Dodaj do ulubionych

Polska szkola

30.03.11, 20:12
Dostalam takiego maila wiec wklejam moze kogos zainteresuje .

SZKOŁA PODSTAWOWA I GIMNAZJUM PRZEZ INTERNET Szanowni Państwo ! Od stycznia 2011 Polskie Szkoły Internetowe Libratus prowadzą zapisy na nowy rok szkolny. Polskie Szkoły Internetowe Libratus to projekt edukacyjny tworzony przez szkoły podstawowe i gimnazja z całej Polski, polskie szkoły sobotnie i organizacje polonijne z całego świata, a także wolontariuszy i nauczycieli zarówno z Polski, jak i przebywających na obczyźnie. Celem projektu jest dostarczenie każdemu polskiemu dziecku możliwości bezpłatnej polskiej edukacji za granicą. Projekt opiera się na filozofii tzw. nauczania domowego, przewidzianego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej również dla Polaków przebywających za granicą. Nauka odbywa się przy wsparciu internetowej platformy edukacyjnej i giełdy wideo-konsultacji, angażując rodziców do wspólnej nauki z dziećmi. Nauka w Polskich Szkołach Internetowych Libratus to: - bezpłatna edukacja według polskiej podstawy programowej na poziomie szkoły podstawowej (7-12) i gimnazjum(13-15),- bezpłatny dostęp do materiałów edukacyjnych 24h na dobę przez internetową platformę edukacyjną,- bezpłatna rekrutacja i egzaminy klasyfikacyjne on-line, świadectwo szkolne i legitymacja, bez konieczności przyjazdu do Polski. Wszelkie informacje o projekcie, formularz zgłoszeniowy i dane kontaktowe znajdują się na stronie www.libratus.edu.pl Uwaga, ilość miejsc jest ograniczona - decyduje kolejność zgłoszeń! Prosimy o przesłanie tej wiadomości do znajomych przebywających poza granicami Polski, by zapewnić każdemu polskiemu dziecku bezpłatny dostęp do polskiej edukacji. Polskie Szkoły Internetowe Libratuse-mail: info@libratus.edu.pltel: +48 12 44 66 865
Obserwuj wątek
    • nesla Re: Polska szkola 31.03.11, 10:42
      Mnie by to interesowalo, ale tam trzeba podac numer polskiego paszportu albo nr dowodu osobistego i Pesel dziecka.. A ja mam tylko holenderski paszport aktualny, polskiego nie odnawialam, dowod zaniedbalam, zameldowania nie mam w PL i dzieci nigdy nie rejestrowalam w PL.. Ale do polskiej szkoly chcialabym zapisac jesli jest jakis program internetowy ktory mozna realizowac z pomoca pedagoga. Nie musialoby nawet byc formalnie ze swiadectwem itd, tylko abym miala jakies wytyczne, program, spis ksiazek, jakies wskazowki co do rownoleglej nauki w dwoch jezykach. Pisalam do nich maila ale na razie cisza. Moze ktos z Was sie orientuje jak to jest?
      • agnieszkaela Re: Polska szkola 31.03.11, 12:15
        Firma przyslala rowniez oferte dla naszej polskiej szkoly, ale calosc budzi moje watpliwosci. Pisalam w kilka miejsc z prosba o uwierzytelnienie placowki, narazie bez odpowiedzi. Reklamuja sie mocno, wlacznie z opiniami na formach internetowych-ale choc dzialaja juz od wrzesnia, ciezko znalezc opinie uczniow, rodzicow tej szkoly. Nie ma rowniez wzmianki o nich na zadnej oficjalnej stronie dotyczacej oswiaty za granica.
      • nesla Re: Polska szkola 31.03.11, 16:38
        W miedzyczasie dostalam odpowiedz:

"Witam,
        warunkiem uczestniczenia w projekcie edukacyjnym Polskie Szkoły
        Internetowe Libratus, jest posiadanie przez dziecko polskiego
        obywatelstwa oraz polskiego nr PESEL.
        Na naszej stronie internetowej jest instrukcja jak uzyskać nr PESEL.
        Od września 2011 będzie również istniała możliwość wykupienia płatnych
        wideo-korepetycji z języka polskiego."
    • anusjao Re: Polska szkola 31.03.11, 14:30
      Moje drogie, oto link tej szkoly wraz z opiniami: www.libratus.edu.pl/article/show/page/43 Poczytalam i naprawde mnie to zainteresowalo. Moja coreczka ma dopiero 2 latka, ale jak tylko bedzie w odpowiednim wieku zapisze ja do tej szkoly, no chyba ze w regionie Utrechtu powstanie juz jakas inna polska szkola. Pozdrawiam.
      • agnieszkaela Re: Polska szkola 31.03.11, 14:56
        Ale w Utrechcie jest juz polska szkolka sobotnia web.me.com/lkubosz/PolskaSzkolkaUtrecht/Do%C5%82%C4%85cz_do_nas.html

A nie doszukujac sie haczykow w Libratusie, to realizacja pelnego programu polskiej szkoly, dla naszych dzieci-chodzacych do tutejszych szkol jest zbedna i podejrzewam moze byc mocno obciazajaca, bo aby taki program zrealizowac nie wystarczy w weekendy chwile popracowac nad materialem. Co innego jesli dziecko wroci do polskiej szkoly, mieszka tu tymczasowo- wowczas rzeczywiscie bedzie mu latwiej, a i swiadectwo ulatwi formalnosci po powrocie.
        • tijgertje Re: Polska szkola 31.03.11, 15:15
          agnieszkaela napisała:
          A nie doszukujac sie haczykow w Libratusie, to realizacja pelnego programu pols
          > kiej szkoly, dla naszych dzieci-chodzacych do tutejszych szkol jest zbedna i po
          > dejrzewam moze byc mocno obciazajaca, bo aby taki program zrealizowac nie wysta
          > rczy w weekendy chwile popracowac nad materialem.

Mnie wlasnie to powstrzymuje przed chocby wglebianiem sie w temat. Polskie szkolnictwo dziala na zupelnie innych zasadach niz tubylcze. Beba o ile dobrze pamietam kilka lat temu wspominala o nauce na odleglosc. Nie wiem, czy jej dziewczyny nadal ciagna to polska szkole i co to bylo kokretnie, ale wydawalo sie sensowne. Tyle,z e wlasnie tak jak napisalas, sensowne wydaje mi sie tylko w rodzinach, gdzie jezykiem domowym jest polski i przeprowadzka do Polski jest ewentualna mozliwoscia.
          • beba3 Re: Polska szkola 12.04.11, 17:53
            No to ja moze trzy slowa wtrace.
            Co do tej oferty, to mi sie nie spodobalo troche to ze napisali o bezplatnych zajeciach, a kiedy juz wejdzie sie na strone, to jest jakos tak sformulowane, ze jest to bezplatne dla rodzin niezamoznych a platne dla pozostalych. Czy cos w tym stylu. Co rozumiemy przez 'niezamozna rodzine' to juz nie wiem i nie wnikam.
            Zrozumilam tez ze to jest bardziej instruowanie rodzicow jak maja uczyc dzieci a nie nauka samych dzieci.
            To mi sie mniej podoba.
            Z drugiej strony te egzaminy on-line kusza!
            Dzieci swoje ucze na podstawie ksiazek zalecanych przez Ministerstwo Oswiaty, cykl "Wesola Szkola". Nie jestem i tak wszystkiego w stanie przerobic, raczej nakreslam ogolnie co i jak. Nie dotyklam tez matematyki. Czytamy tez lektury i ksiazeczki na ich poziomie wiekowym. Od bajek w jezyku polskim odchodzimy coraz bardziej. Od sluchowisk tez. Dzieci juz same decyduja czego sluchaja czy co ogladaja w TV i na ogol jednak nie wybiraja polskiej wersji jezykowej.

Co do oficjalnego programu ktory realizowalam zgodnie z wytycznymi ministerstwa Oswiaty.
            Jagoda zaliczyla bardzo landie pierwsza klase szkoly podstawowej. Niestey nie podeszla do egzaminu do drugiej klasy bo nie bylismy w tym czasie w Polsce. I wszystko dobrze bo mozna zaliczyc dwa egzaminy na raz. Problem zrodzil sie wlasnie teraz, kiedy okazalo sie ze ponownie nie pojedziemy do Polski pomiedzy koncem czerwca a koncem sierpnia.
            Musze sie dowiedziec czy mozna skumulowac az trzy egzaminy. I czy to ma sens.
            Troche sie poddaje, szczerze mowiac. Wysylamy oczywiscie prace sprawdzajace ale mysle ze i bez wypelnianaie tych drukow sprawdzajacych i podchodzenia do egzaminow w kraju da sie dzieci nauczyc polskiego na poziomie wystarczajacym.
            Zastanawiam sie czy sobie nie odpuscic?
            Co do prawnego aspektu. Wszedl przepis ze dziecko ktore mieszkalo za granica kraju bez problemu moze dolaczyc do klasy ze swoimi rowiesnikami po powrocie do Polski. Inna sprawa czy ta klase zakonczy promocja do klasy kolejnej.
            My do Polski sie raczej niz planujemy przeprowadzic wiec raczej tego sie nie boimy.
            Uczymy dzieci polskiego abysmy mogli sie z nimi porozumiec i aby nie czuly sie obco we wlasnym kraju w czasie przyjazdu chociazby na wakacje. To samo jesli chodzi o porozumienie sie z dziadkami czy blizsza i dalsz rodzina. No i jest promil szansy ze jednak do Polski wrocimy.
            Mamy polskie paszporty i byloby chyba dziwacznie dzieci polskiego nienauczyc.
            Rozpislam sie ale musze uporzadkowac mysli i skontaktowac sie ze szkola w Polsce i cos postanowic.
            No i juz na koniec dodam, ze trzymamy sie zasady mowiania do dzieci tylko po polsku ale coraz czesciej jadnak trzeba im cos do konca wytlumaczyc przechodzac na jezyk obcy.
            Zdaje sobie sprawae ze ich polski nie bedzie poprawny a slownictwo takie bogate jak rowiesnikow w Polsce ale trzeba to przebolec i nie poddawac sie.
            Zreszta ja sie juz robie wtorna analfabetka. Dziwny szyk maja moje zdania, slownictwo tez ubogie. Usiasc i plakac!
            Napiszcie o swoim podejsciu do nauczania dzieci polskiego.
            • agnieszkaela Re: Polska szkola 12.04.11, 18:51
              Beba, ale o Libratusie piszesz, ze zajęcia sa płatne?
              • beba3 Re: Polska szkola 12.04.11, 19:26
                Nie wiem jak ja to wyczytalam ale naprawde tak to wlasnie zapamietalam. Weszlam teraz na strone i znalazlam ze
                "Konsultacje / korepetycje poprzez system wideokonferencji:"
                "Płatne (nieobowiązkowe)"
                "Ceny na Giełdzie Konsultacj i Korepetycji są ustalane przez nauczycieli indywidualnie."
                To mnie troche boli ale moze nie beda to ceny z kosmosu? I moze te konsultacje nie beda konieczne?
                www.libratus.edu.pl/article/show/page/77
                Reszta bezplatne.
                A i trafilam jeszcze na szybko na to:
                www.libratus.edu.pl/article/show/page/76
                Pomylilam sie w poscie powyzej: chodzilo o wypozyczenie ksiazek (bezplatne) dla niezamoznych czy zakup przez rodzicow nowych, a nie o same lekcje. Przepraszam ze wprowadzenie w blad.
                Ksiazki kupic moge choc w Polsce nie sa one tanie, plus wysylka.

Musze sobie jeszcze raz na spokojnie wszystko przeczytac. A jak bede miec watpliwosci to do nich napisze.
                • bobby5 Re: Polska szkola 19.04.11, 20:02
                  A czy wiecie cos wiecej o przepisie mowiacym, ze dziecko mieszkajace poza granicami PL, ktore wraca do kraju ma dolaczyc do klasy w polskiej szkole wedlug wieku. Prosze o info.
                  • agnieszkaela Re: Polska szkola 19.04.11, 20:35
                    Dowiadywalam sie tu i owdzie i takie szkoly jak Libratus maja nieprzychelne opinie.
                    Sama mam tez watpliwosci formalne (dopytywalam u zrodel, u nich ale nie odpowiedzieli)
                    - dziecko musi byc zapisane do szkoly w polsce faktycznie isteniejacej. Wiec formalnie korzysta z polskiego systemu szkolnictwa. Chodzac tu do szkoly korzysta z tutejszego. Czy nie lamie sie tym jakis przepisow? A co z podatkami? Bo powinnos ie je placic tam gdzie sie mieszka, gdzie mieszka rodzina?
                    - nie ma mozliwosci rezygnacji w trakcie nauki. Wiec dziecko ktore nie zaliczy materialu ma juz w papierach ze NIE ZDALO klasy
                    - Czy w pierwszych latach pomoc tej szkoly nie ograniczy sie do zadawania rodzicom tych samych tresci jakie sa w ksiazkach?
                    • agnieszkaela Re: Polska szkola 21.04.11, 18:34
                      Dostalam odpowiedz bezsposrednio z Libratusa, nie na wszystkie pytania odpowiedzieli ale to co napisali wg mnie jest wystarczajacym powodem aby dzieci tam nie zapisywac.

W Polsce nie mamy meldunku
                      -jest to pewnym utrudnieniem ale nie powoduje to wykluczenia z procesu
                      rekrutacji.

...czy będzie to oznaczać ze dziecko podlegać będzie również polskiemu
                      obowiązkowi szkolnemu?
                      -tak

Co w przypadku kiedy nie zda egzaminu? Będzie powtarzało klasę?
                      -dziecko nie otrzyma promocji do następnej klasy i będzie musiało powtarzać
                      klasę tak jak w przypadku braku klasyfikacji w szkole stacjonarnej.

W dokumentach dziecka będzie to odnotowane?
                      -tak

Czy można w takim wypadku zrezygnować ze szkoły w trakcie roku szkolnego?
                      -Tryb realizacji obowiązku szkolnego poza szkołą (tzw. nauczanie domowe), na
                      który zgodę wydaje Dyrektor Szkoły, jest trybem rocznym i
                      nie ma możliwości rezygnacji z niego w trakcie trwania roku szkolnego.
                      Rodzic składając podanie do Szkół Libratus podpisuje zobowiązanie, że
                      dziecko pod koniec roku szkolnego przystąpi do egzaminów klasyfikacyjnych
                      on-line przez nas organizowanego. Tak więc przyjęte na naukę dziecko jest
                      zobowiązane do przystąpienia do egzaminów klasyfikacyjnych.
                      Rodzice mogą zgłosić chęć rezygnacji po przystąpieniu do rocznych egzaminów
                      klasyfikacyjnych. W przypadku nie zaliczenia bądź nieusprawiedliwionego
                      nieprzystąpienia do egzaminów klasyfikacyjnych uczeń nie otrzyma świadectwa
                      ukończenia klasy, a Dyrektor Szkoły cofa zezwolenie na naukę w
                      trybie tzw. nauczania domowego.

Na czym faktycznie polega Państwa pomoc w pierwszych latach nauki. Skoro są
                      podręczniki, ćwiczenia, programy a dziecko i tak samo nie korzysta ze szkoły
                      on-line tylko rodzic, to czy w praktyce Wasza pomoc nie ogranicza się do
                      powtarzania tych samych materiałów które są w podręcznikach?
                      - scenariusze lekcyjne to konspekty pracy. Nie jest to przepisany podręcznik
                      ale przygotowany przez nauczycieli szkoły partnerskiej plan lekcji który na
                      co dzień służy im w pracy w szkole stacjonarnej. Scenariusze wzbogacone są o
                      dodatkowe filmiki, zdjęcia, mapy, pokazy slajdów by lekcje były atrakcyjne
                      dla dziecka.
                      Lekcja to praca z scenariuszem, który odsyła do podręcznika albo
                      ćwiczeniówki, ale sam też zawiera wiele informacji, słowniczek pojęć itd.

I wreszcie-czy sama muszę/ mogę wybrać szkole do której dziecko zostanie
                      zapisane w Polsce, czy są to szkoły wyznaczone przez Państwa?
                      -szkołę partnerską, do której zapisane zostanie dziecko ustala Dyrektor
                      Szkół Libratus.
                      • alexa30pl Re: Polska szkola 08.04.13, 15:27
                        chciałabym troszkę odświeżyć wątek, w związku z tym że trwają zapisy na nowy rok, szukam informacji o szkole Libratus:) są może na forum mamy które zapisały się do tej szkoły ? będę wdzięczna za opinie
                        • agnieszkaela Re: Polska szkola 08.04.13, 23:21
                          Nie wiem kim jestes Alexa, bo nie znalazlam innych Twoich postow na tym forum... Ale wiem, ze Libratus prowadzi strasznie agresywna kampanie reklamowa. Wiem tez ze polski MEN nie chce sie na ten temat wypowiadac. Moje watpliwosci jakie byly takie pozostaja, pisalam o nich nizej. Rozmawialam z przedstawicielem Libratusa, na wiele pytan nie chcieli mi odpowiedziec. Moim zdaniem ktos na tym dobrze zarabia, placi panstwo Polskie, fundacje. Nie wiem, moze sie myle ale dziwnie mi to wszystko wyglada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka