02.02.06, 12:33
Dzien dobry,
Jestem nowa na tym forum i nowa w Holandii.
Szukam informacji o szkolach w Leiden, albo ogolnie o szkolach w Holandii.
Tzn. moj syn ma niemal 4 lata i ciagle jest w Polsce z Tatusiem ale chce zeby
tutaj przyjechal (Tatus tez ;-)) no i probuje wszystko zorganizowac.
Na pewno jestescie juz doswiadczone w organizacji zycia tutaj moze mi
doradzicie: czym kierowac sie w wyborze szkoly, czy openbare czy raczej
katolickie (najblizej pracy mam protestancka, ale to nie wchodzi w gre
chyba?).
Juz bylam w dwoch i jedna nawet mi sie podobala- z klasa international.
Ale zaczynam wariowac tych szkol jest bez liku!!!
No i bede tez pewnie potrzebowac opiekunki, gdzie jej szukac? nie mowiac o
wiekszym mieszkaniu, ale to juz inny temat.
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • nesla Re: szkola 02.02.06, 19:41
      O szkolach ogolnie to juz bylo na forum, musisz poszukac, a konkretnie co do
      Leiden to ja nie wiem i nie wiem czy sa tu mamy z Leiden.
      • beba3 Re: szkola 02.02.06, 22:44
        corka 5 lat gdzie dobra szkola w Hadze?
        Szkola
        Dwa czy trzy jezyki?
        System edukacji w NL
        Tyle wynalazlam. Moze jest i wiecej ale schomikowane. Przebieglam sie po
        tytulach watkow. Zapewne jest i wiecej w watkach o nie zwiazanych ze szkola
        tytulach.
        Po lekturze pytaj! :-)
        • martaj7 Re: szkola 03.02.06, 08:18
          A dlaczego protestancka odpada? My dla Agaty wlasnie protestancko-
          chrzescijanska szkole wybralismy, i po tym co w innych szkolach widzielismy nie
          rozni sie diametralnie. 3 razy w tygodniu dzieci maja czytane opowiesci z
          biblii i przerabiane na jezyk odpowiedni dla wieku. Tyle.
          • anee_cry1 Re: szkola 03.02.06, 08:43
            dzien dobry,
            dziekiza odpowiedzi linki sprawdze i sprobuje sformulowac konkretniesze pytania!
            Martaj napisalam chyba odpada, bo zupelnie nie wiem jak wyglada nauka w
            szkole "religijnej" a skoro jets tak jak mowisz to musze tam pojsc. Myslalam ze
            np. katolika nie przyjma do protestanckiej i na odwrot. Bardzo dziekuje.
            Pozdrawiam
            Agnieszka
            • kasia157 Re: szkola 03.02.06, 09:13
              Ja przy wyborze szkoly nie kierowalam sie tym czy katolicka, publiczna czy
              protestancka.
              Z doswiadczenia wiem, ze raczej sie niczym nie roznia procz nazwy. To znaczy do
              szkoly katolickiej czesto chodza dzieci muzulmanskie, do protestanckiej
              katolicy, a ewentualny“swiatopoglad”takiej szkoly to juz zostal wylacznie w
              nazwie.
              Ja mieszkam w duzym miescie i do najlepszych szkol trzeba zapisywac dzieci juz
              w wieku 3-6 miesiecy. Osobiscie patrzylabym sie na ilosc uczniow (czym mniej
              tym lepiej), i na wyniki jakie osiaga dana szkola (mysle, ze srodowisko
              nobilituje) – o te zawsze mozesz poprosic dyrektorke, aby Ci pokazala.
              • beba3 Re: szkola 03.02.06, 09:42
                Jest tez stronka w necie gdzie mozesz sobie zobaczyc notowania szkol. Jak
                wychodza testy itp.
                Niestety nie pamietam adresu a maz wroci za dni kilka. Moze Wy znacie ta strone?
                Jaga chodzi wlasnie do niewielkiej szkoly i atmosfera jest dosc fajna.
                Jutro jest u nas dzien otwatry od 10 do 12 godziny. W wielu szkolach jest to w
                ten sam dzien i o tej samej godzinie. Przez te dwie godziny mozesz porozmawiac
                z dyrektorem, nauczycielami i rodzicami.
                My jutro tez idziemy. Pysia ma trzy lata i bedzie to dluzsze zetkniecie ze
                szkola. Pobawie sie tez z Jaga i pdpatrze jak sie czuje wsrod rowiesnikow.
                Zazwyczaj sa wywieszone informacje na budynku szkoly. Popatrz moze u was tez
                jutro jest dzien otwarty?
                • diuna22 Re: szkola 12.02.06, 17:00
                  Hej beba ja z pytaniem - pytalas moze meza o ten link z rankingiem szkol itp?
                  Jak to sprawdzic?
                  • beba3 Diuna! 12.02.06, 22:25
                    Pamietalam ale i tak zapomnialam... ;-D Wszystko mi umyka. Dziekuje za
                    przypomnienie! :-)
                    Zerknelam na ta strone teraz szybko i widze, ze cos jest.... Wklejam linka ale
                    nie wiem czy to Ciebie zdowoli. Mam nadzieje. Moj maz tez jeszcze tam nie
                    zagladal. Zrobimy to, jak sadze jutro. Napisz co Ty ciekawego tam wyczytalas.
                    onderwijsinspectie.nl
                    • tere_tere Re: Diuna! 12.02.06, 22:31
                      fajne! ja juz sobie nasza szkole sprawdzilam i musze przyznac, ze jestem pod
                      wrazeniem, bo wypadla znakomicie... nie mam teraz czasu sie zaglebiac, ale je
                      zawsze lubie wiedziec, ci i jak badaja, zeby tak naprawde wyniki zrozumiec.
                      trzeba bedzei tam wiecej poszperac. dzieki za link!
                      • diuna22 Re: Diuna! 13.02.06, 12:26
                        Beba, Tere powiem Wam zem ja nie holendersko gadajaca - i jak to sprawdzic -
                        niby wrzucilam w wyszukiwarke Basis nasza szkole, niby cus mi tam wyskoczylo -
                        ale czy da sie tu taki ranking zobaczyc - tzn na jakiej pozycji jest dana
                        szkola, ktora w miescie najlepsza i ile dzieci - wczesniejszych uczniow tej
                        szkoly - dostalo sie na studia - badz je skonczylo???
                        • beba3 Re: Diuna! 16.02.06, 01:12
                          Ja tez tak 'intuicyjnie' 'czytam'... Tez nie pismienna jestem... :-(
                          Mam juz spro rzeczy o ktore chce zapytac kolezanki ktore lapia holenderski ale
                          jak przychodzi co do czego to plotkuje tylko...
                          Moze ktos ze znajomych czy rodzicow? Podobno to stronka o ktorej 'ludzie
                          wiedza' i sprawdzaja...
                          • tijgertje Re: Diuna! 16.02.06, 03:24
                            A ja sobie o szkolach u nas we wsi poczytalam i uznalam, ze musimy sie przeprowdzic, bo obie sa do d... We wsiach po sasiedzku to samo:-( A tak nam sie tu fajno mieszka:-(
                          • tere_tere Re: Diuna! 16.02.06, 08:05
                            ja wam chetnie wyjasnie, ale w przyszlym tygodniu, bo zaraz wybywam na dluzszy
                            weekend z rodzinka - mm nadzieje, ze do sniegu!
                            • diuna22 Re: Diuna! 16.02.06, 13:24
                              Super Tere! :))) Milego, udanego wyjazdu :))). Nas tez nie bedzie, ferie
                              nareszcie od jutra - wiec zagladne tu w nastepny weekend :))).
                              • beba3 Re: Diuna! Tere! 16.02.06, 20:50
                                To wypocznijcie! Mam nadzieje, ze milo spedzicie czas!
                                Tygrys!
                                Az tak zle chyba nie jest aby sie przeprowadzac? Moze bedziesz malego gdzies
                                dowozila, a moze nie sa to az takie duze minusy?
                                A jak tam z przedszkolkiem? Zapisalas Kurczaczka? I do ktorego: do tego blizej
                                ale 'ciemnego' czy do tego dalej?
                                • tijgertje Re: Diuna! Tere! 16.02.06, 21:06
                                  Beba, do przedszkola jeszcze nie zapisalam:-( Nie wiem, na jakim zad... zesmy wyladowali, bo w calej gminie (5 wsi) to po prostu tragedia. Jak widze przez okno ciemna, ciasna sale i gore dzieciakow na kupie, to nawet wchodzic mi sie tam nie chce:-( Do przedszkola moge dowozic, 2 razy w tygodniu na kilka godzin to akurat, zeby zrobic jakies zakupy , czy wypic z kims kawe, albo cos zalatwic. Gorzej ze szkola. Nie wyobrazam, sobie, zeby dziecko skazywac tak wczesnie na codzienne dojazdy i izolowac od spoleczenstwa., Niestety, uroki wsi:-) Mam przyklad u sasiadow naprzeciw, dwie dziewczynki z tygodniowa roznica wieku, odkad poszly do dwoch roznych szkol, wcale sieze soba nie bawia. Jedna ma na okolo mnostwo kolezanek, druga, ktyora chodzi do jedynej w gminie szkoly publicznej, a nie katolickej wekszosc czasu spedza w domu, czasem tylko jedzie do jakiejs kolezanki, do niej prawie nigdy nikt nie przychodzi. Maja po 9 lat.
                                  Szkoly u nas wcale nieszczegolne, w jednej CITO toets nie zdaja dzieci "problemowe", wiec wynik jest przeklamany i jest on w okolicach sredniej krajowej, programu nie maja jak nalezy, o czym inspektor zrzedzi w 4 kolejnych raportach, zreszta slyszac co nieco od sasiadki tez wyrabiam sobie opinie:-(
                                  Druga szkola ma problem z ciaglym naplywem dzieci "problemowych" z innych szkol w gminie, co powoduje ogromne roznice poziomow, egzamin koncowy w ostatnich latach byl ponizej sredniej, ze wzgledu na sporo dzieci imigrantow, majacych problemy z jezykiem. Ta szkola podoba mi sie w sumie bardziej ze wzgledu na niezly program i indywidualizacje nauczania, ale ten jezyk. Nie chce, zeby kiedys Kasprowi zwiala jakas szansa przed nosem, bo w podstawowce nie zwraca sie na zaleglosci wystarczajacej uwagi. No, ale mam 2 lata i pewnie cos jeszcze wymysle. Moze na dyrektora bede startowac? :-)))
                                  • beba3 Tygrys! 16.02.06, 22:22
                                    U mnie jest podobny problem z inna szkola. Dowozenie to zaledwie 10 min ale w
                                    deszczu czy sniegu srednia przyjemnosc. Ale to i tak pikus. Wlasnie o te
                                    kolezanki chodzi a raczej brak. Przy czym my tez kierowalismy sie torche tym,
                                    ze okoliczne dzieci sa zdeczko rozwydzone i moze warto zapoznac nasze dziecie z
                                    jakimis bardziej spokojnymi? Zaczelam juz akcje sprowadzania kolezanek do domu.
                                    Wolno idzie... :-( Dopiero jedna dziewczynka byla... Chlopczyk sie zapowiedzial
                                    na po wakacjach... Moze jeszcze tepo odwiedzin bedzie wieksze?
                                  • mamamai4 Re: Do Tygryska 19.02.06, 13:08
                                    A co to sa te egzaminy CITO toets? Gdzie moge znalezc jakies info o tym i skad
                                    Ty wiesz takie rzeczy ze w szkokle te egzaminy zdaja dzieci na takim czy takim
                                    poziomie? jak ja mam takie dane znalezc dla szkol w swoim rejonie?
                                    • tijgertje Re: Do Tygryska 19.02.06, 13:43
                                      W linku podanym przez bebe mozesz znalezc szkoly podstawowe i srednie, jak sa raporty z inspekcji, to w nich wlasnie pisze o roznosciach. Nie ma dokladnych cyfr jesli chodzi o egzaminy, pisze jak sie maja wynik szkoly w stosunku do sredniej krajowej. Dokladne cyfry mozesz dostac od dyrekcji szkoly. Chyba powinna tez byc jakas stronka na ten temat, ale nie szukalam. Test CITO, to egzamin na koniec szkoly podstawowej, cos jak testy w polskim gimnazjum. Na podstawie wynikow dziecjko dostaje "advies" wyboru poziomu szkoly szredniej. Jest wiele kontrowersi, bo testy nie oddaja caloksztaltu wiedzy, zdolnosci i mozliwosci dziecka, a niejednokrotnie dzieciom uniemozliwia sie wybranie szkoly o wyzszym poziomie, niz zostalo zalecone. Moj mlody jest jeszcze na tyle maly, ze sie tym za bardzo nie interesuje, tyle co z wiadomosci sie dowiedzialam, ale w sumie zagadnienie ciekawe. Sprobuj wrzucic w google CITO toets, powinnas znalezc wiecej na ten temat.
            • tere_tere Re: szkola 03.02.06, 10:46
              moze warto tez wspomniec o "alternatywnych" szkolach: jenaplan, montessori,
              vrije school etc. w internecie mosz wiecej przeczytac o zalozeniach tych systemow.

ja wlasnie chcialam moje poslac do szkoly jena plan, ale, niestety, szkola w
              naszym miescie byla po prostu ZLA. teraz chodzi do szkoly katolickiej i jestem -
              nawet jako zawzieta ateistka - bardzo zadowolona. oni sie tam wcale nie modla
              ani nie lataja do kosciola, co najwyzej ucza sie o podstawowych swietach itp.
              wiec nie zrazaj sie tym, ze szkola jest protestancka, popatrz na atmosfere i
              reszte, o ktorej ju dziewczyny wspomnialy. ja poza tym jestem zwolennikiem
              szkoly niezbyt daleko od szkoly - bo to i koledzy z blisk, i mozesz sie z
              innymi matkami potem wymieniac odbieraja dzieci...

pozwodzenia w szukaniu!
              • anee_cry1 Re: szkola 03.02.06, 13:18
                A co to sa szkoly jenaplan??? Ja na pewno nie chce do montessori. A vrije
                school co to za szkola czy to to samo co openbare?
                W poniedzialek ide do kolejnej, a jeszcze mam trzy na liscie. Ale musze to
                jeszcze raz przemyslec po Waszych radach widze ze troche powinnam zmienic
                podejscie;-)
                A ogolnie jestescie zadowolone ze szkol i nauczycieli?
                Jak dlugo Wasze dzieci uczyly sie tego jezyka, na razie o tym nie mysle ale
                popwoli zaczynam sie bac jak moj Kuba sie zaadoptuje itd. Jest raczej
                spokojnym i niesmialym dzieckiem.

No i czy korzystacie z nachscholseopvgang??? I ile sie za to placi tzn. wiem ze
                690 E/m-c ale cos mozna odliczyc od podatku. Niestety nie mam za bardzo innej
                mozliwosci bo pracuje do 17 albo dluzej. Oj ma jeszce milion pytan.
                Bardzo Wam dziekuje za pomoc
                Agnieszka
                • beba3 Re: szkola 04.02.06, 00:27
                  Wlasnie moja Jagoda chodzi do jenaplan. Niestety dla Ciebie jest to wlasnie cos
                  zblizonego do montessori przy czym w jenaplan przyklada sie jeszcze wage do
                  rozwoju uczuciowosci dziecka. Stawia na samodzielnosc, kreatywnosc, prace
                  indywidualna i w grupie, dzielenie sie radosciami i smutkami, dobra atmosfere w
                  szkole. Wlasciwie to nie pamietam wiele z 'zalozen' szkoly. Nam odpowiada.
                  Problem w tym, ze nie mam porownania, dlatego nie twierdze, ze jest to
                  najlepsza opcja.

A dlaczego nie montessori? Masz jakies doswiadczenia? Ktos Ci odradzal?

Co to znaczy, ze ta szkola jenaplan byla ZLA. Jak to poznalas? Kiepskie
                  doswiadczenia znajomych, zle pierwsze wrazenie, rozmowa z dyrektorem itp?
                  • tere_tere Re: szkola 04.02.06, 14:38
                    beba, to bylo tak (w skrocie):

dyrektorka tragiczna. przyszlismy na rozmowe i pytamy: "na czym polega
                    jenaplan?", a ona na to, ze tego sie wlasciwie nie da wytlumaczyc, zebysmy sobie
                    w internecie poszukali. my pytamy, czy nauczyciele maja jakies wyksztalcnie w
                    kierunku "jenaplan", a ona na to ze nie, bo to za duzo czasu kosztuje. wiec to
                    juz nam sie nie podobalo.
                    poza tym byl w szkole po prostu chaos, to bylo widac spacerujac sobie po niej.
                    co wiecej, nasi znajomi mieli tam dzieci (ogromni zwollenicy tego systemu
                    nauczania) i niestety po 3 latach praniesli do innej szkoly, montessori wlasnie...

mi sie bardzo podobaja zalozenie wszystkich (albo wiekszosci) szkol
                    "alternatywnych", ale to musi byc umiejetnie wdrazane, a w "naszej" szkole tak
                    niestety nie bylo...
                  • go.ga Re: szkola 04.02.06, 16:55
                    > A dlaczego nie montessori? Masz jakies doswiadczenia? Ktos Ci odradzal?

Ja mam doswiadczenia z ludzmi PO Montesori.
                    Z tego co mi tlumaczyli, kazde dziecko uczy sie tego, na co ma wlasnie ochote.
                    Kolezanka opowiadala, ze jak nie chcialo jej sie uczyc np. fizyki to sie uczyla
                    historii albo bawila. I teraz tez ma takie podejscie, jak sie jej czegos nie
                    chce robic w pracy, to... tego nie robi, niech inni sie martwia deadlinami :)
                    Montesori na moj gust sprawdza sie tylko u dzieci, ktore sa same z siebie
                    silnie zmotywowane do nauki.
                    • anee_cry1 Re: szkola 04.02.06, 19:58
                      no wlasnie!
                      Montessori wcale nie jest systemem bez wad
                      Ja wole po prostu tradycyje podejscie do nauki. Przeciez tak naprawde to
                      zalozenia (ogolne)Montessori powinny obowiawac w kazdej szkole. A w szczegolach
                      jest to dobre do przedszkola a ni eszkoly
                      Poazdrawiam
                      Agnieszka
    • diuna22 Re: szkola 05.02.06, 00:34
      Moj synek - 6,5 roku - chodzi do daltonowskiej. Gdzies tu wymienialaysmy sie
      uwagami z dziewczynami - start mial ciezki, teraz coraz lepiej - bo zaczyna
      mowic :). Ale zalozenie Daltona mi sie podoba - wszystko poukladane, pokolei,
      scisle z zalozeniami - z systemu jestem zadowolona. Rowniez przed wyborem
      szkoly dla niego odwiedzilismy inne i zdecydowalismy sie ostatecznie na ta.
      A mam pytanie - co do tej stronki Beba - jak sprawdzic jak nasza szkola stoi
      posrod innych, jak sprawdzic statystycznie po ktorej najwiecej konczy studia?
      Znacie jakies strony z porownaniami?
      • beba3 Re: szkola 05.02.06, 00:40
        Dzeki za odpowiedzi Dziewczyny!
        Diuna!
        Maz mi cos wspominal przed wyjazdem ale nie podal adresu i szczegolow. Sama juz
        jestem ciekawa o co mu dokladnie chodzilo. Za trzy dni bedzie w domu to sie
        spytam i tu podam adresik. Mam nadzieje, ze bedzie warto czekac... :-)
        • diuna22 Re: szkola 05.02.06, 00:45
          Czekam :))) ja probowalam cos wyszukac ale marne rezultaty :(.
    • izuchamama Re: szkola 05.02.06, 00:58
      Hej dziewczyny.A wogole obowiazek chodzenia do szkoly to jest tu od jakiego
      wieku???maly moj ma 3 lata i chyba niedlugo musze o tym pomyslec co
      wy.Pozdrawiam
      • beba3 Re: szkola 06.02.06, 00:26
        Od lat 5 jest obowiazek szkolny ale od lat 4 moze juz dziecko chodzic. Nawet ze
        dwa tyg wczesniej po godzinie - zalezy od szkoly.
        Wlasciwie to juz teraz powinnas sie rozgladac i najlepiej zapisac dziecko. Na
        miejsca czasmi sie czeka, zalezy od poptytu.
        Pyska wlasnie skaczyla 3 latka i byla zchwycona dniem otwartym w szkole. Dwie
        godzinki tam spedzila na zabawie i ogladniu sali. :-)
        Wybierzemy oczywiscie ta sama szkole do ktorej drepcze Jaga.
    • diuna22 Re: szkola 26.02.06, 10:01
      Dziewczyny jestem jak pisalam po przerwie i wracam do tematu - jak ta stronke
      rozszyfrowac, na jakim poziomie jest szkola mojego starszego? Czekam na odzew
      Aga
      • tijgertje Re: szkola 26.02.06, 14:23
        Sprobuje ciut ci to rozszyfrowac, jak cos mi nie pojdzie, to moze ktos mnie poprawi:-)
        Wchodzisz na stronke, w okienku: soort onderwijs wybierasz rodzaj szkoly:
        podstawowa -basisschool, w Plaatsnam nazwe miejscowosci, ewentualnie jeszcze
        nazwe szkoly, jesli nie wpiszesz, wyswietli wszystki szkoly w danej
        miejscowosci.
        Klikasz :stars zoeken i dostajesz wykres, a w nim kolorami oznaczone punkty.
        Zielony to zadowalajacy, czerwony nie, czyli ponizej wymagan, bialy oznacza, ze
        podczas kontroli danego punktu nie oceniano. Zwroc tez uwage na daty. Na koncu
        sa szczegolowe raporty z kontroli, dotycza czesto czesciowych, krotkich
        kontroli, daja obraz zmian w szkole.
        1.Leerresultaten - rezultaty nauczania:
        - einde basisonderwijs - zakonczenie szkoly (do oceny wchodza rezultaty CITO toets)
        - voortgang van leerlingen - ocena postepow w okresie nauczania w szkole, czy koncza szkole w terminie, czy powtarzaja klasy itp.
        2.Kwaliteit van lesgeven - poziom nauczania,
        - kwaliteit lessen - poziom lekcji
        -aandacht voor zelfstandig leren- zwracanie uwagi na samodzielna nauke
        -rekening houden met verschillen tussen leerlingen - liczenie sie z roznicami miedzy uczniami, (chodzi o uczniow powyzej i ponizej przecietnej)
        - leerhulp aan individuele leerlingen - indywidualna pomoc uczniom,
        3. sfeer op school - atmosfera w szkole
        -omgang leraren en leerlingen - zachowanie nauczycieli w stosunku do uczniow
        - veiligheid en geborgenheid - bezpieczenstwo i ? wiem o co loto, ale nie wiem, jak to przetlumaczyc:-( POMOCY!
        -aangename en motiverende omgeving- przyjemne, przyjazne i motywujace otoczenie
        4. Schoolcontacten - kontakty szkoly
        -met ouders- z rodzicami
        - met de omgeving - z otoczeniem
        5.Methodes en materiaal - metody i material(program) nauczania
        -modern en onderwijskundig verantwoord- nowoczesny i poprawny metodycznie
        - geschikt voor snelle en zwakke leerlingen - przystosowany dla zdolnych i slabszych ucznow
        - samengang -zwiazek, czy pasuje do szkoly i daje odpowiednie rezultaty.
        6. schoolraporten- szczegolowe raporty z kontroli.

No to tyle:-) W raportach jest mnostwo informacji, np o wielkosci szkoly, zmianach kadry, specyfice szkoly, jak pracuja nad poprawa(albo nie) jakosci nauczania itp, ale to juz za duzo do tlumaczenia na forum:-)))
        Mam nadzieje, ze cos ci to rozjasni, choc raporty daja jednak najlepszy obraz rzeczywistosci.
        • diuna22 Re: szkola 26.02.06, 15:27
          Dzieki piekne - zaraz lece na stronke i sprawdzam. A moze ktos wie czy sa takie
          rankingi tutaj tzn ktore miejsce szkola zajmuje w miescie, ile osob po danej
          szkole poszlo do lepszego gimnazjum czy na studia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka