31.07.10, 11:11
witam
mam 2 dzieci z problemami neurologicznymi (zmiany napadowe i lekkie porazenie
mozgowe syn 7 lat i coreczka 1,5 roku) i zastanawiam sie nad zakupem pieska -
przyjaciela, terapeuty etc. jednak widze jeden problem. male mieszkanie.
moglby mi ktos poradzic jakie rasy pieskow moga byc pomocne dla takich dzieci
lagodne cierpliwe itd, ktore ew.poddadza sie tresurze a moga mieszkac w malym
mieszkaniu
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: pies 31.07.10, 12:02
      Wybacz, ale myślę, że przy dwójce małych dzieci, i to chorych dzieci - nie poradzisz sobie z trzecim. Młody pies, a szczególnie labrador, jest energiczny, głupiutki, wymagający ogromnych nakładów czasu, cierpliwości, szkolenia, ruchu (będziesz miała czas wybiegać takiego psa około 2 godzin dziennie luzem?)
      Te psy są łagodne, ale nie rodzą się, wbrew obiegowej opinii, jako psy terapeuci idealni dla dziecka.
      Pies dla chorych dzieci powinien przejść testy i szkolenie.
      Szczeniaki sikają, niszczą, gryzą po rękach, nogach, ciężko je nawet pogłaskać gdy nie śpią.

Moim zdaniem powinnaś napisać do jakiejś fundacji szkolącej psy, która mogłaby oddać Wam psa już dorosłego, wyszkolonego, przewidywalnego i spokojnego. Albo skontaktuj się z fundacjami zajmującymi się dogoterapią - będzie Was odwiedzał ktoś z psem po kursie dogoterapii.
    • kuen Re: pies 01.08.10, 09:17
      Tak to prawda co pisze teneshii jednak myśle że lepiej w takiej
      sytuacji mógł by sobie poradzić Grenadier to bardziej spokojna rasa
      poszukaj w nwcie informacji
      • mama_pisarka Re: pies 01.08.10, 12:46
        szukalam nie wiem moze nie umiem szukac ale nic nie znalazlam wpisujac grenadier
        masz moze jakis link?
        • tenshii Re: pies 01.08.10, 12:59
          Każdy szczeniak potrzebuje mnóstwa uwagi i czasu. Nawet mops.
          Ze szczeniakiem powinnaś przynajmniej poczekać aż młodsze dziecko podrośnie.
        • mampka Re: pies 02.08.10, 17:10
          grenadiera to znam ale rybę smile
          • kaha1 Re: pies 10.08.10, 08:17
            oj dziewczyny nie przesadzajcie, dzieci niepełnosprawne to nie taka tragedia, żeby nawet psa nie można było mieć (piszę tak, bo sama tak mam i daję radę z labradoremsmile. Ograniczeniem jest za to wielkość mieszkania. Wpisz sobie w google pies - łagodne rasy i wyjdzie ci opis charakterów. Potem zrób selekcję wielkości i znajdziesz pieska. Dzieciaki będą szczęśliwe a starsza sama będzie się dopominać o chodzenie na spacery (przynajmniej na początkuwink
            • tenshii Re: pies 10.08.10, 11:40
              Wybacz, ale przy dwójce dzieci i to chorych jest sporo roboty.
              Szczeniak w domu - obojętnie jaki to 3 dziecko - bardzo wymagające jeśli chodzi o dobre wychowanie.
              Zreszta labradory nie rodzą się terapeutami.
              Uważam, że za duże ryzyko, szczególnie, że młodsze dziecko ma tylko 1,5 roku.
              A starsze nie wiadomo czy da sobie radę z wyprowadzaniem psa.

Jeśli już to ewentualnie adopcja dorosłego labradora.

Co zaś do wielkości mieszkania - labrador może mieszkać choćby w kawalerce, jeśli ma odpowiednią dawkę ruchu.
              • kaha1 Re: pies 11.08.10, 09:10
                ja też mam dwójkę, dlatego mówię, że wiem co piszę. Też mam labradora i wiem ile
                z nim roboty. Dlatego do małego mieszkania polecam w takiej właśnie sytuacji
                mniejszego psa. Wiedząc jakie warunki są potrzebne i dzieciom i psu i jakie
                możliwości ma mama wychowująca tą trójkę.
                Piszę to nawet z założeniem, że nie ma tam taty do pomocy. I jest to możliwe,
                jeśli ktoś jest wystarczająco konsekwentny.
                • tenshii Re: pies 11.08.10, 10:15
                  Dla mnie to zbyt duże ryzyko.
                  Poczekałabym, aż młodsze dziecko urośnie.

I mogę się zgodzić co do innego psa, ale może nie mniejszego a mniej aktywnego, jakiegoś kanapowca. Choć i tak uważam, że szczenię potrzebuje bardzo dużo uwagi, żeby nie było z nim problemów w przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka