moj syn z marca, w kwietniu bylo juz 30stopni, mialam miekka gondole i taka wkladke dla noworodka (cos jak zaglowek w maxi cosi) do niej podkladalam mu to, potem jezdzil zwyczajnie w gondoli, nie bawilam sie w podkladanie czegokolwiek.
      • posh_emka POdaj powód. 24.02.11, 21:22
        "Poduszek nie stosuje się, nawet płaskich,"
        • mamaly Re: POdaj powód. 25.02.11, 08:27
          posh_emka napisała:

> "Poduszek nie stosuje się, nawet płaskich,"
          >
          Szczerze mówiąc nie chce mi się z Tobą dyskutować, bo sądząc po innych wątkach żadna argumentacja do Ciebie nie dociera. Jeżeli jesteś zainteresowana tematem to sobie "poguglaj"

ebobas.pl/artykuly/czytaj/366/pielegnacja/z-poduszka-czy-bez-niej
          www.ciazowy.pl/artykul,poduszka-dla-niemowlaka-wygoda-czy-zdrowie,1126,1.html
          babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,4526.html
          babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,3751.html
          A.

A.
          • posh_emka Tak, tak....... 25.02.11, 18:02
            Bardzo wiarygodne źródła informacji........
            • mamaly Re: Tak, tak....... 25.02.11, 19:42
              posh_emka napisała:

> Bardzo wiarygodne źródła informacji.....

A gdzie Twoja argumentacja, bo taka, że dziecko musi mieć miękko, albo, że się główka zniekształci kojarzy mi się tylko z jakimiś zabobonami i głupimi przesądami.

Moja starsza córka miała wzmożone napięcie mięsniowe, korzystaliśmy w pomocy pediatrów, neurologów praz rehabilitantów i KAŻDY mówił, że dziecko powinno spać na twardym materacu i bez żadnej poduszki min. do 1 roku życia.
              Młodsza córka nie miała absolutnie żadnych problemów neurologicznych, ale wytyczne po porodzie zarówno w szpitalu jak i potem od pediatry były dokładnie takie same: twardy materac, żadnych poduszek i kołder , tylko śpiworek do spania. Jak znajdę to się nawet pofatyguję i zaskanuję poradnik , który dostałam w szpitalu nt zdrowego i bezpiecznego snu dziecka.

Inna sprawa, że dla Ty sama dla siebie wydajesz się być najlepszym autorytetem, więc rób po swojemu i już.

A.
    • czekolada85 Re: co do wózka? 24.02.11, 20:03
      Teraz jak jest na minusie wkładam śpiwór polarowy.
      Jak troszeczkę na plusie zakrywam cienkim kocykiem, na spód też wkładam kocyk podobnej grubości. I zawsze w wózku mam poduszkę bo moja mała lubi coś widzieć ;)
    • magda19lenka Re: co do wózka? 24.02.11, 22:20
      córka urodzona 31 marca
      początkowo na spacerach używałam kołderki z wózka, 1 róg/część kładłam na materac a 2 przykrywałam córkę - z tym, że ja miałam taki lichy i cienki materacyk w gondoli a w lato córka jeździła na podusi od kompletu pościeli ale nie pod główką, tylko na całej długości leżała.
      • magda19lenka Re: co do wózka? 24.02.11, 22:22
        tfu tfu nie kołderki z wózka tylko z łóżeczka :) miała100cm długości więc była idealna, kwiecień nie jest jeszcze aż tak ciepły i jednak maluszka trzeba czymś przykryć na spacerze.
        • jolanka-5 Re: co do wózka? 25.02.11, 00:04
          W niektórych wózkach są też prześcieradełka na gumkę, nakładane na materacyk. Też fajna rzecz. Poduszek nie stosowałam przy żadnym z piątki moich dzieci. Ale główki mają kształtne:)
          • 3-mamuska Re: co do wózka? 25.02.11, 19:54
            Moj ostatni syn urodzil sie w grudniu i ja kupilam mu skore z owcy,jezdzi na niej do dzis.
            Latem chlodzi zima grzeje.Tylko dziecko nie moze miec uczulenia.
            • mamaly Re: co do wózka? 25.02.11, 20:15
              hm, no skórka jest fajnym pomysłem. Żałuję, że na to nie wpadłam, tzn. wpadłam, ale za późno :D

A.
              • lucyna_1980 Re: co do wózka? 26.02.11, 01:35
                Prześcieradło frotte do kołyski 40x90 idealnie pasuje na wózkowy materacyk

• emma6666 Re: co do wózka? 26.02.11, 09:15
                  złożona pielucha tetrowa pod głowę, żadnych poduszek.
                  do przykrycia pielucha albo ażurowy kocyk (mam na myśli lato)
                  i olewać babcie które przy 30 stopniowym upale biadolą nad wózkiem że nie ma czapeczki i zaraz przewieje uszka. Mojemu nie przewiało.
                  • pomilak1 Re: co do wózka? 26.02.11, 17:19
                    moje dziecko z lipca, na początku pielucha flanelowa a czasami pod główkę jeszcze tetrowa - bardzo mi ulewał. Absolutnie żadnych poduszek. Jak się zrobiło chłodniej to miałam cienki kocyk.
    • boryna2010 Re: co do wózka? 03.03.11, 08:53
      na lato najlepsza pielucha - flanelowa badz tetrowa, na zime najlepszy kocyk
      ja spiworka w ogole nie uzywalam zima bo jak dziecko bylo w kombinezonie, to jakbym je jeszcze miala wsadzic do spiworka to by sie zagotowalo
      ale kazdy robi jak uwaza - nie ma jednego najlepszego sposobu dla dziecka, kazda mama ma swoj i ten jest najlepszy:)
      • mirtillo1983 Re: co do wózka? 03.03.11, 10:03
        my mieliśmy prześcieradło takie do kołyski z Mothercare mimo ze w Murze wysciolka gondoli jest milutka i bawełniana a pod główkę pieluchę flanelke Motherhood: motherhood.pl/produkt/flanelki.html lub bawełnianą: motherhood.pl/produkt/pieluszki-bawelniane.html

Wiosną przukrywałam kocykiem, latem flanelką jak zasnął.
    • ylunia78 Re: co do wózka? 03.03.11, 23:11
      ja miałam rożek.Rodziłam w czerwcu więc i jedno i drugie leżało na rożku,wzglednie na kocyku;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka