Dodaj do ulubionych

Podwojny side by side

26.02.12, 21:30
Czy mozecie polecic jakis podwojny wozek, taki w ktorym dzieci siedza obok siebie? Przejzalam watki na kilka miesiecy wstecz i niewiele znalazlam...

Zawsze bylam zauroczona wozkami Phil&Teds ale jednak mysle, ze dzieciom bedzie przyjemniej siedziec obok siebie. Podoba mi sie tez Baby Jogger ale taki mam juz pojedynczy wiec szkoda mi kupowac kolejny, chetnie bym sprobowala czegos nowego.

Na dzien dzisiejszy dzieci w wieku 6mies i 2,5 roku. Wozek potrzebuje na dojscie z dziecmi na plac zabaw (mam dosc daleko) czy na zaprowadzenie starszej do przedszkola od wrzesnia.

Aha, czy jesli kupie spacerowke, np Maclaren Techno czy Triumph, to moje polroczne dziecko bedzie moglo nim jezdzic? W specyfikacjach niby pisza, ze jest odpowiedni od urodzenia ale to chyba z jakas wkladka? Moje dziecko nie umie jeszcze siedziec wiec nie bardzo wiem jak mam je do spcerowki wlozyc.
Obserwuj wątek
    • kbern Re: Podwojny side by side 27.02.12, 00:35
      A nie lepiej by ci się sprawdziła "podstawka" pod nóżki i zwykła parasolka albo duża spacerówka?

Mam Instep safari duo albo double (jak kto woli:))
      Ogólnie rozwiązanie samo w sobie polecam jest super a sam wózek cóż ma swoje wady i zalety.
      Jeździłam też Easy Walker duo i również godny polecenia Ten wózek miałam w wersji gondola + spacerówka
      Oba były używane dla dzieci rok po roku

Z tych 2 wózków wybrałabym chyba instep z uwagi na lekkość prowadzenia zjazdów i podjazdów- czyli generalnie wielkość kół , ale wszystko jest względne- zależy jaki masz teren do pokonania i czy dzieciaki duże (szerokie)...

Phil&Teds podobno się przewracają.
    • afroddytta Re: Podwojny side by side 27.02.12, 17:23
      Z dużych spacerówek, w każdy teren i doskonałej jakości to na pewno Mountain buggy Urban Jungle, rozkłada się na płasko.

Generalnie to musisz chyba sprecyzować czego dokładnie szukasz i po co, czyli czy to ma być wózek duży w teren i do miasta-wtedy będzie pewnie ciężki i może być problem w mieście, sklepach itd., czy może typowa spacerówka-parasolka-wtedy wózek na pewno nie będzie komfortowy, szczególnie dla malucha, z prowadzenie też nie będzie lekko (szczególnie, ze dzieciaki różne wagowo), ale jako przewozówka da radę, w terenie już nie bardzo. A może wystarczy tylko dostawka do wózka pojedynczego do stania dla starszaka (choć mój na niej siedzi), tu zależy jaki wózek podstawowy (najlepiej duży).

A ogólnie z moich doświadczeń wynika, że ja bym nie dała rady poruszać się po mojej okolicy (często chodniki zajęte zaparkowanymi samochodami) i sklepach (lidl, biedronka) wózkiem obok siebie. Wózki typu P&T jakoś mnie nie przekonują, tzn. pewnie dziecko na dole jakieś traumy nie dostanie, ale byłoby mi go jakoś szkoda. Sama korzystam z wózka podwójnego jeden za drugim, ale z obracanymi siedzonkami (kolcraft duo) i moje chłopaki zawsze jeżdżą buziami do siebie i wydaję mi się, że to najlepsza możliwość jesli chodzi o kontakt dzieci ze sobą. Jak woziłam syna pierwszego i drugiego to starszy często robił młodszemu teatrzyki czy inne występy w czasie podróży (różnica 2l 9 m), teraz wożę prawie 2,5 latka i 8 mies. i też starszy cały czas małego zagaduje, a młody zadowolony :)
      • kbern Re: Podwojny side by side 27.02.12, 21:42
        A nie masz problemu z podbijaniem z tym jeden za drugim, zawsze mnie to zastanawiało.

Ja instepem spokojnie daję radę po lidlu i biedronce, jest wąski, do tej pory nie zmieściłam się tylko w jednych drzwiach- niestety sa to drzwi do nowego mieszkania, zdejmuje wtedy jedno kółko (bardzo szybko) i jadę na przednim i tylnym- z dzieciarnią w środku.
        no ale ma tez wąskie siedziska, co moim nie przeszkadza bo to okolice 3 centyla wagowo:) jest też lekki a ma duże pompowane koła- niestety wygląd nie każdemu odpowiada- sama nie byłam na początku przekonana, ale jak to mówią darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda.

nie czuje się też różnicy przy prowadzeniu, że jedno dziecko lżejsze, znaczy na początku jest- tak że troszkę skręca a po paru metrach się "układa" coś w podwoziu chyba i jedzie się normalnie. Easy też nie skręcał chociaż tam pewnie była mniejsza różnica bo młodszy był w gondoli a starszy mniej ważył

Chyba najważniejsze żebyś miała skrętne koła, bo podbijać wózek przy zakrętach z dzieciakami w środku i czasem jakimiś zakupami to masakra.

I zupełnie się zgadzam z afroddytta jest super jak dzieci się widzą, moje jadą trzymając się za ręce a starszy uspokaja młodszego, przemawia do niego albo przykryje jak tamten zaśnie. Rozczulające to było jak młodszy miał właśnie pół roku a starszy niecałe dwa- aż mi sie łezka zakręciła na to wspomnienie :)

Pozdrawiam

• afroddytta Re: Podwojny side by side 27.02.12, 22:15
          Właśnie zaproponowany przeze mnie MB UJ jest dość wąski tzn. ma szerokie siedziska i koła schowane jakby pod spód i przez to nie dodają szerokości i jest on niewiele szerszy od quinny speedi. Inne wózki podwójne często są masakrycznie szerokie, bodajże x-landery (tutaj nawet pojedyncze są czasami za szerokie i dość ciężkie) oraz polskie produkcje.
          Swego czasu widywałam na ulicy okalającej moje osiedle, jest to ulica publiczna z wąskim chodnikiem (ale chyba bez przesady, bo spokojnie dwie normalne spacerówki się miną), właśnie taki ogromny wózek podwójny, zawsze jechali nim po ulicy, bo nawet na chodnik się nie mieścili, ja sobie czegoś takiego nie wyobrażam.

Co do podbijania to mnie to też ogólnie zastanawia jeśli chodzi o wózki jeden-za-drugim, nawet zakładałam oddzielny wątek aby ustalić czy to w ogóle możliwe, ale nikt się nie wypowiedział. Ja przy głównych ulicach mam podjazdy, ale często jadę na przełaj itd. i generalnie no nie podjedziesz jak pojedynczym, ale zatrzymywać się nie muszę, po prostu unieść przód, nie jest to jakiś mega wyczyn. W moim wózku jest to o tyle łatwiejsze, że jak mam już malucha w spacerówce to jedzie on na przedzie (buzią do mnie), więc główny ciężar jest przy mnie, na pewno znacznie gorzej jest w zwykłych wózkach jeden-za-drugim, gdzie maluch jedzie przy mamie, a starszak cięższy na przedzie.

Ja przy starszych miałam większą różnicę i jak młodszy miał już te 8-9 mies. to starszy miał 3,5 roku (nadal sypiał w wózku po 3 godz.) i jak spali to nie mogli trzymać nóg każdy na swoim podnóżku, tylko starszy kazał mi łączyć podnóżki, nogi trzymali razem i koniecznie pod jednym kocykiem :) Teraz drugi jeszcze nie mówi, no i jest zima więc na razie nie rozrabiają za bardzo, ale też nóżki mu poprawia, dzidzi śpi itd.,a jak idzie na piechotę to najchętniej obok małego, żeby go widzieć. Słodkie to strasznie i strasznie chcę utrzymać taką fajną wieź między chłopakami, ze nie ważne co itd. ale braćmi są zawsze i na zawsze :)
          • lorna.doone Re: Podwojny side by side 28.02.12, 15:33
            Bardzo dziekuje za tak obszerne odpowiedzi :)

I teraz tak:
            - no rzeczywiscie sama nie wiem czy wole cos wiekszego, wygodniejszego dla dziecka i w prowadzeniu ale i drozszego (MB - ok 3tys). Czy moze spacerowke (Maclaren - ok 1,5tys). Nie wiem, nie wiem...
            - nad podstawka sie zastanawialam i jednak zrezygnowalam. Na plac zabaw mam ok 20min szybkim krokiem, czasem sie zdarza przeciez (deszcz, glod), ze trzeba szybciutko do domu wrocic. Jakos sie nie widze, ze biegne do domu z dzieckiem podskakujacym na tej podstawce :)
            - fajnie opisujecie jak dzieci siedza naprzeciw siebie :) Mysle jednak, ze wlasnie siedzac obok siebie tez beda mialy ze soba kontakt a i beda mogly na swiat popatrzec :)
            - co do MB Urban Jungle - nie znalazlam w necie. Z MB znalazlam Duo, Duet oraz +one. Pewnie chodzilo o Duo lub Duet? A czy orientujecie sie czy mozna je gdzies w Warszawie zobaczyc?
            - i czy mozecie dac linka do tego wozka instep? znalazlam jakas strone ale tam tylko pojedyncze byly.
            • afroddytta Re: Podwojny side by side 28.02.12, 16:24
              Tak ten MB podwójny to chyba duo, ten drugi jest podobny ale jakiś superwąski.
              Instepy są chyba na allegro, podwójne.

Co do ograniczania widoczności-w moim wózku myślę, że jednak widoczność jest dobra, dzieciaki wszystko widzą, bo siedzonka są sporo oddalone,nie mają drugiego daszka przed oczami (szczególnie w ustawieniu buzia do buzi), w typowych tramwajach np. graco te foteliki są na prawdę blisko i tam faktycznie mniejszy siedzący z tyłu to właśnie chyba mało widzi.
              • afroddytta Re: Podwojny side by side 28.02.12, 21:50
                Na allegro ktoś już długo stara się sprzedać używanego (krótko) BJ CM, nie wiem czy teraz jest ta aukcja, ale możesz poszperać, może wreszcie będą się chcieli go pozbyć w jakiejś fajnej cenie :) (kolor chyba stone, na pewno jakiś beż czy szary).

Co do spacerówek obok siebie to są chyba jeszcze rózne siedziska tj. takie jakby dwa oddzielne z przedzieleniem pomiędzy (fajnie jak jeden maluch śpi, ale znowu mają kontakt praktycznie tylko jak siedzą) lub jedno wielkie siedzisko wspólne (wtedy trudniej ze spokojem jak jedno śpi, ale cały czas są ze sobą).
                • kbern Re: Podwojny side by side 28.02.12, 23:45
                  Jeśli tylko masz miejsce i kasę to kup podwójny- ja pamiętam, że bardzo długo się zastanawiałam bo tego easy walkera miałam pożyczonego tylko na 3 miesiące, czy kupić czy nie. Starszy już sobie nieźle radził na nogach przechodził mi i wracał sam z placu zabaw (mimo że miał trochę ponad rok a do placu zabaw z 500m) I pamiętam jak dostałam w końcu tą spacerówkę, a młodszy już nie wisiał cały czas na cycku i był bardziej obliczalny jeśli chodzi o pory posiłków, to ruszyłam na spacer na Stare Miasto w Warszawie, (3km brzegiem Wisły) była wiosna, ciepło możecie mi nie wierzyć, ale czułam się taka wolna jak nigdy. Mogłam iść gdzie chcę (prawie), i do tego miałam duży kosz na zakupy w którym mieściło się wszystko dla dzieciaków- tego nie miałabym z podstawką :) No i jak się starszak buntuje to zawsze można go pasami "uziemić" :)

Jeszcze herqulesy są fajne też jeden obok drugiego no ale ciężkie i drogie.
                  Instepy podwójne tylko na allegro, i amazonie widziałam w sklepie to nie bardzo,
                  Możesz napisać do dystrybutora instep firma: 3 kółka czy gdzieś ich nie ma w Polsce.

Z tym oparciem u mnie jest tak że jak dzieciaki siedzą to mają tak jakby wspólne a jak jedno siedzonko się rozkłada to jest troszkę osłonięte od drugiego za pomocą takiej mini przegrody i "boczków" materacyków.

W Graco wydawało mi się tragicznie mało miejsca na nogi, a jak oglądałam podwójne maklareny to tam z kolei bardzo wąsko i płytkie to siedzisko- nawet jak na moje nie za wypasione dzieci było wąsko.
                  • lorna.doone Re: Podwojny side by side 29.02.12, 19:15
                    Dzieki :)

Jak pisalam BJ CM jakos mnie nie ciagnie bo mam juz taki pojedynczy a chcialabym sprobowac czegos nowego :) Choc glowa mnie juz boli tyle parametrow trzeba posprawdzac w kazdym z kandydatow, ze nie wiem czy w koncu nie stanie wlasnie na nim - z lenistwa :)

Na razie poczytalam opinie o podwojnych MB - no nie sa rewelacyjne. A ten mniejszy, Duet, to ponoc ma jakas dziure w jednym daszku co powoduje, ze deszcz czy slonce padaja dziecku prosto na twarz! Jeszcze nie widzialam na zywo ale przeczytalam o tym w kilku miejscach wiec pewnie problem rzeczywiscie istnieje.

Musze obadac te ewasywalkery, wczesniej jakos nie zwrocilam na nie uwagi... A wyglad maja fajny, podobne do MB.

Ciagle powracam do Maclarena Twin Techno, mimo ze nie jestem specjalnie zachwycona jego wygladem. Ale opinie ma rewelacyjne. Tylko kwestia tego, czy jak pisze kbern, bede mogla sie wybrac z nim na dluszy spacer...
                    • kbern Re: Podwojny side by side 29.02.12, 22:13

> Ciagle powracam do Maclarena Twin Techno, mimo ze nie jestem specjalnie zachwycona jego wygladem. Ale opinie ma rewelacyjne.

Ja podobnie w internecie to jeszcze nawet by uszedł, ale jak go na żywca w sklepie obejrzeliśmy z małżem to odpadł praktycznie od razu.
                      Myślę, że ma takie dobre opinie bo gro użytkowników nie przyzna się że kupiło g... za taką kasę :)
                    • kbern Re: Podwojny side by side 29.02.12, 22:14
                      > Ciagle powracam do Maclarena Twin Techno, mimo ze nie jestem specjalnie zachwycona jego wygladem. Ale opinie ma rewelacyjne.

Ja podobnie w internecie to jeszcze nawet by uszedł, ale jak go na żywca w sklepie obejrzeliśmy z małżem to odpadł praktycznie od razu.
                      Myślę, że ma takie dobre opinie bo gro użytkowników nie przyzna się że kupiło g... za taką kasę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka