Dodaj do ulubionych

szparowatość - dylemat

15.12.09, 00:26
Witam, mam pewien problem. Mam 19 lat i od dziecka mam problem ze szparowatością zębów. Wynika to z dość mocnego wypychania zębów językiem, czego nie jestem w stanie kontrolować. W wieku 14 lat nosiłem aparat stały, przez rok. Zęby b. szybko ustawiły się i po problemie nie było śladu. Ortodonta podkleił mi retainer który niestety nosiłem tylko rok, bo nie rozumiałem jak b. ważną jest rzeczą.
Po 3 latach szparowatość powróciła. Nie w takim stopniu jak kiedyś, w o wiele mniejszym, jednak przeszkadza mi to. Poszedłem z tym znowu do ortodonty, tym razem innego. Powiedział, że boi się, że jak założę aparat to efekt będzie krótkotrwały i retainer może nie wytrzymać wypychania zębów nawet jeżeli będę go nosił dożywotnio. Jego zdaniem lepiej to zostawić jak jest albo zrobić wypełnienie kompozytem, aby poszerzyć zęby i wizualnie ukryć szpary. Nie podoba mi się ten pomysł i zastanawiam się czy nie zaryzykować i założyć aparat stały jeszcze raz.(podkreślam, że aparat zdejmowany nic tu nie pomoże). Nie wiem co robić! Proszę o rady...
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: szparowatość - dylemat 15.12.09, 14:21
      szparowatosc, IMO, to jedna z najtrudniejszych wad, czego jestes zywym przykladem. retencja, czyli zachowanie efektow leczenia jest bardzo trudna.

aby efekt był trwały nalezy zalozyc gorny i dolny łuk aparatu stalego od 7eki do 7ki.
      leczyc odpowiednio dlugo, potem retencja w postaci stalych retainerow od 3 do 3, dobrze jeszcze dorzucic szynę retencyjną na górne zęby.

mozliwie do zrobienia, kwestia cierpliwosci i kosztow.
      • jotde3 Re: szparowatość - dylemat 13.07.13, 09:42
        potem retencja w postaci stalych retainerow od 3 do 3
        > , dobrze jeszcze dorzucic szynę retencyjną na górne zęby.

a ja robie przeplot od 6 do 6 i tylko góre bo góra sama ustawia dół . myslisz że do 3 jek by starczyło ? ale wtedy czy utrzymał by sie też dół ? , jak wcześniej była szpara miedzy 3 a 4 to i stała retencja powinna być na to miejsce może zamiast droższego rozwiązania z dodatkową szyną ?
        ale wiem , nie chodzi o taniość ale by zarobił na tym ortek smile
    • jotde3 Re: szparowatość - dylemat 10.07.13, 13:19
      szparowatośc mozna usunąć nitką ze starej skarpety ale faktycznie retencja jest chyba konieczna do końca życia ale nic sie nie stanie jak sie o niej zapomni na 2 tygodnie - ot ,pojawi sie mała szparka , z biegiem lat corac mniejsza ( nadal mozna wykorzystywać nitke jak nie ze skarpet wink to np. dentystyczną , co sam robie smile
      pzdr ortek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka