hycek3 13.08.09, 10:51 chce sie zapytac czy na fastkontrakcie nalezy sie platne wychowawcze? i ile jest tygodni wychowawczego? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anitax Re: wychowawcze 13.08.09, 12:29 Urlop wychowawczy jest bezplatny. Przy pracy na pelny etat przysluguje 6 miesiecy na dziecko do wykorzystania chyba w ciagu 8 lat - za zgoda pracodawcy. Pracodawca nie moze odrzucic jedynie wniosku o prace na pol etatu przez 6 m-cy po powrocie po macierzynskim. Wychowawczy mozna wybierac np. pracujac jeden dzien mniej w tygodniu. Jest to zawsze urlop bezplatny. Odpowiedz Link
anitax Re: wychowawcze 13.08.09, 23:36 Doczytalam przepisy i sie poprawiam. Pracodawca musi zaakceptowac prace na pol etatu przez 12 miesiecy po powrocie z macierzyskiego (a nie przez 6, jak wczesniej napisalam). Wychowawczy przysluguje tylko jesli sie u pracodawcy przepracowalo przynajmniej rok. Odpowiedz Link
andevi Re: wychowawcze 13.08.09, 22:21 ale kombinujesz, kochana, jak slepy kon pod gorke:) gdybym to ja miala vast contract... Jestem w ciazy, pol roku temu stracilam dziecko. Po poronieniu szef mnie zwolnil, po dwoch latach pracy, gdy bylam na umowie stalej. Coz, akt oskarzenia w przygotowaniu i sprawa ruszy pewnie nie za dlugo. Mam w domu jeszcze 3-latka.Przy nim dostalam prace, gdy mial pol roczku. Przeprowadzalismy sie tez w tym czasie, przyjechala moja mama do pomocy, ale pobyla tylko pare tygodni.A potem trzeba bylo orac samemu. W Holandii nie mam nikogo, kto by mi przy dzieciach mogl pomoc.No i coz, przezylismy! Byla niania, byla opieka na zmiane z mezem. Do tej pory karmie starszaka piersia, wiec i laktacja nie ustala przez to, ze podjelam prace. Ale tak, jak Ci pisalam w poprzednim watku, trzy popoludnia w tygodniu, a nie full time. Odpowiedz Link
hycek3 Re: wychowawcze 14.08.09, 23:13 to pytanie bylo w imieniu mojej siostry byla ciekawa jak to wyglada. ja mam faze A faza B smigla mi kola nosa wystarczylo 2 tyg. wczesniej do pracy wrocic a tak to pol roku mi minelo i zaczynam od poczatku. ciezko mi bylo wrocic do pracy nie chcialam coreczki zostawiac ale juz jest lepiej nie denerwuje sie tak mam nadzieje ze wszystko bendzie dobrze. dziekuje pozdrawiam. Odpowiedz Link