kasienka80 05.04.06, 12:47 Witam serdecznie, czy ktos moglby polecic mi jakas dobra strone z ofertami sprzedazy szczeniakow? Interesuje mnie Warszawa i niekoniecznie rasowe i rodowodowe. Dzieki z gory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 05.04.06, 13:38 Psów nierasowych i nierodowodowych należy szukać tu: Są za darmo. katalog.onet.pl/7164,schroniska-dla-zwierzat,k.html W żadnym razie nie kupować od rozmnażaczy. Odpowiedz Link
kasienka80 Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 05.04.06, 13:57 To nie dla mnie ma byc ten piesek...a osoba jakos nie bardzo chce ze schroniska. Ostatnie psy byly wlasnie stamtad i za duzo smutkow nas spotkalo. Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 05.04.06, 14:11 zobacz tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=664 tu są ogłoszenia o psach za darmo. Odpowiedz Link
anawera2 Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 05.06.06, 12:21 witam ! ciekae ogłoszenia znajdziesz na www.kupsprzedaj.pl Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 05.06.06, 14:13 Niewątpliwie. Tylko dla kogo ciekawe? Nierasowych psów nie powinno się kupować. Bo całe ich mnóstwo jest za darmo. A szanujący się hodowcy nie wystawiają swoich szczeniąt na sprzedaż poprzez portale ogłoszeniowe. Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 12:04 po.prostu.ona napisała: > A szanujący się hodowcy nie wystawiają swoich szczeniąt na sprzedaż poprzez > portale ogłoszeniowe. Tak? a to dlaczego? Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 12:53 Uważają to za nieetyczne. A dlaczegóż to? Zapytaj ich. Ja osobiście popieram ten pogląd. Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 16:10 po.prostu.ona napisała: > Uważają to za nieetyczne. A dlaczegóż to? Zapytaj ich. Ja osobiście popieram > ten pogląd. Hmm...ciekawe...powiedz,co widzisz nieetycznego w ogłaszaniu się na portalach? Dla mnie to ogłoszenie jak każde inne... Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 16:49 A dla mnie (i nie tylko dla mnie) nie. Naprawdę nie widzisz różnicy między psem a np. lodówką? Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 19:55 po.prostu.ona napisała: > A dla mnie (i nie tylko dla mnie) nie. Naprawdę nie widzisz różnicy między psem a np. lodówką? Widzę - ale NIE widzę róznicy między ogłoszeniem wiszącym na tablicy w oddziale ZKwP a takim na portalu ogłoszeniowym. Czyli wg. Ciebie wogóle nie wolno zamieszczać ogłoszeń o sprzedaży szczeniąt (oczywiście mówię o rasowych z porządnych hodowli) - bo do tego Twoje stwierdzenie się sprowadza. Niezależnie skąd ktoś ma namiary na moje szczenięta - zawsze przeprowadzam szczegółowy wywiad i jeśli cokolwiek mi nie pasuje to poprostu odmawiam sprzedaży. Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 22:54 a_na napisała: > > Widzę - ale NIE widzę róznicy między ogłoszeniem wiszącym na tablicy w oddziale > > ZKwP a takim na portalu ogłoszeniowym. Trudno. > Czyli wg. Ciebie wogóle nie wolno zamieszczać ogłoszeń o sprzedaży szczeniąt > (oczywiście mówię o rasowych z porządnych hodowli) - bo do tego Twoje > stwierdzenie się sprowadza. Nigdzie nie napisałam, że nie wolno. Za nadinterpretację nie odpowiadam. > Niezależnie skąd ktoś ma namiary na moje szczenięta - zawsze przeprowadzam > szczegółowy wywiad i jeśli cokolwiek mi nie pasuje to poprostu odmawiam > sprzedaży. No i dobrze. Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 23:28 po.prostu.ona napisała: > Nigdzie nie napisałam, że nie wolno. Za nadinterpretację nie odpowiadam. Nie ma tu żadnej nadinterpretacji - a z Twoich wypowiedzi jasno wynika,że ogłoszenia o sprzedaży szczeniąt są nieetyczne - tylko jakoś nie umiesz wytłumaczyć DLACZEGO (według Ciebie). Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 23:49 No to może przeczytaj jeszcze raz. Tym razem ze zrozumieniem. Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 06.06.06, 23:57 Ja nie mam problemu ze zrozumieniem tego co napisałaś - ale widzę,że NIE potrafisz tego poprzeć jakąkolwiek argumentacją.... Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 00:10 Nic nie poradzę na to, są hodowcy którzy z przyczyn etycznych nie ogłaszają się na portalach. Dotyczy to nie tylko psów, także i kotów, o czym przekonałam się poszukując pół roku temu rasowego kota. Znam też hodowcę, który ma zamówione szczenięta "z góry" - chociaż nie ma nawet strony internetowej. Jeżeli ubodło cię sformułowanie "hodowca z zasadami", to dodam, że każdy hodowca ma chyba jakieś zasady. A to, że niektórzy, mają bardziej rygorystyczne niż inni, to chyba nie powód, żeby napadać na tych, którzy to popierają? Mam nadzieję, że TERAZ zrozumiałaś? Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 00:24 > Nic nie poradzę na to, są hodowcy którzy z przyczyn etycznych nie ogłaszają > się na portalach. Przecież nikt nikogo nie zmusza - tylko nadal nie odpowiedziałaś mi na pytanie co jest nieetycznego w takich ogłoszeniach. > Znam też hodowcę, który ma zamówione szczenięta "z góry" - chociaż nie ma > nawet strony internetowej. Tylko,że takich "zamówionych z góry" szczeniąt jest niewielki odsetek.Tu bardzo wiele zależy m.in. od hodowanej rasy. > Jeżeli ubodło cię sformułowanie "hodowca z zasadami", to dodam, że każdy > hodowca ma chyba jakieś zasady. Nic mnie nie ubodło - raczej zdumiało i zaciekawiło mnie takie stwierdzenie. > A to, że niektórzy, mają bardziej rygorystyczne niż inni, to chyba nie powód, żeby napadać na tych, którzy to popierają? Jeśli moją dociekliwość uważasz za napadanie... > Mam nadzieję, że TERAZ zrozumiałaś? Cóż...nadal nie uzyskałam odpowiedzi DLACZEGO jest nieetyczne. Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 00:41 Taką dosyć agresywną dociekliwość trudno nazwać inaczej. A może lepiej samemu pomyśleć? Dlaczego osoba, która stworzyła piękną stronę internetową o swoich zwierzętach, na której prezentuje ich rodowody, mioty od początku istnienia hodowli, odnosi sukcesy wystawowe, sprzedaje nie tylko przepiękne i idealnie zdrowe ale też cudownie zsocjalizowane zwierzęta - nie chce dawać ogłoszeń o ich sprzedaży na portalach typu kup.sprzedaj? Mnie osobiście podoba się filozofia nie traktowania zwierząt jako towaru handlowego. I bardzo dobrze na tym wyszłam jako osoba kupująca. Odpowiedz Link
default Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 08:51 No ale zwierzęta SĄ towarem handlowym w momencie kiedy stanowią przedmiot kupna- sprzedaży. I nic na to nie poradzisz, zresztą nie widzę w tym żadnego problemu. Zwierzętami się handluje i nie rozumiem co w tym oburzającego. A Ty wypowiadasz się o tym jak o handlu ludźmi... I też jak a_na nie rozumiem co jest nieetycznego w ogłoszeniach internetowych... Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 09:33 default napisała: > No ale zwierzęta SĄ towarem handlowym w momencie kiedy stanowią przedmiot kupna > - > sprzedaży. I nic na to nie poradzisz, zresztą nie widzę w tym żadnego problemu. > > Zwierzętami się handluje i nie rozumiem co w tym oburzającego. A Ty wypowiadasz > > się o tym jak o handlu ludźmi... I też jak a_na nie rozumiem co jest > nieetycznego w ogłoszeniach internetowych... A w którym miejscu ja się oburzam? I neguję że się zawiera transakcje? Bogu dzięki można w tym się kierować także swoimi zasadami, które podkreślają fakt, że w tym przypadku ma się do czynienia z żywą, czującą i rozumującą istotą. Napisałam o tym, ponieważ zetknęłam się z taką grupą hodowców i bardzo spodobało mi się ich podejście do tego "handlu". Ja nie rozumiem waszych reakcji, ale ponieważ nie mam zwyczaju nadinterpretowania, nie będę tego komentować. Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 09:27 po.prostu.ona napisała: > Dlaczego osoba, która stworzyła piękną stronę internetową o swoich > zwierzętach, na której prezentuje ich rodowody, mioty od początku istnienia > hodowli, odnosi sukcesy wystawowe, sprzedaje nie tylko przepiękne i idealnie > zdrowe ale też cudownie zsocjalizowane zwierzęta Piszesz o mnie? bo wszystko się zgadza...;-),że tak nieskromnie powiem... > Mnie osobiście podoba się filozofia nie traktowania zwierząt jako towaru handlowego. I bardzo dobrze na tym wyszłam jako osoba kupująca. Widzę,że mamy całkowice odmienny pogląd - ja traktuję ogłoszenia jako INFORMACJĘ,że tu i tu są takie i takie szczenięta. Nie traktuję moich szczeniąt jako towar handlowy - nie interesuje mnie "byle sprzedać" - mało tego odmawiam sprzedaży,jeśli kupujący mi nie odpowiada.I jakoś nikt,kto kupił szczenię ode mnie nie ma powodu do narzekań - a wręcz przeciwnie,bardzo sobie chwalą moje maluchy. Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 09:45 Nie znam ciebie ani twoich psów, ani nikogo, kto je od ciebie kupił, nie wiem, zatem czy jesteś skromna czy nieskromna i czy mój opis do ciebie pasuje. Nie ma to jak autoreklama, prawda? ;) Mam nadzieję zakończyć na tym tę dyskusję, bo widzę, że patrzymy na sprawę z dwóch zupełnie różnych punktów widzenia - na zasadzie: ja o niebie ty o chlebie. Odpowiedz Link
cockerofil Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 11:21 po.prostu.ona napisała: > Nie znam ciebie ani twoich psów, ani nikogo, kto je od ciebie kupił, nie wiem, > zatem czy jesteś skromna czy nieskromna i czy mój opis do ciebie pasuje. Nie ma > > to jak autoreklama, prawda? ;) Mam nadzieję zakończyć na tym tę dyskusję, bo > widzę, że patrzymy na sprawę z dwóch zupełnie różnych punktów widzenia - na > zasadzie: ja o niebie ty o chlebie. heh, ja moge zapewnic ze pasuje w 100, ba 120% ps takze nie widze nic nieetycznego w zamieszczaniu ogloszen o sprzedazy w internecie, medium jak kazde inne (gazeta, wywieszka w ZKwp itp) zwierzeta, jak pisala A_na, zamowione z gory moga stanowc tylko ulamek ogolnych tranzakcji (niestety bo to bylaby idealna sytacja), zycie jest inne, rasy malopopularne, "mali" hodowcy* juz tak bajkowo nie maja, a to ze staraja sie zareklamowac nie znaczy ze kazdy z nich jest namnazaczem/handlazem ktory kase zbija na zwierzetach za wszelka cene... *"maly" hodowca - taki ktory ma nieliczne mioty i jest maloznany Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 12:39 cockerofil napisał: <ciach> Ojejjejej - ludzie kochani, przecież to forum, litości :-))) - nie jestem dzieckiem, nie bawmy się tak :-))))) Wiem już gdzie popełniłam błąd. Użyłam niefortunnie sformułowania "szanujący się hodowcy". Powinnam była napisać - "znam bardzo dobrych hodowców, którzy tę formę szukania nabywców dla swych szczeniąt uważają za nie do końca odpowiednią" - lub coś w tym stylu, :-)))) Zwłaszcza na anonimowym forum, gdzie tak naprawdę nie wiadomo kto i po co pisuje. :-) Odpowiedz Link
cockerofil Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 12:51 po.prostu.ona no wlasnie, grunt to precyzja wypowiedzi, i widzenie w kolorach nie tylko czarnym-bialym...;-))) Odpowiedz Link
po.prostu.ona Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 12:58 Otóż to :-) I branie pod uwagę, że można komuś niechcący wjechać na ambicję ;-D Odpowiedz Link
pierozek_monika Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 07.06.06, 12:13 A szanujący się hodowcy nie wystawiają > swoich szczeniąt na sprzedaż poprzez portale ogłoszeniowe aż taka rygorystyczna nie jestem ;) przy ogólnej ocenie hodowcy raczej nie biorę pod uwagę, czy się ogłasza w portalach ogłoszeniowych. Znalazłam taką stronę: www.urban.poznan.pl/zanim_kupisz/5.html i zgadzam się z poglądem jej autorki: " CECHY DOBREGO HODOWCY ------------------------------ # hodowla jest zarejestrowana w Związku Kynologicznym # hodowca bierze aktywny udział w wystawach i jego psy oraz ich potomstwo otrzymują wysokie oceny # hoduje najwyżej 3 rasy # ogłasza się w specjalistycznej prasie kynologicznej # sprawia wrażenie pasjonata rasy i posiada dużą wiedzę na jej temat # stosuje łagodne metody wychowawcze wobec swoich psów # chetnie udostępni nam kontakty do osób, kóre wcześniej kupiły szczenięta z jego hodowli # nie rozmnaża danej suki częściej niż raz w roku # nie sprzedaje szczeniąt "bez papierów" # potrafi wytłumaczyć, dlaczego skojarzył akurat takich rodziców i w jaki sposób to skojarzenie ma udoskonalić pogłowie danej rasy # jest zawsze gotowy przyjąć psa z powrotem (bez zwrotu pieniędzy, rzecz jasna!) w przypadku, gdy z jakichś powodów nie będziemy mogli go zatrzymać # przed dokonaniem sprzedaży dokładnie przepytuje nas, w jakich warunkach będzie mieszkać szczeniak, o nasze doświadczenie w wychowaniu psów, oraz zapewnia o gotowości udzielenia pomocy w razie pojawienia się problemów # zachęca nas do wystawiania psa # sprzedaje swoje szczenięta drogo, jednak bardziej niż na pieniądzach zależy mu na dobrych domach dla szczeniąt (na przykład, zgadza się na rozłożenie płatności na raty) # potrafi ocenić przyszłe szanse wystawowe każdego szczeniaka, szczenięta z wadami hodowlanymi sprzedaje taniej i zachęca do ich sterylizacji # sprzedaż szczenięcia jest potwierdzona pisemną umową kupna psa, a czasem nawet także gwarancją obejmującą chodoby genetyczne # rodzice szczeniąt spełnili wymagania postawione przez Związek Kynologiczny psom tej rasy, dotyczące przydatności do hodowli, i mają wpisane w rodowodach "reproduktor" i "suka hodowlana" # jeśli w danej rasie występuje dysplazja stawów biodrowych, to rodzice szczeniąt mają wykonane prześwietlenia i ich wynik świadczy o braku dysplazji, nawet jeśli to badanie nie jest wymagane przez ZK # szczenięta razem z matką mieszkają w domu, są przez nią karmione i przebywają z nią co najmniej do 8 tygodnia życia # szczenięta są starannie socjalizowane z ludźmi i otoczeniem # wszystkie szczenieta z miotu mają tatuaże i metryczki, na podstawie których można później wyrobić rodowód # szczenięta są wesołe, wyglądają zdrowo i nie są bojaźliwe lub agresywne, mają pierwsze szczepienie i odrobaczenie # matka jest łagodna i przyjazna dla odwiedzających" jest tu wspomniane o ogłaszaniu się w specjalistycznej prasie kynologicznej, ale ja rozumiem jako "też" Pozdrawiam Odpowiedz Link
diana74 Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 10.06.06, 21:44 tez uwazam, ze oglaszanie o sprzedazy psow czy ktow jest nieetyczne!!! kot czy pies to istota zywa nie towar!!! jesli ktos ma hodowle i jest szanujacycm sie hodowca, to nie daje ogloszen na byle portalach, czy na allegro, w gazetach, itp. jesli tak-oznacza to, ze nie dba o swoje zwierzeta!!-nie wie, gdzie je oddaje, w jakie rece!! kazdy kto kupuje psa czy kota czy inne zwierze na poczatku bedzie sie zachwycal, beda achy, ochy, bedzie zapewniac, ze piesek trafi w dobre rece, ze bedzie mu dobrze, ale czy to prawda?? kto to jest ta osoba z ogloszenia?? jak bedzie traktowac swojego zwierzaka?? czy bedzie sie nim dobrze opiekowac, dbac, chodzic do weterynarza i nierozmnazac??-tego nie wiadomo!!!! dlatego to jest nieetyczne!!!!!!!!! Odpowiedz Link
a_na Re: Ofert sprzedazy psow- gdzie? 12.06.06, 12:21 diana74 napisał: > tez uwazam, ze oglaszanie o sprzedazy psow czy ktow jest nieetyczne!!! kot czy pies to istota zywa nie towar!!! jesli ktos ma hodowle i jest szanujacycm sie > hodowca, to nie daje ogloszen na byle portalach, czy na allegro, w gazetach, > itp. jesli tak-oznacza to, ze nie dba o swoje zwierzeta!!-nie wie, gdzie je > oddaje, w jakie rece!! kazdy kto kupuje psa czy kota czy inne zwierze na > poczatku bedzie sie zachwycal, beda achy, ochy, bedzie zapewniac, ze piesek > trafi w dobre rece, ze bedzie mu dobrze, ale czy to prawda?? kto to jest ta > osoba z ogloszenia?? jak bedzie traktowac swojego zwierzaka?? czy bedzie sie > nim dobrze opiekowac, dbac, chodzic do weterynarza i nierozmnazac??-tego nie > wiadomo!!!! dlatego to jest nieetyczne!!!!!!!!! Dawno nie czytałam większych głupot! Tak naprawdę to nigdy się nie ma 100% pewności komu sprzedaje się szczenię - ale właśnie dlatego nigdy nie poprzestaję na jednej rozmowie z przyszłym właścicielem,wypytuję o wszystko szczegółowo,przedstawiam minusy rasy,podczas odbioru szczenięcia zawyczaj spędzam z nabywcami parę godzin,obserwuję jaki mają stosunek do psów itp. Poza tym spisuję szczegółową umowę,więc nabywcy nie są anonimowi i mam póżniej z nimi stały kontakt. > kto to jest ta osoba z ogloszenia?? Tak samo nic nie wiemy o kimś,kto dostał namiary na hodowlę w ZKwP. Twoje "argumenty" są bzdurne. Tak naprawdę nie jest ważne czy hodowca ogłasza się tu czy tam,czy wcale - najważniejsze jest to czy interesuje go komu sprzedaje szczenię. A tak na marginesie - nieetyczne jest produkowanie szczeniąt na ilość - byle było więcej do sprzedaży...rzecz jasna jak najszybciej... Odpowiedz Link