Dodaj do ulubionych

Aparat retencyjny

02.12.04, 22:31
Mam pytanie do Pana Ortodonty. Zastanawialem sie wlasnie czy zamiast plytki
retencyjnej mozna kontynuowac noszenie aparatu stalego "bez podkrecania"
celem ustalenia efektu? A moze to by spowodowalo efekt odwrotny od
zamierzonego? Dziekuje i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Aparat retencyjny 03.12.04, 13:37
      nie ma to sensu. retencja trwa różnie, od roku do ...końca życia. Średnio są to
      2 lata. Noszenie aparatu stałego powyżej 2 lat powoduje, siłą rzeczy,
      zniszczenie zębów (demineralizacja szkliwa, próchnica ).średni czas leczenia,
      który nasze zęby dobrze znoszą , to ok 1,5 roku. Potem mimo idealnej higieny,
      wypłukany cement spod pierścieni , czy klej spod zamków dają idealne warunki na
      tworzenie się zmian próchnicowych, o których istnieniu przekonamy się dopiero
      po zdjęciu aparatu. więc lepiej zdjąć go jak najszybciej a retencję
      przeprowadzić przy pomocy aparatów retencyjnych.
      • katinka555 Re: Aparat retencyjny 06.12.04, 16:43
        Panie Doktorze...
        jestem przerazona tym, co Pan teraz napisal. dwa miesiace temu zaczal mi sie 3
        rok noszenia aparatu (krysztalowy, ale to chyba ma mniejsze znaczenie) i
        leczenie potrwa jeszcze conajmniej poltora roku... tydzien temu usunieto mi
        gorne 5. cala gora bedzie mi sie przesuwala, a potem nastapi dopracowanie
        kosmetyczne calosci gora-dol. zamki mam na wszystkich zebach. zeby mam dosc
        slabe, odwapnienia na 6, przebarwienia stale na zebach przednich. choc
        prochnicy nabytej przez te ponad dwa lata brak.

to jak beda wygladaly moje zeby po zdjeciu aparatu??? sad(((
        • ortodonta Re: Aparat retencyjny 06.12.04, 16:56
          w trudnych przypadkach leczenie może trwać dłużej, to jasne. W takich
          przypadkach należy co kilka miesięcy zdejmować pierścienie w celu uszczelnienia
          ich na nowo, wykonywać skaling i profesjonalne czyszczenie zębów co 2-3 mce.
          katinka, ty zmieniałaś lekarza, tak?
          • katinka555 Re: Aparat retencyjny 06.12.04, 17:10
            tak, to ja smile

jestem u nowej pani, ale trafilam tez na konsultacje do lekarza wojskowego ze
            Szpitala Marynarki Wojennej, dobrze ocenil prace nowej lekarki. bylam u niego
            kilka miesiecy temu, po zalozeniu pierscieni i luku podniebiennego i teraz,
            przed usunieciem tych nieszczesnych 5. to takie moje pocieszenie, w tym
            wszystkim. pani na razie nie chce ruszac zamkow, pracuje na starych, a dopiero
            w koncowych miesiacach leczenia bedzie je przeklejac (zeby sa pochylone, ale
            stoja w luku). pierscienie mam od czerwca tego roku. na profesjonalne
            czyszczenie zebow chodze co pol roku, ostatnio we wrzesniu, to chyba sie
            niebawem wybiore. niepokoja mnie liczne pekniecia zebow przednich dolnych
            (jedynki i dwojki), nabyte przy "pracy" poprzedniej lekarki. czy te zeby
            wytrzymaja kolejna zmiane zamkow? na samym przodzie zamki przyklejona sa
            najgorzej...

(no niestety, przerazilo mnie to, co Pan napisal... tyle lat...)

serdecznie pozdrawiam smile

ortodonta napisał:

> w trudnych przypadkach leczenie może trwać dłużej, to jasne. W takich
            > przypadkach należy co kilka miesięcy zdejmować pierścienie w celu
            uszczelnienia
            >
            > ich na nowo, wykonywać skaling i profesjonalne czyszczenie zębów co 2-3 mce.
            > katinka, ty zmieniałaś lekarza, tak?
          • rab.ren Re: Aparat retencyjny 23.12.04, 10:42
            A co to takiego ten "skaling" ?
            • arbad Re: Aparat retencyjny 19.01.05, 13:21
              usuwanie kamienia za pomoca ultradźwięków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka