krasny5 10.04.06, 11:34 Witam, czy może ktoś wie dlaczego wysycha jeziorko Pawłowskie? Byłem tam w sobotę i szczerze mówiąc wygląda opłakanie - widać w wielu miejscach dno i setki śmieci! Czy są może jakies plany związane z tym jeziorkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 11:38 Skutki zeszłorocznej suszy. Jeziorko traci wodę systematycznie od kilku lat, jednak zeszły rok był tragiczny. Nasi włodarze nie chcą nawet rozważyc projektu zasilenia jeziorek wodą z oczyszczalni. Uwaga do studium zagospodarowania zawierająca taką propozycję została odrzucona. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 11:40 temat tutaj wielokrotnie podnoszony. Niestety władze miasta nie interesuja się ani Pawłowskim, ani fabrycznym ani innymi jeziorami. Co więcej przez jedno z nich Burmistrz Sokołowski próbowali nawet puścic trasę 4 pasmową, na co równiez nie zgodził się na szczescie wojewoda w odrzuconym niedawno studium. Bez zgody zainteresowania tą sprawą władz miasta nie ma szans na jakiekolwiek zmiany. A władza niestety nie interesuje się Łomiankowską przyrodą:( Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:15 Burmistrz myślał, że już wyschło, więc je postanowił zabudować drogą. Skoro mowa o jeziorku, to obawiam się, że efektem wysychania i faktu, że nikogo w urzędzie jeziorka nie interesują, bedzie zapewne zanik naturalnych połączeń poszczególnych jeziorek. O ile to już sie nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:33 Problem obniżania poziomu wód gruntowych dotyczy całej Polski i nie jesteśmy tutaj wyjątkiem. Połączenie pomiędzy jeziorkami Pawłowskim a Fabrycznym wypełnia się wodą tylko wiosną podobnie jest z pozostałymi ciekami łaczącymi resztę jeziorek. Dziwi mnie trochę zgoda na przekształcanie kanałku łączącego jez. Fabryczne z Pawłowskim w podziemną rurę i stopniowe jego zasypywanie. Cały czas nie mogę pojąć jak to się ma do obowiązującego starego studium zagospodarowania, gdzie jest mowa o ochronie naszych cieków i jeziorek. Tym czasem np. chyba w grudniu w czasie uchwalania planu zagospodarowania "Jeziorna"- ponownie pozwolono na zasypywanie kanałku łączącego jez. Pawłowskie i Fabryczne i ukrycie go pod ziemią. Wygląda na to że burmistrz interesuje się jeziorkami tylko na papierze i w czasie kwiecistych wystąpień. Nie mozna go namówić do jakichkolwiek konkretnych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
krasny5 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:38 Słyszałem też od Pani, która mieszka na Fabrycznej naprzeciw jeziorka, że na skrawku ziemi między Fabryczną a jeziorkiem będą budowane szeregowce. Odbyły sie już ponoć wszystkie niezbędne pomiary gruntów i wytyczenie placu zabudowy. Być może jeziorko i mieszkające tam ptactwo skazano już na wymarcie! Przykro, gdyż można było tam zrobić piękny zakątek wypoczynkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:59 Tak. Juz dawno Mennica czyli wykonawca osiedla od strony ul.Kiepury miał plany budowli dalszej części osiedla w tym miejscu. Mam nadzieję że tym razem będzie przestrzegany zakaz budowy w odległości mniejszej niż 20m od brzegu jeziorka. Odpowiedz Link Zgłoś