hipciooo 16.03.12, 00:42 w czwartek 15 marca około godz 21 na skrzyżowaniu z drogą do Gdańska był jakiś spory wypadek, wiele aut uszkdzonych, wiele radiowozów i gapiów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malomi Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 08:57 Uwazam ze to skandal, ze jedyne skrzyzowanie w Lomiankach bylo bez pradu przez caly dzien i przynajmniej w godzinach szczytu nie bylo policjantow do kierowania ruchem. Ktos powinien odpowiedziec za "spowodownanie" tego wypadku. Skandalem jest tez to, ze prad na Dabrowie mieli wlaczyc o 17 a wlaczyli o 22! Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 10:06 Mam nadzieję, że ktoś pociągnie energetykę do FINANSOWEJ odpowiedzialności za to. W szczególności powinni zrobić to ubezpieczyciele. Mam nadzieję, że nikt nie został ranny i skończyło się na uszkodzonych samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
mazowianka Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 15:07 Mam nadzieję, że nikt nie > został ranny i skończyło się na uszkodzonych samochodach. > Niestety do szpitala zostały odwiezione dwie osoby, kierowca SEATA i pasażerka Nissana. Rozbite samochody chyba cztery? i też uważam że to skandal aby przez cały dzień na jedynym skrzyżowaniu łączącym miasto nie było policji! Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 15:20 Mam nadzieję, że szybko wydobrzeją. Wydaje mi się, że powinniście skierować mimo wszystko jakieś pismo do energetyki. Niech wiedzą, że nie może być to tak źle zorganizowane. Telefonicznie pogotowie energetyczne odpowiadało "jest rozgrzebane i nie wiadomo o której skończą". No to trochę jak z piaskownicy, a nie w newralgicznym i drogim systemie energetycznym. Z góry dziękuję za zwrócenie im uwagi na odpowiednio wyższym poziomie. Pismo "szarego klienciny" wyrzucą w kosz odpowiadając, że w umowie mam 3 dni bez prądu bez konsekwencji... Odpowiedz Link Zgłoś
kasyek76 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 19:15 Niestety nie prawidłowe informacje pasażerka Toyoty została odwieziona do szpitala i niestety jest ranna z wielkim krwiakiem na twarzy oraz kontuzją kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 15:20 Zdaje się że nikt nikomu nie wyłączył znajomości przepisów o ruchu drogowym, ani też zdrowego rozsądku? Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 15:52 Wiesz co - ja na tym skrzyżowaniu nie byłem więc nie zamierzam krytykować uczestników tej kolizji, ale: - Przy takim natężeniu ruchu NIE DA się tam bezpiecznie przejechać. Mieli tam stać do rana, żeby skręcić? - Gdzie jest policja? Dopiero co tutaj broniłem "praworządności" w kontekście fotoradaru. Niestety w obliczu takich zdarzeń ciężko jest bronić. Jak na mandaty to są pierwsi i zawsze, jak trzeba pokierować ruchem na newralgicznej wylotówce ze stolicy to cały dzień nie ma nikogo. I dochodzi do poważnego wypadku. - Oczywiście nikt z lokalnej policji czy straży miejskiej się nie zorientował, że na skrzyżowaniu Wiślanej z 7-mką nie ma świateł cały dzień. Mają tam raptem 600-700 m. Nie wiedzieli. W obliczu tego też trudno mi będzie bronić zasadności istnienia tych służb w takim wymiarze. Po prostu wydają się... niepotrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 16:10 co by nie dywagować nad rozlanym mlekiem. Stało się, nic czasu nie wróci. Wyrazy współczucia dla rodzin poszkodowanych i życzenie powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 16:26 No więc właśnie. Weź pod uwagę, że do wypadku potrzeba dwojga / więcej uczestników. Jedna ze stron mogła być niewinna / mieć pierwszeństwo. Szkoda ludzi, niech zdrowieją, a energetykom rozsądku więcej życzę. Zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
11chwilka Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 19:18 Czy burmistrz wtedy spał?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 19:20 11chwilka napisała: > Czy burmistrz wtedy spał?????????????? Prośba ,zanim coś napiszesz kopnij się za róg po rozum. Ogólnie zamknij się i opuść ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka19 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 21:02 neptun6666 napisał > Prośba ,zanim coś napiszesz kopnij się za róg po rozum. Ogólnie zamk > nij się i opuść ten wątek. Neptun6666 jesteś ciągle niegrzeczny.Kiedy znormalniejesz? Odpowiedz Link Zgłoś
11chwilka Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 16.03.12, 21:14 Może ty byś kopnął się w rozum, ale do tego trzeba nauki. Burmistrz ma obowiązek dbałości o mieszkańców. I wypadało by ktoś kto czuwa nad mieszkańcami zajmował się również tak przyziemnymi sprawami. No choćby jeden telefon i wysłał straż miejską, a drugi wezwał policję. Nas szaraczków nie posłuchają a jego powinni! Tak wygląda społeczeństwo obywatelskie, władza dba i troszczy się o mieszkańców. Szeryf czy burmistrz w USA w jednej chwili by to zrobili bez żadnej dyskusji, ale oni starają się być rzeczywistymi sługami lokalnej społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 07:18 neptun6666 napisał: > 11chwilka napisała: > > > Czy burmistrz wtedy spał?????????????? > > Prośba ,zanim coś napiszesz kopnij się za róg po rozum. Ogólnie zamk > nij się i opuść ten wątek. Jeszcze raz , dowiedz się wszystkiego o zdarzeniu i kulturalnie , zamknij ten wątek . Bez swoich ,,inteligentnych inaczej komentarzy,, Odpowiedz Link Zgłoś
11chwilka Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 09:07 Jak długo będą nas napadać na tym forum zwolennicy nic nie robiącego Dąbrowskiego. Jest awaria prądu, jest oczywiste iż trzeba rozpocząć ręczną regulację ruchu na skrzyżowaniu. I za takie sprawy odpowiada Burmistrz mający obowiązek dbać o nasze bezpieczeństwo. I to nieważne kto był winien wypadkowi, ważne że w sytuacji awaryjnej Burmistrz nie uczynił nic by zapewnić nam bezpieczeństwo. Ot takie same nic się nie stało jak po wycięciu 200 letniej przepięknej Sosny, jak interwencja na wniosek mieszkańców w sprawie poprawy dojazdu do Kolejowej przy nowych światłach. Kto kopie tego śpioszka by się wreszcie obudził jak nie my! Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki_live Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 10:42 Może jakby Pani viceburmistrz z poprzedniego rozdania przestrzegała przepisów to nie byłoby problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
samly Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 10:52 Czyli za to wszystko, za prąd, sosnę, skrzyżowanie, za bezpieczeństwo, wypadki, wciąż mają odpowiadać poprzednie władze? To za co płacimy obecnym? Kiedy to referendum??? Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki_live Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 13:11 samly napisał: > Czyli za to wszystko, za prąd, sosnę, skrzyżowanie, za bezpieczeństwo, wypadki, > wciąż mają odpowiadać poprzednie władze? To za co płacimy obecnym? Kiedy to > referendum??? Jeśli ludzie przestrzegają przepisów ruchu drogowego, to nie potrzeba potem dodawać ideologii. Oczywiście rozumiem, że burmistrz powinien regulować ruchem na drodze nie należącej do gminy, po to, żeby sprawczyni wypadku mogła kiedy chce, bez przestrzegania przepisów, przejechać przez skrzyżowanie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
samly Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 13:29 To kiedy to referendum? Chciałbym wtedy koniecznie być w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
11chwilka Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 16:52 Naucz się czytać ze zrozumienie. Awaria świateł i burmistrz skutecznie interweniuje do odpowiednich władz lub służb. Nikt nie jest idiotą by zadąć by te prace wykonywał osobiście (choćby dlatego że i w tej dziedzinie brak mu kwalifikacji). Jakże ułomny jest elektorat obecnego burmistrza, iż tak sądzi. Dlaczego z dużą niecierpliwością czekam na referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 18:57 Przedwczoraj przejeżdżałem Wiślaną skrzyżowanie z Kolejową. Udało się, choć musiałem wykazać dużo cierpliwości. Ale przecież nie wszędzie na skrzyżowaniach są światła, w dodatku czynne. Kierowca musi zachować czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
ziomalreaktywacja Re: Poważny wypadek w Łomiankach 15 marca 17.03.12, 22:05 pisanie o osobie której przytrafiło się nieszczęście w sposób ironiczny "vice burmistrz z poprzedniego rozdania" jakby to miało jakikolwiek wpływ na przebieg zdarzenia to bezczelność i chamstwo. Skrzyżowanie jest bardzo niebezpieczne i dochodzi na nim do wielu wypadków. Na szczęście stan osób nie jest skrajnie zły i to jedyne pocieszenie. Ale, może i burmistrz nie odpowiada za ulice Kolejową, jednak nic nie stało na przeszkodzie interweniować - a ja nie słyszałem aby ktokolwiek dzwonił do GDDKiA w tej sprawie, nie słyszałem aby powiadomiona została Policja. Zamiast marnować czas na promowanie się w gazecie i wypisywanie głupot może Pan Rusiecki lub Pan Dąbrowski skupiliby się na sprawach mieszkańców. Kowalik napisała " Myślenie nie boli" i w tym przypadku również nikogo nie zabolałoby gdyby poinformował właściwe służby. Często przejeżdżam przez to skrzyżowanie i jak jest awaria świateł to jadę do ulicy Wiosennej i w lewo skręcam na Wiślanej . To dla bezpieczeństwa mojego i mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort szkoda gadać 17.03.12, 22:47 Nie ma sensu obarczanie burmistrza odpowiedzialnością za wypadek. Takie sprawy powinna załatwiać policja, która burmistrzowi chyba nie podlega. Wypadek jest tragiczną konsekwencją olewania obowiązków przez służby odpowiadające za bezpieczeństwo na drogach. Przy braku swiateł NIE DA się przejechać przez to skrzyżowanie bez wymuszenia pierwszeństwa, bez wpychania się. Popatrzcie na oznakowanie organizacji ruchu przy tej budowie wiaduktu. Przecież to cud, że tam jeszcze nikt nie zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
mmc_lomianki Re: szkoda gadać 18.03.12, 12:04 Również uważam, że czepianie się burmistrza w tym kontekście to nadużycie i czysto polityczne ujadanie. Nawaliła energetyka nie dotrzymując godzin, nawliły służby, którym podlegają te drogi. Tak jak pisałem wcześniej - policja ma do tego skrzyżowania kilkaset metrów i przez 10 godzin nikt nie zauważył, że światła nie działają i ludzie są narażeni na niebezpieczeństwo. Po 17 dodatkowo zapadł zmrok, pogarszając widoczność. Policja nie zadziałała i tyle. Nie piszę, że ZAWSZE działąją źle, ale w tym przypadku mocno się podłożyli i ktoś powinien z nimi ten problem omówić... Odpowiedz Link Zgłoś
11chwilka Re: szkoda gadać 18.03.12, 13:42 Do pewnego stopnia macie racje! Ale tylko do pewnego. Burmistrz ma odpowiednie służby i winny one sygnalizować i przewidywać takie niebezpieczeństwa. O wyłączeniu sieci energetycznej wiadomo było dużo wcześniej. Można było na różne sposoby zadziałać. Na przykład rozmawiać z drogówką w powiecie. Ręczne sterowanie na skrzyżowaniu można było zapewnić, zwłaszcza w tak newralgicznym punkcie. Całe szczęście wypadek był niegroźny, ale każde wyłączenie świateł na tym skrzyżowaniu jest groźne dla kierowców z naszej gminy. A to rola burmistrza, który woli przepychanki z radnymi kto napisze poprawiny budżet zamiast zajmować się sprawami mieszkańców. To jeszcze raz potwierdza dezorganizację gminy, tak jak w przypadku omawianych tu na forum 3000 zł za ławki, w wyniku panicznych i nieprzemyślanych działań obecnego burmistrza! Odpowiedz Link Zgłoś
mezark Re: szkoda gadać 19.03.12, 17:32 Ja też uważam że każdy wypadek drogowy mieszkańca Łomianek w gminie winien obchodzić burmistrza. Po to tylko by usunąć zagrożenie i nie ważne czy to jest na terenie drogi krajowej, powiatowej czy innej. Brak świateł to w sposób jednoznaczny zagrożeniem. By temu przeciwdziałać zna czas wyłączeń prądu wystarczy agregat prądotwórczy za kilkaset, najwyżej kila tysięcy złotych. Czy zdrowie ludzkie dla Burmistrza jest mniej od tego warte? Odpowiedz Link Zgłoś
123455a Re: szkoda gadać 20.03.12, 07:35 ludzie ,wy wszyscy jesteście chorzy za wszystko obarczacie winą burmistrza! Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: szkoda gadać 20.03.12, 09:00 Ja też nie obwiniam burmistrza o sam wypadek, bo to by było bez sensu. ale oczywiście władze miasta powinny się warunkami drogowymi i zagrożeniami interesować. Przecież burmistrz w tym czasie mógł być np. poza lomiankami. Ale w każdym normalnym mieście muszą działać w kryzysowej sytuacji odpowiednie slużby. Jest policja, jest straż miejska (która burmistrzowi podlega), jest straż pożarna. Służby te musza przewidywać zagrożenia, optrzymywac informacje, mieć wyobraźnie i procedury. Jeśli jest awaria prądu (a tym bardziej planowe wylączenie) powodujące brak świateł na kolejowej, to przecież łatwo sobie wyobrazić skutki. W tym sensie służby nawaliły, wykazały sie całkowitą niekompetencją. Głównie policja, wiec komendant powinien się mocno tłumaczyć. Moja żona miała niedawno stłuczkę na kolejowej, na wysokości Warszawskiej 4 lub 6, czyli ewidentnie w Łomiankach. Przyjechali policjanci z łomianek. Nie chciało im się pracować, to powiedzieli, że ich zdaniem to jest jeszcze warszawa i pojechali. Wezwana została drogówka z Warszawy, oczywiście trwało to długo, zanim przyjechali, stwierdzili, że oczywiście wypadek był w Łomiankach, ale z politowaniem wypowiedzieli się o policji łomiankowskiej i sprawę sprawnie i kompetentnie załatwili. Czytam czasem o wielkich "wyczynach" policji łomiankowskiej - a to złapano kolesia, który 2 wina ukradł, a to sprawcy skoku stulecia wartości 2 tys zł zostali wykryci, bo byli tak pijani, że zasnęli na miejscu przestępstwa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
123455a Re: szkoda gadać 20.03.12, 13:39 w sprawie świateł na siódemce i zasilaniu w energie elektryczną burmistrz niema nic do powiedzenia, morze tylko zbierać baty za za innych. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: szkoda gadać 20.03.12, 13:53 ale czy ja m owię, że w sprawie świateł na 7 cos ma? Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: szkoda gadać 20.03.12, 14:57 esscort napisał: > Ja też nie obwiniam burmistrza o sam wypadek, bo to by było bez sensu. > ale oczywiście władze miasta powinny się warunkami drogowymi i zagrożeniami int > eresować. > Przecież burmistrz w tym czasie mógł być np. poza lomiankami. Ale w każdym nor > malnym mieście muszą działać w kryzysowej sytuacji odpowiednie slużby. Jest pol > icja, jest straż miejska (która burmistrzowi podlega), jest straż pożarna. Służ > by te musza przewidywać zagrożenia, optrzymywac informacje, mieć wyobraźnie i p > rocedury. Jeśli jest awaria prądu (a tym bardziej planowe wylączenie) powodując > e brak świateł na kolejowej, to przecież łatwo sobie wyobrazić skutki. W tym se > nsie służby nawaliły, wykazały sie całkowitą niekompetencją. Głównie policja, w > iec komendant powinien się mocno tłumaczyć. Moja żona miała niedawno stłuczkę n > a kolejowej, na wysokości Warszawskiej 4 lub 6, czyli ewidentnie w Łomiankach. > Przyjechali policjanci z łomianek. Nie chciało im się pracować, to powiedzieli, > że ich zdaniem to jest jeszcze warszawa i pojechali. Wezwana została drogówka > z Warszawy, oczywiście trwało to długo, zanim przyjechali, stwierdzili, że oczy > wiście wypadek był w Łomiankach, ale z politowaniem wypowiedzieli się o policji > łomiankowskiej i sprawę sprawnie i kompetentnie załatwili. Czytam czasem o wie > lkich "wyczynach" policji łomiankowskiej - a to złapano kolesia, który 2 wina u > kradł, a to sprawcy skoku stulecia wartości 2 tys zł zostali wykryci, bo byli t > ak pijani, że zasnęli na miejscu przestępstwa itp. Taki duży, a nie wie. Zdarzenia drogowe likwidują Policjanci z drogówki posiadający stosowne przeszkolenie z zasad prawa o ruchu drogowym i zdarzeniach. no i wniosek jest jeden ,dlaczego nikt ze Strażników Wielkomiejskich takich uprawnień nie posiada? Może takie kursy w Legionowie są zbyt trudne i trzeba znać kodeks o ruchu drogowym?/ w końcu łapanie 11 chwilki vel stefanka na sikaniu pod budką z kawą jest o wiele łatwiejsze/ To po co taka SM , która nie potrafi zapanować nad jednym skrzyżowaniem w Łomiankach/a co dopiero mówić o złapaniu przestępcy/ Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: szkoda gadać 20.03.12, 15:19 A co mnie obchodzi, kto może likwidować? To po cholerę policjanci z łomianek w ogóle przyjeżdżają i zawracają ludziom głowę, skoro nie maja uprawnień? Niech nasi dzielni detektywi idą pilnować wina w sklepie lub skupu złomu, a zgłoszenia drogowe od razu przekierowują do tych policjantów, którzy są w stanie przeczytać ze zrozumieniem kodeks drogowy. Byłoby ze 2 godziny krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
neptun6666 Re: szkoda gadać 20.03.12, 16:16 esscort napisał: > A co mnie obchodzi, kto może likwidować? To po cholerę policjanci z łomianek w > ogóle przyjeżdżają i zawracają ludziom głowę, skoro nie maja uprawnień? Niech n > asi dzielni detektywi idą pilnować wina w sklepie lub skupu złomu, a zgłoszenia > drogowe od razu przekierowują do tych policjantów, którzy są w stanie przeczyt > ać ze zrozumieniem kodeks drogowy. Byłoby ze 2 godziny krócej. Jesteś jak widać szczęśliwym kierowcą. Nie uczestniczyłeś w wielu ,,zdarzeniach,,. Otóż jeżeli jest wypadek /poważny/ , do czasu przyjazdu drogówki muszą zwykli funkcjonariusze z prewencji zabezpieczyć miejsce zdarzenia. Wezwać karetkę i inne takie, funkcje pomocnicze. Powinna to robić SM, ale oni boją się widoku krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
mezark Re: szkoda gadać 20.03.12, 19:32 Spytam zdrowo rozsądkowo, czy ktoś z gminy próbował? Bo moim zdaniem sprawa jest prosta dla każdego chłopa we wsi, a co dopiero w mieście. Natomiast urzędnicy jej nigdy nie załatwią, wszak boją się własnego cienia! A ludzie tracą zdrowie i mienie, a czasami nawet życie! Odpowiedz Link Zgłoś
lomianki_live Re: szkoda gadać 21.03.12, 15:16 I z kolizji byłej pani wiceburmistrz na skrzyżowaniu drogi krajowej z powiatową zrobił się problem odpowiedzialności aktualnego burmistrza;-) Odpowiedz Link Zgłoś