Dodaj do ulubionych

Do Pana ortodonty-lingwalny

15.12.06, 10:35
Bardzo chcę wkrótce załozyc aparat lingwalny w Zakopanem,mam jednak
watpliwości czy dla mnie sie nadaje. Dotychczas ortodonci mówili, ze trzeba u
mnie załozyc wyciągi, zeby trochę poprawic zgryz.. Czy przy lingwalnym mozna
nosic wyciągi???? A czy mogę założyć na górze lingwalny a na dole zwykły
metalowy ??? czy wtedy da sie założyć wyciąciągi?? czy przy górnuym łuku
lingwalnym sepleni sie mniej niz przy dolnym??? Bardzo prosze o informacje,
zwłaszcza czy dwa różne aparaty moga " współpracowac"? Nie stac mnie na dwa
lingwalne.A moze ktoś z Was coś wie? Dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • tianka1 Re: Do Pana ortodonty-lingwalny 15.12.06, 10:48
      Skoro tak bardzo chcesz zalozyc aparat lingwalny, to rozumiem, ze chodzi Ci o
      to, zeby byl jak najmniej widoczny. Dlaczego w takim razie mowisz, ze na dole
      chcialabyc metalowy? Moze zamiast lingwalnego (upiornie drogiego i klopotliwego
      w noszeniu i czyszczeniu) oraz metalowego lepiej zdecydowac sie na aparat
      krysztalowy na gore i dol? Wyjdzie taniej, a ludzie beda sie musieli naprawde
      przygladac uwaznie, zeby zauwazyc Twoj sprzet. Mozesz nawet miec bialy drucik,
      jesli tak bardzo zalezy Ci na maskowaniu siesmile

A swoja droga, ja mam metalowy na gorze i dole i nigdy szeroki usmiech nie byl
      dla mnie problemem. W XXI wieku widok metalowych zamkow na zebach nie robi na
      nikim wrazenia, niezaleznie od tego, ile sie ma lat i na jakim stanowisku sie
      nie pracuje. A kase ktora wydalabym na zakladanie krysztalowego czy lingwalnego
      wole dolozyc do wakacji albo samochodu. No ale o gustach sie nie dyskutuje.
      Kazdy musi sam zdecydowacsmile Pozdrawiam
    • ortodonta aparat lingwalny, językowy 15.12.06, 11:28
      Witam.
      1. można łączyć aparat lingwalny z wargowym. jest to jedna z opcji, i wtedy ap.
      incognito jest specjalnie przygotowany do "współpracy" z ap. wargowym
      2. można zakładać wyciągi, to standardowa procedura.
      3. w przypadku aparatu incognito wady wymowy praktycznie nie ma. Niewielkie
      problemy z wymową kończą się po kilku dniach adaptacji, czasami trwa to dłużej,
      a mimo to są one minimalne w porównaniuz problemami z wymową jakie występują w
      przypadku standardowych zamków lingwalnych ,których już nie stosuję, również z
      innych powodów o których pisałem w innych wątkach i na swojej stronie www.
      pzdr.
      • madja4 Re: aparat lingwalny, językowy 15.12.06, 13:49
        To bardzo dobrze!Bardzo dziękujesmile Martwiłam sie tylko o kompatybilność tych
        sprzętów. interesuje mnie jeszcze jedna sprawa: wyrywanie ząbków przed.Zupełnie
        sie tego nie boje, wyrwę tyle ile bedzie trzeba.Ale bardzo zalezy mi
        na "szerokim ŁUKU" tak aby wiele ząbków było widocznych z przodu w usmiechu...
        Taki usmiech pełen ząbkówsmileCzy jest możliwe wyrwanie tylko ósemek? Zdarzają sie
        takie przypadki? dziękuje. Pozdrawiam serdeczniesmile
        • ortodonta Re: aparat lingwalny, językowy 15.12.06, 16:57
          jeśli jest konieczność usuwania zębów, to robi się to na wizycie, na której
          zakłada się aparat. to jedna z cech charakterystycznych dla techniki językowej
          (w swoim czasie wytłumaczę dlaczego tak).

jeśli istnieje możliwość wyleczenia wady zgryzu bez ekstrakcji, to ocywiście
          ekstrakcji się nie planuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka