Gość: Ojciec IP: *.pl / 83.14.255.* 21.07.06, 23:17 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ojciec Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.pl / 83.14.255.* 21.07.06, 23:33 piszecie i rozpowiadacie same bzdety!!! przepraszam za slownictwo ale tak jest,bo życie wygląda zupelnie inaczej! Jestem Ojcem samotnie wychowywującym dwójką dzieci od 2002r. i wiem co to oznacza wydębić alimenty od drugiego rodzica ,a tym bardziej od matki! W moim przypadku wygląda to tak,że Pani pracuje sobie w Angli i malo tego odwiedza rodzine,przebywa w kraju co dwa miesiace po 30 dni a biuro komornika mówi mi,że nic nie moze Jej zrobić gdyż nic nie posiada?! prawo w Polsce jest do deeeeee.... , inaczej dla przestępców! Bo po co placić jak i tak nic nie zrobią,wystarczy nie mieć stalego adresu i legalnego dochodu.Kaczyński niech mi tutaj nie mówi o ochronie Państwa nad dziećmi jak i biednymi,sam jestem jako Ojciec na 2 grupie renty w wieku 34 lat,wszystkie te zapewnienia przedwyborcze to jedna wielka farsa!!! milego wszystkim!!! Taki Tam sobie jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 08.08.06, 12:40 Ukonczyłam w marcu tego roku 24 lata,mimo to pobieram do sierpnia b.r zaliczke alimentacyjna.Nie wiem czy w zwiazku z tym,ze moj dochod jest niski i mam zasadzone alimenty od ojca,moge sie dalej ubiegac o takowe swiadzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alusia Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypłacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:29 W końcu rzad coś robi dla nas samotnych matek.TO właśnie my staramy sie o przywrócenie funduszu alimentacyjnego dla naszych dzieci.A tatusiów niech osadzą w obozach pracy i niech odpracowują wydane pieniądze przez państwo.Mam nadzieje że decyzja o funduszu alimentacyjnym zapadnie szybko.Nasze dzieci chcą życ godziwie,a my dwoimy się i troimy aby im to zapewnić,a Tatusiowie?-cóz ich obchodzą ich własne dzieci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka4 Zaliczka alimentacyjna a egzekucja alimentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:21 Od rodziców mających płacić alimenty państwo ze swoim aparatem przymusu nie może wyegzekwować więcej niż 10 proc. należnych dzieciom pieniędzy. To patologia. W Wielkiej Brytanii wskaźnik ten wynosi około 80 proc. Aby to zmienić, potrzebna jest zmiana mentalności ludzi. Obecnie w Polsce istnieje przyzwolenie społeczne na niepłacenie alimentów. Osoba mająca je płacić traktowana jest jak człowiek skrzywdzony, jak ofiara. Natomiast rodzica samotnie wychowującego dziecko uważa się za uzurpatora. Trzeba też wyprowadzić zadania związane z egzekucją alimentów z ośrodków pomocy społecznej. Pracownik socjalny ops, mający ogromną liczbę zadań, nie ma po prostu czasu, aby zajmować się egzekucją. To dla niego dodatkowe zajęcie za dotychczasowe wynagrodzenie. W gminach powinny powstać specjalne komórki, ze specjalnie zatrudnionymi ludźmi do egzekucji. Byłoby to z korzyścią dla nich i budżetu. Wyegzekwowane pieniądze w połowie pozostają w gminie, a w połowie wracają do budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelniczka A taka sprawa? IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.08.06, 14:12 A co w sytuacji , kiedy od 2 lat pobieram zaliczke na 5-letniego syna i w chwili obecnej jestem w 8 miesiacu ciazy z innym mezczyzna? Mieszkamy razem juz 3 lata. Czy po porodzie strace zaliczke alimentacyjna na 1-szego syna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toska Re: A taka sprawa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:38 niezabiorą pani tą zaliczke poniewarzod sierpnia weszła ustawa rze kobieta morze powturnie wyjsc za mąz jak terz byc w wolnym związku z innym partnerem to niedyskwalifikuje do pobierania nadal swiadczenia i tak powinno byc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania... Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypłacą IP: *.astral.lodz.pl 30.08.06, 21:08 Tak naprawde chcialabym wiedziec jak sie wylicza wszystko potrzebne do zaliczki, co jest brane do niej!...czy tylko goły dochod bez podatku...?czy rowiez zasilek rodzinny i dodatek na ksiazki?i to jest calosc dzielone na czlonkow w rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka4 Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:58 Do zaliczki alimentacyjnej liczy się dochód z zaświadczenia US (po odliczeniu podatku i składek - jest wyszczególniony)+ alimenty od komornika (zaświadczenie za 2005):12 miesięcy = xxx : liczbę osób w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GINA Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypłacą IP: 62.29.136.* 07.09.06, 16:00 Fundusz Alimentacyjny faktycznie wspomagał samotnych rodziców w wychowywaniu dzieci, otrzymywałam pieniądze z funduszu na troje dzieci( w tym dwoje niepełnosprawne) przez trzy lata. Teraz w/g nowych przepisów - nie przysługuje mi nic ani zasiłek rodzinny, ani dodatki do zasiłku rodzinnego, ani też zaliczka alimentacyjna ponieważ ustalone są tak niskie progi dochodowe na członka rodziny, że nicsię dzieciom nie należy . Cały ciężar utrzymania i wychowania dzieci spoczywa na mnie . Ojciec nie interesuje się wogóle dziećmi , nie odwiedza, nie wie jak się uczą czy są zdrowe i czy wogóle żyją. Pracuję, staram się zapewnić im godziwe życie (aby nie brakowało im jedzenia i podołać wszelkim opłatom bardzo wysokim jakim jest czynsz , media , książki ubranie ,leki itp. Biorę pożyczki z zakładu pracy ,"łatam dziury" finansowe , później znów zalegam z czynszem i tak w kółko , jedna wielka farsa. Ojciec dzieci nie ma stałedo zameldowania , nie pracuje legalnie i może się tylko śmiać! bo co kto mu może zrobić ! Co z tego, że jest nowa ustawa na dłużników alimentacyjnych i tak się nic nie dzieje ,jest tak jak było,tylko ja sama już nie mam siły pokonywać te problemy. Później jak dzieci dorosną i będą legalnie pracowały to wtedy szybko rząd obarczy ich obowiązkiem opieki nad starym i chorym ojcem , który nie zdążył wypracować sobie emerytury, wtedy szbko ich znajdą ,nie będą musieli szukać latami jak teraz tatusia ,który uchyla się od obowiązku łożenia na swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinaa Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 13:55 przywracają ten fundusz w koncu czy nie ?powiedzcie mi jesli wiecie prosze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toska Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 20:48 to jest nasza Polska rzeczywistosc dają tylko tym matkom co niepracują a raczej wybrały sobie taki sposub na rzycie rze stoją pod opieką na gotową forse liczą i sie dobrze maja a my matki co sie staramy o byt naszych dzieci mamy fige z makiem mnie terz tak załatwili bo mamdobre dochody i pomoc mi sie nienalerzy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara K Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypłacą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 19:02 Czy autor artykułu jest pewien zdania które napisał "Do wyższej pomocy mają prawo rodziny bardzo ubogie, w których dochód na osobę nie przekracza 50 proc. kryterium, czyli 291,5 zł. " Pytanie jest o tyle istotne, że w decyzjach wydanych w mieście Bytom interpretacja zapisu art. 8. ust.2 jest zypełnie inna. Mianowicie do wyższej pomocy mają prawo rodziny bardzo ubogie, w których dochód całej rodziny nie przekracza 50 proc. kryterium, czyli 291,5 zł. Będę wdzięczna za informacje z innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samotna matka Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: 80.48.166.* 26.05.08, 15:30 mój syn skończył 18 lat pół roku temu.Jest dzieckiem upośledzonym,w styczniu otrzymał rentę socjalną,z zastrzeżeniem,że jest trwale i całkowicie niezdolny do pracy.Moja pensja wystarcza na opłaty,żyjemy z Jego renty,tzn.z kwoty 475 zł.mies.Zaliczka alimentacyjna mu się nie należy,bo się nie uczy.A gdzie ma się uczyć,skoro dla takich dzieci jak on nie ma szkół????Ojciec do niczego się nie poczuwa,choć ma zasądzone alimenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja52 Re: Zaliczka alimentacyjna. Sprawdź, ile ci wypła IP: *.miechow.com 01.10.08, 17:35 Czyli matka,która stara się pracując i jej dochody przekraczają określony przez państwo pułap dochodu na 1 członka rodziny zawsze jest karana , bo skazana jest na to ,że sama musi utrzymywac dziecko/ci, a " biedny " tatuś nie płaci , bo albo mu się nie chce pracować ,albo ukrywa swoje dochody!!!! i nie ma z czego komornik zciągnąć zaległych i bieżących alimentów i wszystko w tym państwie prawa jest Ok!!! - szkoda czasu pisać/ mówić na ten temat...W tym kraju świetnie się czują tzw. dłużnicy alimentacyjni ... Odpowiedz Link Zgłoś