Dodaj do ulubionych

Likwidacja ror-u w Pekao SA

09.09.09, 20:04
W czerwcu tego roku zamknęłam Eurokonto Plus w Pekao SA.
Mam na piśmie dyspozycję zamknięcia, a Bank przysyła mi co miesiąc wyciąg z
konta (które zamknęłam).
Na wyciągach jest napisane:
wyciąg od xxxxx do xxxxx
saldo 1 zł 21 gr.
Wytłuszczonym pismem Bank pisze:
Brak aktywności na rachunku za okres wyciągu.
Pracownicy Banku bardzo niechętnie przyjęli moją dyspozycję zamknięcia rachunku.
W przyszłym tygodniu wybiorę się do Banku, aby raz na zawsze się od nich uwolnic.
W związku z tym mam pytanie:
czy ktoś z byłych klientów Pekao SA też miał problem z zamknięciem ror-u.

Obserwuj wątek
    • bbastek13 Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 09.09.09, 23:12

ja uciekłem z t tego czegos 8 lat temu, jak moja mam w tym roku
      zamykala konto to kasjerka wraz z kierowniczka kas i dyrektorem
      oddziału namawiali ją zeby została :)
    • Gość: zx-2009 Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 11:48
      Proponuję zrobić tak:
      1. Napisać pismo adresowane na Prezesa Zarządu Banku Pekao SA
      - Jan Krzysztof Bielecki, opisującę sprawę (dołączyć ksero
      zamknięcia rachunku oraz ksero jednego z wyciągów które przychodzą
      po zamknięciu rachunku). Na końcu pisma wyrazić ogromne zdziwienie
      i zaskoczenie takim nieporządkiem organizacyjnym panującym w tym
      banku.
      2. Kopię powyższego pisma przesłać na ręce dyrektora oddziału banku
      w którym był ten rachunek.

P.S.
      Dlaczego jakieś drobne pieniążki są na tym zamkniętym rachunku ?
      • Gość: aa Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA IP: *.pzeask.3s.pl 10.09.09, 11:55
        Zamykałam w zeszłym roku. Po miesiącu od zamknięcia miałam na koncie 1gr. Udałam
        się do banku, odebrałam 1gr. i wtedy zostało konto fizycznie zamknięte.
      • stef63 Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 10.09.09, 21:55
        P.S.
        Dlaczego jakieś drobne pieniążki są na tym zamkniętym rachunku ?

Zamykałam konto 26 czerwca i miały zejśc jeszcze dwa polecenia zapłaty
        (2 x 60 gr). Bank nie pobrał mi za te dwa ostatnie polecenia zapłaty - nie wiem
        dlaczego, pracownica banku mówiła że bank pobierze i kazała mi zostawic te 1,20
        zł. 1 grosz Bank doliczył mi jako odsetki od depozytu (to co było na rorze w
        czerwcu) i stąd mam saldo 1,21 zł.
        Byłam w lipcu w Banku żeby sprawdzic czy wszystko jest z zamknięciem rachunku w
        porządku i pracownica Banku powiedziała, że tak, a te 1,21 zł to są tak małe
        pieniądze, że pójdą na jakieś depozyty bankowe i nie muszę się tym przejmowac
        lub zrobią mi wypłatę do kasy, a w ogóle to przyszłam za wcześnie bo umowę
        wypowiadam do końca lipca.
        Po czy dwa razy już dostałam wyciąg z zamkniętego konta, z informacją o braku
        aktywności na koncie.
        • stef63 Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 10.09.09, 22:18
          Byłam klientem Pekao SA przez 13 lat.
          Wkurzyłam się ostatnią podwyżką za kartę i to przelało czarę goryczy
          i dlatego zrezygnowałam z tego banku.
          Już kilka lat temu nosiłam się z zamiarem zmiany banku, ale tylko na zamiarze
          się skończyło.
          Kilka lat temu Bank Pekao SA zaksięgował moją pensję na konto mojej koleżanki,
          ona dostała dwie, a ja żadnej. Jak poszłam do nich z reklamacją to w ogóle nie
          chcieli ze mną rozmawiac. Usłyszałam od pracownicy banku, że nie ma takiej opcji
          żeby oni mogli się pomylic. Dopiero po interwencji firmy w której ja pracuję,
          bank na właściwe konto zaksięgował moją pensję.
          Wtedy powinnam zmienic bank, zwłaszcza że wcześniej Bank Pekao SA też miał wiele
          pomyłek co do mojego konta (np. notorycznie nie schodziły zlecenia stałe w
          odpowiednim czasie - musiałam tego pilnowac, a bank wtedy pobierał opłatę za
          realizację zleceń stałych).
          Ponieważ mam w tym banku jeszcze fundusze inwestycyjne, to przed zamknięciem
          byłam w banku i pytałam o szczegóły zamknięcia rachunku.
          Dlatego pracownice banku kojarzyły mnie z widzenia, i jak przyszłam zamknąc
          rachunek to wysłały mnie to pracownicy, która pracowała tam dopiero drugi dzień.
          Ponieważ nowa pracownica nie wszystko wiedziała na temat zamykania rachunku to
          te "stare" pracownice nic nie chciały jej powiedziec jak je pytała.
          Poprosiła mnie, żebym jej napisała (na jakimś formularzu), dlaczego zamykam
          konto. Powiedziała mi, że jej szefowa może miec do niej pretensje o to, że nie
          przekonała mnie żebym została w Pekao SA.
          Więc jej napisałam dlaczego zamykam rachunek.
          • Gość: aa Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA IP: *.pzeask.3s.pl 11.09.09, 09:27
            Ten 1gr wypłacałam w kasie i na potwierdzeniu mam napisane, że jest to
            likwidacja konta. Tak mnie poinformowano, że jeżeli tego nie odbiorę, to konto
            nie zostanie do końca zamknięte i mogą urosnąć karne odsetki z opłat za konto,
            które będą dalej naliczane / jeżeli konto nie zostanie do końca zamknięte/.Więc
            wolałam iść po ten 1 gr.
            • Gość: as Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 12:34
              Zamykając konto podałem jednocześnie numer nowego rachunku w innym
              banku, na który mają zostać przelane pozostałe po rozliczeniu
              środki. Na rachunku pozostawiłem ok 50 zł, żeby zapłacić za przelewy
              z bieżącego miesiąca. Konto zostało zamknięte, a środki przelane na
              wskazany przeze mnie rachunek. Żadnych problemów - może tylko lekkie
              zdziwienie, że nikt nie zaproponował zmiany warunków na lepsze - no
              cóż widocznie mają wystarczająco dużo klientów. Obecnie żadnych
              sentymentów - kilka rachunków w różnych bankach i korzystanie z
              przywilejów, a gdyby się skończyły to oczywiście zmiana banku.
              • Gość: MN Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA IP: *.chello.pl 18.11.09, 22:44
                Moje Eurokonto Akademickie jest zamykane od 30 lipca. W sumie 4 razy
                interweniowałem w dwu filiach oddziału, w którym miałem konto. Pierwsza
                dyspozycja "zaginęła" w drodze do macierzystej filii - w obrębie tego samego
                miasta! Oczywiście, w międzyczasie naliczono mi opłaty za kartę. Po 3 m-cach
                ponownie złożyłem dyspozycję i zgadnijcie... znów naliczyli mi opłaty za kartę,
                z której zrezygnowałem! Nóż w kieszeni się otwiera...
                • bresio Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 01.07.10, 11:37
                  Witam
                  Też właśnie rezygnuje z tego banku.
                  Czy ktoś może mi podesłać wzór dyspozycji zamknięcia RoR. Na stronie banku
                  takiego dokumentu nie znalazłem.
                  Czy w samej dyspozycji mam zawrzeć numer konta, na który mają zostać przelane
                  środki z likwidowanego konta?
                  Po Wszych doświadczeniach wnoszę, że do dyspozycji trzeba brać kopie z dopiskiem
                  "wpłynęło dnia ....", żeby później się ewentualnie z bankiem przepychać o
                  pobrane opłaty po dyspozycji zamknięcia.
                  proszę o przesłanie na adres: tomasz.bres na wp.pl
          • edenen Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 04.12.10, 00:20
            Stefel 63 coś ci się pomyliło to nie bank przelewa wypłatę a twój pracodawca. jeśli pracodawca pomylił numer konta to idź skamlać do pracodawcy. Zastanów się trochę zim głupoty napiszesz. Jak bank może przelewać sam środki. bank wykonuje czyjąś dyspozycję.
            • stef63 Re: do edenen 04.12.10, 16:19
              edenen napisała:

> Stefel 63 coś ci się pomyliło to nie bank przelewa wypłatę a twój pracodawca. j
              > eśli pracodawca pomylił numer konta to idź skamlać do pracodawcy. Zastanów się
              > trochę zim głupoty napiszesz. Jak bank może przelewać sam środki. bank wykonuje
              > czyjąś dyspozycję.

Nic mi się nie pomyliło. To bank źle zaksięgował przelew, przyznał się do tego i mnie przeprosił, ale dopiero po interwencji mojego pracodawcy.
              To było w czasach, kiedy robiono to ręcznie, teraz podobno taka pomyłka jest niemożliwa bo podobno skanuje się przelewy, chociaż życie temu przeczy. Kilka dni temu wpadka mBanku w księgowaniu przelewów.
              • Gość: stef63 Re: do edenen IP: *.realestate.net.pl 04.12.10, 18:19
                Tu masz o awarii w mBanku

wyborcza.biz/finanse/1,105684,8737731,Wielka_awaria_w_mBanku__Klienci_dostali_przelewy_z.html
    • sniezynka22 Re: Likwidacja ror-u w Pekao SA 06.12.10, 14:13
      To raczej nie jest pojedynczy przypadek :-), jedyne wyjście to jechać do oddziału w którym ma się konto i załatwić sprawę. Ja jak nie miałam wpływów to co miesiąc rosło mi zadłużenie z tytułu prowadzenia konta. Szkoda czasu i pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka