agunai 22.02.09, 21:50 Drogie mamy!Rozważam wyjazd do Holandii[Haga].Mam ogromną prośbę o szczyptę informacji-czy jako logopeda, mam szansę na podjęcie pracy [w zawodzie,oczywiście].Wszystkie wskazówki,sugestie będą dla mnie bardzo cenne! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
femke81 Re: Logopeda-praca 22.02.09, 22:45 Hej! Jeśli znasz holenderski - to tak...nie wiem czy biegły angielski albo niemiecki wystarczą... z samym polskim niestety nic nie zdziałasz... Może się ktoś 'po fachu' odezwie. Powodzenia! Odpowiedz Link
ika.alias Re: Logopeda-praca 23.02.09, 09:17 Tak sie zastanawiam czy w przypadku logopedy nawet biegly holenderski, ale z cudzoziemskim akcentem, bylby wystaczajacy... Odpowiedz Link
tijgertje Re: Logopeda-praca 23.02.09, 20:08 ika.alias napisała: > Tak sie zastanawiam czy w przypadku logopedy nawet biegly > holenderski, ale z cudzoziemskim akcentem, bylby wystaczajacy... Tez tak mysle. Wymowa i artykulacja glosek w tubylczym jezyku jest zupelnie inna niz w Polskim. watpie, czy bez zdania niderlandzkiego egzaminu medycznego i zaliczenia jakis dodatkowych studiuw czy egzminu logopedycznego w Wiatrakowie beda jakiekolwiek szanse na prace w zawodzie. Odpowiedz Link
nesla Re: Logopeda-praca 24.02.09, 08:14 Ja rowniez widze nikle szanse na prace w zawodzie, chyba ze na przyklad w jakiejs polskiej szkole, albo bedziesz miec akurat szczescie. Mam kolezanke po psychologii, ktora najpierw robila tutaj niemal cale studia od nowa (niby nie cale ale zajelo jej to jakies 5 lat) i po zdaniu wszystkich egzaminow mogla w koncu zostac zatrudniona w swoim zawodzie. Na poczatku pracowala z mlodzieza i narzekala na trudnosci w porozumiewaniu sie pomimo doskonalej znajomosci holenderskiego, w gre wchodzil slang mlodzienczy, ktorego nie wyczuwala, wielu niuansow nie wychwytywala i czula sie niepewnie. Musiala zmienic prace na biurowa, wiecej papierkow, mniej pracy z ludzmi, ale pracuje w zawodzie. Odpowiedz Link
go.ga Re: Logopeda-praca 24.02.09, 18:46 tijgertje napisała: > > ika.alias napisała: > > > Tak sie zastanawiam czy w przypadku logopedy nawet biegly > > holenderski, ale z cudzoziemskim akcentem, bylby wystaczajacy... > > Tez tak mysle. Wymowa i artykulacja glosek w tubylczym jezyku jest > zupelnie inna niz w Polskim. Wydaje mi sie, ze osoba ktora jest logopeda, duzo szybciej niz przecietna osoba zalapie owa wymowe i artykulacje ;-) Odpowiedz Link
agunai Re: Logopeda-praca 24.02.09, 20:00 Serdecznie dziękuję za odzew!Myśląc zatrudnieniu jako logopeda, brałam pod uwagę, głównie, pracę w polskiej szkole,przedszkolu czy też z dzieckiem [lub dorosłym,np.po wylewie]indywidualnie.Moja wiedza na temat artykulacji[i wszelkich pokrewnych,z tym związanych, rzeczy]dotyczy języka polskiego. Zastanawia mnie czy w Holandii jest zapotrzebowanie na tego typu specjalistów[jako logopeda z polskim dyplomem mogę "działać ",jedynie, w obrębie języka polskiego].Pozdrawiam Odpowiedz Link
kruszynka28 Re: Logopeda-praca 24.02.09, 20:28 Moze tu bys sie przydala? dompolski.nl/PL/PL.htm Maja juz polskiego prawnika, psychologa, polozna wiec pewnie logopeda tez by sie przydal :) A moge ci zadac pytanie odnosnie wymowy mojego dziecka? Moge tu lub na maila. Jesli tak to daj znac :) Odpowiedz Link
go.ga Re: Logopeda-praca 24.02.09, 21:25 Tak naprawde to mysle, ze na tym forum nikt nie orientuje sie jakie jest zapotrzebowanie na polskich logopedow. Odpowiedz Link
kruszynka28 Re:do kruszynka28 26.02.09, 22:41 Dziekuje! Wydaje sie takie logiczne ;-) Bedziemy probowac i poinformuje cie o wynikach. Jeszcze raz dzieki! Odpowiedz Link
anitax mozliwosci 28.02.09, 20:37 Na Twoim miejscu probowalabym zrobic rozeznanie we wszystkich placowkach, ktore wymienilas: - przy ambasadzie dziala podobno polska szkola, - w wiekszych miastach sa polskie szkolki (zajecia w co druga sobote miesiaca) - w Amsterdamie jest wydzial polonistyki (moze udaloby Ci sie tam dostac kilka godzin) - szkoly jezykowe i inne istytucje edukacyjne (np. Vrije Universiteit? w Rotterdamie) organizuja czasem kursy jezyka polskiego - nawiazalabym kontakty z polskimi lekarzami w Holandii (lista na www.niedziela.nl) oraz z organizacjami polonijnymi - dalabym ogloszenie (np. na www.niedziela.nl), w polskich parafiach itd., a nuz matki szukaja takiej pomocy dla swoich dwujezycznych pociech. Nie wiem jak wyglada wszystko od strony formalnej, czy w typowej pracy logopedy musialabym nostryfikowac dyplom itd. Mozliwe, ze w przypadku w/w zajec nie byloby to konieczne. A Haga to chyba najlepsze miejsce ze wzgledu na duza liczbe Polakow i centralne polozenie (mam na mysli Randstad) Powodzenia! Odpowiedz Link
majda12 Re: mozliwosci 12.03.09, 13:42 heh a ja akurat poszukuje logopedy polskiego w nl, moje dziecko ma niedorozwój mowy fonemowej /taka diagnoze postawiono mi w pl/ a tu z holenderskim logopeda to na razie mam problem bo maly mowi malo i w dodatku po pl i taki logopeda by mi strasznie przydal :) PRZYJEZDZAJ!!!! Odpowiedz Link
majda12 Re: mozliwosci 12.03.09, 14:02 a ja jeszcze mam taki pomysl zeby popytac czy przy polskich szkolach nie jest potrzebny logopeda?to fajny pomysl podaje strone: eindhoven.polskaszkola.nl www.fpsn.nl/scholen/tilburg www.edukacja-kultura.nl lub www.rotterdam.polskaszkola.n tam na stronach sa jeszcze inne adresy szkol :) Odpowiedz Link