Dodaj do ulubionych

po cieczce

19.12.08, 18:53
Witam!! Około 2 miesiące temu mojej suni skończyła się pierwsza cieczka, która wystąpi8ła dość szybko bo miała wtedy zaledwie 6 miesięcy. Dzisiaj zaobserwowałam krew na płytkach przed drzwiami , cały czas jak była w domu było w porządku jak się obudziła było kilka kropli krwi. Nie widziałam żadnej rany ani nie widać krwi na "ujściu". Czy to możliwe żeby miała cieczkę? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: po cieczce 19.12.08, 19:12
      A czy pipunia jest jakby napuchnięta? Większa?
      Jak zachowuje się pies? Czy jest bardziej poważna? Czy często leży w legowisku? Czy nosi zabawki?
      Na cieczkę jest zdecydowanie za wcześnie, ale ciąża u psów trwa około 65 dni czyli 2 miesiące. Może być tak, że suka ma coś na kształt ciąży urojonej lub ropomacicza a to niebezpieczne. I niestety zdarza się po pierwszej cieczce.
      • agusia7b Re: po cieczce 19.12.08, 21:31
        pipunia nie jest większa, jest spokojniejsza ale chętnie się bawi i chodzi na
        spacery, czasem ma porostu gorsze dnie. Prosze jeszcze o jakieś informacje czy
        ta krew pojawia się przy ciąży urojonej (mam nadzieje że to nie jest ropomacicze)
        • tenshii Re: po cieczce 19.12.08, 21:43
          Przy ciąży urojonej krew się nie pojawia natomiast przy ropomaciczu tak.
          Czy sunia pije więcej wody niż zwykle? Czy ma większy brzuszek? Jak z apetytem? Czy wymiotuje? Czy czasami wydaje się że jest słabsza w tylnych łapkach?
          Przy cieczce srom puchnie, powiększa się. przy ropomaciczu nie.
          Ropomacicze pojawia się w przedziale od mniej więcej 5 do 80 dni po cieczce. Może być tzw ukryte ropomacicze tzn wyciek bardzo mały albo brak ale w środku i tak swoje działa. To bardzo niebezpieczne.
          Im szybciej zdiagnozowane tym lepiej.
          Udaj się z sunią do weterynarza. Powinno zostać przeprowadzone USG jamy brzusznej i macicy, wymaz z pochwy i badanie krwi.
          Ropomacicze w początkowej fazie może zostać zasuszone lekami jednak zaleca się sterylizację. W zaawansowanej fazie ropomacicza praktycznie jedynym ratunkiem jest sterylizacja ale wówczas jest to już wielkie ryzyko dlatego udaj się z sunią do weterynarza.
          Lepiej dmuchać na zimne.

A od siebie dodam, żebyś ją wysterylizowała mimo wszystko. Unikniesz w ten sposób takich właśnie problemów a także wielu innych.
          • tenshii Re: po cieczce 19.12.08, 21:49
            Czy suka liże sutki? Czy są twardsze niż zwykle? Czy jest jakiś wyciek/wysięk z sytków? Ściśnij sutki i sprawdź czy nic się z nich nie wydobywa.
            • agusia7b Re: po cieczce 21.12.08, 19:17
              z sutków nic się nie wydobywa, apetyt ma jak zawsze, czyli za jedzenie zrobi
              wszystko. Jej pragnienie nie zwiększyło się. Wydaje mi się że tylne łapy są w
              porządku dużo skacze, bawi się, chodzi na spacery. Nie wymiotuje. Więc nic nie
              wskazuje na przymacicze, tylko ta krew crying. Już myślę że może to być cieczka
              pomimo że skończyła ją 2 miesiące temu (podczas pierwszej cieczki miała tylko 6
              miesięcy)może tamta była tylko jakaś oczyszczająca a ta byłaby właściwa chociaż
              przy pierwszej wszystko przebiegało normalnie porozrywane siatki, psy) Jutro
              wybieram się do weterynarza. Co mam robić??
              • tenshii Re: po cieczce 21.12.08, 19:30
                Jak na moje oko i moją wiedzę to zdecydowanie za wcześnie na cieczkę chociaż tego Wam serdecznie zyczę.
                Czy krwawienie się utrzymuje?
                Udaj się koniecznie do lekarza !!!
                • agusia7b Re: po cieczce 21.12.08, 19:35
                  zauważyłam kilka kropel w dzień w którym zauważyłam krew w drugi dzień nic nie
                  było i dzisiaj kilka kropel ale mniej niż w pierwszy dzień
                  • tenshii Re: po cieczce 21.12.08, 19:39
                    Cóż, najlepiej pójść do weta.
                    Daj znać co i jak.
                    Bede trzymac kciuki zeby to byla zwykla cieczka smile))
                    • agusia7b Re: po cieczce 22.12.08, 19:46
                      byłam dzisiaj u weterynarza, powiedział że to cieczka wink dał jakiś zastrzyk mam
                      nadzieje że to koniec kłopotów z moją małą suczką wink
    • ewa.c3 Re: po cieczce 23.12.08, 23:12
      No właśnie jak to jest z tą cieczką. Moja za kilka dni kończy 9 miesięcy i nic.
      Nie spieszy mi się zbytnio, bo wiąże się to ze sterylizacją. Chociaż cały czas
      się zastanawiam czy ta sterylizacja jest konieczna.
      • agusia7b Re: po cieczce 24.12.08, 10:16
        U mojej Kory pierwsza wystąpiła za wcześnie bo wieku 6 miesięcy była to tzw
        cieczka pozorna bezowulacyjna a teraz jest ta właściwa, ja nie jestem przekonana
        do sterylizacji obawiam się że to bolesne i mogą być jakiej powikłania choć sama
        cieczka też nie jest czymś przyjemnym też sie zastanawiam
        • agusia7b Re: po cieczce 24.12.08, 10:16
          garnek.pl/koraa
          • ewa.c3 Re: po cieczce 24.12.08, 13:06
            Kora jest czarna czy czekoladowa?
            • tenshii Re: po cieczce 24.12.08, 13:18
              A ja Wam powiem, że również się bałam. I okazało się, że niepotrzebnie. DObry weterynarz, dobry stan zdrowia suki bo młoda i silna i wszystko będzie ok. Na drugi dzień skakała po łóżkach, a już 6 godzin po operacji jadła.
              A moja koleżanka ma kiluletnią sukę, która właśnie miała początku ropomacicza i musieli ją wysterylizować. Skutek? Problemy z wybudzaniem, krwotok, brak krzepliwości krwi. Dlaczego? Ze względu na wiek i rozwijające się ropomacicze.
              Nie ma na co czekać.
              • ewa.c3 Re: po cieczce 24.12.08, 13:24
                Ja czekam na cieczkę bo wet powiedział, że dopiero po pierwszej zrobi
                sterylizację. fotoforum.gazeta.pl/u/ewa.c3.html
                Niby jestem przekonana do zabiegu, ale zawsze jakoś tak ciężko. Już nawet
                chciałam zdecydować się na szczeniaki, ale rozsądek bierze górę ...Tylko ona
                taka bieedna będzie sad Swoją droga wszystkie koleżanki miały pierwszą w 7 - 8
                miesiącu a nasza nie bardzo zamierza.
                • tenshii Re: po cieczce 24.12.08, 13:42
                  Może być i po pierwszej cieczce. Moja też w sumie miała po pierwszej. CHodzi o to żeby suka była młoda i silna, a nie sterylizowana dopiero w obliczu choroby czy starości.

A co do cieczki to nie możesz na to patrzeć jak na niepunktualnego znajomego.
                  U tak dużej rasy cieczka może pojawić się pomiędzy 6 a 14 miesiącem życia. Nic się nie martw smile))))
                  • ewa.c3 Re: po cieczce 24.12.08, 13:44
                    w zasadzie po cichu to ja się cieszę, bo odwleka się moment godziny "0". Wiem,
                    że to nastapi, ale.... może dziś jak przemówi ludzkim głosem spytam się co ona o
                    tym sądzi??
                    • tenshii Re: po cieczce 24.12.08, 13:49
                      Kochana, ja też się bałam, naprawdę, a okazało się, że to nic strasznego.
                      TO jak z maturą. Bałam się odwrócić kartkę żeby zobaczyć tematy maturalne do napisania, a teraz na 5 roku studiów to dla mnie jak 2+2, za to boję się sesji.

Będzie ok
          • ddb2 Re: po cieczce 24.12.08, 15:18
            Agusia, ta buda to tylko tak dla jaj? Psunia mieszka z wami?
            • tenshii Re: po cieczce 24.12.08, 15:32
              No właśnie też się wystraszyłam.
              Mam nadzieję, że to letnia dzienna rezydencja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka