20.01.14, 18:05
Od paru lat prenumeruję Tygodnik Powszechny. Bardzo sobie chwalę wynalazek prenumeraty i bardzo lubię klimat Tygodnikowy: bez jadu, bez zapiekłości, bez nachalnego pisania pod tezę. Lubię ich recenzje, wywiady i felietony. Ostatnio jednak zaczęła mnie trochę nudzić tematyka kościelna, bo, rozumiecie, jako niewierząca nie jestem jakoś szczególnie zainteresowana.
Co z polskiej pracy polecacie w dziedzinie społeczno-kulturalnej?
Dodatkowe informacje: całkiem lubię Politykę, ale coś w niej jest nie tak
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: prasa 20.01.14, 20:00
      Ja właśnie głównie w dziedzinie społeczno-kulturalnej (społeczeństwo-teatr -literatura-film) najbardziej lubię Tygodnik i Politykę, więc nie wiem, co Ci radzić. Pomyślę:-)
      • mary_ann Re: prasa 20.01.14, 20:03
        Bełkot mi wyszedł, a chodziło o to, że w dziedzinach, o których piszesz, dla mnie najlepiej wypadają właśnie TP i Polityka. Sorry, pośpiech.
      • mary_ann Re: prasa 22.01.14, 15:19
        Po zrobieniu rachunku sumienia stwierdzam, ze Ci nie pomogę. Czytam na papierze tylko TP i Politykę, resztę w internecie, i to są tytuły, które wymieniła Anuszka, tyle, że niestety ich część:-(
        (Z powodu zainteresowań socjologiczno-eklezjologicznych przeglądam też różne portale katolickie i szerzej - chrześcijańskie, ale ta tematyka Cię nie interesuje, więc nie wymieniam).
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: prasa 20.01.14, 20:54
      Czytam czasopisma, które są w internecie. Za TP NAWET nieraz płacę, tj. kupuję numer w formacie elektronicznym.

Najciekawszym czasopismem obecnie jest Krytyka Polityczna. Drukują trochę głupstw (np. brednie o GMO), ale dużo inteligentnych artykułów, nie tylko o wydźwięku lewicowym. Np. Cezary Michalski jest u nich takim dyżurnym "prawakiem", tzn. tak naprawdę jest raczej centrowy.

Od czasu do czasu zdarzy się dobry artykuł w Kulturze Liberalnej, chociaż miałam ostatnio niemiłe uczucie zgrzytu, bo w paru artykułach ta deklaratywnie liberalna gazeta zapodała straszny drobnomieszczański konserwatyzm.

Jest też Instytut Obywatelski - wypuszczają co raz różne artykuły na tematy społeczno-polityczne. Ale dla mnie to wygląda jak zbiór czytanek dla bardziej inteligentnych czytelników Gazety Wyborczej. Ugrzeczniona, uładzona propaganda sukcesu. Czasem się zdarzy ciekawszy artykuł.

Jest czasopismo Liberte - bardziej skupia się na liberalizmie ekonomicznym, niekoniecznie trzeba się z tym zgadzać, ale nieraz coś napiszą ciekawego.

Ciekawe rzeczy są też w Nowej Europie Wschodniej. W obecnych mainstreamowych mediach nie ma w ogóle sensownych artykułów z zagranicy. To czasopismo zajmuje się sprawami społeczno-politycznymi w krajach na wschód od Polski.

Na stronie Lewica.pl czasem są ciekawe artykuły - rzecz jasna profil jest lewicowy.

Z czasopism wyznaniowych oprócz TP warto zobaczyć kwartalnik Kontakt - młoda katolewica. I czasopismo Dywiz - młoda katokonserwa. A, i oczywiście Znak, ostatnio zdecydowanie ambitny i jak na polskie pisma katolickie - odważny. Jest też Więź, z tym że ja czytam "komentarze" na stronie Laboratorium Więzi - to są takie bardziej blogowe artykuły na aktualne tematy, nie wiem co jest w wydaniu papierowym.

Nie mam w tej chwili czasu wkleić linków, ale można to wszystko łatwo znaleźć w googlach.
      • sebalda Re: prasa 21.01.14, 10:35
        Bardzo mnie rozśmieszyły obiekcje co do wymienionych czasopism:) Że w tygodniku katolickim za dużo artykułów o Kościele, a w tygodniku Polityka za dużo o polityce:)))
        Rozumiem, o co chodzi, ale tak jakoś zabawnie to wyszło. Mnie niestety brakuje czasu na prasę, więc nic więcej nie polecę, bo też czytam tylko te dwa tytuły.
        • pampelune Re: prasa 21.01.14, 13:38
          > Bardzo mnie rozśmieszyły obiekcje co do wymienionych czasopism:) Że w tygodniku
          > katolickim za dużo artykułów o Kościele, a w tygodniku Polityka za dużo o poli
          > tyce:)))

Takie były prawdę mówiąc moje intencje, wiem, że moje zastrzeżenia są pocieszne. W końcu oba czasopisma już w tytułach odkrywają swoje główne zainteresowania, a ja wybieram je do polubienia, a następnie wybrzydzam na nie.
        • slotna Re: prasa 21.01.14, 14:14
          Wczoraj nawet chlopakowi to przeczytalam, tak mnie rozbawilo :)

Sama kupuje regularnie tylko Kino, chlopak troche wiecej (sobotnia Wyborcza, Ksiazki i jakies pisma naukowe), reszte czytam w necie, jak Anuszka. Notki blogowe czy artykuly z opcja komentarzy mozna latwiej sprawdzic - czytam sobie notke, czytam dyskusje, klikam na linki zrodlowe itd.
      • pampelune Re: prasa 21.01.14, 16:24
        Anuszka, dzięki!
        Planuję podjechać w wolnej chwili do Empiku z Twoją listą i kupić wszystko co dostępne.
        I zobaczymy.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: prasa 21.01.14, 17:50
          Łatwiej to znaleźć w internecie, niż w Empiku. Kilka z tych, które wymieniłam, jest w ogóle tylko w internecie.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: prasa 21.01.14, 17:54
            Np. Krytyka Polityczna chyba w papierowym wydaniu zawiera dużo mniej niż w internecie. Bo w sieci nazywa się to "Dziennik Opinii" i codziennie przybywają nowe artykuły, a papierowa wersja wychodzi chyba co miesiąc, jak nie rzadziej.
            To samo z Więzią, ja czytam teksty z Laboratorium Więzi, a to są prawdopodobnie blogi, z których nie wszystko idzie do wersji papierowej.
            Nie orientuję się w prasie papierowej, bo ona już dawno dla mnie nie istnieje.
          • pampelune Re: prasa 22.01.14, 15:10
            Domyślam się, że papierowe wersje są uboższe i mniej liczne.
            Przyznaję jednak, że mam słabość do gazet walających się po domu. Lubię pić poranną kawę przy gazecie, rysować serduszka przy artykułach Michalskiego, wycinać ciekawe rzeczy i wieszać je gdzieś sobie, a nawet wypychać gazetami przemoczone buty. Taki fetysz. Na kompie też podczytuję, na świeżo nabytym Kindlu również próbuję (na razie kiepsko mi idzie), ale najprzyjemniej mi z prawdziwą gazetą.

A druga rzecz, że zamiast sama sobie, jak Ty, poskładać stosowną lekturę z klocków z różnych portali, marzę o idealnym gotowcu i sarkam, że katolicki tygodnik ma za dużo katolickiego, a polityczny tygodnik za dużo politycznego. Może z moim podejściem powinnam prenumerować oba, pomijać nieciekawe strony i nie narzekać.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: prasa 22.01.14, 15:46
              pampelune napisała:
              > A druga rzecz, że zamiast sama sobie, jak Ty, poskładać stosowną lekturę z kl
              > ocków z różnych portali, marzę o idealnym gotowcu i sarkam, że katolicki tygodn
              > ik ma za dużo katolickiego, a polityczny tygodnik za dużo politycznego.

Ale właśnie w internecie jest dziecinnie łatwo poskładać sobie z klocków. Zrób sobie konto na feedly.com . Za pomocą tej maszynki subskrybujesz , co nowego pojawiło się danego dnia na różnych witrynach. Np. będzie ci pokazywało wszystkie nowości na stronach wybranych czasopism. Możesz sobie ustawić, żeby wyświetlało same tytuły, albo tytuły z nagłówkiem. Czego nie chcesz, to nie czytasz, a bardzo łatwo jest z tego wyłowić artykuły na interesujące cię tematy.
    • magdalaena1977 Re: prasa 23.01.14, 19:13
      Mam Piano z wyborczej i cyfrową Politykę.
      Ale nie prenumeruję TP, bo te paskudy nie umożliwiają wygodnego czytania gazety w sieci. A gazeta w pdf to nie jest rozwiązanie dla mnie.

BTW ciągle czekam na jakieś pismo albo portal katolicko - feministyczny. Jakby się pojawił, dajcie znać ;-)
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: prasa 23.01.14, 20:45
        No ja ściągam w formacie epub. Pdf to rzeczywiście porażka.
        Piano ani mi się śni kupować, niewarte tych pieniędzy.
        • magdalaena1977 Re: prasa 23.01.14, 20:47
          Jakoś nie lubię prasy na czytniku. Ekran jest za mały i brakuje kolorowych obrazków.
    • luccio1 "Propaganda klęski" 03.02.14, 20:54
      Niestety, niezależnie od odcienia politycznego, w gazetach i czasopismach nie brakuje jednego: "propagandy klęski", tj. wyjaśniania, że jest źle, a może być już tylko gorzej.

Ostatnio zauważony tytuł w "Niedzieli": Czy Różaniec ocali Polskę?
      Nie rozumiem: przed kim i przed czym ma ocalać? kto nam zagraża?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka