Dodaj do ulubionych

Ptasie miasto

17.12.06, 13:45
Na rzece pod moimi oknami zaczyna sie ptasi festiwal. Do wszechobecnych grupek
kaczek krzyzówek, łabędzi, czapli i mew dolaczaja teraz - jak zawsze o tej
porze roku - gromady czarnych łysek i kormoranów. Dzis pojawil sie pierwszy
pluton nurogęsi i jedna kokoszka tzw.kurka wodna, perkoz, tylko czekac teraz
gągołów i bielaczków ( pojedyncze sztuki ). Jak bede miec szczescie to znow
zobacze bąki, polujacego zimorodka i orły bieliki, ale to troche pozniej jak
lod skuje rzeke...:)
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Ptasie miasto 17.12.06, 13:51
      A do słoniny za moim oknem znow bedzie przylatywal - oprocz siorek bogatek i
      modraszek - dziecioł Kajtkiem zwany. Ten to masakruje słoninę w tempie
      ekspresowym! Ale najgorzej jak upatrzy sobie słoninę jakas kawka lub wrona,
      wtedy porywa caly kawalek razem ze sznurkiem i gwozdziem :)
    • przedziwna1 Re: Ptasie miasto 20.12.06, 10:39
      www.kurier.szczecin.pl/?d=wiadomosci&id=101215
      tu potwierdzenie ptasiego zjawiska
      • wirk4 Re: Ptasie miasto 20.12.06, 15:58
        wiesz, też mieszkam nad Dziwną(50 m od brzegu) i obserwuję aktywność ptaków, ale niestety nie mam zbyt dużej wiedzy ornitologicznej- co wcale nie przeszkadza mi obserwować je. Mieszkam mniej więcej w połowie cieśniny. Pozdrawiam
        • przedziwna1 Re: Ptasie miasto 20.12.06, 19:29
          Jak milo, myslalam, ze nie jestes mieszkancem Dz., pytales o wybory u nas :)
          Chyba ze jestes takim mieszkancem z doskoku? Tez milo Cie powitac :)
          Moją wiedze o ptakach wymusily same ptaki. Glupio bylo mi patrzec i nie wiedziec
          na co. Wiec atlasy poszly w ruch :) Teraz juz umiem rozpoznawac prawie
          bezblednie to co tu lata i plywa. Ja jeszcze pod oknami mam trzciny, swietne
          miejsce dla tych mniej smialych ptakow
          • przedziwna1 Re: Ptasie miasto 20.12.06, 19:32
            Masz jakies fotki z Dz? Moze wkleisz na FF Dziwnowa? Pozdrawiam
          • wirk4 Re: Ptasie miasto 26.12.06, 22:41
            Po Twoich zdjęciach domyślam się -mniej więcej-gdzie mieszkasz.Jest to blisko mostu zwodzonego ,od strony stałego lądu. Nieprawdaż? Ja mieszkam na wyspie, w sąsiedniej gminie- na stałe ( nie z "doskoku"- jak to określiłaś). Lubię przyrodę, czasami pływam po Dziwnie obserwując ptaki na wodzie i w szuwarach. Czasami zaglądam na to forum, ale jako bierny uczestnik- niestety. Pozdrawiam
            • przedziwna1 Re: Ptasie miasto 27.12.06, 17:38
              Oj, myslalam, ze mieszkasz w Dz.:) Ja tez mieszkam na wyspie, Jak Ty. A teraz
              wiem, ze tam gdzie Ty mieszkasz to musi byc jeszcze piekniej niz tu, szczegolnie
              na wodzie. U Ciebie na Dziwnej to pewnie widujesz cale stada gesi? I kolonie
              kormoranow? Zazdroszcze, tamten kawalek Dziwnej jest bardziej dziki. Szczegolnie
              latem :)gdy tu opanowuja rzeke skutery i inne "motorohałaśne". 50 m od ciesniny
              mieszkasz... czy z okien domu widzisz wode?
              A czemu jestes biernym uczestnikiem forum? Zagladaj tu czesciej i gadaj z nami
              :) Ja o przyrodzie to moge duzo i dlugo gadac i czytac. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka