Dodaj do ulubionych

Garaż blaszak

07.12.06, 11:36
to pytanie skierowane jest głównie do obecnych radnych którzy czytają to
forum:
chcę postawić w piechwicach garaż typ blaszak lecz niestety po wstępnych
informacjach w UM obecnie nie jest to możliwe ponieważ plany zagospodarowania
przestrzennego nie przewidują stawianie garaży typu blaszak, czy w tym
wypadku jeżeli złoże pismo do rady miasta z prośbą o rozpatrzenie
indywidualne mojej prośby, mam szansę na pozytywną akceptację wniosku ?

Jeszcze pytanie czy blaszak bez bramy zamykającej jest też traktowany jako
garaż i wymaga zezwolenia UM na postawienie ?
Obserwuj wątek
    • nowa_opozycja Re: Garaż blaszak 07.12.06, 14:03
      Po co sie pytasz o wiate, na co drugim podworku stoi nielegalnie. A PZP nie ma i
      nie bylo a czy bedzie? czas pokaze.
      • goldenboy2 Re: Garaż blaszak 08.12.06, 11:51
        oczekiwałem raczej jakiejś mądrej odpowiedzi.
    • mazur_rafal1 Re: Garaż blaszak 09.12.06, 13:05
      Szanowny Pan/i
      Zamknięty katalog obiektów budowlanych, których budowa nie wymaga pozwolenia na
      budowę, jest określony w art. 29 ustawy z 7 lipca 1994 roku Prawo budowlane.
      Jeśli obiekt budowlany nie mieści się w zawartych w powyższym artykule
      kategoriach, oznacza to, że pozwolenie na budowę jest wymagane. Natomiast jeśli
      obiekt budowlany odpowiada jednej z określonych w art. 29 kategorii, to jej
      budowa podlega jedynie zgłoszeniu właściwemu organowi lub też - w niektórych
      wypadkach - może być przeprowadzona bez powiadamiania jakiegokolwiek organu.

Jeśli chodzi o garaż (nie tylko garaż blaszany nie związany na stałe z gruntem),
      to może mieścić się on w kategorii obiektów wymienionych w art. 29 ust. 1 pkt 4,
      który mówi o budynkach gospodarczych, wiatach i altanach o powierzchni zabudowy
      do 10 m2 (przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na
      każde 1.000 m2 powierzchni działki), o ile garaż wykorzystywany będzie do celów
      gospodarczych i będzie mieścić się w kategorii obiektów gospodarczych.

Jeśli garaż jest postawiony jedynie czasowo i przeznaczony do przeniesienia w
      inne miejsce, to można też mówić o zastosowaniu art. 29 ust. 1 pkt 12 – który z
      obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę zwalnia tymczasowe obiekty budowlane,
      niepołączone trwale z gruntem i przewidziane do rozbiórki lub przeniesienia w
      inne miejsce (..), ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia
      budowy (..). Zwolnienie to nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać
      na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska.

W powyższych przypadkach, jak już wyżej wspominałem, pozwolenie na budowę nie
      jest wymagane, natomiast zamiar rozpoczęcia budowy podlega zgłoszeniu właściwemu
      organowi. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót
      budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia oraz dołączyć stosowne dokumenty. Od
      zgłoszenia właściwy organ może wnieść sprzeciw. Kwestia ta bliżej regulowana
      jest w art. 30 ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane.

Jeśli natomiast garaż nie mieści się w w/w kategoriach (jego powierzchnia
      przekracza 10 m2, nie jest budynkiem gospodarczym lub też jest postawiony na
      stałe), to pozwolenie na budowę jest wymagane. Związanie bądź też nie związanie
      z gruntem obiektu budowlanego ma znaczenie jedynie, jeśli chodzi o
      zakwalifikowanie obiektu do zakresu pojęcia budynku lub budowli, nie ma
      natomiast większego znaczenia, jeśli chodzi o obowiązek uzyskania pozwolenia na
      budowę.

Proszę wejść na stronę pl.misc.budowanie. Sprawa była tam wielokrotnie omawiana
      i wyjaśniana. Ponadto szczegółowych informacje z tego zakresu musi udzielić
      Starostwo Powiatowe w Jeleniej Górze mieszczące się teraz na ul Podchorążych
      Chciałbym również dodać że złozenie prośby o rozpatrzenie takiego wniosku do
      Rady Miasta nic Panu/i nie da, gdyż Rada nie może wydać takiej uchwały
      zezwalajacej np na postawienie garażu blaszanego ( przynajmniej z wiedzy którą
      ja posiadam)to nie znaczy wcale że nie mogą Państo takiego podania
      złożyć,wówczas otrzymają Państwo konkretną odpowiedź - byc może to ja się mylę.
      Z poważaniem Rafał Mazur
      • alif5 Re: Garaż blaszak 10.12.06, 11:02
        Odpowiedzią osoby“ nowa_opozycja“ nie jestem zaskoczony- tyle w głowie co na
        papierze.
        Zaskoczony jestem natomiast szybką i wyczerpującą odpowiedzią radnego Rafała
        Mazura- przypomnę także radnego poprzedniej kadencji. Bardzo pozytywna reakcja,
        świadcząca o tym, że czyta Pan forum i w nim uczestniczy, a więc wie Pan co się
        w Piechowicach od dłuższego czasu działo.
        Skąd taka przemiana? Czyżby odejście Ejnika wyzwoliło ludzkie odruchy w
        członkach poprzedniej rady.
        Tak dokładnie opisuje Pan procedury postawienia garażu „blaszaka“, kto, gdzie
        wydaje pozwolenia, co trzeba zrobić?
        Tak, to jest aluzja, aluzja do innego blaszaka, trochę większego, mającego
        doprawdy duży wpływ na wygląd Piechowic i życie wielu ludzi.
        Blaszak Marconi jest dowodem na „olewanie społeczeństwa“ przez poprzednie
        władze, do których niestety i Pan należał.
        Co się więc zmieniło?
        Czy Wy radni poprzedniej kadencji pasujecie do nowych władz?
      • goldenboy2 Re: Garaż blaszak 11.12.06, 16:18
        dziękuję panu Mazurowi za wyczerpującą odpowiedz, myślę że się jakiś do tego
        zastosuje i udam do starostwa dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka