Dodaj do ulubionych

Jane Slalom Pro-Pomozcie!

27.04.08, 00:32
Witam.Mam kilka pytan odnosnie wozka Jane Slalom Pro.Ogladalam go
ale mam kilka zastrzezen,bardzo mi sie podoba a poniewaz jest troche
drogi chce sie najpierw poradzic.Oparcie nie jest calkiem pionowo
ale czy jak jest maksymalnie naciagniete to czy dziecko dobrze sie o
nie opiera czy np.nie musicie podkladac poduszke pod plecki bo
dziecku jest niewygodnie i sie nie moze oprzec??jak dlugo mozna
dziecko w nim wozic bo ja chce 3 lata?czy jest dziecku wygodnie?,czy
jest w miare szerokie siedzisko,jak np.w zime dziecko siedzi w
kortce i czy to prawda ze w modelach z 2008 roku palak jest z jednej
strony odpinany i jest latwiejszy dostep do koszuka na zakupy?.bo
jak narazie to dostep do koszyka jest tragiczny.I wogole jakie ma
zalety i wady ten wozek.Kupilabym go odrazu jak go ogladalam bo jest
sliczny ale boje sie ze dziecku moze byc niewygodnie.Dzieki za
odpowiedz
Obserwuj wątek
    • agusiatko24 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 07:53
      mam ten wozek od stycznia i nie zamienilabym go na zaden inny.Jest lekki
      zwinny,skretny-rewelacja.Od wczoraj przesiedlismy sie do spacerowki(wczesniej
      gondola i fotelik-zadnych zastrzezen)i jest leciutka i naprawde bardzo
      wygodna.Moje dziecko jeszcze jest za male zeby posadzic go na prosto wiec w tym
      Ci nie pomoge,ale siedzisko jest szerokie i wygodne.Co do kosza na zakupy to tez
      jest ok.Mieszcze w nim duuuuuuuzo rzeczy i nie mam trudnegho dostepu.POLECAM z
      czystym sumieniem
      • pstrabiedronka Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 09:23

wypowiem się tylko o siedzisku bo ja mam Nomada, ale siedzisko jest
        identyczne jak w Slalomie.
        Moja córka ma 1,5 roku ale jest ogromna - wzrostowo jest jak dzieci
        dwuletnie. I ma wciąz bardzo dużo miejsca.
        To siedzisko jest jednym z największych.
        Mojemu dziecku kąt nachylenia oparcie odpowiada.

Co do kosza to nie pomoge bo w Nomadzie wygląda on troszkę inaczej.
        • yoopi1 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 10:11
          Siedzisko rozkłada się prawie do pionu, nic nie podkładam córce pod
          plecy. Lubi tak siedzieć. Jest malutka i w ogromnym siedzisku
          Slaloma opada w dół, muszę ją podciągać co jakiś czas w górę i
          poprawiać, co oznacza, że wózek wystarczy nam na długo a dziecku
          nieco większemu na pewno będzie super wygodnie, również zimą. Kosz
          jaki jest każdy widzi. Mimo to można w nim sporo zmieścić. Jak
          zwykle coś za coś. Wózek jak każdy inny ma zalety i ma też wady,
          trzeba się zastanowić nad własnymi priorytetami i zdecydować. Ja w
          każdym razie polecam.
    • sandraa3 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 10:17
      Uwielbiam ten wózek :)
      Ma jedną wadę: spacerówka jest tylko przodem do kierunku jazdy.
      • kadiwa Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 10:35
        Zgadzam się z poprzedniczkami. Wielkość siedziska i wygoda dziecka rewelacyjna, też bym go nie wymieniła na innego, ale niestety mój się "rozpadł", ale patrząc na liczne wypowiedzi na forum, chyba miałam dużego pecha. Myślę, że do 3 lat spokojnie posłuży, ja mam do spacerówki ichniejszą specjalną poduszkę pod głowę, także mały siedział wygodnie.Wielkość kosza dla mnie była ok.Pałąk miałam wypinany, ale to w ogóle nie przeszkadza, bo jest full miejsca, żeby dziecko wsadzić i wyjąć. Ich zimowy śpiwór to dla mnie rewelacja, gondola też bez zarzutu. Wada to brak przekładanej raczki, ale to też od dziecka zależy. Pamiętaj tylko, że wózek ma ograniczenie wagowe dla dzieci do 15 kg. Ja obecnie czekam na powrót mojego slaloma z serwisu i jestem pełna nadziei:)Jak masz pytania, to chętnie odpowiem
        Pozdrawiam:)
        • kornnella Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 10:46
          a co w nim padło? Przymierzam się do niego lub concorda.
          • kadiwa Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 11:08
            Wklejam swój opis z innego wątku: użytkuję slaloma od 19 miesięcy i dotąd
            uważałam, że jest to najlepszy wózek,
            ale niestety zaczął się psuć. Niestety nie doczytaliśmy, że wózek jest do 15
            kg, skupiliśmy się na tym, że do 3 lat (niedoświadczeni rodzice). Nasz synek ma
            19 msc i waży 13 kg, 86 cm.Zaznaczam, że nie wiem czy waga jest przyczyna
            zepsucia się wózka.Wózkowa torba jest zazwyczaj
            standardowo obciążona soczkiem, pieluchami itp., a w koszu zdarzało się wozić
            zakupy (max. 4 kg - dozwolone obciążenie). Teraz musimy wysłać wózek do serwisu
            za granicą, ponieważ ze względu na atrakcyjną cenę i 2 - letni okres gwarancji
            (w Polsce podobno wtedy była na 1 rok) zdecydowaliśmy się kupić wózek w
            niemieckim sklepie. A oto co na dzień dzisiejszy się zepsuło:1 standardowo
            opadający hamulec-przy jeździe niemiłosiernie skrzypi i trzeszczy 2. Ze stelaża
            odpadł nit i poluzował się kolejny na dole do którego przyczepia się oparcie i
            dół siedziska- a to już zagraża bezpieczeństwu 3. folia w budce ( ta do
            zerkania na dziecko )zaczęła odchodzić i się rwać(model 2006-ponoć w nowych jest
            zmieniona) 4. w budce przebił się na
            wierzch usztywniający ją biały pałąk 5. materiał siedziska od spodu pękł w 2
            miejscach 6. torba wózkowa przy każdej większej nierówności odczepia się,b.
            słabe zatrzaski
            7.Zamek w śpiworze zimowym regularnie się rozchodzi.9. bardzo ściąga go na
            prawo, muszę często się wysilać, by jechał prosto- to coś ze stelażem.
            A więc w naszym przypadku miał to być wózek dla 2 dzieci, a posłużył 1,5 roku.
            Ale przez te 1,5 roku byłam w nim zakochana.
            Ważne jest, że to model z 2006 roku, w którym stelaże w dużej części szły do
            wymiany na nowe, może teraz firma poprawiła jakość. Jedno wiem na pewno na
            Niemcy jest już teraz też 1 rok gwarancji, a nam te rzeczy ujawniły się po 1,5
            roku normalnego użytkowania i dbania o wózek.To tylko mój przypadek, ogół nie
            miał takich problemów, dlatego nie chcę Cię zrazić do tego wózka.

• yoopi1 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 22:20
              Rzeczywiście koszmar, czy dużo używaliście tego wózka? Szanowałaś go?
              U mnie w nowym Nomadzie ściera się to logo JANE na paskach, niby
              drobnostka, ale zaczyna niefajnie wyglądać. Ciekawa jestem co dalej
              będzie. W Slalomie nic się nie ściera. Widać co roku używają innych
              materiałów, farb, ciągle eksperymentują. Szkoda bo to świadczy o
              tym, że nie mają stałych sprawdzonych standardów co dla klienta z
              kolei oznacza, że nie ma pewności że kupując nowy model może
              oczekiwać tego samego co w roku ubiegłym. Zmiany owszem, ale powinny
              raczej zmieniać produkt na lepsze a nie odwrotnie. Ech Ci Hiszpanie,
              zdaje się, że najlepiej to oni znają się na turystyce :)))
        • jutkawojtkowska Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 11:21
          Dzieki.A moj synek ma 4 miesiace i wazy 9kg,takze musze sie
          zastanowic.Brak przekladanej raczki mi nie przeszkadza.Jak mozesz
          napisz jak Ci sie go prowadzi na wertepach i chodniku?i czy jest
          stabilny?,boje sie ze moze sie na boki kiwac,nie mialam nigdy
          trzykolowego i nie wiem jak to jest prowadzic taki wozek.Pozdrawiam
          • kadiwa Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 11:36
            Prowadzi się go bardzo dobrze, jest lekki, zwrotny i stabilny. Teraz użytkuję
            emmaljungę i komfort prowadzenia jest podobny. Dziecko nie podskakuje w nim na
            każdej nierówności. Nie kiwa się na boki, chyba tylko raz niebezpiecznie się
            przechylił do tyłu, ale to była moja wina, bo go przeciążyłam. Problemem były
            jednak podjazdy dla wózków, bo nie są przystosowane dla 3kołowców, no i
            korzystanie z komunikacji miejskiej.W instrukcji jest napisane:" Wózek jest
            przeznaczony dla dzieci w przedziale wiekowym od 0 do 3 lat, o wadze do 15 kg.
            Dużym plusem firmy jane, (z tego co czytałam)jest to, że nie naprawiają, a
            wymieniają na nowe. Mam nadzieję, że za kilka dni dostanę nowego slaloma, szkoda
            tylko, że muszę go sprzedać :)
            • mamaly Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 11:56
              witam,

Ja bym się tylko nie przejmowała ograniczeniem wagowym dziecka do 15
              kg, bo większość wózków ma takie ograniczenie, co nie oznacza, że
              jak dziecko waży 16 to się wózek rozpada, albo gorzej jeździ (no
              może zalezy to od wózka). Ja miałam wózek parasolkę do 15 kg, raczej
              tandetną bo baby design rider, i kilka wad ten wózek miał, ale był
              nie do zdarcia, a oprócz dziecka w trakcie podróży woziliśmy nim
              dodatkowo walizki (czasem na wózki jechało ok. 40 kg) i nic
              absolutnie się nie działo z tego powodu. Pomijam już fakt, że
              większość 3-latków waży ok. 15 kg. Moja córka jest dużym dzieckiem w
              wieku 3 lat ważyła ok. 17 kg ale wózka używaliśmy już wtedy
              sporadycznie, tylko na jakieś dłuższe wyprawy.

Pozdrawiam,

A.
            • pstrabiedronka Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 12:12

i ja cos dorzuce z moich obserwacji tej marki. Jak pisałam wcześniej
              mam Nomada nie Slaloma, ale firma ta sama a ja generalnie chciałam
              napisać.
              Najpierw zaznaczę, że jestem bardzo zadowolona z mojego. Nic się na
              szczęście nie zepsuło, uzywam go pół roku i pasuje mi pod kazdym
              wzgledem, nie ukrywam ze głównie wagowym...

Ale - obawiam sie o jego wytrzymalosc.
              Nic mi się nie dzieje ale porównując Jane do inncyh wózków choćby
              Xlandera, który miałam wcześniej, wydaje mi się taki dość delikatny.
              Np podnóżek - córka się czasem nim bawi i podnosi go sobie a ja za
              każdymrazem jak go reguluje to wydaje mi się, że się zaraz zepsuje.
              Nie wiem jak to opisac - chodzi mi po prostu o takie wrażenie że to
              jest wózek delikatny pomimo dosc solidnych jednak rozmiarów.

To takie moje wrażenia.
              Mam jeszcze Maclarena i mimo, że to parasolka to wydaje mi się
              wytrzymalszy od Jane. I chodiz mi tu o wszystkie elementy wózka, tak
              generalnie.

Mam nadzieję, że nOmad posłuży mi jeszcze dla drugiego dziecka, ale
              czasem się boję że może jednak nie dotrwa :/

Ale może jestem rpzewrazliwiona?
              w końcu jak napisalam - nic mi się nie zepsuło...
              • kadiwa Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 14:36
                Pstrabiedronka,
                mam takie same odczucia jak Ty, teraz jeżdżę emmaljungą i to jest czołg! Jane
                jest piękny, ale taki delikatny.A co do Maclarena, to sprzedawca w Warszawaie
                zrobił test: usiadł na niego około 100kg i wózek to wytrzymał bez problemu, to
                jest wózek nie do zdarcia.
                • olenka81 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 28.04.08, 14:51
                  Ja akurat nie mam takiego wrazenia. Mam Slaloma Pro i Maclarena xlr i porownujac np budki to Slalom ma o wiele stabilniejsza, tak samo podnozek. Sama konstrukcja Slaloma jest "pewniejsza". Jezdzilam Slalomem po takich wertepach, ze zastanawialam sie czy jakikolwiek wozek by to wytrzymal, a na Slalomie ani sladu. W porownaniu do Mutsy (chwile nim jezdzilam) to on moze jest delikatny - tamten ma wielkie pompowane kola, jest duzo ciezszy - rzeczywiscie taki czolg. Ale jesli chodzi o lzejsze wozki... no nie wiem... moze to dlatego, ze nie jezdzilam wieloma wozkami:)
              • yoopi1 pstrabiedronka 28.04.08, 22:14
                Nie jesteś przewrażliwiona. One są "delikatne". Mam to samo
                wrażenie, ale i tak je lubię :) Stelaż w moim Slalomie z 2006 roku
                wydaje takie dźwięki jakby miał złożyć się w pół. To te nity tak
                zgrzytają, to kiepskie rozwiązanie w wózkach bo np. maclarny są na
                śruby skręcane a nity się mogą rozejść i jest nieładnie mówiąc
                doopa, stąd ta niby polityka Jane wymieniania na nowe bo jak się
                nity rozejdą to już naprawić się nie da. Nawet największa
                Janemaniaczka musi uczciwie przyznać, że wózki jak na swoją cenę są
                trochę zbyt delikatne. Gdybym jednak miała kolejne dziecko ponownie
                kupię Jane, bo nade wszystko cenię sobie to, co oferują czyli
                wspaniałą relację wielkości do wagi. Tak dużego wózka i tak lekkiego
                jednocześnie nie znajdziesz nigdzie.
                • pstrabiedronka Re: pstrabiedronka 28.04.08, 22:30

:) no ja też mojego lubię i generalnie to polecam.
                  Ale nie nazwę tej marki "pancerną" albo "nie do zdarcia".

• mrowanemo 3 kola 29.04.08, 09:02
                    hej mam pytanko:)nie moge sie zdecydowac miedzy nomadem a slalomem!
                    generalnie bardziej mi sie podoba slalom ale bede miala pierwsze
                    dziecko wiec nie mam doswiadczenia a chodzi mi o kola!
                    na spacery bede chodzic i na rowne podloze (chodniki, asfalt) i do
                    lasu(utwardzone dukty)!czy ten slalom z 3 kolami na las sie nadaje,
                    czy jak nie bedzie zablokowane kolo to wozek skreca na kazdym
                    wertepie?noi czy jak zablokuje to kolo czy to sprawe rozwiaze?w
                    sensie ze przestanie skrecac ?i czy sie nie wywroci na
                    nierownosciach?pewnie nie, ale pytam:)
                    wiem tez ze te w slalomie sa pompowane i wydaje mi sie ze i na las i
                    na chodnik szczegolnie u nas w polsce lepszy jest od nomada i jego
                    niepompowanych kol.
                    prosze doradzcie mi.
                    pozdrowki:)
                    • pinik Re: 3 kola 29.04.08, 09:16
                      Hej,

mialam nomada w domu. Wizualnie bardziej mi sie podoba od slaloma.
                      TEraz jednak zamowilam slaloma (wczoraj dostalam). Wozek ciszej
                      znacznie (wogole go nie slychac) jezdzi, jakos bardziej miekko tez
                      przez te kola, choc niby w nomadzie z przodu wieksza amortyzacja
                      jest wbudowana. Wydaje mi sie, ze dla niemowlaka, jesli masz wybor
                      lepsze sa te pompowane kola. Dla mnie nomad ma przewage wagowa i
                      gabarytowa po zlozeniu, choc nie duza. Slalom jak na trojkolowy to
                      jest w miare lekki.

Wykonanie dla mnie b. estetyczne.
    • ita29 Re: Jane Slalom Pro-Pomozcie! 03.06.08, 15:33
      Plusy: świetnie się prowadzi, jest zwinny i skrętny dzięki dużym,
      pompowanym kołom. Jest niezniszczalny na trudnym terenie. Tapicerka
      łatwa w czyszczeniu.
      Minusy: Za długie siedzisko i zły kąt nachylenia oparcia (nie można
      ustawić pionowo). Mniejszym dzieciom trudno dosięgnąć do pałąka,
      nawet stabilnie siedzące są wygięte :( W związku z tym ta
      spacerówka będzie idealna dla starszych dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka