Dodaj do ulubionych

Mam doła ;(((((((((((((((((((

12.02.07, 20:52
Wydaje mi się, że te luki po wyrwaniu są olbrzymie, wszyscy je zauważają,
kratery nie do zakamuflowania...A jeszcze górna czwórka siedzi na swoim
miejscu...w czwartek to już konkretnie się załamię. Jak mnie ktoś nie pocieszy
to chyba się upije... Aparat dopiero za dwa tygodnie...(Miało być szybciej ale
nie zdecydowałam się usunąć wszystkiego na raz, muszę czekać aż się trochę
wygoi.) Mieliście tak?
Obserwuj wątek
    • khaldum Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 12.02.07, 21:51
      nie pij...
      ja wyrywałam 3 czówrki, i chodziłam tak przez 3 tygodnie bo w jednej na górze
      korzeń poszedł i mnie chirurg szczekowy musiał kroić... po tm była infekcja
      zębodołu więc się przeciągneło

pomysl jaka ładna/ładny bedziesz juz nie długo, nie ma nic bardziej ujmujacego
      jak metalowy usmiech.
      I stara baba ci to mówi 30 z okładem w metalowym usmiechu z seledynowymi
      gumkami (tym razem, poprzednio były różowe)
      Aha i teraz kiedy mam zębiska przemieszczne na górze tez jest luka, na
      papieroska i fajnie jest smile

za pół roku będę miała uśmiech piękny i to sie liczy
    • sisigma Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 00:02
      Potwornie się matwię że źle zrobiłam, że pozwoliłam wyrwać te zęby sad zaczęłam
      czytać na forum o zapadniętych policzkach, nawracających wadach i ryczeć mi się
      chce...
      • hexe25 Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 09:07
        zapadnięte policzki są po wyrwaniu ósemek. u mnie tak było i bardzo się z tego cieszę, bo zawsze miałam okrągłą twarz, a po tym nareszcie widać kości policzkowe wink
    • heca5 Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 00:05
      Ja bym sie schlała wink ale niestety nie miałam wyrywanych zębów smile
      Ale jezeli u Ciebie bylo to konieczne to trzeba przeczekac wink będzie dobrze!
      • littlefrog Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 11:56
        eee czwórki to malutkie ząbki i przerwy zamkną się w mig! a zęby wyrwałaś
        właśnie po to żeby miały dużo miejsca i nie wracały na swoje dawne położenie, a
        często zdarza sie tak że orto nie chce wyrywać zębów i na siłe wciska je w łuk,
        a gdy tylko aparat zostanie zdjęty to zęby wracają bo mają zbyt ciasno żeby
        samodzielnie pozostać na nowym miejscu. także głowa do góry smile)
        • claritymen Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 15:22
          Malutkie?? Ty chyba oszalałaś! To sa pasudne wielkie japy i z pewnością nie
          zejdą sie w pol roku. Wiec zamiast udawac ze to ladnie wyglada, to lepiej
          załatwic sobie z ortodonta zaslepki czyli sztuczne zabki ktore spiłowuje sie w
          miare postepow leczenia. To najrozsadniejsze rozwiazanie. Z pewnoscia
          madrzejsza niz udawanie, ze nie ma problemu skoro pacjentka sama go dostrzega.
          Juz ona najlepiej wie co widzi w lustrze. Idz dziewczyno do orto i powiedz, ze
          Ci te dziury nie odpowiadają i prosisz o te zaslepki. Tylko nie daj sie zbyc
          okraglymi słówkami. odwagi i powodzenia!!
          • sisigma Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 16:44
            Właśnie przypominam coś sobie, że moja orto wspomniała o czymś takim. Nie mówiła
            tylko o tym ile kosztuje taka proteza. Nie wiesz czasem? Luki po 5 rzeczywiscie
            są słabiej widoczne ale po czwórce niestety nie. Mam szeroki uśmiech i niestety
            wstydzę się tych przerw... Mam ogromnego stracha, czy tych zębów które zostały
            starczy na to, żeby "zasztukować" te luki... buuuuuuu... niby są jedne na
            drugich, ale lepiej wyglądają zęby krzywe niż dziury po nich...... zwariuję chyba...
          • hexe25 Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 16:49
            rany, a ten znowu swoje. ręce opadają. claritymen nie wszyscy musza mieć takie wielkie zębiska ja ty!!
          • truskawka19 Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 18:20
            Hej, mam pytanie natury raczej technicznej wink W jaki sposob te zaslepki sa
            mocowane do aparatu? Czy to sa takie mini implanty czy cos w tym stylu? Orto
            wklada je do dziasla??? Jakos nie moge sobie tego wyobrazic... Mozecie napisac
            czy da sie je zamontowac w miare bezproblemowo?
            pozdrawiam
            • sisigma Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 21:39
              Jutro pogadam z moja ortodontką i zapytam jak to się mocuje i za ile... Moje
              dwie koleżanki uśmiechały się dziś do mnie idealnymi zębami w których braknie
              niektórych i wcale tego nie widać i trochę (ale tylko trochę) mi lepiej. Wada
              też im jakoś nie wraca. No i cała nadzieja w tych "zaślepkach"... żeby tylko nie
              było to jakieś strasznie drogie... Na pewno nie są to implanty. To coś jest
              mocowane do zamka - wiesz jakiś most czy koronka czy podobne cudo tylko słabsze
              bo bardziej tymczasowe - w końcu kiedyś ta luka się zejdzie, do jasnej
              cholery... Żałuję że nie słuchałam dokładnie jak mi to pierwszy raz opowiadała,
              ale problem luki po zębie był dla mnie wtedy strasznie abstrakcyjny.
              • aparatkaaa Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 22:14
                Sisigma, przechodzilam dokladnie to samo. Zaraz po wyrwaniu zalowalam, ze sie
                ogole na to zgodzilam. Teraz juz nie mam wyjscia, wiec po prostu probuje o tym
                nie myslec zbyt czesto. Wierz mi, ludzie nie patrza innym tak obsesyjnie w zeby,
                jak robimy to my. Moj najlepszy kumpel w grupie nawet nie zauwazyl, ze mam
                aparat - a aparat jest metalowy, z kolorowymi gumkami i naprawde rzuca sie w
                oczy. Jak mowilam niektorym znajomym, ze musialam wyrwac zeby, to sie dziwili,
                czyli, ze raczej nie zauwazyli brakow. Wiec jakos to bedzie.
                • sisigma Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 22:17
                  Droga Aparatko, jak długo masz aparacik? Chyba już gdzieś czytałam ale nie
                  pamiętam... Jesteś zadowolona z leczenia? uch... zdarzają się ludziom gorsze
                  rzeczy, wiem...
                  • aparatkaaa Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 22:46
                    Aparat mam od wrzesnia. Bylabym zadowolona, gdybym nie widziala zawsze
                    wszystkiego w czarnych kolorach wink Ortodontka mowi, ze wszystko idzie dobrze.
                    Krzywe zeby juz sa prawie proste, ale ja mam paskudna wade zgryzu, wiec to jest
                    wiekszym problemem niz krzywe zeby. Krzywe zeby ustawisz w luku w kilka
                    miesiecy, z powazniejszymi wadami trzeba sie bardziej pomeczyc. 17. marca
                    zakladam dolny luk, wczesniej czeka mnie jeszcze wyrywanie dwoch zebow na dole.
                    No coz, tego chcialam tongue_out Na pocieszenie Ci powiem, ze nic mnie aparat nie boli,
                    wiec to jest pewien plus w tej calej sytuacji :]
                    Trzymaj sie.... Jakbys chciala pogadac na GG, to zapraszam - 67384 smile
                    • sisigma Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 23:07
                      Wyrywanie dołu jest bardziej bolesne ale lepiej psychicznie to zniosłam. To
                      znaczy samo wyrywanie nie boli nic, tylko poźniej bardziej się daje we znaki bo
                      jedzenie bardziej wpada i chyba u mnie wolniej się goiło. Plus że dołu nie widać
                      już zupełnie. Jak dałaś radę górze to dół pójdzie gładko wink Mam nadzieję, że
                      będziesz jednak zadowolona z leczenia. Odezwę się na gg smile pozdrawiam!!!
                • hexe25 Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 13.02.07, 22:30
                  ja też wywyrałam 4ry czwórki i jakoś znajomi nie zauważyli braków. widzieli to tylko ci, którzy wiedzieli, że to zrobiłam. teraz nie ma śladu po usuniętych czwórkach i już całkiem niedługo zdejmuję mojego przyjaciela smile
                  • claritymen Re: Mam doła ;((((((((((((((((((( 14.02.07, 12:22
                    Hej, Sigma! Przeczytaj ten watek-> "Usuwanie Dwójki Górnej - Miał ktoś tak???"
                    tam pisza troche o tych zaslepkach. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka