Dodaj do ulubionych

Stwierdzanie nieważności małżeństwa...

20.09.05, 23:39
Czy ktoś z Was ma za sobą taką procedurę?
Nie tyle chodzi mi tu ściśle o drogę formalną, ile o Wasze konkretne
doświadczenia....
Echhh.....
W każdym razie będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś zechce podzielić się ze mną
tak osobistymi sprawami. Każdy z apsektów mojej sytuacji wydaje mi się
ośmiotysięcznikiem nie do zdobycia. A ja jakaś taka goła (i niezbyt wesoła)
wobec tego wszystkiego.
Obserwuj wątek
    • bezecnymen Re: Stwierdzanie nieważności małżeństwa... 20.09.05, 23:42
      poczytaj stare wątki, sprawa w aspekcie religijnym była omawiana bodajże
      dwukrotnie, ale nie pomnę czy ktoś już zaliczył tą procedurę
      • shimmya Re: Stwierdzanie nieważności małżeństwa... 21.09.05, 00:20
        Dzięki,
        ale lekturę mi zadałeś na długie jesienne wieczorysmile, 28 tys. postów!

Czytam już zresztą od jakiegoś czasu i póki co nie znalazłam.
        • bezecnymen Re: Stwierdzanie nieważności małżeństwa... 21.09.05, 00:28
          wobec tego proponuje wysłać w tej sprawie maila do kolegi Tricoloura, wystarczy
          kliknąć na nicksmile, on zdaje się ma sporo wiadomości na ten tematsmile
    • tricolour A co byś chciała wiedzieć? 21.09.05, 00:49
      Bo sprawa jest delikatna i intymna, a na dodatek dotyczy osób trzecich (naszych
      eksów)...
      Jeżeli nie bedziesz chciała jakichś opowieści prywatnych, to służę.
      Tu, na forum, bo maili Gazetowych nie czytam...
      • shimmya Re: A co byś chciała wiedzieć? 21.09.05, 23:50
        Dziękuję.
        Dziś jednak moja wczorajsza chęć zgłębiania tematu rozpłynęła się...i ustąpiła
        miejsca mieszance zniechęcenia i tchórzostwauncertain
        No nic, do następnego razu. Jeszcze raz dziękuję.
    • zwierciadlo0 Do Tricolour... 06.01.06, 17:33
      Moj Ex zapowiedzial wystapienie o uniewaznienie, czy to zrobi nie wiem. Chce
      chyba zupelnie mnie pograzyc.
      Czy jesli nie wyraze zgody to jest to mozliwe wogole?
      • akacjax unieważnienie 06.01.06, 20:04
        UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA

Sąd powszechny orzeka o unieważnieniu małżeństwa, dla którego akt małżeństwa sporządzono w urzędzie stanu cywilnego, stosuje wówczas przepisy Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

O unieważnieniu związku wyznaniowego orzeka Sąd Metropolitalny, stosując przepisy prawa kanonicznego.

Niniejszy poradnik omawia jedynie unieważnienie małżeństwa cywilnego.

Unieważnienie małżeństwa może mieć miejsce wówczas, gdy zostało ono zawarte mimo przeszkody małżeńskiej (przeszkody do zawarcia małżeństwa).

Przeszkody te zostały wyczerpująco ujęte w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym, co oznacza, że inne okoliczności nie mogą doprowadzić do unieważnienia małżeństwa. Przedstawienie ich w niniejszej pracy ma charakter kodeksowy, bez rozpatrywania wyjątków, które jedynie potwierdzają regułę i bez przedstawienia rozważań doktrynalnych, które wykraczają poza ramy poradnika.

Przeszkody do zawarcia małżeństwa
        Spis treści części I

Przeszkody te można ująć następująco:
        wiek poniżej 18 lat
        1) "Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny" - art. 10 § 1 k.r.o.,
        ubezwłasnowolnienie całkowite

2) "Nie może zawrzeć małżeństwa osoba ubezwłasnowolniona całkowicie" - art. 11 § 1 k.r.o.,
        choroba psychiczna albo niedorozwój umysłowy

3) "Nie może zawrzeć małżeństwa osoba dotknięta chorobą psychiczną albo niedorozwojem umysłowym. Jeżeli jednak stan zdrowia lub umysłu takiej osoby nie zagraża małżeństwu ani zdrowiu przyszłego potomstwa i jeżeli osoba ta nie została ubezwłasnowolniona całkowicie, sąd może jej zezwolić na zawarcie małżeństwa" - art. 12 § 1 k.r.o.,
        bigamia

4) "Nie może zawrzeć małżeństwa, kto już pozostaje w związku małżeńskim" - art. 13 § 1 k.r.o.,
        pokrewieństwo i powinowactwo

5) "Nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa krewni w linii prostej, rodzeństwo ani powinowaci w linii prostej. Jednakże z ważnych powodów sąd może zezwolić na zawarcie małżeństwa między powinowatymi" - art. 14 § 1 k.r.o.

Przykłady powinowactwa w linii prostej: ojczym-pasierbica, macocha-pasierb, teściowa-zięć, teść-synowa.
        przysposobienie
        6) "Nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa przysposabiający i przysposobiony" - art. 15 § 1 k.r.o.

Istotą tej przeszkody jest przyjęcie, że między przysposabiającym a przysposobionym powstaje taki stosunek jak między rodzicami i dziećmi, ale przeszkoda ta odnosi się tylko do tych osób, a nie ich krewnych.
        wady oświadczenia woli:
        7) "Małżeństwo może być unieważnione, jeżeli oświadczenie o wstąpieniu w związek małżeński [...] zostało złożone:
        - brak świadomości,
        a) przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome wyrażenie woli,
        - błąd,
        b) pod wpływem błędu co do tożsamości drugiej strony,
        - bezprawna groźba
        c) pod wpływem bezprawnej groźby drugiej strony lub osoby trzeciej, jeżeli z okoliczności wynika, iż składający oświadczenie mógł się obawiać, że jemu samemu lub innej osobie grozi poważne niebezpieczeństwo osobiste" - art. 151 § 1 k.r.o.
        wady umocowania

8) "W razie zawarcia małżeństwa przez pełnomocnika mocodawca może żądać unieważnienia małżeństwa, jeżeli brak było zezwolenia sądu na złożenie oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński przez pełnomocnika albo jeżeli pełnomocnictwo było nieważne lub skutecznie odwołane. Jednakże nie można z tego powodu żądać unieważnienia małżeństwa, jeżeli małżonkowie podjęli wspólne pożycie" - art. 16 k.r.o.

Zasadą jest, że małżeństwo jest zawierane osobiście przez nupturientów (osoby, które zamierzają wstąpić w związek małżeński), a jedynie wyjątkowo dopuszczona jest forma zawarcia małżeństwa przez pełnomocnika. W takim przypadku ustawodawca warunkuje dopuszczalność zawarcia małżeństwa od uzyskania zgody sądu na złożenie w tym trybie oświadczenia woli i od przedłożenia pełnomocnictwa szczególnego, w formie pisemnej z podpisem urzędowo poświadczonym i z wymienieniem osoby, z którą małżeństwo ma być zawarte.
        wskutek istnienia przeszkód małżeńskich

Każde małżeństwo zawarte we właściwej formie jest ważne, natomiast w przypadku zaistnienia którejkolwiek z omówionych wyżej przeszkód małżeńskich związek ten może być unieważniony.

Właściwym do rozpoznania spraw o unieważnienie małżeństwa jest sąd okręgowy, ostatniego wspólnego miejsca zamieszkania małżonków, jeżeli choć jedno z nich w tym okręgu stale przebywa. Sprawy rozpoznawane są w trybie procesowym. Najczęściej spotykaną przyczyną unieważnienia małżeństwa jest choroba psychiczna lub niedorozwój umysłowy [patrz wzór nr 12].

Pozew należy złożyć w trzech egzemplarzach, gdyż jeden egzemplarz pozostaje w aktach sądowych, drugi jest doręczany współmałżonkowi, a trzeci doręcza się prokuratorowi i zawiadamia go o terminie rozprawy.

Prokuratorowi służy także prawo samodzielnego wystąpienia z pozwem o unieważnienie małżeństwa i wtedy pozywa on oboje małżonków (art. 448 § 1 k.p.c.).

Wpis tymczasowy od pozwu o unieważnienie małżeństwa ustalany jest w granicach 30 do 600 zł (§ 11 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 grudnia 1996 r. w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych).

• tricolour Jeżeli Twój mąż... 07.01.06, 00:06
        ... zechce udowodnić nieważnośc małżeństwa kościelnego (o żadnym unieważnianiu
        mowy nie ma), to udowodni to jeżeli przedstawi DOWODY. Jasne jest, że dowody
        mają byc pewne i nie budzące wątpliwości.

W takiej sytuacji Twoje zdanie ma małe znaczenie, bo dowody, to dowody.
    • hp2005 Re: Stwierdzanie nieważności małżeństwa... 21.01.06, 23:54
      to dość skomplikowana procedura, ale możliwa do przejścia (ja to mam za sobą).
      największy problem (organizacyjny) to świadkowie: każda ze stron przedstawia 2
      świadków, potem ma jeszcze głoś "obrońca węzła mał." i jak sąd 1 instancji wyda
      wyrok pozytywny, to musi być jeszcze potwierdzony przez sąd 2 instancji. czyli 2
      wyroki muszą być zgodne. CZASAMI może jeszcze być tak, że przed ew. zawarciem 2
      małż. trzeba iść do sądu po zgodę smile ale to zwykle mniejszy problem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka