Gość: mBank IP: 87.105.201.* 10.08.10, 13:40 Ja mam. Pobranie przez mBank prowizji 1,5 PLn za bezpłatną zgodnie z taryfą opłat i prowizji kartę MasterCard Debit Contact (bez systemu pay pass) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antekguma1 Prowizyjna lichwa 10.08.10, 18:38 Najlepsza rada na tego typu cwaniactwo banków - zmiana banku. Całe szczęście, że są jeszcze takie (tylko jeden lub dwa niestety) w których cwane pajace nie zastosowali chwytów z pogranicza lichwiarsko-gangsterskiego złodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Prowizyjna lichwa 12.08.10, 12:57 w BZWBK za wystawienie świstka, że jestem właścicielem kredytu na kwotę 25 tys - prowizja 16 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Prowizyjna lichwa IP: 83.17.98.* 12.08.10, 20:54 ludzie! nie ma nic za darmo!co się tak podniecacie tymi prowizjami! za wszysko wszedzie trzeba "bulić" ! od poczęcia aż po grób! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Prowizyjna lichwa IP: *.chello.pl 14.08.10, 15:32 Mylisz się. Na zachodzie szanują klienta, dzięki któremu zarabiają. Twoje pieniądze są obracane przez banki - i na tym głównie, i na sprzedaży usług finansowych, powinny zarabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
rbg000 Re: Prowizyjna lichwa 16.08.10, 14:26 zgadza się. niby już 20 lat żyjemy bliżej Zachodu niż Wschodu, ale u nas dalej coś nie gra. trochę brakuje do np. niemieckich standardów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: Prowizyjna lichwa IP: 193.238.180.* 30.08.10, 17:16 Ostrzegam przed Alior Bankiem. List z groźbami - 40 zł. Likwidacja rachunku - 50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor jakie to banki? IP: *.stat.gov.pl 12.08.10, 13:11 GW bez ogródek uprawia kryptoreklamę więc i Ty napisz który banki Twoim zdaniem należą do uczciwych. A ja dodam od siebie pobieranie prowizji za wyświetlenie w bankomacie salda. Z tego co pamiętam w mBanku kosztowało to 1zł a teraz 2zł. Poza tym wydzwaniają do człowieka z głupimi ofertami z zastrzeżonego mimo wyraźnych próśb o to żeby tego nie robili. Odpowiedz Link Zgłoś
kosskoss Re: jakie to banki? 12.08.10, 13:33 bank w ktorym mam konto traktuje mnie dokladnie tak, jak sobie tego zycze. olewa mnie nie dzwoniac z zadnymi propozycjami zwiekszenia debetow, kart kredytowych czy innych bzdur. pozwala zwiekszac/zmniejszac debet online, zmieniac piny do kart i limity dziennych wyplat, kupe innych pie... wszystko online. ostatnio zniesli tez kretynskie oprocentowanie srodkow na rachunku (jakies 0,0001%) i zrezygnowali z oplat za przelewy i paru innych (nie wiem jakich bo nie korzystam z innych uslug niz przelewy, wyplata z bankomatu i karta w sklepie - a to jest wszystko za darmo). reklama? prosze bardzo - inteligo (znienawidzone PKO BP). milego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m to napisz kiedy zrezygnują z prowizji za kartę, a IP: *.enterpol.pl 12.08.10, 14:24 zamiast kart-zdrapek umożliwią potwierdzenie operacji kodem z sms-a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjjjjjjjjj Re: jakie to banki? IP: 109.78.18.* 12.08.10, 14:38 Rowniez polecam konto inteligo w PKO BP, konto posiadam tam od wielu lat i jeszcze nigdy nie spotkala mnie tam zadna przykra niespodzianka. Podpisuje sie tez pod slowami kosskoss, ze nie bank nie jest nachalny, nie wydzwaniaja do ciebie z nowymi propozycjami a wszystko mozesz zalatwic sobie przez internet. A co do wypowiedzi "m": mnie akurat karty-zdrapki bardzo pasuja, wole taki sposob niz czekac na smsa z kodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: jakie to banki? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 16:33 Akurat Inteligo mnie ostatnio naciągnęło na bezsensowne 8zł opłaty za przelew z rachunku oszczędnościowego na główny. Chciałem otworzyć lokatę, w tym celu trzeba przelać pieniądze z rach. oszczędnościowego na główny. Chciałem zmienić czas jej trwania by wybrać opcję korzystnaiejszą i za 5 min zerwałem lokatę. Środki z powrotem wróciły na konto oszczędnościowe, a nie na główne. Przelałem jeszcze raz te same pieniądze na konto główne, założyłem lokatę i jakie było moje zdziwienie, bo pobrali mi 8zł prowizji za przelew. Złożyłem reklamację ale oczywiście nie została uwzględniona.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: jakie to banki? IP: *.subscribers.sferia.net 12.08.10, 19:00 to weź się zorientuj, bo oni znieśli wszystkie te opłaty, ale wprowadzili prowizje za wypłatę z bankomatu - 5 zeta za każde. Ja tego nie potwierdziłem,a bardzo usilnie namawiali. Nie ma nic za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
kosskoss Re: jakie to banki? 13.08.10, 11:46 nie wprowadzaj ludzi w blad. prowizji nie ma za wyplate z bankomatow PKO, a za wyplate z innych zawsze byla. maly szczegol, bankomatow PKO BP jest od cholery i jeszcze troche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolony Re: jakie to banki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 15:07 A my z żoną mamy konto w Toyota Bank i jesteśmy bardzo zadowoleni. Brak opłat za przelewy, wypłaty z bankomatu (do 3 razy w miesiącu), prowadzenie rachunku i karty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemon® a z ksiedza tez jestes zadowolony? IP: *.aster.com.pl 12.08.10, 16:19 jak ci zonke pozwoli puknąć tez 3 razy w miesiącu? a za następne 'co łaska' :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: jakie to banki? 12.08.10, 21:09 Gość portalu: autor napisał(a): > GW bez ogródek uprawia kryptoreklamę więc i Ty napisz który banki Twoim zdaniem > należą do uczciwych. > > A ja dodam od siebie pobieranie prowizji za wyświetlenie w bankomacie salda. Z > tego co pamiętam w mBanku kosztowało to 1zł a teraz 2zł. Poza tym wydzwaniają d > o > człowieka z głupimi ofertami z zastrzeżonego mimo wyraźnych próśb o to żeby teg > o > nie robili. Po prostu nie odbierać telefonów z numerów zastrzeżonych. A jeśli masz telefon stacjonarny ISDN, można tam zaprogramować opcję "odrzucanie połączeń niezidentyfikowanych". Wtedy telefon cyfrowy nie dzwoni. Gorzej z telefonami komórkowymi, ale i tam wyświetla się informacja "numer zastrzeżony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymalnebiuro.pl sposób na nachalne call center IP: *.chello.pl 17.08.10, 13:01 Ja podaję we wszystkich ankietach oraz instytucjach (w tym bankach) numer TAK-TAKa, którego mam zawsze przy sobie. Wtedy wiem, że na ten numer nie dzwoni nikt ważny (ważni klienci dostają inny numer tel. GSM) I jak ktoś mi dzwoni na TAK-TAKa, a mam czas (np. robię coś na kompie), to sobie odbieram taki telefon i pozwalam się drugiej stronie wygadać. Ona ma zaliczoną rozmowę do statystyk, a ja... doładowane konto telefonu na prywatne rozmowy, bo mam włączoną opcję "za każde 2 minuty rozmów przychodzących - 1 minuta do ERY i na stacjonarne" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Prowizyjna lichwa IP: *.tarnow.mm.pl 19.08.10, 07:31 To podaj nazy tych bankow Odpowiedz Link Zgłoś
starchaser Pan Adam z artykułu to idiota. 12.08.10, 13:00 do US wystarczy dostarczyć umowę hipoteczną wraz z umową kredytową z bankiem i sprawa załatwiona. żadnych kwitków brać nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryky Re: Pan Adam z artykułu to idiota. IP: *.chello.pl 12.08.10, 16:01 umowa kredytwa mowi panu tylko żma pan kredt ,do US potrzebny jest dokument że sie kredyt SPŁACIŁO a to dwie różne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani adamowa Re: Pan Adam z artykułu to idiota. IP: *.chello.pl 12.08.10, 19:31 Pan Adam nie musi wszystkiego wiedzieć i czuć się jak na wojnie - czujny, zwarty, gotowy. Jak idę do sklepu po fajki to też się nie pytam, ile kosztują, zakładając, że kilkanaście złotych mi wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerard_żydpardieu WBK - złotówka za sprawdzenie stanu konta w bankom IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.08.10, 13:04 bankomacie, zaznaczam, że nie zamawiam nigdy wydruku. zawsze wybierałem opcję "wyświetl na ekranie". i za co ta złotówka? zanim się zorientowałem, na przestrzeni kilku miesięcy kosztowało mnie to kilkanaście złotych. za co, do jasnej cholery ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el.rubio Gerard Żydpardieu nie pajacował za darmo, więc za IP: 80.48.2.* 12.08.10, 13:17 światową reklamę bulisz dziś łosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Gerard Żydpardieu nie pajacował za darmo, wię IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 15:43 Jeszcze Cleese i DeVito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_uzja 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: *.wamm.com.pl 12.08.10, 13:14 Jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś tak na prawdę skarżył się na mBank, ale korzystając z okazji odradzam wszystkich i przestrzegam przed Bankiem BPH, to są dopiero oszuści, złodzieje i traktują nas klientów jak numer statyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badziewiak Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:12 Gość portalu: al_uzja napisał(a): > Jakoś nie zauważyłam, żeby ktoś tak na prawdę skarżył się na mBank ??? chyba zartujesz :-DDD od czasu odejscia Lachowskiego wszystko co zwiazane z BRE (mBank, multibank) zeszlo na poziom szamba i szoruje po dnie pelnym g*wna nie polecam niczego co zwiazane z BRE - dzisiaj to totalny syf niestety a jesli chodzi o BPH www.stracilem-z-bph.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: już nie klient dodam jeszcze jedną bzdurę IP: 91.208.10.* 12.08.10, 13:21 Kredyt 6000 opłaty i prowizje 200 ubezpieczenie na życie 0,2%/m-c = 720 zł - bo spłata rozłożona na 60 m-cy. Wzięcie kredytu z opcją odjęcia opłat od sumy kredytu. W efekcie zamiast 6000 dostajesz na wejściu 5080zł. A informacja nt. RRSO 32,47 Taką promocję funduje Bank Pocztowy Trochę drogie to ubezpieczenie tak niewinnie wyglądające jako 0,2% na miesiąc (tylko dlaczego pobierane jednorazowo) i co w przypadku wczesniejszej spłaty tego dziadostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eith Re: dodam jeszcze jedną bzdurę IP: 89.167.15.* 12.08.10, 15:33 A moim zdaniem to nie bzdura. Wiadomo, że każdy będzie się starał sprzedać swój produkt i przedstawić go jak najatrakcyjniej. Jednak na końcu dostaje się wszelkie wyliczenia i można zadecydować, czy podpisać umowę, czy też nie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płatnik Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:28 A jedna taka właśnie wzrosła z 22 do 23% a inna na nieprzetworzoną żywność (czyli taką jaką kupują biedni ludzie) 3 do 5 procent (czyli państwo zabiera o 66% więcej niż do tej pory). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ancymon Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: 178.56.58.* 12.08.10, 13:37 Jeśli chodzi o Bank Millenium, to argumentacja jest mocno naciagana. Zamiast 5000 tysięcy, wystarczy założyć lokatę na 3 miesiące z dziennym oprocentowaniem, np. 3tys. Codziennie dochodzi 33gr a więc mamy na miesiąc 10zł czyli 3 zł zysku po potrąceniu 7zł. jakie to proste?? To jest bank dla myslących. Inna rzecz, że w miesiącu lipcu potrącili po 7zł bezprawnie, ale już zwrócili te 7 zł - tu dali ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qibic Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.10, 14:50 Ty tak poważnie? W innym banku wrzucam 5k na lokatę i mam 10 zł bez potrącania 7 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: *.unisoft.com.pl 12.08.10, 15:56 A dlaczego bezprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 15:49 A na przetworzoną (czyli większość pisiaku) spadła z 7% na 5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figol Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: 85.222.87.* 12.08.10, 19:18 a jak ci POmatole wzrośnie vat na prąd,paliwa o 1 punkt proc. to żywność przetworzona czy też nie,nie wzrośnie? Pomyśl trochę jełopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awk Re: Fiskus pobiera najbardziej idiotyczne prowizj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 02:18 do gosia: figol Oczywiście,że nie wzrośnie! Wzrośnie wtedy gdy wzrośnie cena za prąd czy paliwo ale to inna bajka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 13:37 Jak się podpisuje wszystko bez czytania, zwłaszcza cenników stanowiących załączniki do umowy - to później się ludzie dziwią, że koszty przelewów walutowych OUR są takie, a nie inne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badziewiak Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:16 Gość portalu: ze napisał(a): > Jak się podpisuje wszystko bez czytania, zwłaszcza cenników stanowiących > załączniki do umowy - to później się ludzie dziwią, że koszty przelewów > walutowych OUR są takie, a nie inne... Jestes debilem czy udajesz? Chcesz powiedziec, ze cennik dolaczany do umowy jest niezmienny przez caly okres korzystania z konta? Moze jeszcze w umowie jest punkt "cennik nie ulega zmianom przez caly czas trwania umowy" :-DDD Gdzie tacy debile sie rodza heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan a gdzie się rodzą takie buraki jak ty IP: 91.208.150.* 12.08.10, 14:23 to zapytaj rodziców - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu gazet Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:45 ale to są akurat najprostsze sprawy związane z przelewami walutowymi. Mimo, że prowizje się zmieniają w czasie, wiadomo,że OUR jest zawsze droższe niż SHA. w Multibanku wyjdzie mu to tyle samo (zawsze biorą 20+5 zł niezależnie od kwoty) ale w BZWBK mógł sprawdzić ile biorą za przyjęcie przelewu walutowego. I jeszcze 5 zł za potwierdzenie? po co mu? A już kuriozum, że nie wysłał jako SEPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.10, 23:19 >>"Mimo, że > >prowizje się zmieniają w czasie, wiadomo,że OUR jest zawsze droższe niż SHA. Wiadomo? Komu? Specjaliście może wiadomo. Ale użytkownikami banków nie są wyłącznie specjaliści. Nie można zmuszać klienta banku by był prawnikiem i ekonomistą w jednym. Klient musi działać w minimalnym w zaufaniu do banku. Jeśli musiałby każdorazowo przed czynnością zapoznawać się z regulaminami, cennikami, zarządzeniami, przepisami, trwałoby to dłużej, niż przesłanie pieniędzy gońcem umyślnym. Dlatego właśnie banki nie powinny zastawiać na swoich klientów pułapek. Kto raz w nią wpadnie, bo zaufa bankowi, ten potem ufać mu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 12.08.10, 13:37 PeKaO SA przy wniosku o zmniejszenie kredytu odnawialnego zaządał wszelkich zaswiadczeń, ale przy jego przedłużaniu nic takiego nie chce. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 15:10 To co wyprawia Multibank to rekord świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polakk0 SHA - tani przelew IP: 193.23.63.* 12.08.10, 13:39 co za cioł to wymyślił... a umowy i tabele opłat trzeba czytać a nie później się żalić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czalo 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: 109.243.100.* 12.08.10, 13:43 TO JESZCZE NIC ... jeden z panów napisał że bank millenium wprowadził opłatę 7 pln za prowadzenie konta. Otóż ja takie konto byłem zmuszony założyć gdyż połakomiłem się na kredyt hipoteczny w tym banku i konto do obsługi było bezpłatne NORMALKA. A tu po 3 latach zmiana opłat i prowizji i moje konto stało się płatne. Oczywiście bank poinformował mnie , że mogę odstąpić od umow...no właśnie nie mogę gdyż konto to jest niezbędne do obsługi hipoteki. Oto sytuacja bez wyjścia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 12.08.10, 13:52 Tosamo w Multibanku. Dotąd 0 (zero) zł za prowadzenie konta (wpływy ponad 2,5tys zł) oraz 2 zł za karte - zwracane przy zrealizowanej kwocie (500zł) Od wrzesnia - 9,5zł za prowadzenie konta, plus 5 zł za każdą karte debetowa (w moim przypadku dwie). Żadnych zwrotów. W moim przypadku z 0zł skok na 19,5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zubik Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: 81.210.87.* 12.08.10, 13:57 jest proste wyjscie, o którym pracownik banku powinien Cie poinformowac. Mozna przekształcic ROR na konto tzw lokacyjne. Bezpłatny rachunek, z którego pobierane sa raty kredytu. Takie konto nie ma zadnych innych funkcji typu przelewy Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 12.08.10, 14:12 Gość portalu: zubik napisał(a): > jest proste wyjscie, o którym pracownik banku powinien Cie poinformowac. Mozna > przekształcic ROR na konto tzw lokacyjne. Bezpłatny rachunek, z którego > pobierane sa raty kredytu. Takie konto nie ma zadnych innych funkcji typu przel > ewy Sam to od nich wyciągnąłem. W zawiadomieniu nie było o tym słowa. Tylko, że to nie jest takie proste. Na koncie mam np. historie wykonanych przelewów,do których strace dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:24 Jak już pisałam poniżej - nic nie tracisz. Ja mam dostęp do transakcji on line od stycznia 2009, a konto techniczne mam od listopada 2009. Pytać i wymagać !;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: 188.33.157.* 12.08.10, 18:36 ja robię przelewy z tego konta w oddziale za 5 zł czyli można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnitz Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:19 Nie musisz!! Możesz zmienić konto na konto techniczne bezpłatne. Nie możesz oczywiście dokonywać żadnych przelewów itp, ale już podgląd on-line jest dostępny. Przetrenowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys kiepski artykuł IP: 91.208.150.* 12.08.10, 13:50 "(...)Za każdą złotówkę przelaną z banku do banku zapłacił złotówkę prowizji. Czyli stopa prowizji wyniosła jakieś 25 proc(...)" - nie za każda złotówkę tylko za każde eur, to po pierwsze po drugie przelewanie eur pomiędzy kontami w Polsce kosztuje tyle samo i trwa tyle samo co przelewanie z Polski na Haiti - ta sama procedura i tyle samo banków zaangażowanych - przelew w eur idzie najczęściej pzrez Frankfurt (nieważne że pomięzy bankami w polsce), a przelew w usd przez NY - Odpowiedz Link Zgłoś
dskowronski Re: kiepski artykuł 12.08.10, 14:24 Gość portalu: borys napisał(a): > "(...)Za każdą złotówkę przelaną z banku do banku zapłacił złotówkę > prowizji. Czyli stopa prowizji wyniosła jakieś 25 proc(...)" - nie > za każda złotówkę tylko za każde eur, to po pierwsze po drugie > przelewanie eur pomiędzy kontami w Polsce kosztuje tyle samo i trwa > tyle samo co przelewanie z Polski na Haiti - ta sama procedura i > tyle samo banków zaangażowanych - przelew w eur idzie najczęściej > pzrez Frankfurt (nieważne że pomięzy bankami w polsce), a przelew w > usd przez NY - Masz rację, ale nie do końca, bo w przypadku EUR wysyłanego po Polsce można się jeszcze rozliczyć przez euroelixir - nie wszystkie banki polskie do niego należą, ale większość tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys być może IP: 91.208.150.* 12.08.10, 14:33 moja wiedza "bankowa" pochodzi z przed mniej więcej 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: 212.49.162.* 12.08.10, 13:52 Ja mieszkam w Hiszpani i pierwsze co mi sie tutaj spodobalo to to, ze banki bardzo uwazaja na klientow i te prowizje o ktorych piszecie tutaj sa nie do zaakceptowania. Zastanawialam sie, czy to w ogole jest legalne i czy UE nie powinna tego spradzic. Tutaj to klient jest jest najwazniejszy a nie bank i jesli nie chcesz czegos zaplacic to da sie to wynegocjowac, ale oplaty za uzywanie systemu SWIFT? za bledny numer konta, lub operacja odrzucona, to poprostu hanba. Zdzieranie kasy. Jak moze byc prowizja wieksza od przelewu? To nie do pomyslenia! Ja w moim banku za tranzakcje krajowe place 3€ oplaty jesli robie przelew w banku, jesli robie to sama przez internet 1€. Przelewy miedzy kontami tego samego banku sa bezplatne. Przelew zagraniczny to te same oplaty co miedzybankowy narodowy i moze sie zmienic tylko i wylacznie w zaleznosci od wysokosci przelewu, ale nigdy nie beda to sumy porownywalne z polskimi. Co do kart to wiele z nich ma tylko prowizje roczna. Nie ma kosztow zwiazanych z nie uzywaniem, limitem zuzytym, itp. Nie ma znaczenia. Jesli np. masz w danym bank swoja wyplate to mozna dostac karte za darmo. Nie ma zadnych kosztow. Ja mam kilka kart i place tylko za jedna. Zalezy jak to wynegocjujesz jak podpisujesz umowe. Ja poprostu w to nie wierze. Myslalam, ze cos sie zmienilo. pamietam, ze jak mieszkalam w Polsce, 9lat temu. Mialam konto w Millenium i pobierano mi prowizje za to, ze wyciagalam MOJE pieniadze z bankomatu. Za wszystko trzeba bylo placic. I tracilam ich wiecej na prowizje niz na wlasne wydatki. Mam tylko nadzieje, ze wkoncu jakas komisja sie tym zajmie, ktos zlozy jakas skarge na wyzszych ponadkrajowych szczeblach. Nie wiem czy to aby na pewno jest legalne. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badziewiak Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:22 Oj nie ma tak zle w PL. Po prostu jelenie sami daja sie kroic zakladajac konta w jakichs badziewiatych bankach. Pozniej daja sobie wciskac jakies karty, kredyty i inne z d* wziete uslugi, ktorych tak naprawde nie potrzebuja. Dopiero gdy widza w historii operacji, ze bank ich kroi to zaczynaja toczyc piane z ryja. Spokojnie mozna miec konto, ktore nic nie kosztuje, ma przelewy krajowe przez internet za darmo oraz debetowke w takiej samej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ive_got_5_on_it Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 12.08.10, 22:53 Zarowno Ty Sylwus jak i wszyscy narzekajacy rodacy powinniscie sie cieszyc ze nie mieszkacie w US albo UK, bo tam dopiero banki robia ludzi w ch...a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cailin Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: 217.155.207.* 16.08.10, 17:00 yyy, moze cos wiecej na ten temat? Mieszkam w UK. Prowadzenie rachunku gratis, karta debetowa gratis, kredytowa gratis pod warunkiem ze splacam regularnie co miesiac. Przelewy miedzybankowe gratis, na koncie tego samego dnia (najczesciej w ciagu kilkunastu sekund). Wybieranie gotowki z bankomatow roznych bankow gratis. Jak mnie niby w konia (ze tak to kulturalnie okresle) robia? Bo nie zauwazylam. Od 4 lat nie wydalam ani funta na operacje bankowe/prowadzenie rachunku. ive_got_5_on_it napisał: > Zarowno Ty Sylwus jak i wszyscy narzekajacy rodacy powinniscie sie > cieszyc ze nie mieszkacie w US albo UK, bo tam dopiero banki robia > ludzi w ch...a. Odpowiedz Link Zgłoś
slowenia Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 13.08.10, 16:12 Gość portalu: Sylwia napisał(a): > Ja mieszkam w Hiszpani i pierwsze co mi sie tutaj spodobalo to to, > ze banki bardzo uwazaja na klientow i te prowizje o ktorych piszecie tutaj sa nie do zaakceptowania. > Tutaj to klient jest jest najwazniejszy a nie bank Taaaaa, rzeczywiście... klient najważniejszy... > Ja w moim banku za tranzakcje krajowe place 3€ > oplaty jesli robie przelew w banku, jesli robie to sama przez > internet 1€. Ja w moim banku za transakcje krajowe płacę... hmm.. nic nie płacę, bo robię przez internet. BTW. Nie widzę powodu, żeby robić w banku, skoro mogę za darmo przez internet. Ale nawet jeśli, to nie kosztuje mnie to 12PLN! > Przelewy miedzy kontami tego samego banku sa bezplatne. W Polsce też... > Przelew zagraniczny to te same oplaty co miedzybankowy narodowy No popatrz, to już wiesz, dlaczego tak bulisz za krajowe - bo masz wewnątrzkrajowe również SEPA... ...i coś mi się widzi, że nie wszystkie zagraniczne tak masz, a tylko w EUR Odpowiedz Link Zgłoś
dskowronski OUR, SHA i SEPA 12.08.10, 14:13 Widać, że autor artykułu nie ma zbytnio pojęcia o przekazach walutowych. Wykonanie przelewu z opcją SHA nie gwarantuje, że bank odbiorcy nie policzy sobie prowizji, a w przypadku tej opcji kosztowej pobierze ją z kwoty przekazu. Nie gwarantuje tego również fakt przesłania przelewu SEPĄ, poza tym nie każdy bank może do każdego wykonać przelew tym systemem i obsługuje on tylko EUR. No i przelew sepowski może (ale nie musi) dłużej "iść", niż zwyczajny. Jeżeli ktoś chce mieć gwarancję, że do beneficjenta dojdzie dokładnie taka kwota, jaka została wysłana, to powinien zawsze wysyłać z opcją OUR, co niestety musi być kosztowne, bo potem następuje dodatakowe rozliczenie prowizji między bankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoon 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:14 Gdyby wybrać opcję SHA to czy przypadkiem kontrahent nie dostałby kwoty przelewu pomniejszonej o te 80 PLN opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1945 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:30 Zalecam Bank Śląski. Świetna współpraca, bez niespodziewanych jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ad3407 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... 12.08.10, 14:38 Najzabawniejszy jest przykład z klientem LukasBanku, który wydał 22 tys. a jego żona 16 tys. w roku, a który rozsierdził się gdy bank pobrał mu 75 zł za używanie karty, zgodnie z umową zresztą :D Jak podciera się banknotami zamiast papierem toaletowym to nic złego mu się nie stanie. Mam konto w Lukasie od kilku lat i nie zdarzyło się abym był z którejś usługi nie zadowolony, albo doznał jakiejś krzywdy. I niełatwo mi uwierzyć jakie hece dzieją się w innych bankach... Odpowiedz Link Zgłoś
nemo80 proszę włączyć mózg przy czytaniu 12.08.10, 19:02 te kwoty dotyczą sumy ROCZNYCH operacji opłaconych kartą, więc ten pan raczej podciera się bilonem, a nie banknotami. a na marginesie: wszystkie opłaty (za wyjątkiem błędnie pobranych) pobierane przez bank są zgodne z umową, co nie znaczy, że nie można kwestionować ich wysokości. umowy z bankami są pod tym względem mocno elastyczne (uznaniowe zmiany tabeli opłat i prowizji, brak negocjowania zapisów przez klientów itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewnikaj Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.tami.pl 19.08.10, 11:04 nauczyc sie liczyc, jezeli koles w ciagu roku wydal 22 tysiace to jest niecale 2 tysiace miesiecznie, dorosnij i zrozumiesz ze to w polskich realiach jest minimum socjalne na przezycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n IP: *.lex.pl 12.08.10, 14:42 Mi też pobrali, ale zadzwoniłem i zwrócili. Babka płakała, że pełno klientów dzwoni bo to błąd systemu. Kiedyś w mbanku źle mi naliczali odsetki od kredytu (LIBOR+marża zamiast tych decyzji zarządu i płaciłem mniej) w sumie ok 1500zł. Jak się warunki zmieniły i nie było dla mnie już tak korzystnie to złożyłem reklamacje i z przeproszeniem, że to oni mieli błąd, nie kazali mi zwracać tych 1500zł. Więc w mBanku nie jest tak źle. UWAGA bankomaty na świecie są za darmo!! a w polsce nie wszystkie, ale dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
pandora-online ach jak ja sie ciesze 12.08.10, 15:12 Zawsze mowilem ze Polska Tuska to kraj bezprawia. To dopiero POczatek zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek Re: ach jak ja sie ciesze IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 16:02 Masz pod krzyżem internet? Odpowiedz Link Zgłoś
heremita Re: ach jak ja sie ciesze 12.08.10, 17:17 nie, pewnie ma internet w krzyżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: ach jak ja sie ciesze IP: 195.184.82.* 12.08.10, 18:59 W sumie to tam naprawdę jest darmowy internet, ale załatwiony przez HGW, więc nie wiem, czy obrońcom uchodzi go używać. Odpowiedz Link Zgłoś
pesymik Wystrzegajcie się banku BPH 12.08.10, 15:37 Bank BPH po przejęciu GE MONEY wydarło ode mnie za wcześniejsze!!! zapłacenie(czyli nie w terminie) kredytu odnawialnego 45 zł no i 45 zł za miesiąc, no bo przecież następna wpłata pokryła dopiero poprzedni miesiąc. Żeby było zabawnie rata kredytu wynosiła 20 zł :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 a ja nie mam konta ROR ani karty do bankomatu, ani IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.08.10, 16:30 nie biore kredytow, a rachunki za prad,gaz,itp.place w lokalnej agencji PKO BP i wiem,ze mam tam dac po 2,5 zl za przelew.Mam 5 takich rachunkow - kosztuje mnie to 12,5 zl na miesiac,trudno, ale innych przygod z bankami nie mam. Mam za to lokaty w ING,konto OKO i karte kredytowa, ale wszystkie w/w rzeczy w ING nic mnie nie kosztuja,karta tez nie,bo place nia prawie za wszystko i wyrabiam 500% normy,od ktorej sie nie placi nic za karte, a dlug splacam do 16go w miesiacu i kredyt mam tez za darmo.Zarobilem juz troche na odsetkach od lokat w zyciu, najbardziej w latach 1990-92, gdy lokowalem w zlotych na 80%,tak tak,na 80%, zapytajcie sie starszych,ze tak bylo, a za te masy zlotych z odsetek kupowalem marki RFN,ktore byly stale w cenie, troche na tym bylo zysku, raz nawet kupilem za te odsetki z BGZ uzywane auto.Nigdy nie dalem nic bankom, tylko od nich bralem.Dziwie sie ludziom,ze tak tucza te banki, ja zyje juz 50 lat i nic im nie daje.Inna sprawa,ze zyje skromnie,kupuje tylko za gotowke i tylko to na co mnie stac, np. mam zawsze tylko uzywane auta z RFN,ktore sam kupuje w RFN za gotowke.Jestem Krakusem i oszczednosc(centusiostwo) mam w charakterze od pokolen.Obecnie Niemcy sa mi biscy duchowo,bo lansuja tu haslo:Skapstwo jest sexy (Geiz ist geil),zabojcze dla bankow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123! Re: a ja nie mam konta ROR ani karty do bankomatu IP: *.multimo.pl 14.08.10, 13:02 place w lokalnej agencji PKO BP i wiem,ze mam tam dac po 2,5 zl za przelew.Mam 5 takich rachunkow - kosztuje mnie to 12,5 zl na miesiac Nigdy nie dalem nic bankom, tylko od nich bralem.Dziwie sie ludziom,ze tak tucza te banki, ja zyje juz 50 lat i nic im nie daje. Taaaak, nic nie dajesz. A te 12,5 za kilka opłat to przecież nic. I do tego czas spędzony w kolejce w tej agencji... Załóż sobie darmowe konto gdziekolwiek (są jeszcze) i wyklikuj te przelewy przez internet. Też za darmo. I 12,5 co miesiąc w kieszeni. Kawę i ciastko raz w miesiącu funduje Ci bank :) Albo piwo i paluszki, jak wolisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Wystrzegajcie się banku BPH IP: *.blt.pl 12.08.10, 18:29 PBH to lider takiej sciemy. za kwitek o stanie kredytu winszują 12 franków czyli 36 zyla i czas oczekiwanie do 10 dni. Rewelka po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta W banku nie wiedza co to jest cykl rozliczeniowy IP: 204.153.88.* 12.08.10, 15:45 Dla przypomnienia (w banku pracowalem i wkrotce znowu bede pracowal jak o informatyk w USA) ze cykl rozliczeniowy miesieczny to nie dany miesiac kalendarzowy roku. Tak wiec pierwszy cykl w momencie zawarcia umowy o usludze zaczynajacej sie np. 15 maja oznacza ze karty trzeba by uzyc do 15 czerwca a nie do konca maja. Umowy tez nie dzialaja wstecz. Poza tym karty zaczynaja (w normalnym swiecie kredytowym na Zachodzie) dzialac od momentu aktywacji (np. przez telefon), a do tego momentu zaden zdrowy bank nie ma prawa (w zdrowym systemie finasowo-prawnym) pobierac zadnych oplat okresowych za wykorzystywanie karty (bo po prostu konto nie jest uaktywnione czyli kontrakt nie nabral jeszcze mocy prawnej). Ech te bledy informatykow juniorow... a moze cwaniactwo tych co podali dane do specyfikacji systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Nieudolny system i klient placi za SWIFT IP: 204.153.88.* 12.08.10, 15:53 Dla ignorantow informtycznych z bankow w Polsce. Za SWIFT mimo ze zawsze sie placi to uzywa sie go do platnosci raczej wiekszych sum. Jakich nie moge powiedziec, ale widzialem w USA przelewy bardzo duze bardzo bogatych ludzi w tym bankow (takze polskich). Do platnosci/przelewow niskiej wartosc sluza nieco inne mentody, by uniknac wysokich kosztow. Niestety bank musialby dbac o obizanie kosztow na korzysc klienta a jak widac nie wszystkie banki w Polsce obchodzi zadowolenie klienta i oszczedzanie mu pieniedzy. Z USA... (polski informatyk w finansach) Odpowiedz Link Zgłoś
ive_got_5_on_it Re: Nieudolny system i klient placi za SWIFT 12.08.10, 22:49 Informatyku polski w USA... w USA dzialaja troche inne systemy niz w EU wiec sie nie m0ndruj Odpowiedz Link Zgłoś
cleomenes 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... 12.08.10, 16:52 lekko nie ma i nikt nie mowil, ze z bankami bedzie. ja poki co jestem w getinie, gdzie nie place za prowadzenie konta nic i przelewy internetowe tez free. nie wymagam od banku zbyt wiele i wtedy nie ma rozczarowan Odpowiedz Link Zgłoś
heremita Re: 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat n 12.08.10, 17:08 Gość portalu: mBank napisał(a): > Ja mam. Pobranie przez mBank prowizji 1,5 PLn za bezpłatną zgodnie z > taryfą opłat i prowizji kartę MasterCard Debit Contact (bez systemu > pay pass) To złóż reklamację a nie płacz w rękawek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaskier 110 zł za przelew, 25 zł za to, że bankomat nie... IP: *.orneta.arkusnet.pl 12.08.10, 17:36 W Warmińskim Banku Spółdzielczym (Jonkowo)w tabeli opłat i prowizji jest pozycja:zaświadczenia o stanie zadłużenia z tytułu kredytów bankowych i innych 30-70 zł.Klient poprosił o pismo z wyszczególnieniem spłat kapitału i odsetek.Zażądano 210 zł, bo potraktowano to jako usługi nietypowe i nieprzewidziane w taryfie, z negocjowaną opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś