sefirek25 05.01.09, 10:06 Moj "chłopak" strasznie sie lize to jest nie do wytrzymania najpierw przechodził drapanie alergi n nie stwierdzono teraz sie lize po łapach po czym sie da no i uwielbia lizac nas O co mu chodzi ?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Lizankooooo 05.01.09, 11:01 Lizanie może być efektem jakiś stresów. Gdzieś kiedyś czytałam że to objaw właśnie problemów zdrowotnych - pies może być na coś chory lub po prostu coś odreagowywać. Od siebie natomiast powiem, że w okresie zimy, szczególnie takich śniegów, mrozów i posypywania chodników solą zagrożone są psie łapy. Poduszeczki wysuszają się, pękają i sprawiają ból, dlatego musimy po każdym spacerze smarować poduszeczki kremem lub oliwką dla dzieci. Odpowiedz Link
sefirek25 Re: Lizankooooo 05.01.09, 11:42 Zastanawiam sie tylko co moze byc dla niego takie stresujace fakt ze jest sam przez te 5 godzin w sumie jka był z nami przez 24 godziny to było ok moge powiazac to z faktem, iz od 2 miesiecy sie to zaczeło od czasu jka zostaje sam No ale czy moge jakos to zniwelowac bo niestety innego rozwiazania nie mam Odpowiedz Link
tenshii Re: Lizankooooo 05.01.09, 11:57 Ale nikt nie powiedział, że to nie jest poważne pytanie. Zostawanie samemu może być dla niego stresujące, aczkolwiek niekoniecznie. W jaki sposób wykluczono alergię? Czy pobrano zeskrobinę ze skóry? Jakie zrobiono badania? Czy dokładnie przeglądnięto pysk? Może to w pysku dzieje się coś co pies stra się zniwelować liżąc. Może ma krzywy ząb, może jakąś rankę, może na języku coś powstało. Odpowiedz Link
sefirek25 Re: Lizankooooo 05.01.09, 15:30 Niestety w moich okolicach nie ma dobrego eksperta od rasy LABRADOR i tutaj zaczynają sie problemy. Potrafił jedynie dokonać wizualnej oceny psa i badanie krwi Na tej podstawie wykluczyli alergie (chciałam jechac na testy ale stwierdzili ze i tak nic nie wykaże) ale ja sama sie chyba domyślam co było przyczyna jego drapania atóz mój chłopak ma firmę z chemia gospodarcza i sefirek w tym sklepie przebywał moze to włąsnie stężenie proszków tych wszystkich płynów tak na niego działało Odkąd jest w mieszkaniu nie ma kontaktu z tymi srodkami nie ma drapania no ale jest lizanie WARIACJA Na Tym forum moge sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy Z góry dziękuje za informacje Odpowiedz Link
paenka Re: Lizankooooo 05.01.09, 18:41 sefirek ja mam to samo ze swoim Kaiserm. Strasznie wylizywał łapy az w końcu pokazaly się skutki tego wylizywania...przenoszenie bakterii z jednego miejsca na drugie....w konsekwencji pies ma cale rozowe lapy...zaden z lekarzy nie jest w stanie konkretnie stweirdzic co mu dolega. Jeden lekarz przepisal mu leki przeciwnerwicowe i przeciw natrectwom a inny kazal definitywnie zmienic diete...i teraz jestesmy na drugim opakowaniu eukanuby sensitive skin....efekt?....odrobine mniej rozowe lapy. Jednak co do samego lizania...to przerabialismy nawet wlasnorecznie robione skarpetki i niestety nie zdawaly one swojego zadania. Jak siegam pamiecia wstecz to te problemy z lapami zaczely sie od urazu gdy pies podczas szalenstw w ogrodzie zerwal sobie calego pazura do krwi...od tamtego czasu wylizuje non stop lapy..niestety;/ Tez nam sugerowano wlasnie nerwice i stres ale u nas pies non stop z kims przebywa. Albo z dziadkamui albo z nami albo w najgorszym wypadku z kotem Jesli pies lize was to hmm...no nie wiem. U hodowcy od ktorego bralam Kaisera byl jeden z labow ktory uwielbial lizac ludzkie stopy...kiedys czytalam ze zapach stop psom kojarzy sie bardzo pozytywnie...feromony itp... My obecnie tak jak pisalam mamy psa na diecie eukanuba sensitive (wczesniej wcinal royala dla labow), pilnujemy go by lap nie lizal ( i jzu kuma o co chodzi ;p), codziennie przemywam psu lapy chlorhexydyna...tzw manusan...dostaniesz go u kazdego weterynarza. My dostajemy przy kazdej wizycie gratis buteleczkę Odpowiedz Link