Dodaj do ulubionych

uzytkownicy fotelika rebel pro-jane

09.05.07, 16:54
piszę na wózkach bo najczęściej fotelik wchodzi w skład kompletu

jak Wasze dzieci lubią ten fotelik? MI się wydaje skrajnie niewygodny, jak mały był noworodkiem (ur 50cm) to juz pasy miał na najwyzszej pozycj, prawie na siedząco, teraz po 4 mcach, aby aby bo zaczyna siedziec.

Stąd pytanie- czy ja coś źle robię? Czy ten fotelik jest tak bardziej "siedząco wyprofilowany"?

Reszta wózka - mamy carrerę pro - rewelacja, ten fotelik jakiś spsiały:(
Obserwuj wątek
    • iwa303 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 13:23
      Jak zabieralismy Małą ze szpitala, to nawrzeszczalam na M, ze zle zamontowal fotelik. Chyba niestety maja wlasnie "siedzacy" profil. Anulek od 2 miesiaca ma szelki podwyzszone. Co dalej, zobaczymy.
      • red39 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 13:42
        Też nie jestem zadowolona z tego fotelika. Mam drugi Ramatti o niebo lepszy.
        Rebel kupiliśmy, żeby pasował do stelażą slaloma. W każdym razie żadna
        rewelacja.
      • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 15:37
        Bardzo mnie zaniepokoiły Wasze wypowiedzi bo właśnie zamierzam kupić ten
        fotelik. Czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia z tym fotelikiem? Może warto
        zatem rozważyć zakup fotelika Matrix?
        • xaga Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 16:00
          Wiesz Matrix to malutka gondolka i jeśli masz duże auto to możesz jej używać zamiast fotelika, ale jest cięższa i na pewno mniej bezpieczna.
          Pozdrówka
          • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 16:08
            No to lipa. Jeśli ten fotelik Rebel Pro jest taki do bani to nie wiem co zrobić.
            • atra1 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 16:48
              Nie kupowalabym na Twoim miejscu mimo, ze włącza się do stelaża. Albo kupiła używany. Bo rozumiem, że kupujesz wózek dla noworodka? Myśmy użyli go przez piuerwsze 3 mce (waga 3200-5100) kilka razy raptem, z czego 2 razy na stelażu. Ostatnio zawsze w samochodzie plus kilka razy na stelażu na spacerze. Jest cięzko niewygodny - dlateg właśnie.

NIe ukrywam - objadą mnie pewnie niektórzy - że na dłuższe trasy korzystamy z gondoli, któa ma homologację jako fotelik do 10kg. Tzn korzystaliśmy - teraz mały wazy prawie 7kg i się bardziej boję i wożę w foteliku bo robimy krótsze trasy, ale jak byl malutki, wiotki woziliśmy w gondoli. Ma pas w środku, i dwa zaczepy do montowania z tyłu. Wiadomo - mniej bezpieczna, ale jak posadzilam go jak mial 2 tyg do fotelika miałąm wrażenie, że mu kręgosłup trzaśnie - bardzo nienaturalna [pozycja dla noworodka wg mnie.
              • olenka81 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 17:04
                ja tez wozilam mala w gondoli i zastanawiam sie czy nad morze tez nie wziasc gondoli...niby mniej bezpieczna, ale dziecko przynajmniej spac spokojnie moze. Fotelik rzeczywiscie jest bezsensu, ale ja go uzywam na codzien odkad mala skonczyla 3 miesiace. Wiadomo, ze nie non stop, ale jak robie sniadanie, jem itp, zeby mala miec na oku przypieta. Wlozylam jej mala poduszeczke pod pupcie i jest na pol lezaco. Wole ten fotelik od lezaczka, bo ze stelaza mala nie fiknie, a lezaczka zazwyczaj nie ma gdzie postawic.
                Natomiast jesli ktos ma zamiar ten fotelik kupic tylko jako fotelik to odradzam!
                • xaga Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 19:27
                  Tylko najgorsze jest to, że nie ma możliwości kupienia spacerówki i osobno godnoli. Są całe zestawy wraz z fotelikiem za 2999 zł. :( A po co ten fotelik jak jest taki do kitu? Można by kupić inny, tyle że innego nie przypnie się na stelaż.
                  • olenka81 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 19:42
                    wlasciwie taki fotelik starcza na 6-7 miesiecy - przynajmniej w naszym przypadku. Pozniej dziecko zaczyna sie interesowac swiatem zewnetrznym i woli siedziec przodem do kierunku jazdy. Wydaje mi sie, ze pani w sklepie mowila, ze kazdy element mozna oddzielnie kupic, tylko to drozej wychodzi
                    • xaga Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 19:51
                      Ale wiesz mi nie chodzi już o to do kiedy on wystarcza, tylko o kręgosłup dziecko, bo z tego co piszecie to jest siedzący a nie leżący?? Większość fotelików trzeba ok. 7 miesiąca wymienić.
                      • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 10.05.07, 22:20
                        Mnie również chodzi o pozycję w foteliku. Jakim cudem dostali certfikat skoro
                        jest nieprawidłowy?
                        • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 11:42
                          Chyba niepotrzebnie się martwimy o tę siedzącą pozycję. Znalazłam info na ten
                          temat. Polecam dwa linki poniżej, mnie upokoiły.

fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html
                          fotelik.info/pl/faq/
                          • olenka81 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 13:07
                            a czy przypadkiem do tych fotelokow nie trzeba dokupic wkladki dla niemowlat? Pamietam, ze na ktoryms forum mamy o tym pisaly. Do 6 miesiaca powinno sie jezdzic wlsnie z wkladka i niektore foteloki maja w komplecie, a do niektorych trzeba dokupic uniwersalna...
                            • xaga Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 13:14
                              No właśnie ja jak oglądałam ten fotelik w sklepie to była tam taka fajna
                              mięciutka wkładka dla niemowląt w komplecie, dlatego nawet nie pomyślałam, że
                              może być niewygodny. Tymabrdziej, że wyglądał tak samo jak inne. Ja oglądałam
                              ten fotelik rebel pro z nowej kolekcji 2007.
                  • w-ella Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 13:44
                    jest możliwość, ale oczywiście nie w Polsce
                    www.casitabambini.com/advanced_search_result.php?keywords=jane&page=5
                    ja tam kupowałam swoją Carrerę(spacerówkę)dla synka, a jak przyjdzie na to pora
                    dokupie gondolę dla planowanej córci.

• w-ella Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 13:47
                      oczywiście chodzi mi o możliwość kupowania odzielnie spacerówki i gondoli
                  • atra1 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 11.05.07, 14:11
                    myśmy kupowali w kaliszu w listopadzie ub r- 2300zł razekm z fotelikiem, kolekcja 2006. No i fotelika nie trzeba było kupowac- nie był komplet tylko.
                    • smeagoul Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 12.05.07, 16:03
                      na allegro jest carrera z gondolą i spacerówką bez fotelika
                  • ksiezniczka256 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 13.05.07, 18:28
                    To może kup używaną gondolę i fotelik - one naprawdę są zazwyczaj b. mało
                    zniszczone. Po moim foteliku kompletnie nie widać śladów używania (ale jeszcze
                    go nie sprzedaję, bo mały ma dużo miejsca w nim). Zwłaszcza, że gondoli
                    poużywasz raptem kilka miesięcy.

Na pewno możesz kupić samą spacerówkę, spacerówkę i gondolę albo spacerówkę,
                    gondolę i fotelik. Sam fotelik też. Problem jest tylko z zakupem oddzielnie gondoli.

Co do wkładki dla niemowląt - ona jest gotowa w zestawie z fotelikiem,
                    wyciągnęłam ją po chyba 3 miesiącach i to było już późno - mogłam wcześniej. Ale
                    mam duże dziecko.

Jeśli zaś chodzi o pozycję dziecka w foteliku - też mam wrażenie, że mogłaby być
                    bardziej leżąca, ale to zależy jeszcze od samochodu i kąta, pod jakim jest
                    siedzisko i oparcie kanapy. W każdym razie rebel pro jest większy od maxi cosi
                    cabrio, więc maluch dłużej w nim pojeździ.

p.s. w Polsce za przewożenie dziecka w gondoli - nawet z homologacją - można
                    dostać mandat. Polskie prawo przewiduje, że dzieci wolno przewozić WYŁĄCZNIE W
                    FOTELIKACH. Radzę to przemyśleć, jeśli do kogoś nie trafia argument o
                    bezpieczeństwie.
              • ksiezniczka256 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 13.05.07, 18:34
                Wiadomo - mniej bezpieczna, ale jak posadzilam go jak
                > mial 2 tyg do fotelika miałąm wrażenie, że mu kręgosłup trzaśnie - bardzo niena
                > turalna [pozycja dla noworodka wg mnie.

A wg Ciebie w brzuchu w jakiej pozycji dziecko było?
                • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 13.05.07, 20:09
                  Dokładnie, położna z którą rozmawiałam powiedziała to samo, że dziecko w
                  brzyuchu jest bardziej skulone niż w foteliku.
                • atra1 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 14.05.07, 18:19
                  hmmm, jasne niby pozycja się zgadza, ale nie do konca. Chyba mnie pamięć nie myli, że dziecko jest w wodach płodowych. I nie siedzi - bo inaczej nie było by tego awanturowania o sadzanie.

Ale mogę się mylić, chociaż sadzając go w tym foteliku tłumaczyłam sobie, że na pewno robili go fachowcy biorący pod uwagę anatomiczność ułożenia. I pewnie nie podpadłoby mi nic, gdyby nie był ciężko zmęczony i nie stękał jakby mu było cięzko niewygodnie.

a Ty sadzałaś w tym foteliku noworodka? I było mu wygodnie?
                  • lipcowa_mama_2007 Re: uzytkownicy fotelika rebel pro-jane 14.05.07, 21:48
                    Nie sadzałam ale czytałam opinie fachowców na ten temat bo zaniepokoił mnie
                    Twój post. Położna w szkole rodzenia potwierdziła, że nie ma obaw. Ważne by nie
                    wozić noworodków w fotelikach dłużej niż 2 godz.
                    • atra1 dzięki:) 15.05.07, 10:49

• lipcowa_mama_2007 Re: dzięki:) 15.05.07, 10:57
                        Nie ma za co :-) Dobrze, ze poruszyłas ten temat bo to ważne. Gdyby nie Twój
                        post nie zainteresowałabym się tym. A tak zmusiłaś mnie do poszukiwania wiedzy.
                        Mam nadzieję, że wszystko co na ten temat znalazłam jest prawdziwe. Zawsze
                        możemy też skonsultować z pediatrą jeśli to akurat mądry i rozważny człowiek ;-)
    • atra1 przepisy ruchu dtrogowego 14.05.07, 18:24
      gdzie jest o zakazie o korzystania z fotelikow klasy 0 - np gondoli z pasami?

ja znalazłąm tylko
      fotelik.info/pl/art/przepisy_ruchu_drogowego_a_foteliki,16.html
      • monika_wroclaw Re: przepisy ruchu dtrogowego 14.05.07, 19:00
        "...przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia
        dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom
        technicznym..."
        Gondola z homologacją jest właśnie tym innym urządzeniem do przewożenia
        dzieci...

My wyjeżdżaliśmy nad morze jak Maja miała 3,5 tygodnia ( 550km w jedną stronę )
        dlatego jak kupowaliśmy wózek to taki aby można było w gondoli przewozić, był
        to wózek Jane Royal Golf i Maja wygodnie leżąc sobie w gondoli przespała całą
        drogę z jednym tylko przystankiem na cyca i zmianę pieluszki :-) też uznałam,
        że na tak daleką drogę gondola dla noworodka będzie lepsza od fotelika...
        • atra1 Re: przepisy ruchu dtrogowego 14.05.07, 19:34
          no właśnie, nigdzie nie znalazłąm zakazu przewozenia w homologowanych gondolach, wioec nie wiem skad ten mandat

zeby nie bylo - uznaję wyższość normalnego fotelika nad gondolą chocby niewiadomo jak dopasowaną. Za wyjątkiem fotelika rebel :) bo za chiny ludowe nam nie służył, teraz coraz lepiej bo mały zaczyna siadac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka