Dodaj do ulubionych

disneyland:)

09.03.12, 10:47
chcielibyśmy pojechać w maju lub czerwcu na weekend do disneylandu W sobote rano wyruszyc-poszaleć-przespac się i znowu poszaleć i na noc powrót
Była któraś z Was?
jakies rady?
szukamy hotelu w srodku disneylandu Czy warto płacić za jedną noc w tym najdroższym?
Na co zwrócić uwagę
Moje dzieci maja 4 i 6lat
dzięki
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: disneyland:) 09.03.12, 13:23
      W paryskim nie bylam, moze w przyszlym roku w koncu sie z mlodym wybierzemy. Z opini znajomych slyszalam, ze 3 dni to absolutne minimum. Duzo chodzenia i czekania na atrakcje przede wszystkim. Nie wiem, czy akurat w sezonie po tylu godzinach jazdy dzieciaki w tym wieku beda miec jeszcze sile na czekanie i szalenie po parku. Ja bym na tak krotko nie jechala, zwlaszcza z tak malymi dziecmi.
      • aaola Re: disneyland:) 09.03.12, 16:38
        to tylko 4-5h jazdy autem Dzieci mam przyzwyczajone Chociaz może rzeczywiście na 2 noclegi pojechać
        • mamantkaa Re: disneyland:) 09.03.12, 23:18
          My właśnie wróciliśmy. Byliśmy 1-4 marzec, 3 noclegi w hotelu Santa Fe (w czasie ferii, więc hotel był pełen Holendrów). To chyba najtańszy z tych Disneyowskich, albo przynajmniej prawie najtańszy. Nie mam mu prawie nic do zarzucenia. Łazienka mogłaby by być jedynie odnowiona. Wybrałam ten hotel, bo w pokojach ma 2 podwójne łóżka plus domawialiśmy łóżeczko niemowlęce dla naszej najmłodzej. IInne hotele mają często podwójne łóżko plus piętrowe w pokoju i na zdjęciach pokoje te wydawały mi się maciupeńkie. Ten też duży nie był, ale miał wszystko co trzeba: sejf, żeby cennne rzeczy tam schować (codziennie pokój jest sprzątany pod twoją nieobecność), tv z kanałami disneya, żeby dzieciaki miały się czym zająć tą chwilę, gdy my szykujemy rzeczy na wyjście, czy kąpiel wieczorem. Nie wiem jaka różnica w cenie byłaby za ten najdroższy hotel, my nie chcieliśmy szastać kasą. Nawet kolację jadaliśmy w pokoju z przywiezionych zapasów, żeby kupy kasy nie wydawać na codzienną kolację w zatłoczonych lokalach.
          Ja mam trójkę dzieci: 7, 4 i 22 miesiące. I tylko Disneyland, to z min. 2 noclegami. My spod Amsterdamu jechaliśmy ponad 5 godzin i wracać tyle na drugi dzień nie dalibyśmy rady po całym dniu na nogach. Chodzenia jest dużo. Tam są 2 parki obok siebie plus takie miasteczko knajp i sklepów przez które trzeba przejść, żeby dostać się do parków. Ale spoko da się dojść z każdego hotelu, i jeżdżą też darmowe autobusy.
          2 dni starczą na disneyland, jeżeli zaliczycie tylko atrakcje dla maluchów. my nie jesteśmy fanami takich parków, żadnych kolejek górskich, dzieciaki jeszcze na to za małe, więc jakoś się uwinęliśmy w 1,5 dnia w samych parkach. Ale to jest chodzenie od 8 rano do 7 wieczorem non stop. W sezonie wakacyjnym, czy majowym, aż nie chcę sobie tych tłumów wyobrażać. Teraz było masa ludzi, a było zimno i pochmurno i głównie byli to goście hotelowi. Latem pewnie jest sporo dodatkowo turystów z zewnątrz.
          Wzięliśmy 3 noclegi, bo na jeden dzień pojechaliśmy pociągiem do Paryża. I było super, fajny spacer, zobaczyliśmy miejsca, na których nam zależało. Plus spotkaliśmy paparazzi i Katy Perry ;)
          Za 3 noclegi ze śniadaniami i wstępami do obu parków zapłaciliśmy ok. 550 euro. To była promocja, teraz widziałam też jakieś zapowiadają. Ja celowałam w marzec, bo zwykle co roku do końca marca gratis nocują i wchodzą do parków dzieci aż do 11 r.ż, a nie tylko do 6 jak jest normalnie. A mój najstarszy ma już 7 lat.
          Hotel w sumie nie jest taki ważny. Gdy wejdziesz do pokoju po dniu w parku, myjesz dzieci i siebie i idziesz spać. Jakiś basen w hotelu? w dwa, czy trzy dni z niego nie skorzystasz. Hałas za oknem? Mi nic tam nie przeszkadzało spać, byłam wyczerpana.
          Przy rejestracji wybierasz godzinę, o której zjesz śniadanie. Czytałam o tym wcześniej i wybrałam 7.30, 7.45. Bo później są kolejki w jadalni, a park dla gości hotelowych otwierają już o 8 rano, a nie o 10 jak dla innych. Więc wszyscy chcą szybko zjeść i lecieć do parku. Naprawdę! Nie jedziesz tam, żeby się wyspać do południa ;) Jeden dzień jedliśmy śniadanie w kanjpie w samym parku i też było fajnie.
          Na pewno przed wyjazdem przejrzyj na ich stronie wszystkie atrakcje z obu parków, wypisz sobie, co będzie odpowiednie dla twoich dzieci i co chcecie zobaczyć. potem na planie tylko będziesz sobie odhaczać po kolei. Na szczęście mają zaznaczone, które atrakcje nadają się dla małych dzieci, a które są głośne, czy ciemne. Moje dzieci z tych strachliwych, więc się do ich wskazówek stosowałam.
          No i najważniejsze są parady! O 17 codziennie można zobaczyć wszystkich bohaterów z bajek. W parku walta disneya chyba o 13.45. Ale to będziesz mieć w programie napisane. Najgorsze to to, że żeby uścisnąć rękę Myszki Miki trzeba się nastać w długiej kolejce. I tylko parę postaci jest obecnych w parku w określonych godzinach. Czekanie na zdjęcie z każdym po min. pół godziny bardzo zjada czas. Wyjściem jest ich obecność po śniadaniu w hotelu, ale to gł. Miki i Minnie chyba przychodzą tylko. Są jeszcze lunche, czy kolacje z bohaterami. To jest super, podchodzą do stolika, nie stoisz w żadnej kolejce. Ale to ekstra kosztuje i najlepiej od razu rezerwować.
          Moim dzieciakom podobały się przedstawienia w parku Walta Disneya. Byliśmy na Playhouse Disney live, czy jakoś tak. Było super. Na scenie Myszka Miki z całą gromadą, Kubuś Puchatek też ze wszystkimi, Mali Einsteini i Maniek Złota Rączka. Plus atrakcje w postaci baniek mydlanych lecących z sufitu, spadających liści, serpentyn. Bardzo sympatyczne i fajne. mimo że wpadliśmy na wersję po francusku i dzieciaki nic nie rozumiały, to i tak bawiły się świetnnie, robiąc to co inne dzieci na widowni. Potem mąż i syn poszli jeszcze na pokazy kaskaderskie z autami, też byli zadowoleni, choć było tam głośno.
          Zawiodłam się na czekaniu na spotkanie z księżniczką. Czekaliśmy godzinę, myślałam, że zobaczymy wszystkie, a tam trafiasz tylko do jednej losowo wybranej. Owszem zagadywała dzieci, uścisnęła im ręce, dała autograf, pozowała do zdjęcia. Ale po godzinie czekania córki miały ją gdzieś i chciały jak najszybciej stamtąd wyjść, więc tylko syn z nią chwilę rozmawiał.
          To tyle na pierwszy rzut ;)
          Pytaj, jak masz jeszcze jakieś pytania. Na świeżo jeszcze sporo pamiętam. Acha jest tam w parkach cała masa sklepów z zabawkami i ciuchami. Istne szaleństwo, nie da się ich ominąć. Więc najlepiej od razu ustalić sobie i z dziećmi, ile w tych sklepach wydacie kasy.
          • nesla Re: disneyland:) 10.03.12, 18:27
            Fajnie, tyle informacji ! Skorzystam jak sie w koncu zdecydujemy wybrac, bo planujemy na razie tylko, moze w przyszlym roku, chociaz prawde mowiac mnie osobiscie tam nie ciagnie, pojechalabym tylko ze wzgledu na dzieci..
            • mamantkaa Re: disneyland:) 10.03.12, 20:03
              No właśnie nesla, nas tam też nie ciągnęło. Ale dzieci... widziały reklamy i słyszały od innych o Disneylandzie. To trzeba było się w końcu zebrać i pojechać, bo już spokoju nie dawały. Dużo bardziej od takich parków rozrywki wolę zoo :) No ale jak tu dzieciom odmówić poznania Myszki Miki :D
              • aaola wielkie dzięki:) 12.03.12, 16:40
                juz bym jechała Mamantkaa dużo informacji wielkie dzięki Napisz ja możesz jak zamawiałaś hotel i jak sprawdzić te promocje?
                ja mam 100km mniej Mieszkam kolo Roosendaal
                • aaola Re: wielkie dzięki:) 12.03.12, 16:46
                  jak Ci wyszło tak tanio? jak patrzę na ten hotel przez D-reizen to na 3 noce wychodzi 905euro? W tym mam już wstęp jakieś jedzenie? czytałam gdzieś ze są specjalne opaski dla gości hotelowych i że wtedy wchodzą z innych kolejek na atrakcje
                  dzięki
                  • mamantkaa Re: wielkie dzięki:) 13.03.12, 09:10
                    > jak Ci wyszło tak tanio? jak patrzę na ten hotel przez D-reizen to na 3 noce wy
                    > chodzi 905euro?
                    ja zamawiałam bezpośrednio na stronie disneylandu. czemu chcesz kupować przez pośrednika, tym bardziej że wybieracie się własnym samochodem?
                    www.disneylandparis.nl/index.xhtml
                    Pisałam, ze to była promocja, do 40% taniej. Ale teraz też jakąś promocję zapowiadają. Musisz poczytać :
                    aanbiedingen.disneylandparis.nl/speciale-aanbiedingen/aanbieding-disneylandv2.xhtml
                    W cenie jest śniadanie, z którego ja brałam też rogaliki i bułeczki z czekoladą na podgryzania dla dzieci w ciągu dnia.
                    No i oczywiście wstęp do obu parków. Nocujesz 3 noce dostajesz wstęp na 4 dni do obu parków. Normalnie możesz przechodzić między parkami. I dodatkowo do parku możesz wejść już od 8 rano, a nie dopiero o 10.
                    Z opaskami się nie spotkałam, może jak kupujesz jakiś super vipowski pokój w drogim hotelu disneya.
                    Przy niektórych atrakcjach w parku jest możliwość zamówienia sobie wejściówki poza kolejnością - fast pass, czy jakoś tak. Przychodzisz np. o 10 pod atrakcję i zmawiasz sobie bilet na tą atrakcję, że wejdziesz na nią o 11. Na tą godzinę gdzieś sobie idziesz, wracasz o 11 i omijasz kolejkę. Ale to jest tylko przy kilku atrakcjach. I my już jak gdzieś doszliśmy, to woleliśmy 20 min. odstać w normalnej kolejce niż pilnować czasu i wracać za godzinę. W sezonie, przy dłuższych kolejkach na pewno ma to większy sens.
                    • aaola Re: wielkie dzięki:) 13.03.12, 16:09
                      myslelismy zeby wyjechac w pt rano i zostac do niedzieli (4-6maj) wychodzą wtedy dwa noclegi Ewentualnie na wolne 17-20 maj tylko pewnie będzie duuuuuuuuużo ludzi
                      Jak wy jechaliście tzn wyjechaliscie z rana zameldowaliście się i na park?bo chyba tak najlepiej?wtedy mam pt sob i niedzielę zwiedzania
                      a ze strony d reizen wychodzi pare euro taniej Nie sprawdziłam ze dzieci nie płacą
                      nie wiem jak z moim Pitkiem bo on rocznik 2005 wiec niby 7lat ale on z grudnia Jak to liczyć?????????
                      dzięki

