Dodaj do ulubionych

3-ci pas ruchu

23.09.06, 17:04
Na odcinku trasy pomiędzy górką Burakowską i ul. Wójcickiego jest szerokie
pobocze po którym często jeżdżą na gapę 3 rodzaje kierowców:
1. ci co skręcają w Wójcickiego - jadąc spokojnie i bezpiecznie
2. ci co skręcają w Wójcickiego - jadać zbyt szybko i niebezpiecznie
3. oraz ci którzy bezczelnie kosztem innych kierowców skracają sobie czas
podróży - bez znaczenia z jaką prędkością.

O ile 1-szy rodzaj kierowców mnie nie denerwuje (ba sam czasem tak robię) o
tyle 2-gi mnie trochę irytuje, a 3-ci wywołuje u mnie złość i frustrację z
powodu "polskiej zaradności".

Zastawania mnie dlaczego nigdy w godzinach porannych nie ma przy Wójcickiego
Policji z lornetką, która wyłapywałaby kierowców 2-giego i 3-ciego rodzaju,
karząc ich mandatami, jednocześnie przymykając oko na kierowców 1-szego
rodzaju jadących spokojnie i z umiarkowaną prędkością.

Czy mamy na forum kogoś z Policji?
Obserwuj wątek
    • ptasznik11 Re: 3-ci pas ruchu 23.09.06, 17:19
      Masz w 100% rację. To samo jest międy 16 a 18 na Wisłostradzie w stronę
      Łomianke przy moście Grota. Wiecznie zablokowany lewy pas ruchu bo cwaniaczki
      usiłują wcisnąć się przed tych z pasa środkowego i prawego skręcających na
      most.Policja jednak woli stać z radarem tam gdzie jest bezsensowne ograniczenie
      prędkości do 50. Nie ma problemow dowodowych- radar. Ściganie prawdziwych
      piratów drogowych jest bardziej męczące.
      • trekkie Re: 3-ci pas ruchu 23.09.06, 18:24
        ptasznik11 napisał:

> Masz w 100% rację. To samo jest międy 16 a 18 na Wisłostradzie w stronę
        > Łomianke przy moście Grota. Wiecznie zablokowany lewy pas ruchu bo cwaniaczki
        > usiłują wcisnąć się przed tych z pasa środkowego i prawego skręcających na
        > most.Policja jednak woli stać z radarem tam gdzie jest bezsensowne ograniczenie
        >
        > prędkości do 50. Nie ma problemow dowodowych- radar. Ściganie prawdziwych
        > piratów drogowych jest bardziej męczące.

Sam narzekam na sytuację przy Grota, tyle że tam jest to bardziej skomplikowane
        - nikt nie łamie przepisów, chodź w większości przypadków takie zachowanie to
        cwaniactwo.

Jeśli bym się z tobą zgodził że należy karać tych co jadą lewym pasem zamiast
        ustawić się grzecznie w kolejce na jej końcu, to należałoby mnie ukarać ze to
        że zjeżdżając z ulicy Marymonckiej na Pułkową, jadę w tunelu prawym pasem do
        samego końca (często pustym) omijając kilka samochodów.

Osobiście kieruję się zasadą że jeśli ktoś jedzie zgodnie z przepisami to nie
        można go winić za to że jedzie tak jak jedzie.

Uważam że co 2-gi kierowca powinien tak robić, wtedy oba pasy ruchu były
        sprawiedliwe i równo zajęte. Takie postępowanie połączone z zasadą 1-na-1
        powodowałby że każdy pas jechałby z tą samą prędkością.

Ponieważ ludzie obawiają się że nie zostaną wpuszczeni na końcu swojego pasa (bo
        sami nie wpuszczają), zmieniają pas wcześniej powodując że prawy pas zawsze jest
        szybszy... sami są sobie winni.

A wracając do sytuacji przy Grota.

Tam poprawa sytuacji, ukrócenie cwaniactwa i udrożnienie lewego pasa, wymaga
        zmiany organizacji ruchu i sposobu wjazdu na most. Nie obejdzie się chyba bez
        budowy kolejnych 2 pasów z przeznaczeniem tylko do wjazdu na most, przy
        jednoczesnym zablokowaniu lub ograniczeniu możliwości skrętu z lewego pasa tuż
        przy moście.

Widziałem takie rozwiązania w Wiedniu. Jest niezmiernie trudno jechać lewym
        pasem by potem skręcać w prawo przez 6 pasów ruchu, a jeśli juz ktoś czegoś
        takiego próbuje na odcinku kilkunastu metrów, to nie ma wątpliwości że należy
        się mandat.

Tak czy inaczej obecność Policji przy Wójcickiego, czy karanie mandatem za
        zmianę kilku pasów ruchu przy Grota, na pewno zmniejszyłaby zapał cwaniaków.
        Panowie policjanci prosimy o pomoc!
    • vivi22 Re: 3-ci pas ruchu 23.09.06, 18:30
      o tak. Mnie też o bol glowy conajmniej przyprawiaja Ci kierowcy od siedmiu
      bolesci. Ale przyznam sie szczerze, ze mam swoj sposob na tych kierowcow. Jade
      sobie spokojnie polowe po swoim pasie a w polowie po tym pasie "trzecim",
      zwanym tez poboczem. Co z tego, ze ciagla linie przeraczam i lamie przepisy ale
      chociaz Ci kierowcy 2 i 3 rodzaju juz nie jada tym pasem. Bo najbardziej mnie
      denewuje i wkurza fakt, ze potem na samym koncu wchrzaniaja sie na chama na
      normalny pas tuchu. Warcholstwo jak nic! I nie trzeba byc w rzadzie, zeby miec
      do czynienia z warcholstwem.
      • zaplotka Re: 3-ci pas ruchu 24.09.06, 13:18
        No to vivi uważaj. Byłam świadkiem, jak w ten sposob blokowany facet wyprzedził
        później samochód blokujący, stanął przed nim, wysiadł z auta i z miną
        niewiniątka przedziurawił nożem dwie opony. Gdy przestraszony wlaściciel coś
        próbowal mówić, facet kopnął w lusterko (odpadło) i spokojnie odjechał. Innym
        razem widziałam, jak jadący tak jak opisujesz samochod (jednym kołem na
        poboczu) został uderzony nw bok przez blokowane auto. Nie wiem, Vivi, jak długo
        jeździsz samochodem, ale apeluję, byś nie myślała, że jadąc w samochodzie
        jesteś bezpieczna. I pamiętaj, że jakby co, to nikt sie za Tobą nie ujmie.
        Pytanie do autora wątku: w jaki sposob policjant z lonrnetka miały
        rozpozoznawać z daleka, kto bedzie skręcał w wojcickiego a kto nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka