Dodaj do ulubionych

Narzeczone morderców

20.07.16, 10:08
Temat zupełnie nie na to forum, ale potrzebuję opinii osób wiele wiedzących, a tu takich nie brakuje:)
Oglądam namiętnie brytyjski serial Happy valley (notabene gorąco polecam) i w drugim sezonie pojawił się wątek związany z kobietą, która zakochała się w osadzonym w więzieniu mordercy, który nią bardzo skutecznie manipuluje. Nie będę rozwijała, bo może ktoś się skusi, naprawdę warto. To znane i chyba wcale nierzadko spotykane zjawisko - narzeczone, a potem pewnie i żony ciężkich psychopatów i morderców. Mechanizmy tego są z grubsza poznane i dla mnie nawet dość oczywiste. Nurtuje mnie jednak pytanie, czy zdarzają się przypadki, gdy to mężczyźni zakochują się i zaręczają z osadzonymi w więzieniu morderczyniami. Nigdy nie słyszałam o takim przypadku, ale to nie znaczy, że takich nie ma. Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? A jeśli nie, dlaczego tylko kobiety w to wdeptują? Nie mogę się pogodzić z myślą, że zwyczajnie jesteśmy głupsze i bardziej naiwne niż mężczyźni.
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Narzeczone morderców 20.07.16, 10:51
      Z 10 lat temu jak nie lepiej był przypadek że kobieta w USA obcięła penisa niewiernemu partnerowi. Otrzymała jakieś dziesiątki propozycji matrymonialnych od obcych mężczyzn. Nie znam epilogu i nie śledzę takich spraw, ale to chyba działa w obie strony. W ogóle człowiek dziwny jest, co jest truizmem ale wciąż zdumiewającym (mnie też dotyczy choć oczywiście w związku z czymś zupełnie innym niż temat postu założycielskiego, i też się dziwię)
      • sebalda Re: Narzeczone morderców 20.07.16, 11:27
        >>Z 10 lat temu jak nie lepiej był przypadek że kobieta w USA obcięła penisa niewiernemu partnerowi. Otrzymała jakieś dziesiątki propozycji matrymonialnych od obcych mężczyzn

Może ta kobieta była niezwykle urodziwa, a poza tym chyba jednak nie była psychopatyczną morderczynią. Stawiam na to, że ci mężczyźni sami byli zdradzani, wyczuleni na zdradę, dlatego uznali, że kara dotkliwa musi być:)))
        A prawda jest taka, że psychopatycznych morderczyń jest jednak znacznie mniej niż morderców. No i faceci są bardziej nastawieni na wygląd, jak te nieliczne są do tego brzydkie, to nie dziwota, że nie mają wzięcia:)))
        • verdana Re: Narzeczone morderców 20.07.16, 21:55
          Ja podejrzewam raczej, ze mordercy są atrakcyjni, bo sa "inni". To, co robią kobiety (a czasem i faceci) traktują jako przygodę, niezależność, niepoddawanie się konwenansom. Poczytaj sobie Potop - tam też najbardziej atrakcyjny jest, co tu dużo mówić, bandyta. Być może faceci nie są tak zafascynowani, bo mężczyzna, nie wahający sie zabić wroga czy kogoś, kto mu zawadza, wpisuje się w romantyczną konwencję miłości. Kobieta nie, kobieta ma byc matką dzieci i jako taka musi być przewidywalna.
          • sebalda Re: Narzeczone morderców 21.07.16, 09:27
            >Być może faceci nie są tak zafascynowani, bo mężczyzna, nie wahający sie zabić wroga czy kogoś, kto mu zawadza, wpisuje się w romantyczną konwencję miłości. Kobieta nie, kobieta ma byc matką dzieci i jako taka musi być przewidywalna.

Czyli jednak gender, tak myślałam;) I tu jeszcze jest coś, co nam, kobietom jest wdrukowywane od dziecka: wybaczanie, litowanie się, chęć opiekowania się kimś. Bo tu chyba nie tylko o pociąg do bandziorów chodzi, ale też o tę potrzebę niesienia pomocy być może pokrzywdzonym przez system, pogubionym, z ciężkim dzieciństwem mężczyznom. Faceci nie są programowani do tego, stąd pewnie nie ma takich przypadków albo jest ich bardzo niewiele.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Narzeczone morderców 21.07.16, 09:39
              Poczucie sprawczości pod postacią nawracania złoczyńcy.
              • sebalda Re: Narzeczone morderców 21.07.16, 11:56
                Nie no, ja wiem, że przyczyn zjawiska jest wiele, na pewno jest wiele badań na ten temat, ja to świetnie ogarniam, ale nadal zastanawiam się, dlaczego to jest takie rozpowszechnione wśród kobiet, a wśród mężczyzn prawie wcale nie występuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka