Dodaj do ulubionych

2gi wózek zamiast Maca XLR

10.05.11, 14:10
Witajcie,
mój 10mieś synek, ważący bagatela 13kg ( :P ) jeździ od kilku tygodni Maclarenem XLR. Przesiedliśmy się z Emmaljungi Nitro City, którą z żalem sprzedałam. Mac XLR sprawuje nam się świetnie, ale chciałabym mieć 2gi wózek, który spełniałby następujące kryteria:
- przede wszystkim nada się do jazdy w terenie, w śniegu, da rade zaspom i leśnym dróżkom, większym wertepom,
- szerokie, wygodne siedzisko, rozkładane na płasko, które wystarczy Mikołajowi do końca przygody wózkowej,
- dobrze amortyzowany, stabilny- nie wywrotny, łatwy w prowadzeniu ;)
Waga wózka i sposób składania/ wymiary pod kątem bagażnika samochodowego nie są istotne.
Mac ma tę wadę, że w teren się nie nadaje a i zimą po mieście to będzie udręka. Co radzicie? Rozważam:
- Teutonie S3
- Quinny Speedi
- Jane Nomad
Coś powinnam jeszcze rozważyć? Doradźcie proszę. Najchętniej kupię używany na allegro, dlatego weźcie proszę pod uwagę realność takiego zakupu :)
Pozdrawiam wiosennie!
Obserwuj wątek
    • ulas123 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 10.05.11, 21:46
      Concord Fusion, podobny do Nomada tylko siedzisko większe - dłuższy w pozycji leżącej,
      oraz MB Urban Jungle
      • izzyy6 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 10.05.11, 21:57
        ja tez bym wziela fusion
    • trawaa Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 11.05.11, 07:27
      to czemu emmaljungę sprzedałaś?;)
      a na zimę polecam do maca śpiworek profilowany
      • mrozonka82 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 11.05.11, 12:20
        Dzięki za rady! Marzy mi się właśnie UJ, ale cena jak dla mnie zaporowa (przynajmniej na razie, przed nami wydatki wakacyjne). Emmę sprzedałam, bo miałam cały wypasiony zestaw, pomyślałam, że sprzedam (udało się za świetną cenę) i za część kasy kupiliśmy fotelik samochodowy montowany tyłem do kierunku jazdy a za resztę zaplanowałam nowego Maca i używany wózek rezerwowy na śniegi/terenówkę. Wczoraj wieczorem, rzutem na taśmę trafiłam na używaną Teutonię S3 na Allegro.. za 400zł ;) Zobaczymy co to za cudo i czy rzeczywiście w tak dobrym stanie. Najwyżej odsprzedam dalej i będę ciułać na wymarzonego UJ.
        Pozdrawiam serdecznie!
      • pstrabiedronka Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 11.05.11, 12:30
        Nomad albo Fusion - ogromen siedziska. Fusion ma tę zaletę, że ma pojedyńcze przednie kółka - na zaspy na pewno lepsze.

Ale jak dla mnie - jeśli rozmiary nie grają roli to na wertepy i na zime kupiłabym jednak Emmaljunge :) tylko taką na pompowanych kołach. Jeździłam i taką Emmą i Nomadem - na zime i na wieś zdecydowanie Emma.

A po mieście XLR spoko da sobie rade nawet zimą :) No chyba, że jakos wyjątkowo u Was nie odsnieżają. Ale jeśli będzie odśnieżone tak zupełnie przeciętnie to MACLaren pojedzie i po ubitym sniegu i po takim świeżym - oczywiście nie mówie o mega zaspach.
    • saras-wati Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 12.05.11, 18:46
      dla mnie z terenowych wózków to zdecydowanie: mountain buggy urban jungle lub swift ewentualnie baby jogger elite:)
      • mrozonka82 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 17.06.11, 21:38
        Podbijam swój wątek po przerwie, bo... chcę znów kupić wózek. Teutonia S3, którą kupiłam na allegro jest świetna, ale ma jedną wadę. Która mnie denerwuje. Przednie koło blokuje się gdy podjeżdżam na krawężniki albo gdy "wpadnę" w dziurę w chodniku, nagle wózek "staje dęba", jest nie do ruszenia. Sensowne jest to ze wzg.bezpieczeństwa, bo nie gibnie się na boki, ale tak gwałtowny stop i to np na ulicy jest mało fajny. Muszę się szarpać na prawo i lewo, by koło odblokować.
        Dlatego proszę Was znów o poradę. Pomóżcie, bo dziecko mam wielgachne pomimo młodego wieku :) ) Niemal 14kg, wzrostu ok 90cm. Potrzebuję wózka z wielkim siedziskiem, rozkładane na płasko oparcie, łatwe manewrowanie.. musi dać radę zimą przez nieodśnieżone chodniki i po leśnych drogach. Czy rzeczywiście Jane Nomad albo Concord Fusion to dobra opcja? Nie mam kasy na BJ. :(
        • hanna79 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 17.06.11, 22:01
          Mam Nomada, dał radę zimą, leciutko się prowadzi, fajnie się podbija. Siedzisko jest wielkie, naprawdę, mój dwulatek, 13 kg i 90 cm, nie dosięga jeszcze do podnóżka, a obok siebie sadza misie ;) i wszyscy się mieszczą. Nomad ma swoje wady, ale kryteria o jakich piszesz spełnia bardzo dobrze.
        • saras-wati Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 17.06.11, 22:02
          baby jogger elite kosztuje mniej nić concord fusion...czasem trafia się używany...
          • mrozonka82 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 17.06.11, 22:22
            Nie planuję kupowania nowego wózka :) Szukam tylko używańca, szkoda mi pieniędzy na nowy, szczególnie, że za kilka mieś może znów mi się odwidzieć. Lubię zmieniać synowi bryki :)

A jakie wady ma Nomad? Tak z ręką na sercu? ;)
            • hanna79 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 18.06.11, 13:20
              Jane Nomad ma słaba budkę, mało ochraniającą. Hamulec nożny lubi opadać. I moim zdaniem tapicerka się łatwo brudzi, mam kolor czarny z beżem, wkurza mnie to, bo jak czyszczę miejscowo, to robią się zacieki, więc muszę prać całość. Spodziewałam się po Jane lepszej jakości tapicerki. Dla mnie osobiście minusem są też gabaryty, ale dla innych to ogromny plus. Ale jeśli chodzi o lekkość prowadzenia, podbijania, to jest świetna jak na tak duży wózek (oczywiście nie porównuję do lekkich parasolek)
    • czekolada85 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 18.06.11, 16:44
      Kup elite napewno Mikołaj będzie zadowolony :)
      Ostatnio chyba ktoś na tym drugim forum wózkowym ogłaszał się że chce sprzedać.
    • czekolada85 Re: 2gi wózek zamiast Maca XLR 18.06.11, 17:13
      aaa, zapomniałam napisać że fajny blog a Mikołaj przesłodki :D
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka