Dodaj do ulubionych

jeziorko Pawłowskie

10.04.06, 11:34
Witam, czy może ktoś wie dlaczego wysycha jeziorko Pawłowskie? Byłem tam w
sobotę i szczerze mówiąc wygląda opłakanie - widać w wielu miejscach dno i
setki śmieci! Czy są może jakies plany związane z tym jeziorkiem?
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 11:38
      Skutki zeszłorocznej suszy.
      Jeziorko traci wodę systematycznie od kilku lat, jednak zeszły rok był
      tragiczny. Nasi włodarze nie chcą nawet rozważyc projektu zasilenia jeziorek
      wodą z oczyszczalni.
      Uwaga do studium zagospodarowania zawierająca taką propozycję została odrzucona.
    • papirus22 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 11:40
      temat tutaj wielokrotnie podnoszony. Niestety władze miasta nie interesuja się
      ani Pawłowskim, ani fabrycznym ani innymi jeziorami. Co więcej przez jedno z
      nich Burmistrz Sokołowski próbowali nawet puścic trasę 4 pasmową, na co równiez
      nie zgodził się na szczescie wojewoda w odrzuconym niedawno studium. Bez zgody
      zainteresowania tą sprawą władz miasta nie ma szans na jakiekolwiek zmiany. A
      władza niestety nie interesuje się Łomiankowską przyrodą:(
    • esscort Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:15
      Burmistrz myślał, że już wyschło, więc je postanowił zabudować drogą. Skoro
      mowa o jeziorku, to obawiam się, że efektem wysychania i faktu, że nikogo w
      urzędzie jeziorka nie interesują, bedzie zapewne zanik naturalnych połączeń
      poszczególnych jeziorek. O ile to już sie nie stało.
      • krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:33
        Problem obniżania poziomu wód gruntowych dotyczy całej Polski i nie jesteśmy
        tutaj wyjątkiem. Połączenie pomiędzy jeziorkami Pawłowskim a Fabrycznym
        wypełnia się wodą tylko wiosną podobnie jest z pozostałymi ciekami łaczącymi
        resztę jeziorek. Dziwi mnie trochę zgoda na przekształcanie kanałku łączącego
        jez. Fabryczne z Pawłowskim w podziemną rurę i stopniowe jego zasypywanie.
        Cały czas nie mogę pojąć jak to się ma do obowiązującego starego studium
        zagospodarowania, gdzie jest mowa o ochronie naszych cieków i jeziorek.
        Tym czasem np. chyba w grudniu w czasie uchwalania planu
        zagospodarowania "Jeziorna"- ponownie pozwolono na zasypywanie kanałku
        łączącego jez. Pawłowskie i Fabryczne i ukrycie go pod ziemią.
        Wygląda na to że burmistrz interesuje się jeziorkami tylko na papierze i w
        czasie kwiecistych wystąpień.
        Nie mozna go namówić do jakichkolwiek konkretnych działań.
      • krasny5 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:38
        Słyszałem też od Pani, która mieszka na Fabrycznej naprzeciw jeziorka, że na
        skrawku ziemi między Fabryczną a jeziorkiem będą budowane szeregowce. Odbyły
        sie już ponoć wszystkie niezbędne pomiary gruntów i wytyczenie placu zabudowy.
        Być może jeziorko i mieszkające tam ptactwo skazano już na wymarcie! Przykro,
        gdyż można było tam zrobić piękny zakątek wypoczynkowy.
        • krzysiom1 Re: jeziorko Pawłowskie 10.04.06, 12:59
          Tak. Juz dawno Mennica czyli wykonawca osiedla od strony ul.Kiepury miał plany
          budowli dalszej części osiedla w tym miejscu.
          Mam nadzieję że tym razem będzie przestrzegany zakaz budowy w odległości
          mniejszej niż 20m od brzegu jeziorka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka