Gość: altstadt
IP: *.tvgawex.pl
17.06.07, 00:03
Bylem u Was i jak zwykle, bo to juz czwarty raz jestem umiarkowanie zadowolony.
Największym atutem miasta jest bez watpienia jego polozenie przy granicy z RFN. Spalem i jadlem u Was - jest tanio, a polowe urlopu spedzalem na "rajzie" po usedom - tam wciaz jest ladniej. Jednak za 20 lat, tak mysle ze przekraczajac granice nikt nie zauwazy czy jest w Polsce czy RFN. Mogloby byc tego czasu troche mniej, ale widze tez w swinoujsciu sporo przypadkowosci w podnoszeniu standardow kurortu.
Dobrze ze miasto inwestuje w sciezki rowerowe, ale niektore rozwiazania sa absurdalne - np wysokie przejazdy przez ulice, albo sciezka na grunwaldzkiej - jadac z kaminnke po prawej przed przejsciem granicznym musze skrecic na lewa strone, po przejechaniu kilometra znak odsyla mnie na prawa, a pozniej znowu na lewo. Dlaczego wszystkie sciezki sa tez robione z innych materialow?
Podobnie jest z chodnikami w dzielnicy uzdrowiskowej - raz polbruk, raz kostka bauma, raz stary wzor niemiescki "na szago z granitem", a to znowe betonowe plyty w jednym kolorze, a pozniej w dwoch. To wyglada jak by wladze miasta nie mialy spojnej koncepcji tego co chca zrobic.
Ulice tez wolaja o pieniadze na remonty. Wedlug mnie o natychmiastowy remont prosi sie przedluzenie wybrzeza wladyslawa IV. Przeciez to brama do miasta dla tysiecy turystow korzystajacych z uslug Adler Schiffe i dla zeglarzy. Przydaloby sie tez na nowo polozyc bruk na Wojska Polskiego. Bron Boze zalewac go asfaltem, bo takich pieknych bazaltowych alei to niedlugo ze swieca bedzie sie w Polsce szukac. Urzad miasta poza wywieszeniem baneru ze czesc budynkow na pl. Mickiewicza jest "zum Verkauf" powinien tez uporzadkowac chodniki wokol nich. Tez marzy mi sie rowny bruk zamiast asfaltu, ktory niszczy klimat takich pieknych miast jak Wasze.
Radzilbym tez wlascicielom pieknych poniemieckich budynkow, by byli ostrozni przy remontach. Decydujac sie na kolejne przybudowki bardzo latwo zepsuc architektoniczne piekno budynkow. Cieszy jednak to, że prawie kazdy ogrod jest pelen kwiatow i kwitnacych krzewow. Tak trzymac.
Wydaje mi sie tez ze pewna zapomniana, chociaz ciekawa czescia miasta jest Karsibor. Dopiero teraz dowiedzialem sie ze jest tam tak stary kosciol i zachowal sie basen dla u-bootow. Aleja ktora prowadzi przez wyspe tez jest warto by uwieczniac ja na zdjeciach.
Na koniec chcialbym, aby udalo sie wam przeforsowac pelne otwarcie przejscie na Grunwaldzkiej. To co dzieje sie tam teraz to groteska. Brak parkingow po obu stronach dla pojazdow osobowych sprawia ze przemyka tam kilka osob na godzine a celnicy zastanawiaja sie jak spedzic tam czas. (Przynajmniej po 3 przejazdach rowerem odnioslem takie wrazenie. Jesli RFN lub Mecklemburg-Vorpommern dalej bedzie robilo pod górę z szerokim otwarciem szlabanu, to unijni urzednicy, ktorzy wydali gruba kase na taka zabawke powinni za to beknac. Swoja droga nie rozumie tez tego dlaczego zbudowano to przejscie skoro lada moment znikna kontrole na granicach takze wewnatrz nowych panstw chlonkowskich ze starymi?
I na koniec jeszcze cos optymistycznego - Pozdrawiam ludzi opiekujacych sie fortami. Oni robia dla promocji miasta naprawde kawal dobrej roboty. Podobnie jak deweloperzy budujacy przy promenadzie. Moglaby tam stac jeszcze bardziej ambitna architektura ale i tak jest dobrze.