Dodaj do ulubionych

chcę odebrać modele od ortodonty!

10.02.11, 09:55

Po 3 latach leczenia ortodontycznego pojawiły się duże powikłania z podejrzeniem dysfunkcji stawu skroniowo-żuchwowego.Lekarz, który teraz ma mnie leczyć, chce dokumentacji poprzedniego leczenia.Ortodonta, który mnie leczył, wydał mi modele za które kazał zapłacić prawie 250zł, 3 zdjęcia na płytce i to by było na tyle. Czy mam prawo do swojej dokumentacji z karty pacjenta..przynajmniej xero?I Czy ja rzeczywiście musze płacić za te modele skoro przez 3 lata za wizyty płaciłam po 100zł?Bardzo prosze o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 10.02.11, 14:30
      zgodnie z ustawą pacjent ma prawo do kopi dokumentacji medycznej, która jest odpłatna.
      • voici1 Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 10.02.11, 17:27
        Roz umiem więc, że np za wizytę kiedy był robiony tylko wycisk do modelu to ja płaciłam 100zł za posiedzenie na fotelu sobie tylko?Za każdą wizytę płaciłam 100zł, a teraz mogę mieć problemy spore ze stawami.I mam teraz jeszcze za to zapłacić prawie 250 zł za 4 odlewy?
        • ortodonta Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 10.02.11, 20:05
          Płaciła Pani nie za posiedzenie sobie na fotelu a raczej za konsultację, w ramach której pobrano wyciski i zapewne sporządzono plan leczenia.

Za kolejne wizyty płaciła Pani 100zł i były to koszty leczenia ortodontycznego a nie powodowania problemów ze stawami.
          Jeśli one teraz wystąpiły, to jeszcze trzeba udowodnić związek przyczynowo skutkowy, tzn czy leczenie ortodontyczne wpłynęło niekorzystnie na stawy, a to długa droga a związek bardzo rzadko oczywisty.
          Na wnioski zdecydowanie za wcześnie, a Pani już je wyciąga. Pytanie, czy chce Pani dociec prawdy, czy tylko oskarżyć i wydać wyrok?
          Teraz płaci pani za kopię dokumentacji a cena wynika z kosztów ich wykonania. Widocznie takie ma Pani lekarz.
          • voici1 Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 10.02.11, 20:45

Spokojnie, nie chcę nikogo oskarżać, ani nawet szukać winnych.Zależy mi tylko na poprawieniu i uratowaniu tego ,co nie wyszło. A to ,ze chce zmienić ortodontę to chyba jasne, skoro po ponad 3 latach leczenia zostalam ze szparami po wyrwanych zębach.Przez 3 lata po wyrwanych dwóch zębach po jednej stronie chodziłam z ogromnymi szparami. Zgłaszałam niewygodę wiele razy i naprawdę byłam bardzo cierpliwa i ufna, mimo, ze przez prawie rok ostatni dosłownie nic nie zrobiono oprócz przekładania wizyt i obietnic, że cos się z tym zrobi. W momencie gdy do niewygody doszło stzelanie w stawach postanowiłam szukać pomocy gdzie indziej.Teraz zależy mi tylko na naprawieniu tego, dlatego potrzebna jest mi moja pełna dokumentacja.
            • bra-bre-bri Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 01.08.11, 14:51
              Witam,

ja również zmieniałam lekarza, wprawdzie nie po trzech latach, a na samym początku leczenia.

Myślę, że najważniejsze w takiej sytuacji jest zachowanie spokoju. Wiem, jak to brzmi. W moim przypadku, na wizyta, na której pobierano mi odciski kosztowała X+Yzł czyli X - cena zwykłej konsultacji i Y - cena wycisków. Sprawę właściwie załatwiłam wysyłając kilka maili do kliniki, w której prowadziłam leczenie:

W pierwszym napisałam, że po ostatniej wizycie, na której lekarz prowadzący założył mi pierwszy łuk nie uzyskałam informacji, jakich bym oczekiwała, wiem, że ten lekarz jest obecnie na urlopie, w takim razie prosze o to, aby po jego powrocie a przed moją kolejna wizytą przedstawić mu następująca listę pytań ode mnie. Tak, żeby przy następnej wizycie był przygotowany na udzielenie pełnych odpowiedzi. Dodałam jednocześnie, że od precyzji tych odpowiedzi zależeć będzie moje zadowolenie ze świadczonych przez tą klinikę usług.

po 2 tygodniach milczenia kliniki, wysłałam do nich kolejnego maila, w którym piszę, że w związku z tym, że postanowiłam zmienić lekarza prowadzącego proszę, aby mój obecny lekarz prowadzący przygotował do odbioru moje wyciski, oraz - KORZYSTAJĄC Z PRAWA PACJENTA proszę o przygotowanie kopii moich dokumentów do odbioru lub umożliwienie mi do nich wglądu. Jednocześnie zwracams ie z prośbą o poinformowanie mnie droga mailową lub telefonicznie, kidy moge odebrać wyciski i dokumentację. Dołączyłam pozdrowienia, zaznaczyłam, że zalezy mi na czasie itd

tydzień milczenia ze strony kliniki. Wyslałam trzeciego maila, w którym napisałam,że w związku z tym, że minął tydzień, od kad zwrocilam sie do nich z taka a taka prosba, licze, ze zdazyli naswietlic sprawe lekarzowi, w zwiazku z tym ponawiam pytanie, kiedy moge przyjsc po moje rzeczy

i nagle nadeszla odpowiedz, ze moge przyjsc po odbior w kazdej chwili.

Wszystko należało załatwić bardzo spokojnie i grzecznie przede wszystkim. Obawiałam sie, że będą oczekiwali opłaty za wyciski, ale szykowałam sie na to, że nie będę za to płacić po raz drugi, bo przecież zapłaciłam już raz podczas jednej z pierwszych konsultacji. To planowalam wyciągnąć jako jeden z pierwszych argumentów. gdyby nie poskutkował, rownie grzecznie zamierzałam wyciagnac drugi argument, ze nie jestem zadowolona z jakosci swiadczonych tutaj usług, wiec chce to zmienic.. mozemy to zrobic sprawnie i bez problemow, lub z problemami, ale nie wiem, komu wyjdzie to na gorsze.. ja bede biedniejsza o kilka złotych a oni zyskaja bardzo niezadowolonego byłego pacjenta, ktory swoja opinia o tej klinice niechybnie podzieli się z otoczeniem. Czy warto? Mysle, ze ten argument przemowiłby ostatecznie.

Bynajmniej klinika nie zrobila mi zadnych trudnosci, bardzo sprawnie przebiegało odbieranie dokumentów - czekała na mnie kserokopia, za ktora nie pobrano ode mnie ani złotowki. Bardzo profesjonalnie. Ale tak czy siak, wiele zależy od tego, jak zaczynasz taką rozmowę.
              • froggy7 Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 07.01.12, 09:04
                wiad. do bra-bre-bri. czy masz moze maila na gazecie? chcialabym sie z Toba skontaktowac. chce zamienic orto i chcialabym sie dowiedziec jak to przebieglo u Ciebie. Czy mialas zalozony aparat kiedy zmienialas klinike? czy to byl sam poczatek leczenie przed zalozeniem aparatu? bede wdzieczna. jakby cos to moja adres to froggy7@gazeta.pl
            • malinowskiq Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 11.04.19, 15:17
              Ha ha ha 250 zł za kopię kartoteki pani ortodonto forumowy śmieszne to co pan plecie tu, wie pan smile))) broni pan swojej kieszeni też?wink))) na przyszłość?
          • bertrama Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 12.05.12, 08:16
            Jeśli zapadłby prawomocny wyrok, to wina na pewno zostanie udowodniona. Nie jest istotne, co chce zrobić ta pani, jej sprawa, czy chce dociec prawdy, czy doprowadzić do wyroku. Postępowanie jest przecież w obydwu przypadkach dokładnie takie samo.
    • froggy7 Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 07.01.12, 09:07
      czesc, mozesz napisac jak skonczyla sie sprawa? udalo Ci sie wyciagnac modele bez problemu? mozesz podac nazwe lekarza ktory teraz Ciebie prowadzic i czy musialas zdjac aparat i zakladac nowy u tego nowego orto? bede wdzieczna za odpowiedz
    • malinowskiq Re: chcę odebrać modele od ortodonty! 11.04.19, 15:14
      Nie, nie miał prawa pobrać od ciebie tych 250zł za modele, ty za te modele już zapłaciłaś! za zdjęcia też. Jedynie za ksero dokumentacji czyli 20 groszy od strony. To jest to właśnie zdzierstwo polskich lekarzy partaczy. Masz do tego prawo by wydał ci płyty i opisy i czytelną kartotekę z całego procesu leczenia. Miałaś rozmowę konsultacyjna i w cenę tej wizyty był opracowany plan leczenia. Jak ci nie chce wydać zgłoś go do rzecznika odpowiedzialności zawodowej. Ja tak zrobiłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka