Dodaj do ulubionych

magia Maclarenów ...

11.03.12, 12:43
W czym tkwi tajemnica ? ;)
Szukam parasolki, nie chciałam Maclarena. Szukam szukam i znaleźć nie mogę. Już byłam zdecydowana na Cybex Callisto ale podobno jest potwornie ciężki :/ - odpada.

Wychodzi na to,że tylko Maclareny są idealne - opinie na forach. Chyba nie mam wyjścia ;)
I teraz pytanie o model. Który wybrać ? Wszystkie Maclareny są fajne czy tylko XLR ?
Zainteresował mnie Quest Sport-bo leciutki i cena niższa. Co możecie powiedzieć ?

Warto inwestować w XLR czy może XT wystarczy ?
Obserwuj wątek
    • annulka79 Re: magia Maclarenów ... 11.03.12, 15:27
      To zależy, co się komu podoba. Osobiście nie lubię XLR bo jest wielki (jak na parasolkę oczywiście) i prowadził mi się bardzo źle. Callisto waży tyle samo co XLR i ma pełną rączkę. Dla mnie był wygodniejszy w prowadzeniu. Questa miała koleżanka i fakt leciutki, zgrabniutki, prowadziło się go super (po równym) ale jak powiesiła na nim cokolwiek na rączkach to fikał do tyłu (dla porównania ja wieszałam torbę na raczkach mojej parasolki i się nie przewracała choć podbijało się ją również dobrze). I do tego te mikroskopijne kółeczka lżejszych Maców...

Nie uważam Maclarenów z wózki idealne choć na pewno są trwałe. Sama jechałam napalona po maclarena do sklepu a na miejscu się rozczarowałam (zwyczajny wózek za duże pieniądze). Koleżanki kupiły i też cudowności wynikającej z niektórych opisów nie zauważały. Najlepiej wybierz się do sklepu i sama pooglądaj.
      • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 13.03.12, 16:04
        a ja ogladalam obydwa wozki w sklepie,mowie o cybexie i maclarenie i jakbym miala wybierac to tylko cybex! na 99% callisto (ewentualnie topaz) i wcale nie jest taki ciezki, bez przesady..maclaren xt ma jak dla mnie za plytkie siedzisko, xlr jest bardzo duzym wozkiem jak na parasolke,mnie ogolnie maclareny nie zachycaja ale obejrzalam je bo mysle sobie ze moze polubie jak obejrze bo tyle maja pozytywnych opinii ale nie,nie przekonaly mnie; callisto jest super bo ma regulowana budke gora/dol i powiekszana do palaka, oraz odpinane boki, jak siedzisko jest polozone to mozna z boku odpiac ten material-na lato super sprawa,sklada sie jedna reka i ma pojedyncza raczke,ja osobiscie wole pojedyncza raczke niz tzw 2 rogi, nie jest wcale az taki ciezki,ja po obejrzeniu i porownaniu tych dwoch firm wybralabym tylko i wylacznie cybexa!
        • mar.sza Re: magia Maclarenów ... 13.03.12, 20:39
          ja też byłam zdecydowana na Cybex Callisto ale ta waga mnie zastanawia.... naprawdę nie jest ciężki ? Mam już Mutsy-ego 4rider kolumbryne wielką i nie chcę znów dokonać złego wyboru ...
          • annulka79 Re: magia Maclarenów ... 13.03.12, 20:57
            Waży 8kg, nie jest to piórko ale też nie jest bardzo ciężki przecież. Callisto to fajny wózeczek, zresztą popatrz:
            www.youtube.com/watch?v=cYa8kIjeGHg
            • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 11:02
              a bedziesz musiala nie wiem np wnosic go codziennie na ktores tam pietro? jak podnioslam wozek po zlozeniu to naprawde az sie milo rozczarowalam bo tez czytalam ze taki ciezki ale nie,no cos tam czuc ale dla mnie tragedii nie ma a wozek jest tak fajny, ma tyle fajnych zalet ze wolalabym miec ciezszego cybexa niz lzejszego maclarena,chociaz nie wiem czy maclareny sa duzo lzejsze czy nie..mozesz kupic np na bobowozkach i zwrocic w razie czego...
              • mar.sza Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 13:24
                Dziewczęta kusicie :) Super jest ten Callisto ! A powiedzcie mi proszę czy Topaz będzie dużo lżejszy od Callisto ? Tylko,że topaz nie ma jednej rączki... no i kółka lepsze ma Callisto-prawda ?
                • annulka79 Cybexy 14.03.12, 14:14
                  Pewnie już widziałaś ;)

www.youtube.com/watch?v=Cj5yFP4rC14&feature=relmfu
                  • magda79pn Re: Cybexy 14.03.12, 15:19
                    słyszałam że te pojedyncze kółeczka w cybexach się psują (najnowsze są już inne)
                    ja jestem fanką maclarenów (wszystkich oprócz XT i XLR) bo wielkie to krowy jakieś, ale te mniejsze są super :)
                    sama kupiłam teraz inglesinę trip, a brałam pod uwagę XT, myślałam też o callisto, ale nie miałam gdzie obejrzeć go na żywo, no i przyznam że mi się te pojedyncze kółka nie podobają :) mam wrażenie że one pod wpływem ciężaru się wyginają.
                • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 16:16
                  pan w sklepie powiedzial ze topaz bedzie lzejszy o jakies pol kilo, minimalnie sie to roznice wyczuwa jak sie podnosi wozek zlozony ale naprawde minimalnie,mnie ten wozek tez kusi :) i ja wybralabym chyba callisto ze wzgledu na ta pojedyncza raczke,lepiej sie prowadzi ale topaz ogolnie tez dobrze sie prowadzil, i topaz ma okienko w budce do podgladania dziecka a callisto niestety nie i dla mnie osobiscie callisto lzej sie prowadzi ze wzgledu na te pojedyncze kolka ale jak w dluzszym uzytkowaniu sie sprawuja to nie wiem...czytalam opinie osob ktore uzytkuja wozek rok i z kolkami nic sie nie dzieje..
    • saras-wati Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 16:30
      Miałam maclareny i cybexy oraz m&p...Najbliżej ideału był m&p cruise, na równi z nim maclaren xt, potem quest i m&p tour oraz onyx(z kolekcji 2011, czyli po zmianach).

Powiem tak, Cybexy mają super budki, fajne nowoczesne rozwiązania, ale są ciężkie - są naprawdę ciężkie w porównaniu do innych parasolek, a poza tym długie po złożeniu!

Jeśli miałaby to być mój jedyny wózek, to kupiłabym maclarena xt(xlr jest bardzo duży) lub m&p cruise:) Natomiast, jesli byłby to mój drugi wózek na szybkie wypady, to wtedy kupiłabym maclarena questa lub m&p tour:)
      • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 16:36
        mam 2 pytanka:
        czy ten cruise ma powiekszana budke?
        czy siedzisko w cruise jest takie samo na glebokosc jak w xt?
        • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 16:44
          zdecydowana bylam na tour jakis czas temu,potem mi "odeszlo" a teraz widze ze jest promocja na allegro...i znow wielka niewiadoma...
          saras-wati co bys wybrala i dlaczego? ;)
          1.zooper twist czy m&p tour?
          2.callisto czy pp si?
          chcialabym zeby wozek byl w miare lekki ale chyba bardziej zalezy mi na powiekszanej budce..czy budka w tour sporo zaslania czy raczej jest taka prowizoryczna jak w quescie?
          • saras-wati Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 18:24
            Miałam ostatnio kupić pp si...pojechałam do sklepu i nie kupiłam. Mi ten wózek się nie spodobał i callisto wygląda zdecydowanie lepiej, ale nie miałam żadnego z nich, więc moje zdanie dotyczy wyłącznie wyglądu. Callisto jest solidniejszy IMO:)

Zooper czy tour? No tour, bo mi się bardziej podoba:) Budka w tour zasłania w takim stopniu, jak w maclarenie queście;)
            • gratituda Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 21:32
              Ale oprocz tego, ze Ci sie bardziej podoba tour od twista, to sa jakies przeslanki obiektywne? Bo jednak ta budka w twiscie jest chyba lepsza i siega do palaka - porownywalna z cybexami, prawda?
              Jaka jest budka w quescie i tour?
              • saras-wati Re: magia Maclarenów ... 15.03.12, 06:44
                gratituda napisała:

> Ale oprocz tego, ze Ci sie bardziej podoba tour od twista, to sa jakies przesla
                > nki obiektywne? Bo jednak ta budka w twiscie jest chyba lepsza i siega do palak
                > a - porownywalna z cybexami, prawda?
                > Jaka jest budka w quescie i tour?

Nie miałam zoopera, więc nie mogę odnieść się do innych cech...zooper ma raczej dobre opinie;)
            • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 23:03
              saras-wati napisała:

> Zooper czy tour? No tour, bo mi się bardziej podoba:) Budka w tour zasłania w t
              > akim stopniu, jak w maclarenie queście;)

wlasnie tego sie obawialam :( quest odpadl wlasnie ze wzgledu na bude ktorej dla mnie wlasciwie nie ma,no jest strasznie mala..a tak mysle ze jakby dokupic taki daszek z teutoni www.ewozki.eu/item/629/daszek-teutonia.htm i doczepic do tour-zdaloby egzamin? osloniloby bardziej od slonca?
              • saras-wati Re: magia Maclarenów ... 15.03.12, 06:45
                Pewnie, że zdałby:) Są jeszcze inne typy daszków doczepianych do parasolek, poszukaj, może jeszcze coś Ci wpadnie w oko:) Np. sunshine kids
                • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 15.03.12, 10:53
                  saras-wati napisała:

> Pewnie, że zdałby:) Są jeszcze inne typy daszków doczepianych do parasolek, pos
                  > zukaj, może jeszcze coś Ci wpadnie w oko:) Np. sunshine kids

mam ten daszek sunshine kids ale nie specjalnie go lubie...zastanawiam sie tylko czy ten dasze teutoni bedzie pasowal na tour bo w teutoni buda jest taka polokragla a w tour bardziej prostokatna..i czy jak zamontuje ten daszek to zeby nie konczyl sie on przed oczami dziecka jak buda jest plytka...
                  • mama_nikodemka saras-wati 19.03.12, 21:38
                    prosze odezwij sie ;)
                    chcialabym zebys odpowiedziala mi na mojego posta:

mama_nikodemka napisała:

> zastanawiam sie tylko czy ten dasze teutoni bedzie pasowal na tour bo w teutoni buda jest taka polo
                    > kragla a w tour bardziej prostokatna..i czy jak zamontuje ten daszek to zeby ni
                    > e konczyl sie on przed oczami dziecka jak buda jest plytka...

po dluzszym zastanowieniu sie wybieram pomiedzy mamas&papas tour a peg perego pliko mini,odrzuc na bok osobiste upodobania wzgledem m&p ;) i obiektywnie napisz ktory bys wybrala wozek,prosze... :) widzialam pliko mini i podoba mi sie siedzisko bo jest bardzo duze,powiekszana budka i lekkosc wozka, m&p niestety nie widzialam na zywo..jesli chodzi o lekkosc to waga chyba porownywalna do pliko prawda? problem z budka moze daloby sie rozwiazav poprzez ten daszek teutoni,a jak z siedziskiem? w pliko pewnie jest ogolnie wieksze,szersze,glebsze? czy myle sie? bede baaaaaardzo wdzieczna za twoja opinie! :)
        • saras-wati Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 18:21
          no właśnie napisałam, że cruise jest prawie idealny;) nie ma powiększanej budki...reszta wymiarów, jest prawie taka sama(+/- 1cm, bo już nie pamiętam dokładnie wymiarów);

na plus są rączki, bo zrobione z miłej pianki, kieszonki są na magnesy i bardzo ładnie prezentuje się szary stelaż i kosz:) naprawdę podobał mi się ten wózek i nie wiem czy nie zafunduję go sobie raz jeszcze na te wakacje:) Miałam fiolet(dużo ładniej wyglądał w rzeczywistości niż na zdjeciach katalogowych), a ostatnio widziałam zdjęcie w sieci czarnego(też nie była to fotka katalogowa) i świetnie się prezentował:)
          • magda79pn Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 22:08
            miałam zoopera twista i na początku był bardzo ok, po jakimś czasie ciężko mi się nim jeździło

miałam sporo parasolek rożnych firm, i teraz kupując po raz kolejny zdecydowanie wygrał inny wózek niż zooper (podobno coś w nich zmienili, ale nie wiem, nie kupiłam, nie chciałam ryzykować)
            • mama_nikodemka Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 22:57
              a mozna wiedziec jaki wozek kupilas?

mi sie zooper podoba bo
              1. jest w rozsadnej cenie
              2. ma fajna bude
              ale tez sie go obawiam jesli chodzi wlasnie o ciezosc w prowadzeniu...
              • magda79pn Re: magia Maclarenów ... 14.03.12, 23:17
                kupiłam inglesinę trip (też po raz drugi)

a jeśli chodzi o osłonę przed wiatrem/słońcem (pisałaś wcześniej o daszku teutonii), to pamiętam że silver cross produkował jakąś taką dziwna osłonę ;)
                patrząc na kształt budki w ich modelu Pop, osłona ta powinna pasować do większości nowych parasolek

www.babyelephant.pl/pl/open/catalog/on/product/id/25984
                • mar.sza Re: magia Maclarenów ... 15.03.12, 20:50
                  Dziś widziałam na żywo PP city mini i PP Si. Si bardzo mi się spodobał, budka się super naciąga i ma pojedyncze,duże koła. PP mini też spoko ale taki mniej dopracowany - wygląda jak biedniejsza wersja Si. Pliko3 wcale mi się nie spodobał, taka landara ;)
                  • insignia928 Re: magia Maclarenów ... 16.03.12, 11:29
                    odnośnie do maclarena XLR: testowałam, nawet zamówiłam (nie było właściwego koloru, nowa kolekcja jeszcze wstrzymana i pojawiły się inne kłopoty, takie jak: nie da się już na stelażu zamontować fotelika Recaro i t.p.) i dałam sobie spokój z Maclarenem.
                    testowałam Cybex Callisto i zamówiłam właśnie ten wózek. Dlaczego? Wcale nie jest dużo cięższy od XLRa, no może z kg, bardzo zwrotny, bardziej kompaktowy (XLR ma bardzo szerokie siedzisko), Callisto ma oryginalny pałąk (maclareny z nowej kolekcji tego juz nie mają), łamana rączka bardziej mi odpowiada, no i decydujaca rzez: w Cybexie jest porządna gondola (w maclarenie nie wiadomo, jakas mała i dostawna), oraz nie ma problemu z wpięciem fotelika. Ogólnie Callisto wyglądał mi na porządniejszy, koła stabilniejsze.
                  • mamaly Re: magia Maclarenów ... 18.03.12, 19:48
                    Dawno mnie tu nie było, wpadam przypadkiem i już donoszę, że ja jestem wielką fanką Si. Miałam dwa, pierwszego się pozbyłam ale bardzo mi go brakowało i kupiłam znowu.
                    Nie jest to wózek idelany, ale wszystko zależy od tego co kto lubi. Mi zdecydowanie nie podszedł Maclaren (miałam XT), sprzedałam po 7 tyg. córce też nie podszedł, choć śliczny był.
    • yoku Re: magia Maclarenów ... 16.03.12, 14:01
      Maclaren XLR ma tę unikalną cechę, że jest stworzony z myślą o wysokich rodzicach. Wyciągane rączki, które nie występują we wszystkich wózkach były szczególnie przydatne gdy mąż wychodził na spacery. Oboje jesteśmy wysocy i to był jedyny wózek przy którym nie musieliśmy się garbić a nasze dziecko, siłą rzeczy też jest duże, więc szerokie siedzisko i dużo miejsca na główkę bardzo jej odpowiadało. Ma też minusy. Nie jest to wózek wielofunkcyjny. W UK, gdzie został zaprojektowany i produkuje się Maclareny, nie wystepuje "zjawisko" dużej gondoli jak w PL i często wozi się dziecko praktycznie od pierwszych dni w rozłożonej na płasko spacerówce z usztywnieniem na główkę, co może jest OK w klimacie wyspiarskim i równych chodnikach ale przy polskich mrozach i drogach, już nie tak bardzo... Nie rozumiem trochę argumentu z pałąkiem. Woziliśmy w tym małą przez 3 lata i nigdy nam tego ustrojstwa nie brakowało. Była zapięta 5-punktowym pasem więc bezpieczie podróżowała. Jest to bardzo solidny wózek, duży i drogi więc dla niektórych nie będzie to najbardziej optymalny wybór ale na pewno u nas Calisto na pewno by się tak dobrze nie sprawdził.
      • insignia928 Re: magia Maclarenów ... 16.03.12, 23:13
        jeżeli mówimy o konstrukcji to callisto i xlr nieiwele się różnią (w callisto przy składaniu należy wykonać jeden ruch więcej, niż w maclarenie). cenowo również bardzo podobnie wychodzą te dwa wózki, oba są solidne. xlr zdecydowanie większy.
    • mama_nikodemka mar.sza na co sie zdecydowalas?! 20.03.12, 15:31
      czy jeszcze nie dokonalas wyboru? :)
      • mar.sza Re: mar.sza na co sie zdecydowalas?! 20.03.12, 18:48
        Wczoraj zdecydowałam się na fotelik Recaro Young Sport i dziś już stoi w salonie ;))
        Chciałam odpocząć od tych dylematów parasolkowych-tragedia !

Ciągle rozważam:
        1. PP Si - chyba nie widzę minusów ... czy się mylę ?
        2. Cybex Callisto ale boję się jego wagi, nie mam gdzie zobaczyć go na żywo :( Poza tym nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
        3. Od 2 dni myślę o zachwalanym Baby Joger Citi Mini - podobno rewelacja, wszyscy chwalą. Mnie martwi brak regulacji rączek - mój mąż ma 199cm i martwię się,że będzie chodził zgarbiony ! Nie wiem...może go oleję i kupię ;) :)

Może jeszcze ktoś coś może dorzucić na temat powyższych wózków ? ;)
        • ashinka Re: mar.sza na co sie zdecydowalas?! 20.03.12, 20:37
          No to ja Ci powiem, że też rozważałam właśnie te 3 wozy. Najpierw Callisto kontra Si, a ostatnio Si kontra BGCM 4 kołowy.
          Wszystkimi jeździłam po sklepie z moim małym pasażerem (BG był 3 kołowy).
          No i wczoraj zamówiłam w końcu Si bo też miałam już dosyć dylematów spacerówkowych.
          Callisto przegrało za zbyt krótkie oparcie moim zdaniem (prowadzi się super i wizualnie też mi się podoba)
          A BGCM baaaardzo mi się nadal podoba, ale po mojej krowie, którą jeżdżę teraz (emmaljunga) zdecydowałam, że chcę coś mniejszego.
          To są moje spostrzeżenia. Opinie dziewczyn bardzo mi pomogły, poza tym forum przeczytałam pewnie ze 3 razy ;)
          Obym była zadowolona. Czas oczekiwania na Si ok. 10 dni, więc jakby coś to koło świąt mogę Ci napisać jak mi się jeździ :)
          • mama_nikodemka Re: mar.sza na co sie zdecydowalas?! 24.03.12, 21:02
            ja mam baby joggera city elite i jestem bardzo zadowolona z tego wozka, city mini tez ma dobre opinie ale jak sprawuje sie w uzytkowaniu to nie wiem...
            no ja tez sie teraz napalilam na si :) i nie wiem co mam zrobic-czy wybrac si czy pliko mini...
            takze ashinka napisz swoja opinie o si :)
            • xanbi Re: mar.sza na co sie zdecydowalas?! 29.03.12, 12:53
              Ja też zastanawmiam się nad wyborem wózka, myślę o xlr, callisto lub pliko mini. Czy ktoś może napisać coś więcej o mini?

--
              Blog mama-dziecko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka