roksanaa22 07.11.07, 09:38 JANE DŻEJN JANI DŻANI Z takowymi wymowami się spotkałam w sklepach. Mi zawsze sie wydawało ,że DŻEJN:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 09:48 Hane? skoro to hiszpanska firma, A propos nazw. Bylam przekonana , ze Chicco czyta sie "czikko", ale poznany ostatnio Wloch mnie zaskoczyl kupujac wozek i mowiac "kiko". Odpowiedz Link Zgłoś
gavagai1 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 10:12 w sklepach mówią 'hane', znajoma iberystka potwierdza:) Odpowiedz Link Zgłoś
territta Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 10:13 Mi się wydawało, ze "hane", ale w sklepie z wózkami mówią "żane". Ale skoro to hiszpańska firma, to raczej "hane" powinno być. A co do "chicco" to rzeczywiście po włosku wymawia się "kiko" :) Jest nawet strona www.chiccolandia.com/ i tam mówią "kik(k)olandia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 17:06 Na 100% <hane> bo to hiszpańska firma :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 18:54 Dzięki za oświecenie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
moskirz Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 19:52 hane w j. hiszpańskim j czyta sie jak h.. Odpowiedz Link Zgłoś
moskirz Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 19:55 na marginesie.. baba z serwisu - obsługa firm tez czyta dżejn :/ Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 20:23 Ja do tej pory też tak czytałam:P Odpowiedz Link Zgłoś
feromonka Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 21:10 ja tez cały czas myślałam, że wymawia sie "dżejn" i jak pytałam o ten wózek w sklepie tak wlaśnie wymawiając jego nazwę to wszyscy wiedzieli o który wózek mi chodzi:) jednak kiedyś sprzedawca w sklepie poprawił mnie wymawiając jane jako "żane":) Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 07.11.07, 21:13 Chyba większość z nas tak czytała póki nie wiedziała, że to marka hiszpańskiego producenta. Ja też tak czytałam na początku. A ten sprzedawca źle Cię poprawił :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Country Trade? 07.11.07, 21:08 Totalna załamka ten Euro Trade :( to jakaś wsiowa firma naprawdę, może powinni się nazywać Country Trade? Żeby tylko moje wózki się nie popsuły, nie mam ochoty na kontakt z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: Country Trade? 07.11.07, 22:16 Wiedziałam,że to hiszpański wózek ale nie wpadłam na to,że u nich j wymawia się jak h:) Może dlatego,że nie znam hiszpańskiego?:P Odpowiedz Link Zgłoś
moskirz Re: Country Trade? 08.11.07, 08:26 a pamietasz jak czytała tekst "najlepsza muzyka rmffm" shakira?? jest hiszpańskojęzyczna i przeczytała "nahlepsza".. Odpowiedz Link Zgłoś
saimirka Re: Country Trade? 08.11.07, 09:53 hehheh a ja mówiłam po prostu "jane" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Country Trade? 08.11.07, 12:19 A ja pomyślałam, że skoro najpopularniejsze męskie imię Juan czyta się Huan to Jane będzie Hane :) i nie myliłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Country Trade? 08.11.07, 13:16 bo to nie jest takie oczywiste. Firma hiszpanska ale wozki nazywaja wcale nie po hiszpansku np. Energy, Powertwin, wiec kto tam ich wie jak naprawde powinno sie wymiawiac. Moglibybyc konsekwentni i nazywac po hiszpansku czyli Jane Energía, Nómada, Energía gemela (powertwin) :) Hiszpanie pewnie mowia Hane, ale reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
bania23 Re: Country Trade? 08.11.07, 13:36 Śmieszne, bo mam wózek Jane, kupiony w Londynie, tam wszyscy mówili DŻejn, ja też tak mowię. Wiedziałam, że to firma hiszpańska, ale nawet do głowy mi nie przyszło, żeby inaczej je nazywać:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Country Trade? 08.11.07, 16:29 Dlaczego? Przecież na "peżota" nie mówimy <peugeot> :-) choć jak słyszę <woldzwagen> o volkswagenie to mnie ciarki przechodzą wrr Odpowiedz Link Zgłoś
pstrabiedronka Re: Country Trade? 08.11.07, 13:53 zgadzam się z magią. Pierwszy człon nazwy czytać po hiszpańsku a drugi po angielsku? Ja zawsze czytałam po angielsku czyli dżejn i nazwy modeli przekonuja mnie ze tak należy - przynajmniej jest logicznie. Znam hiszpański ale ta nazwa jakoś mi nie pasuje do tego aby ja wymawiać po hiszpańsku. Tak jak wiele firm polskich ma nazwy które z założenia czyta sie po angielsku. Myślę, że z tą firmą jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pstrabiedronka Re: Country Trade? 08.11.07, 13:58 chociaż na stronie Jane nazwa pisana jest z akcentem nad "e" więc pewnie Hiszpanie czytają Hane akcentując "e". Ale ja będe wymawiac Dżejn :) przyzwyczaiłam się i myślę, że skoro sie cos eksportuje na cały świat trzeba sie liczyc z tym, że ludzie będa czytać "po swojemu" albo w języku najpopularniejszym czyli angielskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Country Trade? 08.11.07, 14:34 Jak każdy czyta po swojemu, to my powinniśmy czytać tak jak się pisze, czyli Jane... :-) Ja mówię Hane, odkąd kupiłam pierwszy wózek tej firmy ( czyli jakieś 5,5 roku ), choć sprzedawca mówił dżejn... jak kupowałam carrerę w Niemczech, to mówili żane, a Czechach to tak śmiesznie zmiękczone, że nawet nie umiem powtórzyć :D Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Country Trade? 08.11.07, 16:37 Mylisz się, nazwy marek czyta się według kraju, z którego pochodzą. Porównaj sobie z markami samochodów, marka zawsze ta sama a człon określający dany model pochodzi często z różnych języków np. Renault Laguna (słowo Laguna nie pochodzi z języka francuskiego, po francusku laguna to lagune) takich przykłądów jest tysiące. Dodatkowo w przypadku Jane nazwa marki jest tożsama z nazwą firmy a jakby tego było mało z nazwiskiem założyciela, a tego już nie można wymawiać inaczej niż po hiszpańsku, to znaczy można oczywiście, ale jeśli ktoś chce być w 100% poprawny, a o to chyba chodziło osobie, która ten wątek rozpoczęła. Julia 23.07.2007 Juleńka Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Country Trade? 08.11.07, 16:26 Ale JANE to nazwa marki a te angielskie człony to tylko nazwy poszczególnych modeli. Nazwa marki pochodzi zaś od nazwiska założyciela firmy z tego co pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 08.11.07, 16:40 Sory że się powtarzam, ale jest tak namieszane w tych odnośnikach, że odpowiedzi nie lądują tam gdzie powinny tzn. pod wypowiedzią, do której chce się dopisać. Zbytnio się rozrósł temat ale jest fajny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
territta Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 08.11.07, 16:56 Może więc zapytać samego producenta? Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Re: Banalne-jak się wymawia JANE:P 08.11.07, 17:09 Można tylko po co skoro w nazwie jest akcent nad "e" występujący w języku hiszpańskim i którego nie ma w angielskim? :-) www.jane.es Odpowiedz Link Zgłoś
territta HANE na 100% 08.11.07, 17:03 Proszę, tu są dwa filmiki ze strony producenta :) www.jane.es/index.php?fuseaction=spots Odpowiedz Link Zgłoś
yoopi1 Do Magia 08.11.07, 18:29 Magia, no co Ty, jakie zamieszanie? Po to jest forum by dyskutować :- ) Odpowiedz Link Zgłoś