• mamantkaa Re: wielkie dzięki:) 13.03.12, 17:19
                        hm, wydaje mi się, że twój syn jeszcze jako 6latek będzie liczony. mój ze stycznia 2005, więc miał już 7 skończone i dlatego w marcu jechaliśmy, żeby załapał się na darmowy pobyt dla dzieci do 11 r.ż.
                        Tak, przyjechaliśmy, wzięliśmy klucz do pokoju i bilety do parku, wypakowaliśmy rzeczy i poszliśmy do parku. Tylko my byliśmy późno koło 15 dopiero, niby od tej godziny można się dopiero meldować. Ale słyszałam, że część pokoi jest zawsze gotowa wcześniej, a nawet jak pokój jest nie gotowy,, to i tak dostaje się wcześniej bilety do parku.
                        Myślę, że w weekend zawsze jest więcej ludzi i oba te majowe będą oblegane, także przez Holendrów mających wtedy wakacje.
                        Nie wiem, czy jechaliście już autem po Francji. Tam są płatne autostrady! My nie bardzo wiedzieliśmy do której bramki podjeżdżać, na większości w ogóle nie było nikogo z obsługi i trzeba było płacić kartą kredytową, więc dobrze, że ją wzięliśmy ze sobą. Kredytową było chyba najwygodniej, bo wkładało się bilet z poprzedniej bramki i po nim kartę i już, nawet pinu nie trzeba było wstukiwać. Chyba kilkanaście euro nas wyniosła autostrada w każdą stronę.
                        • aaola Re: wielkie dzięki:) 13.03.12, 17:31
                          ja byłam raz w Paryzu mąż chyba z 3 Zawsze on prowadził więc autostrady zna A parking jest przy hotelu?karte kredytową mamy więc jakoś przejedziemy
                          zawsze bagaże można zostawić w aucie byle bilet dali :)
                          a do której są czynne atrakcje?
                          Do takich parków zabieraliśmy wózek/parasolkę na jedzenie itp Wiadomo jak w Holandii wózki zostawia się przed wejściem a jak w disneylandzie? lepiej plecak zamiast wózka?

jak Cie zameczam pytaniami to sorki :)

• mamantkaa Re: wielkie dzięki:) 13.03.12, 19:17
                            Nie przeszkadzają mi pytania, cieszę się, że mogę pomóc :)
                            Tak parkingi są przy hotelu. Ten, w którym my mieszkaliśmy złożony jest z wielu mniejszych budynków i przy każdym jest parking plus są wspólne duże, tak więc zawsze miejsce gdzieś się znajdzie, niekoniecznie pod samymi drzwiami.
                            Do której park jest czynny to masz na stronie disneylandu. jak my byliśmy to był czynny do 19, ale w maju myślę będzie już dłużej czynny.
                            My mieliśmy wózek parasolkę i pod każdą atrakcją zostawialiśmy, tak jak i wszyscy. Jedzenie też na nim zostawiałam, zabierałam tylko torbę z dokumentami, pieniędzmi, aparatem itp. Wózek na pewno się przyda, po pierwsze, żeby wszystkiego nie nosić cały czas, po drugie na niektórych atrakcjach - karuzelach, kolejkach jest dosyć ciasno, żeby jakiś spory plecak ze sobą trzymać, pilnując jeszcze dzieci, a po trzecie dzieciaki na pewno sobie chętnie czasem na nim odpoczną. chyba że masz takie, które cały dzień bez problemu na nogach chodzą. Moje dwie córki na zmianę na nim jeździły. Tam na miejscu można takie dziwne wózki spacerowe (podobne trochę do inwalidzkich) wypożyczyć, ale za jakąś opłatą (nie wiem ile to kosztuje, bo my mieliśmy swój; gdzieś czytałam że jest to 7 euro na dzień, ale nie sprawdzałam tego). Co prawda czasem chodzenie z wózkiem było uciążliwe, bo trzeba było o nim pamiętać, gdzie się go zostawiło. Z atrakcji czasem wychodzisz w innym miejscu i po wózek trzeba było się wracać. Ale my bez wózka byśmy nie dali rady, najmłodsza część dnia jeszcze w nim przesypiała.
                            • aaola kupilismy:)))))))))0 14.03.12, 10:56
                              normalnie podjarałam się jak dziecko Wykupiliśmy w tym hotelu co Ty od 3-6maj 3 noce myślę ze starczy Wyszło 570e wiec super
                              mam jeszcze pytania
                              sniedania są w formie bufetu szwedzkiego? pisałas ze brałas jakies bułeczki na przekąski? ze sniadania?
                              a jak z obiadami i kolacjami Gdzie jedzliście? Moja córcia nie lubi jedzenia typu fast food Ona typowo polskie:schabowy z ziemniakami najlepiej :P
                              • mamantkaa Re: kupilismy:)))))))))0 14.03.12, 13:51
                                To gratuluję!
                                Tak śniadanie to bufet szwedzki, ale w wersji kontynentalnej. Jest chleb, małe twarde bułki, croissanty, i takie francuskie bułeczki z czekoladą. Są 2 rodzaje wędliny, ser żółty w kostkach, dżemy i nutella, masło, biały serek, mus jabłkowy, sałatka owocowa, jogurty i płatki śniadaniowe. Jest kawa, herbata, mleko, sok jabłkowy i pomarańczowy. Są tego ogromne ilości, bo i ludzi masa przychodzi. My mieliśmy w hotelu śniadania 7.30 i 7.45 i chwilę po tym jak przychodziliśmy robiła się za nami kolejka i ludzie musieli czekać, aż jakieś stoliki się zwolnią. Potem, po 9 znowu robiło się luźniej, bo większość była już po śniadaniu i w parku ;) Jeden dzień wybraliśmy jeść śniadanie w samym disneylandzie w jednej z restauracji, o 8.45. Było tam przyjemniej i mniej ludzi, i oprócz zwykłych jogurtów, były Danonki dla dzieci. Godzinę, o której każdego dnia chcesz jeść śniadanie wybierasz od razu przy zameldowaniu się, tam ci powiedzą, jakie godziny zostały ci do wyboru, więc lepiej z góry się zastanowić, czy i tak wstajecie koło 7 i wcześnie jecie śniadanie i lecicie do parku. Czy wolicie dłużej pospać.
                                Te bułeczki z czekoladą i croissanty pakowałam do woreczka (miałam go ze sobą) i do torby. Część ludzi też tak robiła. Nikt nie zabraniał i żadnych zakazów na ten temat nie widziałam ;)
                                W parkach i poza nimi jest sporo knajp, w hotelu też jest. Są dosyć drogie. Przy meldunku też uprzedzają, że jak będziesz obiad u nich jeść, to lepiej z góry rezerwować miejsce, bo potem są kolejki. No i tak wszędzie to wyglądało wieczorem - wszędzie masa ludzi. Jeden dzień byliśmy w Paryżu to tam jedliśmy, ostatniego dnia w drodze powrotnej się zatrzymywaliśmy w knajpie. A pozostałe dwa dni mieliśmy coś ze sobą. Zależało nam na nie wydawaniu pieniędzy, mieliśmy makarony instant, tylko do wrzątku, chleb zwykły, i parówki w puszkach dla dzieci, musiki owocowe. Trochę tak kempingowo do tego podeszliśmy ;) Ale przynajmniej na koniec bez stresu dzieci mogły wybrać pamiątki w disneyowym sklepie. Nie zawsze w pokoju jest czajnik elektryczny, my mieliśmy akurat, można też o niego poprosić w recepcji. I tak byliśmy zbyt zmęczeni żeby wieczorami jeszcze knajpy szukać. W pokoju na szybko coś zjadaliśmy i szliśmy spać, żeby o 7 rano wstać, a i tak z tym ciężko było.
                                • aaola Re: kupilismy:)))))))))0 14.03.12, 16:58
                                  a jak jest z vaucherami obiadowymi można je dokupić na miejscu? bo już zrobiliśmy rezerwację a teraz pomyśleliśmy zeby dokupić jedzenie i nie wiem czy się da???
                                  • mamantkaa Re: kupilismy:)))))))))0 14.03.12, 20:39
                                    O vaucherach obiadowych niestety nic nie wiem. Myślałam, ze w kazdej chwili, nawet jeżeli macie już rezerwację, można je domówić. Tak podobno taniej jest. Ale konkretów nie znam.
                                    • aaola Re: kupilismy:)))))))))0 14.03.12, 21:00
                                      ogladałam z dziecmi na youtube filmiki i najbardziej zainteresowane są spotkaniem z księżniczkami (mój syn woli barbie od aut:)) W planie będzie wszystko jak sie umówić na spotkanie z nimi?
                                      jak najlepiej zwiedzać jak mamy na to 4dni?(dwa pełne)
                                      czyli doba hotelowa jest od 15?Planujemy przyjechac kolo 11 najwyzej bagaze zostawimy w aucie byle bilety dali:) a jak z końcem "hotelowania"? tzn mamy wykupiony pobyt do niedzieli Kiedy musimy sie wymeldowac?
                                      jeśli masz jeszcze jakieś rady co do atrakcji i ogólnie to pisz proszę
                                      i na prawdę wielkie dzięki
                                      jestem strasznie podjarana:D
                                      • mamantkaa Re: kupilismy:)))))))))0 15.03.12, 14:16
                                        Tak, w planie na każdy tydzień są zaznaczone godziny parad, przedstawień oraz spotkań z postaciami, w tym księżniczkami. Tu jest aktualny porgram, przed wyjazdem możesz sobie w niego zajrzeć jeszcze raz:
                                        parken.disneylandparis.nl/NL/NL/Neutral/Images/ShowsAndParades.pdf
                                        Księżniczki idą w paradzie z księciami, coś tam tańczą, czasem się przy kimś zatrzymują. A spotkanie z nimi jest, tak jak w programie jest napisane, w pawilonie księżniczek, koło atrakcji "It's a small world". Tak jak już chyba pisałam stoisz tam długo w kolejce i spotykasz się z jedną losowo wybraną księżniczką. Najwyżej codziennie tam będziecie chodzić ;)
                                        Doba hotelowa jest od 15, ale bilety do parku dają podobno też jak się wcześniej przyjedzie. Ja tego osobiście nie sprawdzałam.
                                        Wymeldowujesz się w niedzielę do 11. Ale możesz się wymeldować, bagaże zostawić w aucie lub w hotelu i jeszcze cały dzień spędzić w parku.
                                        Jak masz rozplanować zwiedzanie nie wiem. Poczytaj o różnych atrakcjach, pomyśl co na pewno chcecie zobaczyć i pewnie na miejscu, po pierwszym dniu okaże się jak wam to szybko idzie i co jest dla was najciekawsze .
                                        A jak interesują Was księżniczki, to na pewno nie możecie opuścić parad, no i cała kraina Fantasyland w Disneylandzie będzie dla Was ciekawa:
                                        parken.disneylandparis.nl/disneyland-park/landen/fantasyland/index.xhtml
                                        W 4 dni na pewno wszystko lub prawie wszystko zdążycie zobaczyć :)
                                        • aaola bylismy:) 07.05.12, 11:39
                                          wymęczeni i zadowolenia
                                          było super
                                          od 6 do 19 na nogach więc spac chodzilismy o 21
                                          zobaczyliśmy chyba wszystko
                                          polecam :)
                                          • nesla Podrzucam watek 29.09.13, 10:56
                                            Wiedzialam, ze byl juz watek o Disneylandzie wiec podrzucam ten a moj skasuje. Gdyby ktos jeszcze mial jakies uwagi, wskazowki to ja bardzo prosze ! My kupilismy tylko noclegi, bo chcemy polaczyc Disneyland z wizyta w Paryzu. Nie musimy zobaczyc wszystkiego, ale zalezy mi na tym co najfajniejsze dla dzieci miedzy 6 i 9 lat, wiec bede sprawdzac na stronie Disneylandu, ale jesli ktos z doswiadczenia moze cos poradzic dla tego wieku to ja bardzo chetnie.

Od strony praktycznej : czy lepiej kupic bilety wstepu do parku on line czy na miejscu? Z hotelu podobno jest darmowy przeazd do Disneylandu. Nocujemy w hotelu Radisson Blu Hotel, czy ktos zna ten hotel?
                                            • lenkaaa Re: Podrzucam watek 29.09.13, 11:43
                                              Nesla, a kiedy tam jedziecie ?
                                              My bedziemy w ten weekend wiec w ewentualnie w poniedzialek moge sie podzielic wrazeniami :)
                                              Mnie tam akurat Disneyland nigdy nie kusil i pewnie w zycu bym sie tam nie wybrala, zwlaszcza, ze cora nie prosila o to, ale akurat dziwnym zbiegiem okolicznosci firma, w ktorej pracuje moj maz zasponsorowala caly wyjazd dla pracownikow z rodzinami. Zakwaterowanie i bilety wstepu sa zapewnione wiec zadnych logistycznych szczegolow nie znam.
                                              Nawet mi sie nie chce wchodzic na strone Disneylandu zeby planowac co zobaczyc a co nie. Mnie sie Disneyland kojarzy z jakimis koszmarnymi ksiezniczkami i innymi psami Pluto chodzacymi pomiedzy ludzmi i sciskajacymi rece dzieci, tudziez pozujacymi do zdjec.
                                              No ale moze sie pozytywnie rozczaruje - oby!
                                              • nesla Re: Podrzucam watek 29.09.13, 11:52
                                                Hej Lenkaaa, corce pewnie sie spodoba. My tez jedziemy tylko ze wzgledu na dzieci. Jedziemy 19 pazdziernika na 3 dni, ale do Disneylandu jeden dzien, bo wydaje mi sie ze dluzej nie wytrzymaja. Napisz ktore atrakcje sa najfajniejsze dla dzieci miedzy 6-9 jesli zobaczysz je na miejscu. Moje dzieci nie sa jakies szczegolnie odwazne jesli chodzi o tego typu atrakcje, najlepiej jesli moznaby wspolnie cos robic, jezdzic w atrakcjach razem z rodzicami. Mnie tez az glowa boli na sama mysl o szukaniu na stronie Disneylandu, bo jest nieprzejrzysta. Ale musze obmyslic jakis plan zebysmy nie oszaleli. Chce wejsc do parku i pojsc tylko do tych atrakcji, ktore sa warte zaliczenia i nie marnowac czasu na stanie w kolejkach do ksiezniczki zeby jej uscisnac dlon ;)
                                                • lenkaaa Re: Podrzucam watek 02.10.13, 17:05
                                                  Jak piszesz, ze strona jest nieprzejrzysta, to sobie daruje, bo jeszcze tam nie zagladalam. W takim razie w poniedzialek opisze wrazenia i powiem co robilismy :)
                                                  My w te wakacje szalelismy w UK: w Alton Towers i drugim jakims miasteczku, ale mi nazwa w tej chwili uciekla (jakies pol godziny samochodem od Londynu) i jezdzilismy kolejkami gorskimi z corka i bardzo jej sie podobalo; tylko zabraklo jej 10cm wzrostu zeby jezdzic tymi najbardziej szalonymi, wiec za 2 lata jak urosnie to zrobimy "come back" :)
                                                  Ciekawa jestem jak mi wypadnie Francja w porownaniu z Anglia :)
                                              • nesla Lenkaaa 08.10.13, 13:42
                                                i jak tam Lenkaaa, przezylas weekend w Disneylandzie? Napisz czekam !
                                                • lenkaaa Re: Lenkaaa 09.10.13, 11:44
                                                  Ach, wiec podobalo mi sie! Bylo o wiele lepiej niz przypuszczalam.
                                                  Sa dwa parki obok siebie ale z osobnymi wejsciami.
                                                  Mapa jest bardzo ladnie i przejrzyscie oznaczona wiec spokojnie mozesz wybierac atrakcje w oparciu o nia. Na niebiesko sa oznaczone atrakcje dla maluchow, na zielono dla wiekszych dzieci, na czerwono te dajace najwieksza dawke adrenaliny i te ostatnie polecam ! Wyprobowalismy wszystkie czerone z listy (kazdy po 2-3 razy). Najbadziej podobal nam sie Tower of Terror (nr 13 w Walt Disney Studios Park). Emilia piszczala ze strachu przez caly czas, a jak tylko wychodzilismy, to prosila zeby jeszcze raz stanac w kolejce, bo chce znowu tam wejsc :D :D
                                                  Polecam tez bardzo Crush Coaster (nr 5 w tym samym parku). Do tego ostatniego najlepiej isc z samego rana, bo potem robi sie potworna kolejka, a ta atrakcja akurat nie ma mozliwosci "fast track" wiec trzeba swoje odstac. Do parku mozna wchodzic juz przed 10:00 -nie wiem dokladnie od ktorej, ale my weszlismy o 9:30 i poszlismy od razu do kolejki przed Crush Coaster. Pol godziny czekania to minimum, potem z czasem czas kolejki sie wydluza.

Wymagania wzrostu jesli sa, to w wiekszosci przypadkow jest to 1.02m, czasami 1.32m (Emilia byla tak doslownie "na styk" ale sie udalo!), jedna kolejka ma wymagania 1.40m. Wzrost sprawdzaja bardzo dokladnie :)

Z niebieskich Emilii najbardziej podobala sie Autopia (nr 43 w Disneyland Park)

Zycze Wam milej zabawy i ladnej pogody. Jakbys miala jakies pytania, to pisz :)
                                                  • lenkaaa jeszcze jedno ! 09.10.13, 11:57
                                                    Zupelnie zapomnialam: o 20:30 do ok 21:00 jest w Disneyland Park specjalny pokaz zlozony z fajerwekow, laserow, slupow ognia, podswietlanych fontann i obrazow wyswietlanych na murach Sleeping Beauty Castle (nr 19 w tym parku). Koniecznie powinniscie to zobaczyc, bo naprawde robi fantastyczne wrazenie.

Pytalas jeszcze o kupno biletow - wydaje mi sie ze lepiej jest kupic wczesniej przez internet niz potem stac w kolejce przed wejsciem, ale cenowo nie porownywalam, bo nasze byly juz kupione i czekaly na nas w recepcji hotelu. Mapa obu parkow jest dostepna za darmo przy wejsciu.
                                                  • nesla Re: Lenkaaa 09.10.13, 14:18
                                                    Ok dzieki, to w parku mozna az tak dlugo byc? Myslalam ze zamykaja wczesniej.

Ja zapisalam sobie te atrakcje, z tego co wyczytalam na stronie, ale teraz nie wiem jak z tym wzrostem jest, bo David ma 1,22 a Milena 1,32. Na tej mapie jest tez oznaczone od jakiego wzrostu? Zeby nieczekac na darmo w kolejce!

Autopia
                                                    Big Thunder Mountain (bo David kocha pociagi)
                                                    Buzz Lightyear Laser Blast
                                                    Pirates of the Caribeean
                                                    moze tez It's a small world ale nie wiem czy warto..

Studio's:
                                                    Studio Tram Tour (Behind the magic) - to chyba jest o czym pisalas?

A reszta to jesli czasu starczy..
                                                    Sa jeszcze jakies atrakcje ktore mozna zrobic cala czworka i nie powinnismy ich przegapic?

Zapisuje sobie Crush Coaster !

Na czym polega Tower of Terror? Wsiada sie tam po 2 osoby? Od jakiego wzrostu?
                                                    Ja to bym poszla na wszystkie najbardziej ekscytujace, ale moje dzieci nie sa takie odwazne ;)
                                                  • aaola Re: Lenkaaa 10.10.13, 17:35
                                                    ja bylam rok temu
                                                    nie jezdze na rollerkosterach(czy jak to sie piszę:))
                                                    ale wsiadłam na żółwika Sammy MASAKRA mąz jedził na wszystkim i mowi ze to jedno ze straszniejszych-a dla dzieci od 1m.....darlam sie niemiłosiernie ale...poszlabym jeszcze raz :)
                                                    polecam piratow z karaibów
                                                    zamek strachu
                                                    Teraz czekam az dzieci podrosną na inne atrakcje:)
                                                  • lenkaaa Re: Lenkaaa 11.10.13, 10:43
                                                    nesla napisała:

> Ok dzieki, to w parku mozna az tak dlugo byc? Myslalam ze zamykaja wczesniej.
                                                    >

Wlasnie tez sie zdziwilam, ale okazalo sie, ze zamykaja dopiero po tym pokazie fajerwerkow.
                                                    Jeszcze przed 20-ta Emilia jezdzila jakimis kolejkami.

> Ja zapisalam sobie te atrakcje, z tego co wyczytalam na stronie, ale teraz nie
                                                    > wiem jak z tym wzrostem jest, bo David ma 1,22 a Milena 1,32. Na tej mapie jest
                                                    > tez oznaczone od jakiego wzrostu? Zeby nieczekac na darmo w kolejce!

Tak. Mapa jest naprawde dobra, przejrzysta i atrakcje, ktore wymagaja sprawdzania wzrostu sa oznaczone (lacznie z zaznaczona wymagana wysokoscia).

>
                                                    > Autopia
                                                    > Big Thunder Mountain (bo David kocha pociagi)
                                                    > Buzz Lightyear Laser Blast
                                                    > Pirates of the Caribeean
                                                    > moze tez It's a small world ale nie wiem czy warto..

Big Thunder Mountain jest rewelacyjne ! Polecam!
                                                    Buzz tez byl fajny
                                                    Piratow nie sprawdzalismy, tego Small World tez nie

Bardzo nam sie tez podobalo i polecam Star Tours (nr39)

>
                                                    > Studio's:
                                                    > Studio Tram Tour (Behind the magic) - to chyba jest o czym pisalas?

Wlasnie nie, tym tramwajem nie jechalismy, wiec nie wiem.

>
                                                    > A reszta to jesli czasu starczy..
                                                    > Sa jeszcze jakies atrakcje ktore mozna zrobic cala czworka i nie powinnismy ich
                                                    > przegapic?
                                                    >
                                                    > Zapisuje sobie Crush Coaster !
                                                    >
                                                    > Na czym polega Tower of Terror? Wsiada sie tam po 2 osoby? Od jakiego wzrostu?
                                                    > Ja to bym poszla na wszystkie najbardziej ekscytujace, ale moje dzieci nie sa t
                                                    > akie odwazne ;)

Crush Coaster koniecznie ! Tower of Terror ma wymog 1,02m i jednorazowo wchodzi do pomieszczenia 21 osob. Siedzi sie na krzeselkach z zapietymi pasami. Jest strasznie ale nie jest niebezpiecznie i adrenalina skacze mocno ale Emilia (lat 8 1/2) byla zachwycona! Napewno chesz zebym Ci napisala co to jest ? Nie wolisz miec niespodzianke ? :)
                                                    >
                                                  • lenkaaa Re: Lenkaaa 11.10.13, 10:52
                                                    nesla napisała:

> Sa jeszcze jakies atrakcje ktore mozna zrobic cala czworka i nie powinnismy ich
                                                    > przegapic?
                                                    >
                                                    >
                                                    Jeszcze polecam ( w Studios):
                                                    RC Racer (nr17), tylko tam niestety znowu ograniczenie wzrostu 1.20m
                                                    Podobal nam sie tez Rock'n'Roller Coaster Aerosmith (wbrew moim obawom nie bylo wcale ogluszajacej muzyki i bardzo szybko posuwajaca sie kolejka) -minimum wzrostu 1.20m
                                                    Dla calej rodziny: Toy Soldiers Parachute Drop (nr 15) -wymog 0.81m

Milej zabawy Nesla i jak wrocisz to moze podziel sie wrazeniami z pobytu z dziecmi w parku ale tez i w Paryzu :)
                                                  • lenkaaa Re: Lenkaaa 11.10.13, 10:56
                                                    patrz, napisalam, ze ograniczenie 1.20, a dopiero teraz doczytalam, ze David ma 122, wiec nie bedzie problemu z tym RC Racer (nr 17) - mozecie isc wszyscy razem, polecam:)
                                                  • nesla Re: Lenkaaa 14.10.13, 08:55
                                                    Ok, wielkie dzieki Lenkaaa, aola, chyba mam wystarczajaco duzo informacji i chyba wiecej atrakcji nam sie nie uda zaliczyc, wiec sobie zapisuje to co polecalyscie. Napisze jak bylo po powrocie :)
                                                  • nesla Re: Lenkaaa 25.10.13, 11:30
                                                    No wiec bylismy, wrocilizmy i przezylismy :) Chociaz powiem szczerze, ze jak dla mnie za duzo jest stania w kolejkach. Placi sie niemala cene za wstep, a polowe czasu spedzonego w parku pochlaniaja kolejki. Liczylismy sie z tym, ale jednak to dla mnie duzy minus jest.

Lenka, dzieki za wsp=kazowke, bo Crash Coaster mnie podobal sie najbardziej, Milena sie cieszyla, ale David byl przerazony, powiedzial "ik durfde het niet maar ik heb het toch gedaan" ;) Potem juz nie chcieli wsiasc do zadnej atrakcji w Studio's bo sie bali, jedynie zaliczylismy jeszcze Tram Tour, fajnie ale spodziewalam sie czegos wiecej.

W Parku bylismy na Big Thunder Mountain i wszystkim nam sie pogobalo, Pirates of the Caribbean, Buzz Lightyear Laser Blast, Autopia no i lazilismy troche po parku po tym drzewie Robinsona i jakies labirynty. Niestety nie wpuscili mnie z Milena do Space Mountain bo zabraklo jej 1-2 mm (serio!!) a potem wrocilam sama bo ciekawa bylam i atrakcja byla zamknieta z powodu usterki, wiec sobie darowalam. Niestety wieczornego show nie zaliczylismy, bo okolo 19-tej rozpetala sie taka burza ze jak przeszla to dzieci byly juz tak wykonczone ze chcialy koniecznie wracac do hotelu, bo tam mielismy cieply basen wiec kapali sie do pozna. Cala parada mnie tez rozczarowala, myslalam ze bedzie wiecej postaci Disneyowskich. No i rozsmieszyla mnie przebrana czarownica ktora mnie zabila wzrokiem jak zrobilam jej zdjecie, bo mozna robic zdjecia tylko jak sie ma specjalny zeszyt do autografow, ktory oczywiscie trzeba kupic. Komercja jest totalna ;)

Hotel super Radisson Blu, moge polecic kazdemu jesli bedzie znowu kiedys promocja z Grouponu mozna zarezerwowac nocleg z 70% znizka. Pierwszy raz jechalam z Grouponem ale wszystko bylo doskonale zorganizowane, nawet bezglutenowe sniadanie dla Davida. Jest pieknie polozony na polach golfowych niedaleko Disneylandu i oferuje bezplatny charter do Disneylandu. Mozna tam tez zostawic auto i pojechac pociagiem do Paryza, bo w Paryzu wiadomo jak jest z jezdzeniem i parkowaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka