28.03.11, 18:33
Nie wiem czy to kiedys bylo na forum, ale nie moge sie polapac w emryturach w Holandii. Chyba kiedys czytalam, ze Tijgertje nie pracuje i pracowac nie bedzie (przepraszam jesli sie myle), to moze cos wiecej wie. Bo ja nie bede mogla wyrwac sie z domu przez najblizsze pare lat i spedza mi to sen z powiek.
Jak wygladaja tu emerytury? Czy z powodu paru lat nie pracowania zostane kiedys na starosc na lodzie?
Obserwuj wątek
    • nesla Re: emerytura 30.03.11, 08:20
      Emerytura panstwowa jest dla wszystkich zaleznie od stazu pobytu w Holandii, jesli sie tu nie urodzilas to bedziesz miec nizsza. Jak pracujesz to pracodawca odklada skladki na poczet emerytury, a jak nie pracujesz to sobie sama mozesz oszczedzac na ten cel. Z obecna tendencja demograficzna przewiduje ze jak my dobijemy do wieku emerytalnego to emerytur panstwowych juz dawno nie bedzie albo beda tak znikome ze bez wlasnych oszczednosci zadne z nas nie przezyje bez drastycznych zmian w standardzie zycia. Najlepiej samemu zainwestowac w cos co na starosc bedzie przynosic fundusze, bo fundusze emerytalne sa obecnei zbyt ryzykowne i malo rentowne aby sie w to bawic. To jest moje zdanie po spotkaniach z doradcami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka