Dodaj do ulubionych

Alimenty-pytanie

18.01.10, 11:38
Witam jestem przed koncem sprawy rozwodowej i mam pytanie.Mąż napisal w odp na moje pismo ze kwota 200 zł jest wytarczajaca dla dziecka ja nie parcuje bo synek ma 10 msc jest chory sam zarabia 2 tysiace jak Sąd ustosunkuje sie do tegoz eubiegam sie o 700 zł i na tyle przedstawilam roczne koszty utrzymania dziecka przy czym nie mam zadnych dochodow.
Obserwuj wątek
    • gabriela2005 Re: Alimenty-pytanie 18.01.10, 18:40
      Prosze o pomoc.Pozdrawiam.
    • majkel01 Re: Alimenty-pytanie 18.01.10, 19:20
      ale gdzie to pytanie ? Nie widzę nigdzie znaku zapytania.
      • sauber1 Re: Alimenty-pytanie 19.01.10, 03:27
        majkel01 napisał:

> ale gdzie to pytanie ? Nie widzę nigdzie znaku zapytania.

No Majkel01 ... ??? smile
      • fragile66 Re: Alimenty-pytanie 19.01.10, 09:56
        Myślę, że pytanie to "jak Sąd ustosunkuje się?"

Ja widzę trzy opcje:
        - zgodzi się
        - oddali
        - zignoruje

(majkel, no czepiać się o znaki przestankowe - to małostkowe! smile)
        • wiosenka.pl Re: Alimenty-pytanie 19.01.10, 13:41
          > (majkel, no czepiać się o znaki przestankowe - to małostkowe! smile)

No nawet ksiądz na kazaniu prawił o kulturze języka ...smile
          Ważne czy nieważne te znaki, forma prośby też jest istotna. A ja zawsze w takich
          wypadkach zastanawiam się, na ile to jawne lekceważenie drugiej strony, na ile
          odbicie jego poziomu (na który już ma niewielki wpływ).

Wyławiając sedno: tak, masz szanse otrzymać, to czego żądasz. Ale to jedynie
          szanse. Czy dostaniesz? Będziesz wiedzieć po rozprawie...
        • majkel01 Re: Alimenty-pytanie 19.01.10, 18:29
          dopiero teraz wyłapałem że tam jest słowo "jak" smile Ale fakt faktem, że kilka
          przecinków i kropek by się przydało.
          • gabriela2005 Re: Alimenty-pytanie 20.01.10, 11:38
            A mam tez pytanie czy maz jak w pozwie wysunal przeciwko mnie oskarzenia np. ma kochankow , pije cpa itd nie poparte zadnymi dowodami zas ja mam na kazde swoje slowo dowody to jak Sąd na to spojrzy maz robi z siebie takiego biednego a sugeruja Sadowi ze kogos mam moze od siebie odsuwa podejrzenia bo intensywnie wmawia mi kochankow nie majac zadnych dowodow.Pozdrawiam
            • majkel01 Re: Alimenty-pytanie 20.01.10, 19:20
              Sąd to takie miejsce że swoje racje trzeba udowodnić. Jeżeli mąż coś twierdzi a
              ne ma an to żadnych świadków to po pierwsze traci wiarygodność a po drugie
              oskarżenia te pozostają nieudowodnione. Sąd rozstrzygając sprawę powinien wziąć
              pod uwagę to, że twierdzenia drugiej strony nie mają żadnego potwierdzenia w
              materiale dowodowym.
    • kicia031 Re: Alimenty-pytanie 20.01.10, 20:43
      Na samodzielnej mamie znajdie linki do tabel pozwalajacych wyliczyc koszt
      utrzymania dziecka, przyloz sie do tego i bedziesz miala podstawy wykazac, ze
      wkrotce juz Ex bredzi.
      • gabriela2005 Re: Alimenty-pytanie 20.01.10, 22:23
        Mam pytanie czy np.jesli ja zloze do sparwy jakies zdjecia pzredstawiajacego meza lub inne dowody to czy on dostanie te zdjecia jako do zapoznania sie przed sprawa czy dopiero na sparawie Sąd je mu pokaze,
        • gabriela2005 Re: Alimenty-pytanie 21.01.10, 12:05
          Kicia dziekuje i prosze o odp na ostatnie pytanie czy jelsi ja cos składam jako dowod np. swiadectwo pracy maz twierdziz ejestem nierobem zdjecia byc mzoe mnie zdradza lub inne zaswidczenie z edziecko jest chore i tym podobne to cza sad mu pzresyla ksero tego czy pokaze mu na sprawie
        • majkel01 Re: Alimenty-pytanie 21.01.10, 18:34
          Zdjęcia będa wtedy w aktach spraw i mąż jezeli będzie chciał to do akt sprawy
          zajrzy, jezeli nie to trudno. Jeżeli tego będzie wymagało postępowanie dowodowe
          sąd na rozprawie będzie pokazywał zdjęcia danej osobie by ta opisała co na niej
          jest, czy jest to ta osoba, jezeli jest z kimś to z kim, kiedy zrobiono zdjęcie
          itd. Zdjęcia to normalny dowód, więc podlega normalnej ocenie. W dobrym tonie
          jest przygotowanie chociaż wydruków komputerowych załączanych zdjęć. Ale możesz
          złożyć same zdjęcia z pismem przewodnim. Jezeli sąd nie zobowiąże cię do
          złożenia w jakiejś formie odpisów wówczas druga strona ich nie dostanie (może
          obejrzeć sama, jezeli zechce zajrzeć do akt, albo okaże jej na rozprawie sąd
          jeżeli będa wymagały okoliczności).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka