Dodaj do ulubionych

w jakim wieku może rozpocząć sex ;)

27.01.09, 19:27

Czy 10 miesięcy dla psa to za wcześnie.
w jakim wieku piesek zostaje reproduktorem.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 19:48
      Pies zostaje reproduktorem jak otrzyma uprawnienia hodowlane !!
      • katarzyna.latka Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 19:55
        tenshii napisała:

> Pies zostaje reproduktorem jak otrzyma uprawnienia hodowlane !!
        >
        a bez uprawnień się nie da smile nie wiedziałam !!
        • tenshii Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 19:59
          Dać radę to jedno, móc i mieć czelność drugie wink
          Jak się chce to można nawet suce sztuczną inseminację zrobić, ale po co?

Nie produkuj kundelków uncertain
          • katarzyna.latka Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 20:54
            tenshii... ja mam psa, z hodowli bez rodowodu, kolega ma suczkę, z hodowli bez rodowodu, moje rodzeństwo - odpowiedzialnie chce labka, więc nie martwię się o "efekty" będą miały dobry dom, chcę tylko wiedzieć czy nie jest za młody na takie harce smile nikt nie chce produkować kundelków...
            • tenshii Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 21:11
              Pora zacząć myśleć Kasiu.
              A rodzeństwo wyślij do hodowli.
              Nie produkuj.

Mam jeszcze dwa pytania.
              1) ile masz tego rodzeństwa? Musisz mieć minimum 8 - 9 bo tyle szczeniaków zazwyczaj przychodzi na świat
              2) kiedy zaszłaś w pierwszą ciążę? Mając 9 lat?
            • mmk9 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 28.01.09, 10:46
              Niech rodzenstwo poszuka na forum Łódź, tam niedawno ktos chcial
              oddac 6-miesięcznego laba, bo okazalo sie, że potrzebuje wybiegu,
              towarzystwa i takie tam, a nie chce siedzieć nonstop na kanapie. W
              ogole jest sporo tego typu ogloszeń.
          • o-jejku2 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 20:55
            mnie telepie!!!!!!!!!!!!!!Jak czytam takie pytania: w jakim wieku
            może rozpocząć sex
            • sefirek25 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 27.01.09, 21:55
              No tenshi dobrze napisałas ludzie mysla ze moga na lewo i prawo bawic sie w
              produkcje labradorów Moj ma rodowód i dopiero po badaniach i jak dostanie
              uprwnienia to pomyslimy A uzasadnienie ze rodzenstwo chce pieska tragiczne
              wrrrrrrrrrrrrrrrrrr
              • paenka Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 28.01.09, 00:21
                Wrrr

Koleżanko...myślisz krótkodystansowo. Rodzeństwo zaopiekuje się szczeniakami a
                co dalej? Te szczeniaki tez będą rozmnażane? Nie masz pewności. Po to jest ZK
                aby dbać o RASE jako całość a nie tylko o poszczegolne szczeniaki, choć
                oczywistym jest ze powodu podane przez Tenshi to także istotna sprawa.

Ty z kolegą rozmnożycie nierasowe labki. POtem te dzieci tez się rozmnożą z
                nierasowmi labkami aż w końcu z tych waszych labków wyjdą spanielki albo
                jamniczki. Właśnie o to chodzi w ZK aby dbać o RASE i jej kontynuacje.
                • martuskownik Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 16:53
                  A ja zapytam jeszcze inaczej- skąd wiecie, że Wasze psy nie są spokrewnione?
                  Jesteście w stanie odtworzyć ich przodków do 5 pokoleń wstecz? ...jeśli nie,
                  możecie doprowadzić do poważnego problemu, jeszcze gorszego niż "wyprodukowanie"
                  około 8 szczeniąt bo "rodzeństwo chce"... Czy rodzeństwo chce wydawać tysiące
                  złotych na leczenie psów z wadami genetycznymi...?!
                  • konradwesolowski Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:16
                    Jak czytam wasze odpowiedzi to mnie ściska... piszecie tak jakbyście
                    wszyscy posiadali super rodowodowe, utytuowane labradory, a pewnie
                    wiekszosc z nich nawet rodowodu nie ma. Albo macie psy nie wiadomo
                    skąd jka np. Tenshii która ma "labradora" po goldenach i się
                    wymądrza, rasowy to znaczy rodowodowy.. to po co siedzisz na forum
                    dla Labradorów co?? Zapisz się na forum dla kundelków, bo sama
                    takiego posiadasz...
                    • o-jejku2 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:29
                      A mnie ściska jak słysze takie odpowiedzi i pytania jak w tytule
                      postu.Chyba nie czytasz ze zrozumieniem, tensi i ja nie mamy psa z
                      rodowodem, ale to był nasz wybór połączony z okolicznościami.
                      Ja podjęłam taka decyzję i moj pies ma dysplazję, wielokrotnie
                      zapalenie uszu, wydalismy kupe pięniędzy na leczenie operacje
                      szkolenia karmy itd, bo traktujemy psa jak członka rodziny i
                      podchodzimy do posiadania zwierzęcia w domu powaznie.Niesteyty
                      czesto zdarza sie ze ludzie w przypadku chorowitego zwierzęcia
                      pozbywaja sie go czesto w okrótny sposób.

Wypowiadając sie w ten sposób widac ,ze nie masz podstawowej wiedzy
                      na temat psów.

Samodzielne rozmnazanie, niewiedzac właśnie czy psy np nie sa
                      spokrewione to zabawa w niebezpieczna genetyke.

Poczytaj sobie jak powstawały rasy , historię różnych ras, a może
                      zrozumiesz intencje poprzednich wypowiedzi. Rozmanażanie psów to nie
                      to samo co ludzi zrozum to poważniejsza sprawa dlatego,ze właściciel
                      chce aby pies miał odpowiednie cechy fizyczne ale równiez
                      najważniejsze psychiczne.

• konradwesolowski Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:44
                        "nasz wybór połaczony z okolicznościami"... ciekaawe.. zabrakło
                        hodowli w Plosce?? ... nie cierpie takiego wymądrzania się...tylko
                        rodowodowy... tylko przebadany.. boże... a co z tymi które nie maja
                        rodowodu?... Nie brac bo nie rasowe..? Skoro napisali że z HODOWLI-
                        nie ze straganu, nie po jakiś goldenach-tylko z hodowli to chyba
                        znaczy że przebadane.. może urodziły się poza rodowodem ale co z
                        tego??
                        • o-jejku2 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:51
                          Strasznie nerwowy jesteś,No własnie my nie rozmnażamy naszych psów,
                          i to jest najistotniejsze. Nie piszemy aby nie przygarniac piesków
                          nierasowych, to co innego, ale tworzenie kolejnych psów, ktore nie
                          maja szans na kochający dom to okrócieństwo.
                          A osoba która zadała pytanie po terści pytania widać ,ze nawet nie
                          pojęcia jak zabrać sie za temat.Ok niech rodzeństwo które koniecznie
                          chce miec psa przygarnie jakiegos labradora ze schroniska czy od
                          kogos kto che oddać psa.

• tenshii Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:56
                          To jest właśnie płytkie myślenie...
                          Zdajesz sobie sprawę ILE psów w typie labradora istnieje w tym kraju przez takie właśnie rozmnażanie "bo chcę"?
                          Jak sobie tak każdy będzie rozmnażał "bo chce" to się tego już zupełnie nie ogarnie.
                          Nie można patrzeć tylko na czubek własnego nosa i własne podwórko.
                          Masz psa "rasowego bez rodowodu"? OK, ale nie mnóż go.
                          Rasowy = rodowodowy. Jest coś takiego jak wysawy psów RASOWYCH, nie psów RODOWODOWYCH, więc dlaczego psy tzw "rasowe" nie mogą brać w nich udziału? Nie są rodowodowe, nie są rasowe. Proste.
                          Prawdziwi hodowcy, tacy z prawdziwego zdarzenia, dla których hodowla psów jest pasją wkładają wiele trudu w to, żeby tę rasę utrzymywać ulepszać, a taki jeden z drugim niweczą to takimi miotami.
                          Wiele ludzi poświęca też swój czas, nerwy, pieniądze na to, żeby pomóc psom już będącym na tym świecie, mieszkającym w schroniskach i fundacjach. Pomagają im żyć w zdrowiu itd, pomagają im szukać domów.
                          I co z tego? Dwóm znajdą domy w poniedziałek, we wtorek trafia do takego miejsca 5 psów - i zapewniam Cię - coraz częściej w typie rasy.

Nie mam nic do dodania w temacie
                    • tenshii Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 20:35
                      Konradzie,

Siedzę na forum labradory bo mój pies ma wiele cech labowych - przede wszystkim temperament.
                      Poza tym można mieć jakąś tam wiedzę nawet bez jakiejkolwiek praktyki no nie?
                      Mam psa bez rodowodu, po matce goldence bo tatuś jest nieznany, ale mój pies jest wysterylizowany i nie zamierzam go rozmnażać, właśnie dlatego, żeby nie niweczyć pracy hodowców, którzy wiele wkładają w rozwój RASY a nie jej typu.
                      NIGDY nie napisałam, że mój pies rasowy, ale ja biorę odpowiedzialność za brak jego rasowości - nie rozmnażam.
                      I wszystko w temacie
                      EOT
                      • martuskownik Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 21:29
                        Hmmm...urodziły się poza rodowodem? W hodowli? To hodowca złamał prawo
                        posiadania jedynie jednego miotu od danej suki w roku...nie ma się czym chwalić,
                        że ma się szczeniaka po krzywdzonej, wykorzystywanej suni...

Znam ludzi mających psy bez rodowodu ponieważ Ci rozmnażający "bo chcą" nie
                        znaleźli chętnych na np 12 piesków- zanieśli więc do lecznicy/schroniska/wyrzucili.

Sama w tej chwili mam u siebie Goldka, wszystko było ok, ludzie go chcieli, ale
                        do momentu dopóki nie zaczął sprawiać problemów wychowawczych (z ich winy). Wraz
                        z problemami pozbyli się psa oddając Go fundacji pod pretekstem wyjazdu/alergii
                        etc...

Nie kupuj- adoptuj! Wystarczy się rozejrzeć a są psy od szczeniaków po staruszki...
                        • jil2 Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 21:55
                          Emocje, emocje...
                          A ja (bardzo szczęśliwa posiadaczka pieska w typie labradora) kiedyś
                          przeczytałam jeden, na spokojnie napisany przez tenshii argument -
                          szło to jakoś tak, że wraz z rozmnażaniem psów w typie rasy
                          zatracamy ich tak cenne charakterystyczne cechy charakterologiczne.
                          Do mnie to właśnie trafiło. Ale pewnie duży udział w tym, że trafiło
                          miała okoliczność, że nie było napastliwe, nacechowane agresją,
                          wręcz protekcjonizmem. Forum to miejsce, gdzie ludzie szukają
                          informacji. Podając je w takiej formule jak w niektórych postach
                          powyżej, zamiast osiągnąć pożądany efekt, tylko zrażamy człowieka do
                          korzystania z doświadczeń i wiedzy tu zebranych. Bo nikt nie lubi
                          być mieszany z błotem, nawet wzgędnie kulturalnie. Macie dużo do
                          przekazania, ja ciągle się od Was uczę, ale ważna jest nie tylko
                          treść, ale i forma wink Pozdrawiam
                          • paenka WNERW 14.02.09, 14:58
                            Możliwe, że niektórzy z was pamiętają jak pisałam o sąsiadach z czarną
                            labradorką bez rodowodu (choć w poźniejszych rozmowach deklarowali, że owszem
                            rodowód posiada ale nie wyrobiony...ale metryki nie mieli jak zapytałam LOL).
                            Wtedy pisałam wam, że dopuscili sukę (była zima zeszlego roku bodajze), potem,
                            że drugi raz dopuścili(wtedy buło juz cieplo, więc jakos latem bo szczeniaki w
                            ogrodzie biegały)....no i i znowu chyba ja dopuscili...przynajmniej tak
                            wygląda...ma powyciągane sutki az jej dyndają do ziemii, szczeniaków nie
                            widzialam bo pewnie trzymane są w domu - choc wolalabym zeby to byla ciaza
                            urojona...ale nie wiem czy to tak wygada). Reasumując w ciagu 1,5 roku (bardziej
                            sklaniam sie ku tej wersji choc pamiec mam dziurawa) -2 lat suka 3 razy miala
                            szczeniaki...a przynajmniej 2 razy w ciagu niecalego roku (przelom ostatniej
                            wiosny/lata i teraz zima). KREW mnie zalewa. DLatego wlasnie jest ZK, suka nie
                            moze miec tyle razy szczeniat w tak krotki czasie. A pamiętam jeszcze rozmowę z
                            wlascicielka (wyadawac by się moglo ze taka sympatyczna i rozwazna kobieta) -
                            "To już ostatni raz (latem), za duzo roboty przy tych maluchach" a potem dalej
                            rozplywala się nad suczka (uroczą bo jakby inaczej - labki zawsze sa urocze).
                            Ciekawe co tym razem sfinansowala ta ciaza? Ostatni razem po wydaniu miotu
                            pojawił się nowy drewniany zestaw wypoczynkowy w ogrodzie.....wrrrr

Oczywiscie przyznaję, obecna ciaza jest moim domyslem na podstawie tego co
                            widzialam (sutki powyciagane a pies niezwykle rzadko w ogrodzie, co do tej pory
                            raczej bylo odwrotnie), dlatego moges ie mylic ale jesli tak jest to wrrr.....no
                            i co ja moge...żal mi psiny jak nie wiem sad
                            • tenshii Re: WNERW 14.02.09, 15:01
                              Nie może to być ciąża urojona ponieważ wówczas co prawda pojawia się pokarm w sutkach, i co prawda suka te situ wylizuje stmulując tym samym dalszą produkcję mleka ale sutki nie są naciągane, nie są ssane, więc nie moga być wyciągnięte.
                              Zapewnie znów ma szczeniaki.

A tak częste ciąże są wykańczające dla organizmu psa, podchodzi to pod zaniedbanie, i dlatego można zgłosić to anonimowo do TOZu.
                              • paenka Re: WNERW 14.02.09, 15:43
                                tylko jak to zostanie zbadane? Weterynarz będzie w stanie stwierdzić nadmierną
                                ilość ciąż w ciągu krótkiego czasu?
                                • tenshii Re: WNERW 14.02.09, 15:52
                                  Myślę, że tak. Nie widziałam jeszcze suki po jednej ciąży, która miałaby tak wyciągnięte sutki.
                                  A skoro suka jest młoda, i policzymy, że pierwsza cieszka jest jakoś koło pół roku to wyjdzie nam, że miała młode nie rzadziej niż co właśnie pół roku.
                                  Poza tym mogą jeszcze sprawdzić ich weterynarza ile miotów badał.
                                  A i sam fakt, że ktoś się u nich pojawi da im do myślenia, że jakaś osoba ich obserwuje i przystopują.
                                  Spróbowac nie zaszkodzi.
                                  • paenka Re: WNERW 14.02.09, 15:58
                                    no napisałam maila do TOZ, ciekawe co odpiszą. Myślę, że własciciele suki skapną
                                    się big_grin bo mieszkam dwa domu dalej tongue_out Ale u nas na osiedlu jest kilku
                                    zatroskanych wlascicieli labradorow;p z resztą nie tylko ja zwrocilam uwagę na
                                    te sukę, na wyglad suki zwrocil mi uwagę moj chlopak, ktory tamtedy wraca do
                                    domu z pracy a on psa nie ma...i takie rzeczy wychwyca...wiec chyba coś na
                                    rzeczy musi byc.
                                    • tenshii Re: WNERW 14.02.09, 16:00
                                      No i słusznie. smile Może zastopują.
                • martuskownik Re: w jakim wieku może rozpocząć sex ;) 30.01.09, 16:53
                  A ja zapytam jeszcze inaczej- skąd wiecie, że Wasze psy nie są spokrewnione?
                  Jesteście w stanie odtworzyć ich przodków do 5 pokoleń wstecz? ...jeśli nie,
                  możecie doprowadzić do poważnego problemu, jeszcze gorszego niż "wyprodukowanie"
                  około 8 szczeniąt bo "rodzeństwo chce"... Czy rodzeństwo chce wydawać tysiące
                  złotych na leczenie psów z wadami genetycznymi...?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka