Dodaj do ulubionych

Pola w podrozy

28.04.10, 21:05
Chce z nia wyjechac na weekend i obawiam sie tego. Pojedziemy prawie 200km.
Robilam z nia wycieczke probna i byla strasznie podniecona cala akcja,
probowala mi wchodzic do przodu. Fakt ze przejechalysmy moze z 20 km i nie
miala okazji sie uspokoic, a moze po prostu zle to znosi. Dzis pytalam w
zoologicznym czy maja jakis psi aviomarin, ale nie mieli, no i tez nie
chcialabym jej usypiac i oglupiac z powodu wycieczki. Poradzcie cos i
uspokojcie mniesmile
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Pola w podrozy 28.04.10, 21:20
      Możesz jej podać zwykły ludzki aviomarin, na pusty żołądek, jakoś godzinę przed jazdą.
      I kup jej psie pasy samochodowe.
      • patrzaca Re: Pola w podrozy 28.04.10, 21:30
        Tenshi jak dobrze ze jestes, bo tak myslalam ze dam jej ludzki, ale jednak byl
        cien obaw, ale skoro Ty mowisz to juz nie ma cieniasmile)
        • tenshii Re: Pola w podrozy 28.04.10, 21:39
          Dzięki wink
          I nie zapomnij o pasach.
          To bardzo ważne.
          Pies w przypadku najlżejszego hamowania może zlecieć z kanapy, albo wręcz przelecieć do przodu robiąc krzywdę sobie i Tobie.
          Poza tym za brak psich pasów możesz dostać mandat.
          • ciri_77 gdzie można kupić takie pasy? 29.04.10, 09:53
            i czy można je zamontowac w bagażniku? Albo jak wozić psa w bagażniku (mam
            kombi)? Na tylnej kanapie dwa foteliki, miesca miedzy nimi jest za mało na psa,
            bagażnik ogromny, zmieści sie spokojnie, tylko jak ją tam ulokować zeby było
            bezpiecznie?
            Na razie jeździmy tylko do weta, wtedy lokuje sie pod nogami pasażera z przodu
            (bo jeszcze sie mieści) ale to rozwiązanie bardzo tymczasowe i do
            natychmiastowej zmiany.
            • kaha1 Re: gdzie można kupić takie pasy? 29.04.10, 20:44
              u nas pies też jeździ w bagażniku. Specjalnie dla niego kupiliśmy samochód taki.
              Ale tam się nie da pasów zamocować.
              • tenshii Re: gdzie można kupić takie pasy? 30.04.10, 14:57
                Albo kratka taka oddzielająca część bagażnika od części z siedzeniami, albo
                klatka lub transporter.
                • kaha1 Re: gdzie można kupić takie pasy? 30.04.10, 20:32
                  tenshii napisała:

> Albo kratka taka oddzielająca część bagażnika od części z siedzeniami, albo
                  > klatka lub transporter.

nasz samochód to citroen xara picasso. bagażnik całkiem oddzielony od kabiny -
                  odgradzają go siedzenia, ale kratki dodatkowej nie ma. Nie wystarczy? Pies ma
                  tam miejsca jak na wybiegu ale na ludzi nie poleci, bo fotele zatrzymują.
                  • tenshii Re: gdzie można kupić takie pasy? 01.05.10, 09:58
                    Jak zahamujesz lekko to nie poleci.
                    Przy czołowym zderzeniu ludzie potrafią wyskoczyć z pasów i wylecieć przez przednią szybę. Pies "lecący" z badażnika przez całą długość auta może połamać Wam karki, i narobić innych szkód, również sobie.
                    Jak na mój gust narazie macie po prostu oddzielone miejsce dla psa, ale nie jesteście przed nim zabezpieczni, a o to chodzi policji, i jak tak myślę, to jak traficie na jakiegoś wrednego policjanta to może Was ukarać mandatem...
                    • kaha1 Re: gdzie można kupić takie pasy? 03.05.10, 08:14
                      nie bardzo wiem gdzie tam w bagażniku zamocować te szelki? Bo szelki są, tylko
                      pasów w bagażniku nie ma..
                      • tenshii Re: gdzie można kupić takie pasy? 03.05.10, 10:00
                        Czasami, jak jest składana tylna kanapa, to tą końcówkę do pasów można przełożyć pod kanapą do bagażnika.
                        Jeśli się nie da, to wtedy tylko kratka albo transporter sad
                        • ciri_77 Re: gdzie można kupić takie pasy? 03.05.10, 18:39
                          Dzieki za info, mam składaną kanapę i powinno sie dac w ten sposób zamontowac smile Łącznik zakupiony, szelki tez juz mam, a młoda uwielbia samochod smile
                          • kaha1 Re: gdzie można kupić takie pasy? 04.05.10, 06:34
                            xara picasso to taki specyficzny samochód.. Z tyłu nie ma kanapy tylko 3 osobne
                            fotele, które składają się niezależnie od siebie, pozwalają tworzyć dowolną
                            konfigurację, łącznie z tym, że można tam stworzyć stolik z uchytami na napoje.
                            Kiedy fotele są rozłożone do przewozu pasażerów tworzą tylnią ścianę bagażnika
                            zamykająć go od pasażerów. Wszystkie trzy tylnie pasy są zapinane od góry - nie
                            ma tak jak w tradycyjnych osobówkach, że środkowy pas to sama biodrówka.

tu macie zdjęcie jak to wygląda:
                            www.niot.net/niot_570/citroen%20xsara%20picasso%20niot.net%20(19).JPG
                            czy na prawdę do takiego odgrodzenia bagażnika jest jeszcze potrzebna kratka?
                            • mampka Re: gdzie można kupić takie pasy? 04.05.10, 08:07
                              Ale jak pies jedzie to zdejmujesz półkę i jego głowa wystaje ponad Wasze
                              siedziska? A klamra potrzebna do psich szelek to ta do której się pas wkłada, a
                              nie ta, która "schodzi" z góry, a w xarze chyba ta klamra też jest na dole na
                              wysokości biodra.
                            • tenshii Re: gdzie można kupić takie pasy? 04.05.10, 10:03
                              Pies zapewne nie jeździ pod półką?
                              Jeśli nie, to jednak mogą się czepić uncertain
                              • kaha1 Re: gdzie można kupić takie pasy? 04.05.10, 13:05

tenshii napisała:

> Pies zapewne nie jeździ pod półką?
                                > Jeśli nie, to jednak mogą się czepić uncertain

jeżdzi pod półką. Tam z tyłu jest mnóstwo miejsca w bagażniku, nie trzeba półki
                                zdejmować. Zaraz sobie obejrzę zatem te zdjęcia klamry, skoro na się tylko
                                zapina w ten dolny "klik"
    • mampka Re: Pola w podrozy 30.04.10, 09:16
      A jak to podniecenie się objawia? Bo jeśli to tylko piszczenie i takie dreptanie
      to raczej nie jest to choroba lokomocyjna.
      U nas pierwsze lato 2000 km w samochodzie przebiegło bez problemowo, Buba spał w
      bagażniku (za kratką), przeleżał większą część drogi. Jeździmy nocą, żeby pies
      nie cierpiał w nagrzanej puszce. Ale następne lato nie było już takie
      komfortowe, mimo, że km mniej, tez jazda nocą a mimo to pies się nie położył
      nawet na chwilę, dyszał i zipał całą drogę, na szczęście nie miał odruchu
      wymiotnego tylko nie chciał przed podróżą jeść.
      Ale na krótkich trasach (obiad u teściów) nic się nie dzieje tylko "śpiewa" i
      drepcze z radości.

A Pola nauczyła się biegać bez smyczy? Jak przechodzenie przez furtkę?
      pozdrawiam
      M
      • patrzaca Re: Pola w podrozy 30.04.10, 14:10
        Pola chodzi bez smyczy i obie to uwielbiamy, wie juz doskonale gdzie jest jej
        dom i nadal mnie tym zaskakuje. Ostatnio pogubilysmy sie daleko w lesie,
        oczywiscie wpadlam w totalna panike, stracilam glos od wolania az wpadlam na
        pomysl zeby zadzwonic do syna i zapytac czy moze wrocila. A on oburzony, ze
        gdzie ja sie podziewam bo Pola siedzi na schodach przed domem i mnie
        wypatrujesmile) Cudna, co?smile

A co do jazdy, ro wlasnie drepcze, slini sie, i jest podkrecona bardzo. Dam jej
        ten aviomarin, moze to ja troche uspokoi, no i mnie. Pasow nie udalo mi sie
        kupic.Nie wiem tylko czy dac jej jesc przed podroza, czy moze lepiej sie
        wstrzymac i dac dopiero jak dojedziemy.
        • tenshii Re: Pola w podrozy 30.04.10, 14:59
          Przed jazdą nie dawać jeść.
          A jeśli jeszcze nie kupiłaś pasów, to ubierz psu zwykłe psie szelki i
          przeciągnij pod nimi zwykłe ludzkie pasy i zapnij.
          A tu link do psich pasów:
          www.allegro.pl/item1011536797_pas_do_mocowania_szelek_w_samochodzie_promocja.html
          • mampka Re: Pola w podrozy 30.04.10, 16:31
            Tenshii a ja mam pytanie jak to działa? rozumiem, że karabińczyk do psa a ta
            klamra w klamrę do pasów? Pod pasy?
            My też mamy kombi ale bez kratki, pies jeździ w bagażniku, ale tylko na krótkich
            trasach póki co. Na dłuższe chcemy też go jakoś zabezpieczyć, bo byle stłuczka i
            pies leci przez cały samochód. Dla mnie ideałem by było jakby można było
            zamocować psa np. tyłem do kanapy do tych samych pasów co pasażer. Po allegro
            biegam, ale brak mi wyobraźni do zastosowanie tego co widzę.

Patrząca, nie karm Poli, bo będzie miała czym wymiotować, a aviomarin ją troszkę
            przytupie więc głód jej nie dokuczy. Tylko pijcie po drodze.
            • tenshii Re: Pola w podrozy 01.05.10, 10:03
              Mampko, podpinasz psa pod szelki karabińczykiem (pod obroże nie polecam, bo w razie hamowania może się poddusić, powiesić), a tą klamrą w gniazdko od pasów w aucie. Ten pas reguluje się do jakichś 70 cm więc pies ma swobodę jadąc na tylnej kanapie, może sobie usiąść, położyć się. I Daisy i Teyla tak jeżdżą i jest ok.
              Polecam
              • mampka Re: Pola w podrozy 01.05.10, 10:57
                No właśnie obroża to ryzyko zdekapitowania psa. Ale z ta klamrą to super, bo
                mogę klamrę od środkowego pasa przewinąć za kanapę i tym sposobem Buba będzie
                miał swój pas a czytałam, że szelki, które są w komplecie (Trixie) mogą służyć
                do normalnego wyprowadzania psa na smyczy co jest super w drodze.
                Dzięki smile
                • tenshii Re: Pola w podrozy 01.05.10, 11:06
                  Ja kupiłam tylko ten pas, do którego podałam link, bo mogę go doczepić do każdych szelek jakie mam. Nie wydawałam kasy na ich szelki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka