• mamamaxia08 Dla chcących oduczyć dziecia od smoka :) 01.09.10, 13:13
      Dla tych, których dzieci skończyły półtora roku i KOCHAJĄ smoczki :) - smoczek
      Difrax od 18mż - rewelacja! Ten smoczek różni się od innych tym, że część, która
      jest teoretycznie do ssania - nie jest wypełniona powietrzem i jest twarda. Mój
      zatwardziały smoko-ssacz (2 i pół roku) w ciągu 2 dni od zamiany zwykłego smoka
      na tego Difraxa - SAM zrezygnował ze "smoczkowania" :D. Czasem do sobie
      popodgryza ale to tak bardziej dla zabawy hy hy hy
      Pozdrawiam
      • julanna75 Re: Dla chcących oduczyć dziecia od smoka :) 01.09.10, 22:47
        I jak to zwykle bywa, wszystko zalezy od dziecia. Mojemu taki
        kupilam jak mial 2 latka i w ciagu max 2 dni przegryzal zwykle. Nie
        zniechecilo go to do ssania, kochal go tak samo jak miekkie smoczki.
        Na dodatek doszlo to wady zgryzu, bo zabki sie nie 'zamykaja'przy
        tym smoczku. Tzn. po stronie ktora najczesciej gryzl smoczka,
        mial 'krotsze' zabki i jak zamykal buzie to z jednej stony mial
        spora przestrzen miedzy dolnymi i gornymi zabkami. No i gorne
        zaczely zachodzic do tylu. Na szczescie pediatra (akurat w PL
        bylismy) to zauwazyl i nastapilo 'brutalne' odstawienie od smoka.
        Efekt koncowy po 3 m-cach od odstawienie-wyrownala sie dlugosc
        zabkow, ale jedna gorna dwojka i trojka zachodza lekko za dolne
        zabki.
        • agnieszkaela Edukacyjne wycieczka dla nieco starszych ARCHEON 02.09.10, 08:14
          Co prawda sezon atrakcji na dworze sie konczy, ale chcialam polecic
          miejsce gdzie bylismy tydzien temu. Archeon- park przeszlosci. Dla
          nieco starszych dzieci (od 4- 5 lat na pewno)
          archeon.nl/nederlands/welkom.html
          Pasjonaci mieszkaja tam w sezonie, hoduja zwierzeta, tkaja
          materialy, pieka chleb- najsladujac techniki z dawnych lat. Wiec
          jest to faktycznie wycieczka w przeszlosc. Do tego oczywiscie sa
          rozne festiwale, festyny, pokazy. Calosc przyjazna zwiedzajacym-
          wszedzie mozna wejsc, z kazdym pogadac, sa miejsca gdzie mozna
          zrobic swiece, mydlo, wykuc ozdoby z miedzi, przejsc trening
          rycerski. Naturalnie takze w restauracji, barach pije sie z wielkich
          kielichow, je na stylizowanych talerzach. Spotkalismy tam spora
          grupe Polakow, ktorzy tam teraz mieszkaja. Bylam zafascynowana ich
          pasja.
          Maja fajny abonament, oprocz nieograniczonego wejscia do Archeonu,
          jednorazowe bilety do Delfinarium, Zoo, Centrum Nemo, Juliana Toren
          i jeszcze kilku. Spory wydatek jednarazowo, ale sie oplaca na
          poczatku sezonu bo atrakcje zapewnione na cale lato.
          A jak ktos chce moze sie wybrac do Archeonu na weekend, dostac
          sredniowieczne ubranko i sprobowac przeniesc sie w czasie :-) Jak
          dzieci beda wieksze na pewno sie wybiore.
          • nesla Re: Edukacyjne wycieczka dla nieco starszych ARCH 02.09.10, 08:19
            Dzieki za polecenie, slyszlaam o tym, ale wydawalo mi sie (mylnie
            jak widze) ze to ma zwiazek z dinozaurami itp. Moze sie wybierzemy w
            takim razie.
            • anitax Filmy 3D dla dzieci - Sammy's avonturen 19.10.10, 13:25
              Niedawno wybralismy sie z Lisa do kina na Sammy's avonturen - film 3D dla dzieci. Fabula taka sobie, za to efekty specjalne rewelacyjne. Jak ptak porwal zolwika i go upuscil, dzieci wstawaly i wystawialy rece zeby go zlapac :-) Polecam na zimne weekendy!
            • anitax Zumba 19.10.10, 13:31
              Jesli ktos lubi ruch przy muzyce latynoamerykanskiej, to zdecydowanie polecam.
              Zajecia zumby sa juz chyba oferowane przez kazdy klub fitness. U nas nowoscia jest teraz zumba toning, z takimi specjalnymi paleczkami zeby wzmocnic miesnie ramion.
    • martaj7 Re: POLECAM 25.01.11, 08:05
      Lampke-budzik Philipsa.
      jesli ktos musi wczesnie wstawac i caly dzien chodzi niedospany z bolaca glowa....
      Jak dla mnie dziala perfekt. Mozna sobie dodatkowo nastawic jakis dzwiek, jesli ktos samemu swiatelku nie ufa...Ja mam ptaszki swiergolace. Goraco polecam, naprawde lepiej zaczyna sie dzien, nawet jesli nie spi sie przepisowych 8-godzin....
      • tijgertje Re: POLECAM 25.01.11, 08:17
        Maz mi chcial sprawic, a ja nie chcialam :/ Mam Z Philipsa lampe antydepresyjna, imitujaca swiatlo sloneczne, faktycznie czuc roznice, wiec moze jednak ten lampo-budzik to tez cos dla mnie.
        • corneliss Re: POLECAM 25.01.11, 10:10
          Tygrysku, a podalabys jakiegos linka do tej lamp antydepresyjnej? ;)
          • tijgertje Re: POLECAM 25.01.11, 13:30
            A prosze bardzo;) Ta polecil mi lekarz, woloalam kupic, niz przez 2 tygodnie codziennie do szpitala na taka sama terapie jezdzic. Mam juz dobrych kilka lat i u mnie zdecydowanie dziala. I fajnie sie przy niej prasuje;)
            www.lichttherapiewinkel.nl/daylight-power-c-127.html?gclid=CIL9reWs1aYCFQUs3godJH-5Hw
            • corneliss Re: POLECAM 25.01.11, 13:33
              dziekuje :)
          • kasiaamazonka Re: POLECAM 16.10.12, 22:11
            Jeśli lampa antydepresyjna to polecam Ci: www.adverti.com.pl
      • go.ga Re: POLECAM 30.01.11, 13:58
        Chyba sie wreszcie skusze, bo wiele osob poleca :-) Ja sie najpierw musze dlugo pozastanawiac, zanim cos takiego kupie, bo zbyt wiele cudownych wynalazkow mnie rozczarowalo i po kilku uzyciach leza w szafie (prawie) nigdy nieuzywane.
        A poranne wstawanie to dla mnie, typowej "sowy", codzienna meczarnia.
        • anitax Lyzwy 20.02.11, 20:26
          Po wielu latach przerwy zaczelam znow jezdzic na lyzwach, namowilam tez corke i kazda niedziele spedzamy na lodowisku. Polecam tutejsze lodowiska - my jezdzimy do Dordrechtu, gdzie sa 2 prostokatne lodowiska i 250-m "hardrijbaan". Dla dzieci sa specjalne krzeselka do nauki jazdy na lyzwach, ktore mozna popychac przed soba, super sprawa.
        • go.ga Re: POLECAM 22.10.11, 12:12
          Kupilam w koncu te lapme, bo jesien nadeszla a ja musze wstawac bardzo wczesnie, jesli chce ominac korki. Faktycznie przyjemniej sie budze, ze swiatlem oraz ptaszkami, mnie gwaltownie niz z "normalnym" budzikiem. I moment wstania z lozka i zapalanie swiatla jest mniejszym szokiem dla organizmu. Tez polecam.
          Co nie zmienia faktu, ze dalej nie lubie rannego wstawania i z przyjemnoscia wyleguje sie w weekend.
    • tijgertje Wakacje w Limburgii ;) 06.06.11, 11:50
      Kawalek mamy, wiec w tamte strony w zasadzie nie zagladamy. Jaos tak wychodzi,z e zawsze nas w inna strone poniesie. W miniony dluugi weekend meza wywialo do Turcji, a ze ja z mlodym nie mialam ochoty sama w domu siedziec, wiec pojechalismy wlasnie do Limburgii. Bylismy w Susteren, ale w zasadzie bardziej nas na poludnie nosilo. szczerze mowiac bylam zadskoczona ile w okolicy mozna robic z dzieciakami. rozne atrakcje turystyczne sa dobrze pooznaczane, wiec nie ma wiekszych problemow, zeby cos znalezc. Atrakcji jest troche, mowy nie ma, zeby wszystko w kilka dni zaliczyc. program mielismy dosc napiety przez 2 dni. Jako,z e mlody kocha labirynty wszelakie, bylismy w miejscu zejscia sie 3 granic, bedacym jednoczenie najwyzszym punktem Holandii :
      www.drielandenpunt.nl/
      Labirynt jest super, panorama z wiezy tez, a spory plac zabaw to juz pelnia szczescia dla mlodego;) Najlepiej pojechac rano, okolo poludnia parkowanie zaczyna juz stanowic problem i robi sie coraz ciasniej.
      Po drodze w Vaals warto zajrzec do sklepu i mini-huty szkla, o pelnych godzinach sa prezentacje:
      www.glasblazerij-gerardo.nl/
      Na mlodym niesamowite wrazenie zrobil park bosych stop w Brunssum. sama uznalam, ze dobrze by moim stopom zrobilo lazenie po lesie boso tak chocby raz w tygodniu. Po prawie 2-godzinnym spacerze czulam doslownie kazda kostke w stopach, moje plaskostopie i "zalamane" stopy troche ucierpialy, zwlaszcza, jak trzeba bylo znowu buty na nogi wcisnac;) Polecam goraco, zwlaszcza przy fajnej pogodzie, warto zabrac recznik, mydlo i cos do szorowania;)
      www.blotevoetenpark.nl/
      Na fajny spacer polecam tez Mondo Verde w Landgraaf:
      www.wereldtuinenmondoverde.nl/
      Naprawde fajny park. Bylismy tam z mezem wieki temu, juz wowczas mi sie podobal, teraz, gdy niezle zarosl zrobil jeszcze wieksze wrazenie. Mlody zachwycony zwlaszcza dinozaurami.

W planie mialam kilka atrakcji w Valkenburg i zamek Hoensbroek z turniejem rycerskim, jednak nic z planow nie wyszlo, bo po Mondo Verde na 2 godziny zajrzelismy do fajnego museum w Kerkrade:
      www.continium.nl/
      Stala wystawa dla mniejszych dzieci niestety dosc trudna, dluuugie, specjalistyczne opisy, ale spokojnie wiekszosc mozna pominac i odkryc co nieco. Muzeum interaktwne, gdzie wszystkiego trzeba dotknac i doswiadczyc. Do wrzesnia jest wystawa tymczasowa skierowana do dzieci : C-team. Kapitalny sposob,z eby dzieciakom pozwolic doswiadczyc reakcji fizycznych i chemicznych. Mlody w laboratorium zrobil sobie wlasna skaczaca pileczke i prawie nas z muzeum musieli wyganiac. Ostatnia rzecz przed zasnieciem i pierwsza po obudzeniu, to bylo zrzedzenie o muzeum. Jaskienie, kopalnie i rycerze musza poczekac do kolejnych wakacji w Limburgii, bo ostatni dzien od 11.00 do 17.00 spedzilismy w muzeum;) Mlody zachwycony mozliwoscia "pomagania" w spektaklu chemicznym (kazal sobie suchy lud kupic, zeby "tajemniczy dym" produkowac), troche czasu spedzilismy w Laboratorium. Mozna wejsc do niego bez biletu do muzeum, przy wejsciu mozna wybrac dla dziecka eksperyment fizyczny lub chemiczny, po zaplacie dostaje sie fartuch laboratoryjny i pojemnik z wszystkimi potrzebnymi skladniami i odczynnikami i dokladna, przystepna obfocona instrukcja. Rewelacja! Dziecko mam tak zachwycone, ze do Limburgii prawdopodobnie na ciut dluzej latem pojedziemy. Maz zdecydowanie szuka pretekstu, zeby do Polski nie jechac;)
      • nesla Re: Wakacje w Limburgii ;) 24.10.11, 10:24
        Tijger, dzieki za cenne informacje !
    • majadeblij OPI 21.10.11, 22:47
      dla dziewczyn malujacych paznokcie - wyrzucajcie wszystkie swoje stare lakiery i kupujcie OPI:-)) jakis czas temu zniszczylam sobie paznokcie hybrydowym manicurem (sama go sobie zle zdjelam) i musze malowac paznokcie nieprzezroczystym lakieram. pracuje na pelny eteat, dzieci..nie ma czasu na czeste malowanie. OPI zostaje mi bez zadnych odpryskow caly tydzien! Rewelacja!!!!!!
      • nesla Re: OPI 24.10.11, 10:22
        Na pewno wyprobuje, dostepny w normalnych drogeriach?
        • majadeblij Re: OPI 24.10.11, 13:46
          siec DA je sprzedaje, i niektore gabinety kosmetyczne.
          jeszcze raz mowie, sa SUPER:-)) caly tydzien, przy dwojce dzieci i tonach prania i sprzatania..bez odpryskow..
          • martaj7 Re: OPI 01.11.11, 20:17
            To ja nie wiem co ja mam za pazury... Pomalowalam w niedziele wieczorem i dzis moge juz zmywac. Kicha:)
            • majadeblij Re: OPI 04.11.11, 20:33
              mnie sie trzyma:-)) w niedzele pomalowalam, a dzis jeszcze ok:-))
              ja uzywam ichsiejszego podkladu i dobrze oddluszczam paznokcie...komu jak komu ale tobie na pewno takich rzeczy mowic nie trzeba:-))
              • nesla Re: OPI 05.11.11, 13:01
                Niestety u mnie jest niedostepny, a nie chce mi sie jechac 39 km specjalnie po lakier ;) szkoda bo bym wyprobowa!
    • nesla Gry dla dzieci 01.05.12, 12:34
      Jest u nas w miescie sklep specjalizujacy sie w grach dla dzieci i doroslych. Moje dzieci go uwielbiaja ! Przed kupnem gry mozna kazda gre wyprobowac i sprzedawcy tak fajnie potrafia wytlumaczyc reguly i wybrac odpowiednia gre do wieku ze chodzimy tam regularnie. Gry nie sa drogie, miedzy 6 a 15 Euro, ale sa tak fajnie wymyslone ze to swietna zabawa dla calej rodzinki :)

Z doswiadczenia moge Wam polecic te gry, na pewno dostepne rowniez w innych sklepach:

Vlotte geesten (www.youtube.com/watch?v=ZRqcnfwWGjE)
      Kakkerlaken salade (gra na refleks, mnostwo smiechu od 4 lat)
      Dobble (spostrzegawczosc, refleks, wersja od 4 i od 6 lat) (www.youtube.com/watch?v=NmXQkAAIP1Q)
      Geitje verstop je (od 4 lat, cos w rodzaju memo)
      • anitax Basen w Landal Park Het Vennenbos 27.08.12, 16:23
        Dostepny nie tylko dla gosci Landal, mozna przyjechac na sam basen.
        W srodku kilka basenow, od 20-cm dla najmlodszych po basen ze sztucznymi falami, zjezdzalnie i Lazy River. Spedzilismy tam w sobote ponad 7 godzin, na pewno tam wrocimy.

www.landal.nl/template3.aspx?cp=vervolghtml&vervolgid=112&menu=parken&mid=parkenfaciliteiten&parkcode=VBS
    • nesla Binnenhof 24.10.12, 10:10
      Polecam wycieczke z przewidnikiem po Binnenhof specjalnie dla dzieci. Moim sie bardzo podobalo (5 i 8 lat), organizuja w kazda sobote o 13:00, cena 4 Euro pp.

www.prodemos.nl/Bezoek-Den-Haag/Bezoekerscentrum/Rondleidingen/Kinderrondleidingen
    • nesla Ksiazke dla dzieci 13.03.14, 13:10
      Polecam Wam ksiazke dla dzieci miedzy 7 a 11 lat:

"Hallo Wereld" Rose Mary de Boer

Ksiazka to zbior opowiadan dzieci z roznych stron swiata. Dzieci opowiadaja o swoim zyciu, rodzinie, szkole, problemach, marzeniach itd. Autorka jest dziennikarka i zjechala caly swiat robiac wywiady z dziecmi. Niepredko polecam ksiazki tutaj, ale ta jest naprawde fajna. Napisana jest prostym jezykiem wiec dzieci ktore umieja czytac moga ja czytac same, jest duzo zdjec i ilustracji.

www.bol.com/nl/p/hallo-wereld/9200000015354852/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka