Dodaj do ulubionych

Husaria na ŚDM

10.06.16, 13:58
A to znacie?

Światowe Dni Młodzieży: Pielgrzymi zobaczą, jak ginęli niewierni

Odbywa się nieustająca rywalizacja, kto kogo strolluje: papież Polaków, czy Polacy papieża?

:D
Obserwuj wątek
    • mary_ann Re: Husaria na ŚDM 10.06.16, 18:06
      "Kosztem 1 mln zł ma się odbyć akcja pod hasłem ?Wojsko Polskie jako wielopokoleniowy orędownik służby wartościom chrześcijańskim". "

Ja bym poszła dalej.
      - Panel dyskusyjny: Rola polskiej artylerii w szerzeniu zasady "nie prawuj się, oddaj też i płaszcz".
      - Prezentacja: Zasługi polskich czołgistów w świeceniu przykładem w zakresie nadstawiania drugiego policzka.
      - Wykład min Macierewicza pt. "Wojsko polskie - wkład w realizację zasady "Ochrona życia od poczęcia do naturalnej śmierci".

A tak serio. Nie zazdroszczę papieżowi. Przyjeżdża do dziwnego, ni to chrześcijańskiego, ni to pogańskiego kraju w środku Europy. I musi zapewne co chwila decydować, które z dwóch przedstawianych mu (diametralnie odmiennych) objaśnień polskiej rzeczywistości jest prawdziwe.
      • maadzik3 Re: Husaria na ŚDM 10.06.16, 20:29
        :D you made my evening
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Husaria na ŚDM 10.06.16, 23:59
        > I musi zapewne co chwila decydować, które z dwóch przedstawianych mu (diametralnie
        > odmiennych) objaśnień polskiej rzeczywistości jest prawdziwe

Zaraz, zaraz - a ktoś w ogóle przedstawi mu to drugie?
        • mary_ann Re: Husaria na ŚDM 12.06.16, 00:39
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

>
          > Zaraz, zaraz - a ktoś w ogóle przedstawi mu to drugie?
          >

Nie wiem. Niektóre jego dotychczasowe decyzje personalne (np. cześć nominacji biskupich) wskazywałaby na to, że słucha nie tylko źródeł radiomaryjnych.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Husaria na ŚDM 13.06.16, 08:56
            Rzeczywiście, chyba świadomość problemów z polskim Kościołem wydostała się na świat, bo np. w wywiadzie z La Stampa kard. Nycz jest - zanadto delikatnie, ale jednak - przepytywany ze złego stosunku polskiego duchowieństwa do papieża.
            www.m.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/komentarze/art,2467,polscy-duchowni-a-franciszek-to-skomplikowane.html
    • beznickova Re: Husaria na ŚDM 10.06.16, 23:02
      > Odbywa się nieustająca rywalizacja, kto kogo strolluje: papież Polaków, czy Pol
      > acy papieża?

Podejmuję się zbierać zakłady ;) Ktoś obstawia?
    • anndelumester Re: Husaria na ŚDM 12.06.16, 18:41
      Nie pamiętam, czy już tu pisałam, jak się powtórzę = bardzo przepraszam.
      Otóż, jako mieszkanka Krakowa bardzo duzo sobie obiecuję po ŚDM. Mam nadzieję, ze to będzie jak z terapią behawioralną typu nażreć się, nażreć, popić, spektakularnie wyrzygać i utrwalić na wieki wieków odruch wymiotny na sam widok. Zapowiada się mega bajzel w mieście, taki mega, że zmurszały w kruchcie i oczadzony kadzidłem Krakówek wstanie wreszcie z kolan raz a dobrze i się skończy era Kapciowego i jego przydupasów. Zaprawdę powiadam Wam, że może być to kuracja oczyszczająca - wiem, co mówię, pochodzę z Częstochowy i tam lud miasta przeszedł taką kurację.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Husaria na ŚDM 12.06.16, 19:45
        A co w Częstochowie zorganizowano, że ludzie tak mieli dosyć?
        • anndelumester Re: Husaria na ŚDM 12.06.16, 21:20
          Światowe Dni Młodzieży jakoś w 1991 roku, plus w kółko pielgrzymkowe hocki-klocki. Przejadło się, ulało i od lat w samorządzie wygrywa lewica i centrum lewoskrętne. Kościół coś tam brzęczy - ostatnio jak wiosną br. miasto przeznaczyło więcej miejskich pieniędzy na invitro, ale raczej nie ma szans na powrót do zawłaszczania przestrzeni publicznej jak to było kiedyś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka