Dodaj do ulubionych

Boję się stałego aparatu !!!

20.09.05, 02:12
Moim problemem są wystające przednie górne zęby. Zastanawiam się czy można
skorygować tę wadę w moim wieku - mam 34 lata najchętniej za pomocą aparatu
ruchomego . W dzieciństwie nosiłam aparat ale nie przyniosło to
wystarczających efektów. Jeżeli tak to z jakimi kosztami muszę się liczyć i
jak długo może potrwać leczenie ? Przeraża mnie aparat stały.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kwiacia1 Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 09:15
      Nie trzeba się bać. Mam 35 lat, noszę 2 stałe aparaty (dół i góra) od roku, też
      miałam wystające górne zęby. Nie jest to tanie - ok. 4000 tysięcy za dwa łuki,
      co miesiąc wydatek rzędu 200 złotych. Ale wypiękniałamsmile Śmieję się częściej i
      chętniej. Za pół roku zdejmuję. Gra jest warta świeczki - zęby to część mnie,
      widać je, są wizytówką i kobiety, i mężczyzny. Jeśli Cię stać - warto.
      • jessica84 Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 13:39
        Ja mam 21 i ortodontka powiedziala ze ruchomy nie skoryguje juz mi wady (ktora
        nie jest wielka) bo jest juz po prostu za pozno. Wiem ze jestem mlodsza od
        Ciebie ale wierz mi podjecie decyzji o aparacie stalym tez nie bylo latwe. W
        dodatku bede miala metalowy - zamki standart. Do tej pory zaplacilam 180 za
        wyciski i zdjecia i 60 za wyrwanie zeba (mam ich za duzowink kosztow zwiazanych z
        omowieniem planu leczenia ani za wizyte na ktorej mialam zakladane separatory
        nie bylosmile no i place 1300 za jeden luk (gorny juz mam w srode zakladanysmile takze
        koszty sa i to duze ale mysle ze warto!!! Pozdrawiamsmile
        • caryca1 Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 13:43
          nie boj sie ...strach ma wielkie oczy,
          aparat staly jest troche bardziej obciazajacy, i do niego trzeba dorosnac, mi
          to zajelo 10 lat i jestem zadowolona ze sie zdecydowalam, chociac nadal sie zle
          czuje w nim....aparat mam krysztalowy od...14 tygodni i jednego dniawink ale
          akurat w moim przypadku bardzo szybko zauwazylam poprawe i to mnie motywuje
          dalej.
          Ruchome aparaty nic Ci nie dadza.

troche odwagi i zobacz czy jestes wstanie sie oswoic z ta mysla ze masz cos na
          zebach caly czas....moze to pomoze?
          • niesmialyfacet Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 13:56
            A czmu zle sie czujesz w nim? Boli czy tylko problemy z higiena?

>> Jessica84: gdzie zakladalas?
            • caryca1 Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 14:14
              nie akurat prawie (trzymamy kciuki) mnie nie boli, problemow z higiena tez nie
              mam. Bardziej mi chodzi o to ze cos mam na zebach i to mi troche przeszkadza.
              ALe cale szczescie ze tylko raz sie zpotkalam z chamskim tekstem, ogolnie mam
              super znajomych i ludzikow w pracy...ale pewien dyskonformt z tego powodu mam,
              co innego jak jest sie w szkole czy na uczelni, troche latwiej jest-
              przynajmniej tak mi sie wydaje
              • kryrog Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 14:58
                ....co do wieku - chyba jestem najlepszym przykładem, że wiek nie jest
                przeszkodą w prostowaniu zębów, mam 52 lata, aparat stały zdjęłam tydzień
                temu/po 2 latach noszenia/, ząbki są super, w tej chwili / tzn .dzisiaj/
                założyli mi aparat retencyjny i on mi troszkę daje w kość/szczególnie górna
                część , bo dolnej nie czuję/.Strasznie seplenię - ale myślę, że to kwestia
                przyzwyczajenia i czasu.Podsumowałam koszty aparatu stałego + całego leczenia
                +aparaty retencyjne i wyszło ok.4.500 zł. No ale warto było...
                • alaney Re: Boję się stałego aparatu !!! 20.09.05, 18:11
                  a jak wyglądają twoje aparaciki retencyjne?? bo ja będę miała takie
                  przeźroczyste nakładki i nie wiem jak będę w nich "funkcjonowała" tzn. jedzenie
                  itp. jak to wygląda u ciebie??
                  • kryrog Re: do alaney 20.09.05, 21:07
                    odnośnie aparatów retencyjnych : na dole przytwierdzony na stałe do zębów od
                    wewnętrznej strony drucik / nic nie boli, faktycznie nic nie czujesz.Natomiast
                    z górą jest gorzej, bo tam mam wkładaną płytkę z drucikiem na zewnątrz
                    zębów.Boli to i przeszkadza w mówieniu i w jedzeniu, mam to nosić przez 3
                    miesiące cały czas , zdejmować tylko do czyszczenia.Zeby mam
                    obolałe ,seplenię, mam nadzieję że to kwestia czasu i się przyzwyczaję. Ale
                    ten drucik na dole jest okey.pozdrawiam..
                • atocz Re: Boję się stałego aparatu !!! 06.10.05, 10:21
                  kryrog czy musiałaś wyrywać zęby przed założeniem aparatu?
                  Ja mam aparat na dole, na górze musiałabym wyrwać 4-ki.
                  Żal mi ich bo mam 38 lat i troche sie do nich przyzwyczaiłam wink))
                  AT
                  • kryrog Re: Boję się stałego aparatu !!! 07.10.05, 18:58
                    ..do atocz...nie musiałam nic wyrywać i Tobie nie radzę, może lepiej żebyś
                    zasięgnęła opinii innych ortodontów. Mojemu synowi też kazano wyrwać 4 zęby,
                    skonsultowałam to z innym ortodontą, teraz ma aparat, ząbki się prostują i nic
                    nie musiał wyrywać. A ja już zdjęłam aparat / cudowne uczucie...!!!/, noszę
                    tylko retencyjny..pozdrawiam!
        • jessica84 sprostowanie 20.09.05, 14:53
          nie 180 za wyciski i zdjecia tylko 130 sorry!!!
    • chrumpolek Re: Boję się stałego aparatu !!! 14.10.05, 20:04
      nie polecan ruchomego aparatu, bo leczenie bedzie trawo latami!!!! Ja mam 26 i w
      przyszlym tygodniu tez zakladam, jesli sie wstydzisz zawsze mozna zalozyc
      estetyczny, okolo 600 zl drozej ale na gore chyba warto zwlaszcza ze troche sie
      taki aparat nowi, a poza tym aparaty sa teraz modnesmile
      • adrianna200 Re: Boję się stałego aparatu !!! 14.10.05, 22:07
        A ja mam 32 lata i 3 dzień aparat na ząbkach!
        • dinkaa Re: Boję się stałego aparatu !!! 16.10.05, 00:14
          > A ja mam 32 lata i 3 dzień aparat na ząbkach!
          Jestem Twoją rówieśniczką a aparacik mam od tygodnia smile
          Pozdrawiam
    • nikita78 Re: Boję się stałego aparatu !!! 17.10.05, 12:36
      Też się bałam. Ale teraz żałuję, że nie zdecydowałam się wcześniej. Jak na dziś
      pierwszy krok już za mną - wyrwany ząb! Strach był wielki, ale jest ok, czekam
      tylko, aż mi się zagoi...Za tydzien kolejna 5(górna), potem doleczanie
      i...aparat.
      Także obawiam się reakcji znajomych - w pracy, na uczelni...na razie wie tylko
      moja druga połowa i ...mój synek, który też będzie miał aparat! On ma
      szczęście, bo tylko ruchomy. Ale na wizyty początkowe chodzimy razem do tej
      samej pani orto! I bardzo fajnie wygląda, jak synek czeka na mamusię niedaleko
      od fotela dentystycznego...

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka