Dodaj do ulubionych

Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżące...?

13.03.09, 10:05
Witam wszystkich. Mam pytanie jaką mozecie polecić spacerówkę zeby była lekka
- do 8 kg wagi całkowitej max, żeby siedzenie rozkładało się trochę chociaż
bardziej niż półleżąco - nie musi być całkiem płasko, ale jednak jak mały
zaśnie to żeby w miarę leżał. No i żeby nie był za wąska ani za krótka na
długość całego siedziska. Maclaren xt jest niezły, ale mam 160 cm wzrostu i te
Maclareny xt oraz xlr mają dla mnie troszkę za wysokie rączki. Pliko P3
podobno w rzeczywistości waży tyle co Malcaren xt z barierką - tak twierdzi
dziewczyna, która ważyła oba wózki osobiście. Maclaren triumph chyba nie na
długo mi posłuży bo podobno ma w sumie nie za długie całe siedzisko. Mały ma
8 mcy i jeszcze śpi na spacerach. Zresztą uważam,że jak nawet 2 latek zaśnie w
wózku to dlaczego ma się męczyć pogięty skoro można kupić wózek, w którym
będzie prawie leżał i będzie mu wygodnie.
A ja jestem w ciąży z drugim dzieckiem i zależy mi żeby wózek był możliwie jak
najlżejszy żeby mi go było łatwo podnieśc i włożyć do samochodu jak gdzieś
jadę z małym, żeby sie możliwie najłatwiej rozkładał i składał. A potem jak
mały podrośnie to żeby wózek posłużył mi do końca jego okresu wózkowego. Którą
spacerówkę byscie polecili? jest wogóle taka, która spełnia moje wymagania?
wolałbaym nie trójkołówkę, ale w ostateczności mogła być być gdyby spełniała
moje wymagania wszystkie.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • rioter Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 13.03.09, 14:06
      Ja niedawno szukałam wózka niemalże dokladnie takiego jak Ty:)
      Kupiłam w końcu baby design Tiny - wózek lekki, z rozkładanym
      oparciem, łatwo się składa i rozklada, ma regulowaną wysokość rączki
      ( u mnie pojedyńcza rączka była jednym z priorytetów-na spacerach z
      dwójką ułatwia życie), zajmuje mało miejsca w bagażniku( co przy
      jednorączkowych jest trudne)no i przystępna cena- u mnie też to było
      istotne. Ale najlepiej jest wybrać się do sklepu i przetestować
      osobiście kilka modeli ( ja 5 mierzyłam w bagażniku zanim
      zdecydowałam)
      • penelopa1 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 13.03.09, 21:34
        Dzięki sprawdzę, ale widzę,że brzuch mi rośnie i najlepiej by było żeby wózek
        jednak był lżejszy niż 8 kg. Możliwie jak najlżejszy ale oparcie rozkładane, no
        i nie za ciasny dla dziecka na szerokość.
        Jakieś inne propozycje niż ABC Design Tiny?
        Dziewczyny i chłopaki - błagam poradźcie coś ciężarnej z małym dzieckiem.
        Chciałabym kupić wózek jak najszybciej się da bo widzę,że brzuch rośnie mi coraz
        bardziej i jest mi coraz ciężej, więc zakup lekkiego wózka zaczyna być dość pilny.
        Pozdrawiam
        • pstrabiedronka Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 14.03.09, 08:46

wózek polecany przez rioter jest firmy Baby Design a nie ABC Design :)
          • penelopa1 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 14.03.09, 12:39
            Była wczoraj w sklepie. Tego akurat wózka nie mieli, ale inne które według opisu
            w necie ważą 7kg są dla mnie dość ciężkie. Ciekawe ile ten wózek waży naprawdę.
            riotar masz możliwość go zaważyć? ale ze wszystkim - w sensie z budką, barierką
            itp. Bo mam wrażenie,ze podają wagi wózków mocno zaniżone. W takim razie
            potrzebuję wózek lżejszy niż 7kg - najlżejszy jaki tylko się da z możliwie
            najlepiej rozkładanym oparciem.
            Jakieś propozycje inne niż ten? czy tylko ten jest jedyny i lżejszego z
            rozkładanym oparciem nie ma?
            Pozdrawiam
            • penelopa1 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 14.03.09, 12:40
              Acha - cena nie musi być super niska.
              • ania041981 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 14.03.09, 19:47
                ja mam zoopera twista i szczerze moge polecic, tylko ze raczki ma
                dwie
                www.allegro.pl/item571709606_wozek_spacerowy_zooper_twist_6_1_kg_2008_wys_0zl.html
                • penelopa1 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 14.03.09, 19:52
                  A masz możliwość go zważyć ile naprawdę wazy?
                  • pstrabiedronka Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 08:18

Zooper Twist wazy nie mniej niż Maclaren Techno XT czyli około 7,5 kg

z takich naprawdę lekkich to chyba tylko Maclaren Quest spełnia wymagania. wazy
                    miedzy 5 a 6 kg - realnie.
                    • michalinnaa Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 14:47
                      osobiscie nie mam ale tu na forum dziewczyny polecaja pp arię i wązy
                      ok 6 kg
                • carol2010 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 09:32
                  kochana, jaki masz kolor tego twista?
    • aniaidaniel Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 18:38
      Też polecam zooper twista :) Mam go od niedawna, syn ma 9 m-cy. Dziś spał w nim
      2 godziny. Da się na płasko rozłożyć oparcie przy rozpiętej z tyłu moskitierze.
      Budkę można przełożyć przed buzię gdy mocno razi słońce lub wieje wiatr. Łatwo
      się składa (parasolka) jedną nogą i ma rączkę do przenoszenia. Waży ok. 7 kg
      Szukałam właśnie lekkiego bo nie mam windy i mi ciężko było. Tyle że nie dla
      grubasków, nie jest za szeroki. Na allegro drogi, kupiony w promocji w bebyfant.
      Podaję link, w promocji jest zooper hoola, szerszy i bardziej zabudowany ale i
      nieco cięższy.
      esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=1267
      • aniaidaniel Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 18:41
        esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&manufacturers_id=57&products_id=1269
        ten co ja mam kosztuje teraz 399 zł :)
    • aniaidaniel Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 18:59
      znalazłam jeszcze tańszy, mam właśnie ten model z 2007 r Tu za 319 zł :)
      fartlandia.pl/product_info.php?manufacturers_id=13&products_id=34
      • krasulas Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 15.03.09, 19:25
        dziwne, że nikt Buggstera TFK nie poleca...:-/
        Troszkę o nim było.
        Co do Maclarenów - mam ten sam problem i ten sam wzrost!
        Miałam 4 lata temu Pliko - jest bardzo ok! Ale faktycznie mogłoby
        być lżejsze (choć jego funkcjonalność i jakość mi to
        rekompensowała). Teraz mam 4 pięta do pokonania, więc waga barzdo
        istotna. Mam 2 m-czniaka i do lata napewno kupię małą spacerówkę,
        więc chętnie posłucham/poczytam Waszych propozycji.
        • krasulas buggster 15.03.09, 19:45
          aha - jeżeli Ktoś w temacie TFK siedzi - nie będzie już limitowanej
          serii z 2008r,? Nie mogę znaleźć tych 3 modeli? Superowy był ten w
          popielu, ale....
          • penelopa1 Re: buggster 17.03.09, 00:09
            Myślę,że Buggstera nikt tu nie poleca bo ma siedzenie kubełkowe czyli oparcie
            wogóle nierozkładane. A mnie chodzi o takie oparcie, które rozkłada się w miarę
            możliwości na płasko - w Quest to co nazywają "położenie oparcia w pozycji
            półleżącej" to jak dla mnie jest w rzeczywistości położeniem oparcia w pozycji
            siedzącej nieco tylko odchylonej do tyłu.
            A czy ktoś ma Inglesinę Trip i może go zważyć ile naprawdę waży? bo naczytałam
            się tutaj,że też lekki i wygląda na to,że lżejszy niż zooper twist czy hoola. A
            rączki są na jakiej najniższej wysokości w inglesinie trip?
            kochane użytkowniczki inglisny trip - podajcie proszę realną wagę wózka i
            wysokość rączek. Bo ta wysokość rączek jest tak naprawdę jedynym minusem dla
            mnie w Maclarenie XT - dla mnie trochę za wysoko i podejrzewam,że za 2-3 mce jak
            brzuch mi urośnie i będzie mi się coraz trudniej poruszać to te obecnie trochę
            za wysokie rączki zaczną stanowić problem,z powodu którego będzie mi się ciężko
            podbijać ten wózek przy krawężniku.
            • blueaha Re: buggster 17.03.09, 09:08
              Prostuje- buggster ma rozkładane oparcie! może nie zupełnie na płasko ale
              ma;-)Na pewno nie jest to siedzenie kubełkowe.
            • pstrabiedronka Re: buggster 17.03.09, 09:13
              penelopa1 napisała:

> Myślę,że Buggstera nikt tu nie poleca bo ma siedzenie kubełkowe czyli oparcie
              > wogóle nierozkładane.

absolutna nieprawda.
              Bugster ma jak najbardziej normalnie regulowane oparcie.
              • monjan Re: buggster 17.03.09, 09:19
                Buggster ma rozkladane oparcie
                allegro.pl/item576422388_wozek_spacerowy_tfk_buggster_s_wysylka_0.html
                nie wiem ile wazy naprawde ale podaja ze 7kg

inglestina trip okropnie trzeszczy...
                • monjan Re: buggster 17.03.09, 09:21
                  a moze espiro magic?
                  allegro.pl/item582005363_wozek_spacerowy_espiro_magic_4_nowy.html
      • hercia83 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 10:45
        Ja równiez polcema Twsita, kupiłam go dla synka jak był w wieku
        Twojego, co prawda jako drugi wózek, ale jest okej! Tylko ważne,żeby
        BYŁ TO MODEL 2008!!!
        • hercia83 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 10:47
          Nie miałam nigdy Buggstera,ale napewno jest lepszy od Twista; nie ma
          tu żadnej złej opinii o nim, tylko jest droższy
    • magdalenku Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 13:13
      Z czystym sumieniem mogę polecić Peg Perego Pliko P3. W spacerówce jeżdził mój synek, który obecne ma 6 lat, teraz korzysta z niej roczna córeczka. Wózek ma obszerne siedzisko, wysokie oparcie i budę. Wybór spacerówki nie był łatwy, gdyż synek, jako 1,5 roczny szkrab, był dość wysoki i albo oparcia były krótkie ( nie mógł swobodnie oprzeć główki)albo dotykał czapeczką o budę. Dopiero w tym wózku nie było problemu. Oparcie rozkłada się prawie na płasko i jest długie. Dziecko może wygodnie spać, bez zwisających nóżek do ok. 1,5 roku. Potem jednak nóżki zaczną wystawać ale maleństwu i tak jest wygodnie. Po kilku latach użytkowania mogę śmiało powiedzieć, że wózek jest chyba niezniszczalny - jak do tej pory żadnej usterki :-). Prowadzi się leciutko i jest bardzo stabilny i cichy. Składam go bez problemu i praktycznie codziennie pakuję do samochodu - nie mam z tym żadnego problemu. Nie wiem ile dokładnie waży ale najlepiej obejrzyj go w sklepie, potestuj, poprowadź i sama zdecyduj. Z tego co widziałam, bardzo lekkie wózki wykonane są z cieniutkich rurek, które w trakcie użytkowania wyginają się, a wózki są chybotliwe. Jeśli miałabym jeszcze raz wybierać, nie wahałabym się i kupiłabym właśnie ten wózek.
      Powodzenia
    • magdalenku Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 13:20
      No i jeszcze jedno. Zwróć uwagę na to, iż w ciąży będziesz jeszcze kilka miesięcy, a wózeczek kupujesz na kilka lat ;-)
    • jola23061978 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 13:38
      My mamy Maclarena XLR od jesieni 2008 i ogólnie OK.
      - Nienajcięższy 7 czy 7,5 kg, wciągam go i zjeżdżam po schodach na 2
      piętro, z 8 kg dzieckiem mam szanse go podnieść (lekko nie jest ;)
      - bez problemu składa się do auta a jeździmy codziennie na
      rehabilitację więc to było ważne - trochę długi ok. 103 cm - zajmuje
      dużo miejsca w bagażniku.
      - Rozklada się do siedzenia, półsiedzenia, leżenia
      - Fajną ma budę bo po odpięciu zamka naciąga się do pałąka i jak
      wieje można osłonić dziecko (pałąk dokupowałam za 50 zł bo nie było
      w oryginale)
      - w zestawie byla wkładka dla malucha (taki zagłówek), pokrowiec na
      nóżki (zimą można dokupić cieplejszy śpiworek)
      - nienajgorzej amortyzuje i podbija przy wjeździe na krawężniki
      (wiadomo, że to nie to co pompowane kółka ale przy tej wadze)

Z minusów jak dla mnie:
      - rączki mogłyby być ciut niżej - tym bardziej że można je dodatkowo
      wysunąć żeby były wyżej - ja mam 165 cm ale miałam koleżankę 155 cm
      i gorzej sie jej prowadziło
      - kosz trudno dostępny jak dziecko leży - moje nie potrafi siedziec
      więc miałam prblem z wciskaniem zakupów - lepiej wchodziły od przodu
      nawet
      - kółka trochę piszczą
      - podnóżek (to gdzie leżą nóżki) niby wysuwany ale moja 86 cm
      niesiedząca córeczka ma teraz takie zwisające nóżki i podnóżek jakby
      zapada się - jest dosyć miękki (u mnie może być nietypowo bo mam
      niepełnosprawną córkę, która nie siedzi a jest długa)

• penelopa1 Re: Jaka spacerówka-lekka, siedzenie prawie leżąc 17.03.09, 18:19
        No więc tak - Pliko P3 tak naprawdę jest cięzki - byłam w sklepie i go
        podnosiłam. Na moje oko waży z 9kg. Tuż obok stał Bebe Confort viva- wydawał się
        naprawdę dość lekki, ale ma tu złe opinie na tym forum - że wadliwy i materiał
        obiciowy taki,że dziecko się poci. Maclareny - o nich już napisałam -są super
        -XT oraz XLr- ale dla mnie za wysokie rączki. Wiem,że ciąża trwa kilka miesięcy
        a wózek kupuję na dłużej - tak to prawda i masz rację. Ale skoro nie umęczę się
        z nim w ciąży (a przecież chodzi o to żeby sobie życie ułatwić, a nie utrudnić
        bo i tak muszę nosić mojego synka- przecież jeszcze nie wejdzie i nie zejdzie po
        schodach - i nieprędko to nastapi). No to jeśli uda mi się trafić wózek, który
        pasuje mi teraz w ciąży bo lekki i oparcie się rozkłada, to tym bardziej będzie
        mi z nim dobrze po porodzie, nieprawdaż?
        Użytkowniczki zoopera - bardzo proszę o podanie realnej wagi wózka oraz
        wysokości rączek w najniższym położeniu. No i czy ktoś wie gdzie można zobaczyć
        na żywo zoopera i sobie go podnieść? a może któraś z użytkowniczek zoopera
        mieszka na Bemowie lub w okolicy niedalekiej i mogłaby się ze mną spotkać żebym
        sobie wózek oglądnęła, podniosła, sprawdziła na własne oczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka