e.silver 27.01.04, 09:38 Mbank wprowadza opłaty za przelewy zewnętrzne. Czy mozna sądzić, że w jego ślady pójdą inne banki i w rezultacie w przyszłosci nie będzie kont z przelewami bez opłat? Nie podoba mi sie to prawdę mówiąc ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michal.macierzynski Re: Koniec złudzeń? 27.01.04, 11:08 e.silver napisała: > Mbank wprowadza opłaty za przelewy zewnętrzne. Czy mozna sądzić, że w jego > ślady pójdą inne banki i w rezultacie w przyszłosci nie będzie kont z > przelewami bez opłat? > Nie podoba mi sie to prawdę mówiąc ;) Witam! Niestety wydaje mi się, że tą drogą mogą pójść inne banki. Należy pamiętać, że przelewy wykonane przez internet nie są ”darmowe”. Do tej pory płacił za nie KIRowi bank i w skali miesiąca były to dość duże kwoty. Ruch mBanku może być małym kamyczkiem, który spowoduje większą lawinę. Płatne przelewy od dawna są m.in. w Inteligo, BZ WBK, Nordea Banku, Banku Millennium. Alternatywą do bezpłatnych przelewów może być ograniczenie ich ilości lub wyższe opłaty za utrzymanie konta. W każdym razie można znaleźć jeszcze dużo banków, które wciąż mają bezpłatne przelewy i umiarkowane opłaty za prowadzenie. Pozdrawiam MM Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: Koniec złudzeń? 28.01.04, 08:34 Gdzie moge znaleźc w internecie listę wszystkich banków elektronicznych z porównaniem ich warunków (oprocentowanie, opłaty za prowadzenie, za przelewy,rodzaj zabezpieczeń, ilośc kont w rachunku). Bardzo prosze o szybką pomoc - jestem klientem mBanku od poczetku jego istnienia. Teraz zamierzam zmienić bankm właśnie ze względu na te płatne przelewu. Jak mogę sobie pozwolić np. na kujpowanie w allegro, jeśli każdy najdrobniejszy przelew ma kosztować 50 gr??? Jestem głęboko rozczarowana. Już wolałabym, żeby wprowadzili obłate za prowadzenie rachunku - 5-7 zł miesięcznie. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
pe33 Opłata za prowadzenie zamiast opłat za przelew 30.01.04, 13:03 7 złotych za miesiąc to 14 przelewów po 0,50 groszy. Zgadzam się generalnie że madrzej mBank by zrobił wprowadzając opłaty za prowadzenie, ale wystarczyłoby już 2-3 złote/ miesiąc aby uzyskać ten sam efekt, chyba że im zależy na utrzymaniu dużej ilości pustych kont a nie kont osób które faktycznie trzymają pieniądze i nimi obracają. Większość osób posiadających konto w mBanku posiada drugie konta w bankach z oddziałami do robienia wpłat i większych wypłat. Banki te w większości nie pobierają opłat za przelewy zewnętrzne przez internet (chociażby Multibank (też BRE), BPH PBK czy PKO SA). Zmiana banku będzie zatem polegać na natychmiastowej rezygnacji z konta w mBanku, bo nie tylko transakcje zewnętrzne będą podlegać opłatom, ale także przelewy pomiędzy własnymi kontami. Utrata jednego z najważniejszych atutów mBanku może kosztować ten bank bardzo szybką utratę klientów i ich zaufania, które jest bardzo trudne do odzyskania Odpowiedz Link Zgłoś
zbyjar Re: Koniec złudzeń? 06.03.04, 12:04 Integrum liczy 5 zl miesiecznie za rachunek ROR i bezplatnie dodaja rachunek procentowy: eskalacja - przywiazany do Twojego rachunku bierzacego. i bez oplat za przelewy, oplaty itp. internetem. Jednorazowy koszt "tokena" - 70 zl lub bezplatna karta z kodami. Zajrzyj na: www.bankier.pl/inwestowanie/notowania/waluty/currency.html a potem: www.bankier.pl/centrum/porownaj/konta.html Odpowiedz Link Zgłoś
mp612 Re: Koniec złudzeń? 27.01.04, 14:40 Dla mnie to koniec popularności mbanku. Okazuje się że ta super atrakcyjna oferta była zwykłym dumpingiem. Sam się dałem na to złapać. Szczególnie wkurzający jest tryb wprowadzania zmian - bez ostrzerzenia, 2 tygodnie wcześniej informacja. To świadczy niekorzystnie o tym banku. Jestem zawiedziony. Gdyby w jakiejś swojej strategii powiedzieli, że opłaty będą, za jakiś czas to rozumiem. A tak to po prostu ludzie poczują się oszukani. Mbank utraci pozycję lidera - nie wiem na rzecz kogo, ale pewnie się tak stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
e.silver Re: Koniec złudzeń? 27.01.04, 15:02 Też jestem mocno rozczarowana. Usłyszałam tą wiadomość dziś w radio zaraz po przebudzeniu i choć raz nie miałam problemów ze wstaniem ;) Natychmiast mnie podniosło na równe nogi. :)) Na razie nie likwiduję konta w mBanku, ale większość płatnosci bedzie teraz robić mąż - w Citi wprawdzie płaci się za utrzymanie konta, ale przelewy (jeszcze??) za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu-nr1 Re: Koniec złudzeń? 30.01.04, 22:44 Czy Wy wszyscy zwariowaliście? Paczka przeciętnych papierosów kosztuje koło czterech złotych, a pęczek rzodkiewek u mnie na bazarze 3,50 zł !. Histeria z powodu konieczności wydania pięćdziesięciu groszy za przelew byłaby zrozumiała u kogoś kto robi je naprawdę hurtowo, a ja nie wierzę że każdą pierdółkę do codziennego życia zamawiasz na allegro! 0,50 zł to i tak nic w porównaniu z tradycyjnymi bankami np. PKO BP, które za papierowy przelew z oddziału bierze 3 złote. Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Koniec złudzeń? 31.01.04, 09:32 zdzichu-nr1 napisał: > Czy Wy wszyscy zwariowaliście? Paczka przeciętnych papierosów kosztuje koło > czterech złotych, a pęczek rzodkiewek u mnie na bazarze 3,50 zł Tez mi sie zdaje ze duza czesc pl.biznes.banki i cafe mBanku lekko opi...ła :) Jak wolą tracić czas dreptać na poczte to ich sprawa... Swoją drogą ciekawy materiał badawczy na jakąś magisterkę a może nawet doktoracik :)) Wychodzi na jaw straszny relatywizm w pojmowaniu wartosci pieniadza... Oczywiscie kazdy z tej biadolącej gromadki bez zmrużenia oka wyda złotówkę na Snickersa, puszkę Coli albo kilka złotych za SMS'sy... Kiedy zleca się wykonanie bądź co bądź skomplikowanej usługi finansowej która nagle kosztuje 1/3 Snickersa to robi się taaaakie larum :)) Odpowiedz Link Zgłoś
melila Re: Koniec złudzeń? 01.02.04, 20:36 franzmaurer napisał: > Oczywiscie kazdy z tej biadolącej gromadki bez zmrużenia oka wyda złotówkę na > Snickersa, puszkę Coli albo kilka złotych za SMS'sy... > Kiedy zleca się wykonanie bądź co bądź skomplikowanej usługi finansowej która > nagle kosztuje 1/3 Snickersa to robi się taaaakie larum :)) Ja też biadolę, ale myslę, ze to raczej rozczarowanie i urażenie psychiczne niz rzeczywista strata . Nie przeszkadzałoby mi to tak bardzo gdyby mBank tak nie trąbił o idei bezpłatnosci aż sie przywycziłam a teraz się z tego wycofywał. A mam wrażenie, ze na Allegro wielu sprzedajacych tez ma konta w mBanku a przelewy wewnętrzne nadal mają byc darmowe Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Koniec złudzeń? 01.02.04, 22:59 melila napisała: > Ja też biadolę, ale myslę, ze to raczej rozczarowanie i urażenie psychiczne > niz rzeczywista strata Spotkają Cię w życiu znacznie gorsze 'urażenia psychiczne'... wierz mi ;) > Nie przeszkadzałoby mi to tak bardzo gdyby mBank tak nie trąbił o idei > bezpłatnosci aż sie przywycziłam a teraz się z tego wycofywał. Panta rhei & pecunia non olet Odpowiedz Link Zgłoś
yarp_z Re: Koniec złudzeń? 06.02.04, 13:06 Napisali: > Czy Wy wszyscy zwariowaliście? Paczka przeciętnych papierosów kosztuje koło > czterech złotych, a pęczek rzodkiewek u mnie na bazarze 3,50 zł Jakby Ci ktoś pozwolił sadzić rzodkiewki na swojej działce i brać je za darmo, a potem kazał płacić po 50 gr za sztukę to też byś uważał że to skandal... > Jak wolą tracić czas dreptać na poczte to ich sprawa... Na jaką pocztę? Ciekawe, że w tym samym czasie Citi wprowadziło zupełnie darmowe (w ramach CitiKonta) potwierdzenia transakcji na papierze, wysyłane pocztą (potrzebuję np. potwierdzeń spłaty kredytu, podatków itd.) To oni mogą (a ostatnio mieli słabą opinię) a mB nie? > Wychodzi na jaw straszny relatywizm w pojmowaniu wartosci pieniadza... > Oczywiscie kazdy z tej biadolącej gromadki bez zmrużenia oka wyda złotówkę na > Snickersa, puszkę Coli albo kilka złotych za SMS'sy... > Kiedy zleca się wykonanie bądź co bądź skomplikowanej usługi finansowej która > nagle kosztuje 1/3 Snickersa to robi się taaaakie larum :)) > Powtórzę: Jakby Ci ktoś pozwolił sadzić rzodkiewki na swojej działce i brać je za darmo, a potem kazał płacić po 50 gr za sztukę to też byś uważał że to skandal... pozdrawiam, Yarp Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: Koniec złudzeń? 06.02.04, 17:46 yarp_z napisał: > > Jak wolą tracić czas dreptać na poczte to ich sprawa... > Na jaką pocztę? Ciekawe, że w tym samym czasie Citi wprowadziło zupełnie > darmowe (w ramach CitiKonta) potwierdzenia transakcji na papierze, wysyłane > pocztą (potrzebuję np. potwierdzeń spłaty kredytu, podatków itd.) To oni mogą > (a ostatnio mieli słabą opinię) a mB nie? Policz dokładnie ile kosztuje Cię to CitiKonto... > Powtórzę: Jakby Ci ktoś pozwolił sadzić rzodkiewki na swojej działce i brać > je za darmo, a potem kazał płacić po 50 gr za sztukę to też byś uważał że to > skandal... Błąd w założeniu: to jest jego działka i może dyktować a nawet zmieniać warunki. A jak RPP zmienia stopy procentowe to to nie jest skandal :)))? Odpowiedz Link Zgłoś
pe33 Re: Koniec złudzeń? 02.02.04, 14:45 Ale inne banki (nawet PKO BP) mają przelewy za darmo. Policz ile przelewów trzeba zrobić miesięcznie - typowy posiadacz konta ma konto takze w innym banku w celu dokonywania wpłat i większych wypłat. A zatem: - przelewy konto w innym banku - mBank i z powrotem - opłaty za mieszkanie (w spółdzielniach często subkonto na remonty) - opłaty za wodę - opłaty za prąd - opłaty za gaz - opłaty za wywóz śmieci - opłaty za telefon stacjonarny - opłaty za telefony komórkowe - opłaty za wywóz szamba - opłaty za kablówkę/TV SAT - aukcje allegro - i inne Jak widać nawet nie korzystając z aukcji można zapłacić nawet kilkanaście złotych miesięcznie, tymczasem inne banki nie wprowadzają takich opłat przy przelewach przez internet (I nie było ich również przed powstaniem mBanku). Skoro już zatem większość z nas ma konto w innym banku to nie ma sensu utrzymywać konta w mBanku za kilka groszy różnicy w oprocentowaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jzi Re: Koniec złudzeń? 17.02.04, 11:34 pe33 napisał: > Ale inne banki (nawet PKO BP) mają przelewy za darmo. Policz ile przelewów > trzeba zrobić miesięcznie - typowy posiadacz konta ma konto takze w innym > banku w celu dokonywania wpłat i większych wypłat. A zatem: > - przelewy konto w innym banku - mBank i z powrotem > - opłaty za mieszkanie (w spółdzielniach często subkonto na remonty) > - opłaty za wodę > - opłaty za prąd > - opłaty za gaz > - opłaty za wywóz śmieci > - opłaty za telefon stacjonarny > - opłaty za telefony komórkowe > - opłaty za wywóz szamba > - opłaty za kablówkę/TV SAT > - aukcje allegro > - i inne > Jak widać nawet nie korzystając z aukcji można zapłacić nawet kilkanaście > złotych miesięcznie Chyba masz kłopoty z liczeniem. Po podsumowaniu powyższych pozycji, a jest ich 12, wychodzi 6 zł, a więc kilka a nie kilkanaście złotych. Tymczasem w wielu bankach minimalna opłata miesięczna za prowadzenie konta to 7 zł - nawet jeżeli teoretycznie jest to np 4 zł, to dochodzi do tego jeszcze np. opłata za dostęp do internetu, do bankolinii, opłata miesięczna za kartę VE, opłata za wybranie gotówki z bankomatu (Millennium), itd. itp. Oczywiście jeżeli ktoś wykonuje naprawdę dużo przelewów, powinien się rzeczywiście zastanowić nad ofertami innych banków. Ja osobiście wykonuję miesięcznie nie więcej, niż 5 - 6 przelewów, co kosztować będzie 3 zł na miesiąc. Czy to dużo? Jest jeszcze wiele innych elementów, dla których zdecydowałem się na wybór mBanku, a których żaden inny bank nie zaoferuje mi za 3 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalisz2004 Nie jest tak źle!! 21.02.04, 21:33 pe33 napisał: > Ale inne banki (nawet PKO BP) mają przelewy za darmo. Policz ile przelewów > trzeba zrobić miesięcznie - typowy posiadacz konta ma konto takze w innym > banku w celu dokonywania wpłat i większych wypłat. A zatem: > - przelewy konto w innym banku - mBank i z powrotem > - opłaty za mieszkanie (w spółdzielniach często subkonto na remonty) > - opłaty za wodę > - opłaty za prąd > - opłaty za gaz > - opłaty za wywóz śmieci > - opłaty za telefon stacjonarny > - opłaty za telefony komórkowe > - opłaty za wywóz szamba > - opłaty za kablówkę/TV SAT > - aukcje allegro > - i inne Mam konto w PKO BP i Inteligo - przelewy konto w innym banku - Inteligo i z powrotem 0 zł - opłaty za mieszkanie (w spółdzielniach często subkonto na remonty)- brak takich przelewów - opłaty za wodę - plecenie zapłaty 0,5 zł/miesiąc - opłaty za prąd - polecenie zapłaty 0,5 zł/ 2(dwa)miesiące - opłaty za gaz - polecenie zapłaty 0,5 zł/ 2(dwa)miesiące - opłaty za wywóz śmieci- przelew za 3 zł/rok (0,25 zł/miesiąc) - opłaty za telefon stacjonarny- polecenie zapłaty 0,5 zł/miesiąc - opłaty za telefony komórkowe- polecenie zapłaty 0,5 zł/miesiąc - opłaty za wywóz szamba- szambo ekologiczne zamów. telefoniczne raz/1,5 roku - opłaty za kablówkę/TV SAT - zlecenie stałe 1 zł/ miesiąc - opłata z RTV - zlecenie stałe 1 zł/ rok (8,1 gr / miesiąc) - aukcje allegro - nie wiem - i inne nie wiem Stałe opłaty kosztują mnie około 34 zł/rok czyli mniej niż 3 zł/miesiąc Jak dodam opłaty za wysłanie do ZUS-u i Skarbówki oraz inne nieprzewidziane okazje to kosztuje mnie to poniżej 10 zł/miesiąc. A jaka wygoda. Dzieci maja też konta w PKO BP - jak potrzebuję im wysłaać pieniądze na studia to robię to za darmo bo w tym samym banku (Inteligo to też PKO BP) a na dodatek mają pieniądze dosłownie w tej samej chwili w której dokonałem operacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaarim Re: Nie jest tak źle!! 22.02.04, 20:51 Strasznie ściemniasz . pomimo ,że Inteligo należy do PKO BP nie ma możliwości żeby w momencie zaksięgowania przelewu z PKO do Inteligo odbiorca od razu je widział.Jest to inny bank i musi korzystać z KIR , który rozlicza transakcje między bankami. Odpowiedz Link Zgłoś
rrychu INNY NIZ WSZYSTKIE 02.02.04, 07:29 BUAHHAAHAA :D, I TA REKLAMA Z CLOWNEM :D, rekordy popularności liczby klientów i depozytów a tu co,BRAK ZYSKÓW i trzeba sie rakiem wycofać, i nie mam złudzeń w ciągu 24m-cy BRE sprzeda ten wirtualny bank, trzeba tylko troche bilans wyfryzować :), Odpowiedz Link Zgłoś