julia-lilo 16.02.05, 07:11 Jak ktos jest z BC to mozemy pogadac tam i nie zawalac innego forum...?? forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25858 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
za_morzem Re: Vancouver 16.02.05, 08:02 fora z vancouver bardzo szybko umieraja bo polonia w van jest w stanie szczatkowym. w jakich rejonach mieszkasz? ja burnaby. Odpowiedz Link
julia-lilo Re: Vancouver 18.02.05, 07:02 w east Vancouver szkoda w sumie ale polakow tu w brod tylko nie chce im sie pisac.... Odpowiedz Link
yyysi stan szczatkowy 14.03.05, 03:49 no wlasnie! a ja sie juz zaczynalam zastanawiac, co jest ze mna nie tak, ze jestem tu od poltora roku i znajomych Polakow praktycznie niet... A szukam, szukam!!! Najchetniej w sytuacji podobnej do mojej, czyli Polka zamezna za "tubylcem" Dobrze, ze chociaz pogode mamy sliczna i biblioteki pelne... y. Odpowiedz Link
za_morzem Re: stan szczatkowy 14.03.05, 06:23 polki jak wyjda za tubylca to z innymi polkami sie nie spotykaja zeby im tubylca nie odbily Odpowiedz Link
yyysi Re: stan szczatkowy 14.03.05, 14:45 Rany boskie!!! Mam nadzieje ze zartujesz tylko... Z reszta jak nie, to z 'takimi' faktycznie nie mam ochoty sie kumplowac Odpowiedz Link
za_morzem Re: Vancouver 18.02.05, 19:19 duza polonia to jest w misisadze lub london ontario. Odpowiedz Link
dradam1 Re: Vancouver 13.03.05, 23:06 www.cbc.ca/story/canada/national/2005/03/13/livable-cities030513.html Co prawda to prawda. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
dradam1 Re: Vancouver 23.03.05, 00:49 www.cbc.ca/story/canada/national/2005/03/22/skytrain-guns050322.html Czy ktos by wpadl na pomysl , aby kontrolerow zakladow komunikacyjnych w Polsce uzbroic ? Wydaje sie, ze nie robia tego w Vancouver bez powodu. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
byt2 Re: Vancouver 23.03.05, 01:53 dradam1 napisał: > Czy ktos by wpadl na pomysl , aby kontrolerow zakladow komunikacyjnych w Polsce uzbroic ? ______________ Polskim odpowiednikiem jest Straz Ochrony Kolei ktora jest uzbrojona : "Za bezpieczeństwo pasażerów w pociągach i na dworcach, zgodnie z ustawą o transporcie, odpowiada Straż Ochrony Kolei. Funkcjonariusze są uzbrojeni i na terenie kolejowym mają podobne uprawnienia jak policja (m.in. mogą używać broni)." powyzszy cytat z z witryny " Rynek kolejowy " Odpowiedz Link
dradam1 Re: Vancouver 23.03.05, 02:03 No, ja tego nie neguje. CN Police istnieje tez w Kanadzie, chroni tereny kolejowe ( magazyny, stacje rozdzielcze), podobnie CP. Ale chodzi mi o komunikacje w obrebie miasta (miejska) ! Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
byt2 Re: Vancouver 23.03.05, 02:10 dradam1 napisał: > Ale chodzi mi o komunikacje w obrebie miasta (miejska) ! __________________ WKD ( Warszawska Kolej Dojazdowa ): www.wkd.com.pl/ Odpowiedz Link
za_morzem Re: Vancouver 14.03.05, 16:21 troche zartowalem ale nie do konca, vancouver to bardzo piekne miejsce ale nieco dziwne jesli chodzi o stosunki miedzyludzkie. a polonia moim zdaniem sucks. Odpowiedz Link
yyysi Re: Vancouver 14.03.05, 20:47 Niestety, jak na razie zupelnie sie z Toba zgadzam. Kurcze, to zupelnie fatalnie... Ciekawe, skad sie to bierze. Moze otoczenie za ladne i ludziom poza korzystaniem z niego juz nie starcza czasu na inne rzeczy? Odpowiedz Link
aszar.kari Re: Vancouver 14.03.05, 21:59 za_morzem napisał: > troche zartowalem ale nie do konca, vancouver to bardzo piekne miejsce ale > nieco dziwne jesli chodzi o stosunki miedzyludzkie. a polonia moim zdaniem > sucks. Oh, juz tak nie narzekaj, Za_morzem Na chyba 215 porownywanych miast swiata, Vancouver jest 3 jako najlepsze do zycia (po Zurichu i chyba Genevie), TO dopiero 14, Montreal 22 a Calgary 25 czy cos w tym rodzaju - podaje z pamieci co donioslo wczoraj wszechwiedzace radio CBC Podobno Van jest tak wysoko na liscie z powodu klimatu. Mnie akurat to mocno zaskakuje, bo ja mam umiarkowany entuzjazm dla Krain Deszczowcow ale widac jestem w mniejszosci ;P A tak w ogole to naprawde silna Polonia w Van jest Wam az tak bardzo potrzeba do szczescia? Jestescie pewni? Aszar Odpowiedz Link
za_morzem Re: Vancouver 15.03.05, 02:55 mi tam liczna polonia nie jest tak potrzebna ale przydaliby sie jacys fajni ludzie. niestety takich tu nie za wielu... wiekszosc zreszta pracuje 24/7 zeby splacic mortgages na domy. teraz bez 300 tys za kurnik nie podchodz a to dopiero poczatek. dom w kiepskiej dzielnicy kosztuje okolo 400 tys. jeden bedroom 200 tys czyli tyle co dom w montrealu. ludzie nie maja czasu na korzystanie z piekna przyrody, przynajmniej polacy ktorzy nie prowadza sweatshops w azji. to ze vancouver jest na topie rankingow nie swiadczy jeszcze o tym jak sie tu naprawde zyje. Odpowiedz Link
tomektomek5 Re: Vancouver 15.03.05, 04:42 Vancouver jest pieknym miastem. Bylem tam kilka razy. Moja firma ma filie w Richmond. Mam nawet od jakiegos czasu propozycje zeby tam sie przeniesc ale nie bardzo wiem jak sobie poradze w takim wielkim miescie. Teraz mieszkam na wsi w domu w lesie. Cisza, spokoj tyle ze jestesmy zasypani sniegiem. Ale miasto i okolice sa piekne, to nie ulega watpliwosci. Kto wiem, moze jednak sie zdecydujemy. Odpowiedz Link
julia-lilo Re: Vancouver 23.03.05, 08:36 no piekne piekne, ale nie wszyscy to widza. Co do polonii w Vancouver... ja tam mam duzo fajnych polanskich z polandu tutaj... chociaz mieszkaja ode mnei daleko to czasami sie spotykamy! Jedynie dobijajaca rzecza sa zolci!!! Nawet Hindusi sa w miare ok ( jezeli chodzi o kulture) POszukaj a znajdziesz fajnych ludzi! W Polsce tez nie od razu sie nawiazuje kontakty!!! Pozdrawiam wszystkich z BC. A co robicie w swieta? Moze wyjedziemy wszyscy na snieg?????? Swierzutki i puszysty?? Coquihalla lake???? Odpowiedz Link
za_morzem Re: Vancouver 23.03.05, 18:37 na temat "fajnych" to opinie mam juz wyrobiona i o tym pisalem. w polsce podczas miesiaca poznaje sie wiecej fajnych ludzi niz podczas calej emigracji ze tak powiem. z tymi immigrantami troche przegieto, ja wychodzac na ulice widze bialego raz na 100 zoltych i hindusow a nie mieszkam w surrey. np. w superstorze na rupert prawie nie ma bialych, po prostu tak juz jest prawie wszedzie w vancouver (no moze oprocz kitsilano, north van i west van ale obszarowo to mala czesc greater vancouver) Odpowiedz Link
dradam1 dla zakochanych w Vancouver 27.06.05, 02:28 www.cbc.ca/story/canada/national/2005/06/26/Vancouver-rcmp050626.html z czego sie to to bierze ? Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link